On-line knihovna

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ahoj,

Mestska knihovna zacala s novym projektem - "e-knihovna" a nabizi ke stazeni knizky www.e-knihovna.cz. Zatim tam toho neni mnoho, ale kdo vi... treba se casem repertoar rozsiri.
V nabidce maji detektivni pribehy s Sherlockem Holmesem knizky od Bozeny Nemcove nebo Karla Capka. V polovine prosince pribudou i ceske pohadky.

Tak pekne pocteni za dlouhych zimnich veceru.

Katka
 
další info k českému čtení na internetu

06. 01. 2010 - Městská knihovna v Praze zpřístupnila před Vánocemi na svých internetových stránkách výběr klasických českých pohádek. K nejznámějším z dvaceti šesti, které zde návštěvníci najdou, patří například Čert a káča, O dvanácti měsíčkách, O Slunečníku, Měsíčníku a Větrníku, Pohádka o perníkové chaloupce, Princ Bajaja, Sůl nad zlato či Sedmero krkavců.
"Část je vybrána ze sbírky Jaroslava Seiferta Kouzelná lucerna, vydané v roce 1945. Tato kniha není v současné době již v podstatě ve fyzické podobě k dispozici. Druhá část je pak především dílem Boženy Němcové," řekla koordinátorka webových projektů Městské knihovny v Praze Kateřina Bajo.

Texty je možné si stáhnout nejen v klasických formátech pdf, rtf, txt pro tisk či čtení na monitoru, ale i ve speciálních verzích pro některé mobilní telefony a čtečky typu PDA. "Rodiče si například na cesty s dětmi nemusejí brát objemné knihy: stačí si pohádky nahrát do telefonu či iPodu a pak z těchto zařízení předčítat," uvedla Kateřina Bajo jeden ze zatím méně tradičních příkladů použití.

Elektronické texty doplňují omalovánky s pohádkovými postavami a další hry určené ke stažení a vytištění. Všechny ilustrace na internetové stránce jsou dílem výtvarnice Městské knihovny v Praze Evy Petržílkové. Pohádky ze sbírky Jaroslava Seiferta Kouzelná lucerna, včetně stejnojmenné úvodní básně, jsou zveřejněny s laskavým souhlasem paní Jany Seifertové.

Více informací na www.e-knihovna.cz a www.mlp.cz/pohadky.

Zpřístupnění textů pohádek z fondů Městské knihovny v Praze volně na internetu navazuje na podobné projekty s dílem Karla Čapka (www.mlp.cz/karelcapek), Boženy Němcové (www.mlp.cz/bozenanemcova) a naposledy s detektivkami A. C. Doyla o Sherlocku Holmesovi (www.mlp.cz/holmes). Za Karla Čapka získala knihovna cenu Ministerstva kultury Knihovna roku 2009 v kategorii "Významný počin v poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb".

Návod, jak využít texty v pokročilejších modelech mobilních telefonů, pokud nechcete stahovat speciální software:
Ze stránek jednotlivých elektronických projektů Městské knihovny v Praze si stáhnete text ve formátu html. Přes infračervený port, bluetooth či kabelem přetáhnete html soubor do paměti telefonu - pak ho již stačí otevřít a ponořit se například do děje napínavé detektivky se Sherlockem Holmesem nebo číst ve vlaku dětem pohádku.
 
Bovenaan