Olympische winterspelen 2018

Topic in 'Het Archief' gestart door Ad Verschoor, 06-02-2018.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  In dit topic wil ik informatie over de Olympische winterspelen 2018 gaan delen. Uitslagen, medaillewinnaars, achtergrondverhalen en niet alleen over de Tsjechische deelnemers, hoewel daar wel de meeste aandacht aan geschonken wordt.

  Nu alvast nieuws van en over een medaille kanshebber

  Gestreste Sáblíková blijft nog vijf dagen wakker

  [​IMG]
  Sáblíková: niet getraind zoals ik normaal doe

  Op dag één van de Olympische Spelen staat er meteen een mooie strijd op het schaatsprogramma: die tussen olympisch kampioene Ireen Wüst en Martina Sáblíková op de 3.000 meter. Hoewel, strijd? De Tsjechische Sáblíková kampt al het hele seizoen met blessures.

  Hoe gaat het nu met haar, vijf dagen voor de start van de 3 kilometer? "Ik ben altijd zenuwachtig", vertelt Sáblíková, die op de 5.000 meter titelverdedigster is. "Mijn lichaam voelt wel beter, maar ik heb twee maanden niet kunnen trainen."

  Stress
  Daardoor heeft de 30-jarige Tsjechische ook geen verwachtingen voor Pyeongchang. "Ik blijf de komende vijf dagen nog wakker", zegt ze lachend. "Ik voel heel veel stress, omdat ik niet heb kunnen trainen zoals ik normaal doe. Maar, nu gaat het goed, dus we zullen zien."

  Bron: nos.nl
   
  A.Smit en Boya vinden dit leuk.
 2. kuurgast

  kuurgast Donateur

  [​IMG]

  Eva Samková vlagdraagster Olympische Winterspelen in Zuid-Korea.
  De snowboardster Eva Samková zal de Tsjechische vlag dragen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Pyeongchang, De 24 jarige Samková won tijdens de laatste Olympische Winterspelen in Sochi een gouden medaille won met de Snowboardcross.
  De Olympische Winterspelen 2018 zijn verdeeld over 2 plaatsen ; in de bergen van PyeongChang en kuststad Geungnang.
   
  A.Smit en Ad Verschoor vinden dit leuk.
 3. kuurgast

  kuurgast Donateur

  [​IMG]

  Tsjechische huis in Gangneung, Zuid-Korea.
  Het Tsjechisch huis tijdens de Olympische Winterspelen 2018 staat vlakbij het Olympisch Park in Gangneung direct tegenover het Olympisch Dorp. Het huis is ontworpen door architect Petr Kolář, die ook het huis in Londen 2012 heeft ontworpen en Rio 2016. Er is een groot LED-scherm op de buitenmuur van het Tsjechische huis tijdens de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Het LED-scherm waarschuwt voor de belangrijkste gebeurtenissen en nodigt u uit in het Tsjechische huis.
  Bezoekers hebben vanaf 9 t/m 25 februari vrij toegang en kunnen daaglijks verse Tsjechische gerechten proeven met daarbij een Pilsner Urquell van het vat.

  [​IMG]

  Vers Tsjechische brood Olympische Winterspelen 2018.
  De Tsjechische atleten in Korea krijgen elke ochtend Olympisch brood Karel geserveerd in het Olympisch dorp. Het brood wordt gebakken door bakker Karel Rendl in het Tsjechische huis. De bakkerij werd begin november verscheept en is pas onlangs in Korea aangekomen.
  "We zullen 's nachts bakken zodat het 's ochtends in beide dorpen kan worden verdeeld. Elke dag bakken we ongeveer 80 broden" zegt Karel Rendl, die in Korea wordt bijgestaan door twee andere bakkers, waaronder zijn zoon, de zesde generatie Rendl-bakkers. Een deel van het brood zal ook aan het Slowaakse huis worden geleverd.
  Een geheim? Nee, "gewoon" gezond brood. Het recept is niet geheim of gehuld in mysterie. "Waarom zouden we iets extra's bedenken? We houden ons aan tradities. Wij bakken eenvoudig goed en gezond brood van hoogwaardige ingrediënten ", zegt Karel, wiens naam het brood draagt.
   
  dennuzzz, Kohout en A.Smit vinden dit leuk.
 4. kuurgast

  kuurgast Donateur

  [​IMG]

  Tsjechische Olympische muts Raškovka.

  De muts genaamd "Raškovka", gemaakt in de Tsjechische nationale kleuren rood, wit en blauw, lijkt sterk op de muts waarmee Jiří Raška zijn eerste goud won in skispringen op de Olympische Spelen in Grenoble in 1968. Deze muts is duidelijk het meest succesvolle item van de Tsjechische Olympische Winterspelen collectie voor 2018. Jiří Raška won in 1968 in Grenoble als eerste Tsjechoslowaak ooit een gouden medaille op de Olympische Winterspelen.
  Jiří Raška werd in Grenoble eerste bij het skispringen op de lage schans , op de hoge schans pakte hij enkele dagen later het zilver. Een jaar na de Olympische Spelen verbeterde Raška het wereldrecord skivliegen naar 164 meter. Hij won in 1971 ook nog het Vierschansentournooi.
  Raška werd in eigen land uitgeroepen tot beste skiër van de 20e eeuw..
  De Raškovka is te koop en een deel van de winst gaat naar een stichting sport voor kinderen uit kindertehuizen en sociaal zwakkere gezinnen.

  [​IMG]

  Ander opvallend item zijn de witte jassen.......de binnenkant is goudkleurig en is tweezijdig te dragen.
  Voor de rugtassen is een hoes beschikbaar in de Tsjechische vlag.
  Het symbool nummer 100 dat terugkomt in alle kleding en het Tsjechische huis staat voor honderd jaar sinds de oprichting van de Tsjechoslowaakse Republiek , dat dit jaar gevierd wordt.

  Het laatste nieuws van het Tsjechisch Olympisch team is te volgen op facebook olympijskytym.
   
  Laatst bewerkt: 07-02-2018
  bruinh, dennuzzz en A.Smit vinden dit leuk.
 5. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Tsjechen worden getipt om vier medailles op te halen bij de Olympische Winterspelen
  Snow boarder Ester Ledecká goud , schaatser Martina Sábliková zilver op de 5000 meter. Van Tsjechische biathlon-deelnemers wordt ook verwacht dat ze medailles winnen.
  Er zit in de afgelopen Olympische Winterspelen een stijgende lijn wat betrefd medailles.
  In 2014 wonnen de Tsjechen acht medailles, waarvan twee goud en vier zilver.
  In 2010 zes medailles en in 2006 hebben de Tsjechische atleten vier medailles gewonnen.
  Er zit in de afgelopen Olympische Winterspelen een stijgende lijn wat betrefd medailles.

  Medaillewinnaars van 2014 die dit jaar weer meedoen voor Tsjechië zijn ; Martina Sáblíková, Eva Samkova , Veronika Vítková , Ondřej Moravec + Jaroslav Soukup.
  Er zullen 95 Tsjechische atleten starten op de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea.
  Tijdens de Olympische Spelen zal er een tijdelijk kantoor van de Tsjechische ambassade zijn in het Tsjechische huis in Gangneung,
  Een maand na de reguliere Olympische Winterspelen 2018 zijn de Paralympische Winterspelen van 9 tot 18 maart.
   
  bruinh en Ad Verschoor vinden dit leuk.
 6. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Sábliková in laatste rit op 3000 meter.
  In Pyeongchang heeft de loting plaatsgevonden van de 3000 meter voor vrouwen, die zaterdag verreden wordt.
  De wedstrijd begint om 12.00 uur en in de 2e rit komt de Tsjechische Zdrahalova uit tegen de Chinese Liu Jing. Martina Sábliková heeft gunstig geloot en rijdt in de laatste rit tegen de Russische Voronina.
   
  bruinh vindt dit leuk.
 7. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Eerste gouden plak gaat naar Zweden
  Charlotte Kalla is de eerste olympisch kampioen van 2018. De Zweedse langlaufster veroverde het goud op de skiatlon bij de Winterspelen in Pyeongchang.
   
 8. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Geen medaille voor Martina Sablikova
  Tijdens de gereden 3000 meter voor vrouwen werd het podium bezet door 3 Nederlandse dames. Goud was er voor Carlijn Achtereekte (3.59.21 minuten), zilver voor Ireen Wust ( 3.59.29) en brons voor Antoinette de Jong (4.00.02). De 4e plaats was weggelegd voor Sablikova in een tijd van 4.00.54 minuten en Nikola Zdrahalova werd 15e in 4.11.36 minuten

   
  bruinh vindt dit leuk.
 9. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Biatlete Veronika Vitkova pakt brons op sprint
  Biatlete Laura Dahlmeier heeft goud veroverd op de 7,5 kilometer sprint. De 24-jarige Duitse maakte haar favorietenrol waar. Ze zette een tijd van 21.06,2 neer en was daarmee 24,2 seconden sneller dan de Noorse Marte Olsbu en 25,8 seconden sneller dan de Tsjechische Veronika Vitkova.
   
  bruinh vindt dit leuk.
 10. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Biatleet Michal Krcmar wint zilver op sprint
  Vandaag is op de biatlon sprint verrassend zilver gewonnen door Michal Krcmar. Hij veroverde de 2e plaats achter de Duitser Arnd Peiffer, die daarmee het goud won. Michal is geboren op 23 januari 1991 in Vrchlabi en deze medaille is zijn eerste in het senioren geweld.
   
  bruinh vindt dit leuk.
 11. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Nikola Zdrahalova rijdt goede 1500 meter
  Vandaag heeft Nikola Zdrahalova zich weer laten zien als toekomstig opvolgster van Sablikova. Tijdens de 1500 meter voor vrouwen behaalde zij een 11e plaats in een tijd van 1.58.03 minuten. Gelet op het deelnemersveld mag dit een uitstekend resultaat genoemd worden.
  Voor Ireen Wust was er Goud op deze afstand in 1.54.35 minuten voor de Japanse Miho Takagi (1.54.55) en Marrit Leenstra (1.55.26)
   
  bruinh en dennuzzz vinden dit leuk.
 12. Ole! Heel knap gedaan van mw wust!
   
  bruinh vindt dit leuk.
 13. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  [​IMG]
  Biatlete pakt op Winterspelen uit met 'fabulous' geweer
  De Tsjechische Marketa Davidova is een opvallende verschijning op de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. De 21-jarige neemt deel aan de biatlon, de olympische discipline waarbij langlaufen gecombineerd wordt met schieten op een projectiel. Maar Davidova schiet niet met een doodgewoon geweer. Nee, dat van haar is een tikkeltje magischer.

  Believe in unicorns"
  Dat Marketa van roze en eenhoorns houdt, valt overduidelijk af te lezen van haar Instagramprofiel. In haar omschrijving staat alvast te lezen: "Believe in unicorns!", afgewerkt met een unicorn-emoji.

  Maar ook tussen haar foto's toont de 21-jarige atlete geregeld haar liefde voor roze. Zo heeft ze roze zonnebrillen, roze mutsen en roze skistokken, maar op de Olympische Winterspelen is ze duidelijk aan haar pronkstuk toe: een roze unicorn-geweer.

  Het geweer is felroze en blauw en heeft een print van eenhoorns en fonkelende sterren. Als opvallende uitrusting kan dat dus tellen.

  15de plaats
  Maar er moet natuurlijk nog gesport worden ook. Davidova kwam zaterdag in actie op de discipline sprint. Daar haalde ze de 15de plaats. Eerder vandaag nam ze ook deel aan de achtervolging. In die discipline moest de Tsjechische zich tevreden stellen met een 25ste plaats.

  Op 17 februari komt ze nogmaals in actie in de massastart. Ze heeft zo dus nog één kans op een medaille op deze Olympische Winterspelen. Maar de medaille voor 'meest fabulous geweer', die heeft ze zeker al op zak.

  Bekijk hier (op de tweede foto) het fabulous unicorn-geweer in detail:

  [​IMG]


  [​IMG]


  Bron: newsmonkey.be

   
  A.Smit, bruinh en PuNkEnStEiN vinden dit leuk.
 14. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Erbanova grijpt, als mede-favoriet, naast een medaille
  Vandaag moest Karolina Erbanova zich op de 1000 meter voor dames tevreden stellen met een 7e plaats in een tijd van 1.14.95 De tweede Tsjechische deelneemster op deze afstand Nikola Zdrahalova eindigde op plaats 19 in 1.16.43

  Goud was voor de Nederlandse Jorien ter Mors in een tijd van 1.13.56 minuten.

  Zij hield de Japanse vrouwen Noa Kodaira (zilver) in 1.13.82 minuten en Miho Takagi (brons) in 1.13.98 achter zich.
   
 15. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  [​IMG]
  Michiel Wiltvank uit Vriezenveen is speciaal voor Martina Sáblíková in Pyeongchang. De schaatsfan hoopt getuige te zijn van een gouden medaille.

  Vriezenveense fan naar Pyeongchang voor... Tsjechische schaatster

  De hele zomer heeft hij ervoor doorgewerkt, want een bezoek aan de Olympische Spelen in Zuid Korea is een aanslag op de bankrekening. Maar schaatsfan Michiel Wiltvank heeft dat er graag over. De Spelen van Pyeongchang kunnen namelijk zomaar de laatste zijn van zijn idool. En nee, dan gaat het niet over Sven Kramer of Ireen Wüst. Het hart van de 30-jarige Nederlander klopt harder voor Martina Sáblíková. Uit Tsjechië.

  De liefde voor de Tsjechische schaatster, specialist op de 3 en 5 kilometer, ontstond 12 jaar geleden, bij wedstrijden in het Duitse Erfurt. Het was Wiltvanks eerste kennismaking met Sáblíková. Haar techniek sprak de schaatsfan uit Vriezenveen aan. Maar ook het verhaal erachter.

  „Tsjechië heeft helemaal geen schaatshistorie”, vertelt Wiltvank telefonisch, vanaf de schaatsbaan in Zuid Korea. „Ze hebben zelfs geen overdekte ijsbaan. Martina moest het ijs eerst schoonvegen voor ze kon trainen. Haar trainer, Petr Novák, was tegelijkertijd haar chauffeur en masseur. Ik was daarvan onder de indruk en ben haar gaan volgen.”

  Een zwak
  Het hele plaatje maakt dat de Vriezenvener een zwak voor Sáblíková kreeg. „Ik heb haar in het hart gesloten”, geeft hij toe. De band is niet eenzijdig. „Als we elkaar zien, is het feest. Drie weken terug was ik met andere schaatsfans in gesprek, toen zij mij ineens bij mijn knotje pakte, om even 'hoi' te zeggen.” Het blijft wel altijd bij een kort praatje, want „ik wil haar ook niet afleiden”.

  Sáblíková won op de Olympische Spelen van Vancouver en Sochi gouden medailles, op de 5 kilometer (2010 en 2014) en de 3 kilometer (2010). Maar daar was Wiltvank - helaas - niet bij. Dit is waarschijnlijk de laatste kans om getuige te zijn van een gouden race van zijn idool. „Ik moest nu gaan”, zegt hij daarover. „Omdat het misschien de laatste keer is, maar ook omdat ik nu nog niet op mezelf woon en geen vriendin heb. Dat kan over vier jaar ook anders zijn.”

  Spandoek
  Martino Zlato, staat op het spandoek dat hij bij zich draagt. Het betekent zoiets als gouden Martina, zegt Wiltvank, die zelf overigens geen Tsjechisch spreekt. „Ze weet ook dat ik hier ben, maar we hebben elkaar nog niet gesproken.” Hij hoopt dat dit er nog van komt, of dit nu voor of na haar Olympische vijf kilometer is. Wiltvank heeft namelijk speciaal voor haar een cartoon laten maken, die hij de Tsjechische graag cadeau wil doen. Zoals hij haar eerder ook al eens een 3D-versie van Sáblíková in chocola gaf. Waarom? „Ik vind het leuk om haar te verrassen.”

  Of ze vrijdag voor de derde keer op rij goud wint op de 5 kilometer? Dat weet Wiltvank niet. Maar aan zijn aanmoedigingen zal het in ieder geval niet liggen.

  Bron: tubantia.nl
   
  dennuzzz vindt dit leuk.
 16. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Eva Samkova pakt brons op snowboardcross

  De Italiaanse Michela Moioli heeft bij de Olympische Spelen goud gepakt op de snowboardcross. Haar Tsjechische rivale Eva Samková slaagde er in het Phoenix Snow Park niet in haar olympische titel te prolongeren. Ze ging als derde over de finish. De zestienjarige Julia Pereira de Sousa Mabileau uit Frankrijk won zilver op het onderdeel.
   
  dennuzzz vindt dit leuk.
 17. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Sablikova wint zilver achter een gouden Esmee Visser
  Martina sablikova is er niet in geslaagd om haar gouden medaille op de 5000 meter te prolongeren. Zij werd deze keer voorbij gestreefd door de 22-jarige Nederlandse Esmee Visser. De winnares reed een tijd van 6.50.23 minuten en Sablikova reed de afstand in 6.51.85 minuten. De 3e plaats en daarmee het brons ging naar de Russische Voronina in 6.53.98 minuten
   
 18. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  [​IMG]
  Ester Ledecka. © AFP
  Snowboardster zorgt voor daverende verrassing op Super G door goud te winnen

  Ester Ledecka heeft voor een enorme stunt gezorgd door op de Winterspelen in Pyeongchang het onderdeel Super G te winnen. De 22-jarige Tsjechische is namelijk een snowboardster, die het skiën er een beetje bij doet.

