Ongevraagde pakjes zaden uit China: niet zaaien

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Ook in Tsjechië kwamen ongevraagde zaden uit China terecht. Autoriteiten dringen er bij mensen op aan om ze niet te zaaien.

De eerste vielen in de VS en Canada op de deurmat; daarna volgden Duitsland en België. Nu dus ook in Tsjechië.

Het Tsjechische Landbouwinstituut ontving twee meldingen dat mensen in Tsjechië ongevraagde partijen zaden uit China hadden ontvangen. Als iemand ze ontvangt, mogen ze ze niet zaaien, zei Ivana Kršková, woordvoerster van het Centraal Instituut voor Landbouwinspectie en Testing (ÚKZÚZ). In sommige Europese landen hebben mensen op deze manier al duizenden zendingen ontvangen; een soortgelijke situatie werd in de zomer door de Verenigde Staten aangepakt.

Scam, grap of bioterrorisme? Mysterieuze pakketten met verdachte zaden komen vanuit China.
Zendingen verschijnen als ongevraagde "geschenken", hebben geen fytosanitair certificaat uit het land van herkomst, volgens het instituut is het een risicovolle illegale import van planten zonder gezondheidsgaranties. "Dit zijn zaden van sierplanten, maar we hebben nog geen gedetailleerde specificaties. Dit zijn kleine zendingen in de orde van grammen,” voegde Kršková eraan toe.

Het Tsjechische bureau riep de burgers op om via e-mail over soortgelijke bevindingen te informeren, maar volgens hen zou het het beste zijn om "geschenk" -pakketten te overhandigen.
Bron lidovky.cz.

Voedselwaakhonden in de ‘getroffen landen’ waarschuwen voor de pakketjes zaad die ongevraagd worden toegestuurd. Wie zo’n pakket krijgt, wordt dringend verzocht om de zaadjes niet in de grond te stoppen. Er zou namelijk een kans bestaan, dat via de zaadjes vreemde (planten)ziekten, schimmels, virussen of bacteriën binnenkomen; een andere gevaar is dat de onbekende zaden zogenaamde invasieve plantensoorten vertegenwoordigen, die de autochtone flora kunnen verwoesten.
Men vermoedt dat het gaat om een zogenaamde "brushing scam", waarbij mensen ongevraagde producten ontvangen van een verkoper die vervolgens fake positieve klantrecensies plaatst, om zo meer omzet te genereren.
Om de postpakketjes in Nederland te onderscheppen, voert de NVWA samen met de douane controles uit op Schiphol.
 
Bovenaan