Ondřejnica naar SIVO festival

Topic in 'Het Archief' gestart door Vašek, 14-07-2012.

 1. Al vele jaren is er in het Drentse Odoorn een geweldig internationaal folkloristisch evenement dat in Nederland géén gelijke kent. Het SIVO-festival vindt dit jaar alweer voor de 28e keer plaats. Van woensdag 1 tot en met zondag 5 augustus tonen zo'n twintig dansgroepen uit vele landen hun dansen, muziek en prachtige kostuums aan het publiek.

  Het folkloristisch dansensemble Ondřejnica uit de Tsjechische stad Stará Ves nad Ondřejnicí werd opgericht in 1977. De oorspronkelijke groep bestond uit kinderen van de plaatselijke basisschool. Vanwege het grote enthousiasme voor de volkscultuur en de volksdansen is het ensemble later uitgegroeid tot een gezelschap van meer dan 100 leden. De groep kent zowel een dans- als een zanggroep.
  De bijbehorende muziek wordt op traditionele wijze verzorgd door een orkest dat bestaat uit muzikanten die de cymbaal, de viool, de contrabas, de klarinet en de fluit bespelen. Het repertoire bevat dansen, liederen en muziek uit het laagland Lašsko, de interessante etnische regio ten noorden van de Ondřejnica rivier. De groep is voortdurend op zoek naar de oorspronkelijke teksten van de volksliedjes uit de streek en probeert die opnieuw tot leven te brengen. Ook de gebruiken van weleer worden graag weer opgenomen in de dansproducties.

  SIVO.JPG
   
 2. ODOORN - "China komt er ook aan." Niemand die ervan opkijkt in de school in Odoorn die deze week het zenuwcentrum vormt voor editie 28 van het internationale folkloristische dansfestival SIVO. 'Tsjechië' is net weg met de gastgezinnen, maar niet nadat de dansgroep met gezang dank heeft gezegd voor het warme welkom. De Italianen en Panamezen komen met een bus, als dubbele vervanging voor de Mexicaanse dansgroep die heeft afgezegd.
  "Maar verder komt iedereen en dat is ook best bijzonder", zegt voorzitter René Wiggers tussen alle welkomstwoorden door. Het wordt een cruciaal jaar voor het festival, want met een reeks vernieuwingen moet nu het aantal bezoekers weer gaan stijgen.
  Woensdag om 19.00 uur is de opening. Donderdag- en vrijdagavond beginnen de dansrondes om 19.30 uur en zaterdag en zondag begint het feest om 11.00 uur.

  Foto: De Tsjechische dansgroep blijkt na aankomst ook heel goed te kunnen zingen.

  B82706518Z_1_20120801134328_000+GF0HQ7R3_5.jpg

  Dagblad van het Noorden, Jan Anninga
   

Deel deze pagina