  Ledecka behaalde tot dusver nauwelijks resultaten op de twee dunne latten. Als snowboardster is ze veel bekender. Op de vorige Winterspelen werd ze in die tak van sport zesde (parallel slalom) en zevende (parallel reuzeslalom). Op dat laatste onderdeel komt Ledecka, die als skiester in het wereldbekercircuit nooit hoger eindigde dan de zevende plaats, op deze Winterspelen ook nog uit.

  De Oostenrijkse Anna Veith kwam vandaag 0,01 seconde tekort voor het hoogste treetje, en pakte zilver. Het brons was voor de Liechtensteinse Tina Weirather. Favoriete Lindsey Vonn maakte een fout en viel buiten het podium. Zij eindigde als zesde.

  Bron: ad.nl
   
 19. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Gouden 'snowboardster' Ledecka dacht dat haar tijd verwisseld was

  Ester Ledecka kon haar ogen niet geloven nadat ze op de Super-G op de Spelen in Zuid-Korea alle favorieten had verslagen. De van oorsprong snowboardster zorgde bij het alpineskiën ook tot haar eigen verrassing voor een sensatie.

  De 22-jarige Tsjechische bleek de listige piste 0,01 seconde sneller te hadden afgeraffeld dan de Oostenrijkse Anna Veith. Tina Weirather uit Liechtenstein eindigde als derde, terwijl topfavoriete Lindsey Vonn pas als zesde eindigde.

  Secondenlang stond Ledecka na haar run onderaan de piste vol ongeloof te staren naar het scorebord. "Dit moet een fout zijn, dacht ik. Ze hebben mijn tijd verwisseld met die van iemand anders. Ik kan het nog steeds niet geloven."

  Pas toen ze er door een cameraman op werd gewezen dat ze had gewonnen, durfde ze te juichen. "Ik ben net zo verrast als iedereen. Ik probeer altijd mijn best te doen en te winnen, maar dat dit erin zat, had ik me niet gerealiseerd."

  Ledecka gold vanwege haar achtergrond als snowboardster niet bepaald als favoriete. Ze werd in 2015 en 2017 wereldkampioene in die discipline (parallelslalom en parallelreuzenslalom), maar kon sinds haar debuut in 2016 nog niet imponeren in de wereldbeker alpineskiën. Dit seizoen staat ze slechts 43e in het World Cup-klassement op de Super-G.

  Ook bij haar ouders moest het besef nog komen dat hun dochter olympisch kampioene is. "Ik heb net mijn moeder gesproken. We snappen er allemaal niets van. Ik vroeg haar nog of ik misschien een poortje had gemist. Mijn ouders zijn net zo verrast als ik."

  Bron: nu.nl
   
 20. Vandaag ook een mooie prestatie van het Tsjechische ijshockeyteam. Ze wonnen met shoot-outs van Canada. Hopelijk volgen er nog een aantal mooie wedstrijden.

  Bron van onderstaand artikel: NOS.nl

  Eerste verlies sinds Vancouver voor Canadese ijshockeyers
  VANDAAG, 11:41
  AANGEPAST OM 11:41
  IJSHOCKEY
  [​IMG]
  Canada druipt af na verlies tegen Tsjechië REUTERS


  De Canadese ijshockeyers hebben voor het eerst sinds de Spelen in Vancouver (2010) een olympisch duel verloren. Tsjechië klopte de titelhouder na shoot-outs met 3-2.

  Canada kwam in de eerste periode twee keer op voorsprong, via Mason Raymond en Rene Bourque. Tussendoor tekende Dominik Kubalik voor de 1-1 en Michal Jordan bracht de Tsjechen in de eerste minuut van de tweede periode opnieuw langszij.

  Canada loste meer schoten, maar was niet trefzeker. Tsjechië hield zelfs met twee man minder op het ijs stand. In de extra tijd miste Mat Robinson een grote kans. Wojetk Wolski (Canada), Petr Koukal en Jan Kovar (beiden Tsjechië) scoorden in de shoot-outs, Derek Roy (Canada) miste.
   
  Ad Verschoor en PuNkEnStEiN vinden dit leuk.

Deel deze pagina