Olympische Winterspelen in Peking

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Meer dan honderd Tsjechische atleten genomineerd voor de Olympische Winterspelen in Peking.

Een recordaantal Tsjechische atleten zal deelnemen aan de Olympische Winterspelen in Peking. Het Tsjechisch Olympisch Comité keurde vrijdag 113 namen goed, en dat aantal kan nog oplopen. Het is nu al duidelijk dat voor het eerst meer dan 100 Tsjechische atleten zullen deelnemen aan de Olympische Winterspelen. Het vorige hoogtepunt was 95 atleten in Pyeongchang 2018.

De beste medaillekandidaat is Pyeongchang-dubbelwinnaar Ester Ledecká. Ze is opnieuw de grootste favoriet in parallelle reuzenslalom op snowboard, zal haar sensationele goud verdedigen in superreuzenslalom op ski's en heeft nog steeds een kans in downhill. Ook schaatsster Martina Sáblíková en biatleet Marketa Davidová krijgen medaillekansen. De start van snowboardster Eva Samkova is onzeker na een gebroken enkel.

eva samkova 14 januari 2022.PNG
Eva Samková zal er alles aan doen om naar de spelen in Peking te gaan. Er zitten schroeven in haar enkels en momenteel traint ze in thuisquarantaine na een positieve corona-test.

Bron oa deutsch.radio.cz. + isport.blesk.cz.
 

kuurgast

Donateur
Tsjechische snowboardcrosser Samková trekt zich terug uit Olympische Winterspelen

De Tsjechische snowboardcrosser Eva Samková zal niet deelnemen aan de Olympische Winterspelen in Peking. Dat maakte de tweevoudig olympisch medaillewinnaar donderdag bekend in een persverklaring. Ze gelooft echter dat ze na haar herstel zal terugkeren naar de pistes.

Bron deutsch.radio.cz.
 

kuurgast

Donateur
Tsjechië dicht bij medaille, maar Sáblíková werd vierde

Op de 3.000 meter schaatsen pakte Martina Sáblíková in rit 8 met 4:00.34 de voorlopig eerste tijd. De 34-jarige Tsjechische, die al 6 keer op een olympisch podium stond, stond op kop met nog 2 ritten op het programma. Lang had Sáblíková die leidersplaats niet in handen. De Canadese Isabelle Weidemann dook als eerste onder de 4 minuten en was daarmee zeker van een medaille. Irene Schouten schaatste met een olympisch record (3'56"93) naar de olympische titel op de 3.000 meter. Het zilver was voor Francesca Lollobrigida en het brons voor Isabelle Weidemann uit Canada.
Martina Sáblíková en Lollobrigida trainen veel op dezefde ijsbaan in Italië.

Sáblíková staat al 20 jaar op het grote wereldtoneel - sinds de herfst van 2002. Maar in Peking blijkt dat de komende jaren geen reden zijn om er een einde aan te maken. Schaatsen op lange afstanden blijkt ervaren. De Duitse Claudia Pechstein die 50 jaar wordt over 14 dagen, is bezig aan haar achtste Olympische Spelen. Pechstein vierde haar olympische debuut in Albertville 1992.

De Tsjechische Nikola Zdráhalová schaatste in rit 4 een tijd van 4:13.13 en werd daarmee 18de.

De enige Tsjechische shorttrackvertegenwoordiger in Peking is Michaela Hrůzová, Ze wist zich vandaag niet te kwalificeren voor de kwartfinales 500 meter van vrouwen.

Verdere programma in Peking van Tsjechische schaatsers:
Maandag 7 februari Nikola Zdráhalová 1.500 m
Donderdag 10 februari Martina Sáblíková 5.000 m
zondag 13 februari Nikola Zdráhalová 500 m
woensdag 16 februari Michaela Hrůzová 1.500 m shorttrack (kwartfinales)
donderdag 17 Nikola Zdráhalová 1.000 m
Zaterdag 19 februari Nikola Zdráhalová massastart vrouwen

Bronnen oa olympijskytym.cz + isport.blesk.cz.

De kleding zoals de Tsjechische Olympische wintersporters dragen is te koop via alpinepro.cz/olympijska-kolekce.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Reuzenslalom Adriana Jelinková mislukt na coronastress en paniekaanvallen.

Adriana Jelinková, die is geboren in Brno Tsjechië en opgegroeid in Nederland, is de eerste alpineskiester die Nederland op de Olympische Spelen vertegenwoordigt sinds Margriet Prajoux-Bouma in 1952 in Oslo.

Jelinková miste tijdens haar olympische debuut een poortje en mocht daardoor niet terugkomen voor de tweede run op de reuzenslalom, waarna deze wedstrijd voor haar er na vijftig seconden op zat.
Ze komt woensdag bij de Spelen ook nog in actie op de slalom.

De 26-jarige Jelinková plaatste zich in januari vorig jaar als eerste van de 42 in Beijing deelnemende atleten van TeamNL voor de Olympische Spelen. Dat deed ze door bij de wereldbekerwedstrijd in het Sloveense Kranjska Gora als elfde te eindigen op de reuzenslalom. Omdat Jelinkova in november 2020 in het Oostenrijkse Lech al als tiende was geëindigd, voldeed ze al vroeg aan de kwalificatie-eisen van NOC*NSF; één keer bij de beste acht eindigen op een wereldbekerwedstrijd of twee keer bij de beste zestien.

Een dag nadat ze zich had gekwalificeerd, scheurde ze bij de wedstrijd in Slovenië haar voorste kruisband. Jelinkova werd geopereerd in Innsbruck en moest liefst tien maanden revalideren. Een kleine drie maanden geleden maakte de skiester bij de wereldbeker in Lech haar rentree.
Achter het uitvallen van skiester Adriana Jelinková op de reuzenslalom zat een groter verhaal dan alleen het missen van een poortje. Ze vertelde dat ze in aanloop naar haar race veel coronastress had. Haar Ct-waarde bij een coronatest bleek te laag. Ze mocht zich niet meer onder andere mensen begeven.
In januari had ze al corona, maar vervolgens waren er negatieve testen. Blijkbaar werden er sporen van corona ontdekt. Ze vertelde afgelopen nacht niet te hebben geslapen vanwege de angst voor corona.
Bronnen oa noordhollandsdagblad.nl + nu.nl.
Uitgebreid interview op sportnieuws.nl.
------------------------------------------------
De Tsjechische media kennen Adriana al lange tijd zoals blijkt uit onderstaande artikel van irozhlas.cz uit 2017.

Ze is geboren in Brno, maar vertegenwoordigt Nederland. Het doel van de jonge skiër blijft de Olympische Spelen.

Ze verblindt de resultaten nog niet, maar haar verhaal is interessant. Even de paradox: met de naam Adriana Jelínková vertegenwoordigt ze niet Tsjechië of Slowakije in het alpineskiën, maar Nederland. Tot overmaat van ramp woont ze in Oostenrijk.
Ze spreekt goed Tsjechisch en zelfs Ř is geen probleem voor haar. "Ik heb vijf jaar in Tsjechië gestudeerd, dus schrijven en spreken zijn goed", legt Adriana Jelínková uit aan Radiožurnál. Ze groeide grotendeels op in Nederland, waar haar moeder al onder het communisme was verhuisd.
Als Tsjechische zou ze waarschijnlijk dichter bij het vervullen van haar grote droom zijn, namelijk deelnemen aan de Olympische Spelen.
 

kuurgast

Donateur
Tsjechië staat op de 21e plaats in medailles.

De Olympische Winterspelen in Peking zijn voorbij. Sáblíková droeg de Tsjechische vlag.
Het Tsjechische Olympische team behaalde de 21e plaats in de laatste medailletelling op de Winterspelen in Peking. Een gouden medaille gewonnen door snowboarder Ester Ledecká op de parallelle reuzenslalom en een bronzen medaille door schaatsster Martina Sáblíková op de 5.000 meter waren de slechtste overwinning voor Tsjechië sinds de Lillehammer spelen in 1994, toen het team terugkeerde zonder medailles.
Toch was de Tsjechische Olympische teambaas Martin Doktor tevreden. Twee medailles zijn geen mislukking, zei de voormalige kanovaarder tegen journalisten in Peking. Je kunt eerdere successen niet altijd herhalen, zei dokter. Op de Winterspelen van 2018 in Pyeongchang won Tsjechië zeven medailles en eindigde toen als 14e in de medailletabel.

Helaas kon Ester Ledecká haar successen van de vorige spelen niet evenaren. Ze kwam na de gouden plak op de andere disciplines net naast het podium.
Schaatser Nikola Zdráhalová kwam door blessures niet aan de race van zaterdag met een massastart op de Olympische Spelen. Er was een aanbod dat Martina Sáblíková mee mocht doen met de massastart, maar daar bedankte ze voor. Ze was er niet op getraind en had de juiste schaatsen niet bij zich.
Bron deutsch.radio.cz + expats.cz + facebook.com/olympijskytym.

De Tsjechen vinden het heel erg dat ze met ijshockey zelfs niet eens in de kwartfinales kwamen. De coach zou opstappen.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan