Olympische Spelen 2021

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
MAANDAG 19 JULI

Tsjechische beachvolleyballer test positief in olympisch dorp​

De Tsjechische beachvolleyballer Ondrej Perusic is positief op corona getest in het olympisch dorp van de Spelen in Tokio. Hij heeft volgens zijn teamarts geen symptomen maar is wel in quarantaine geplaatst. Ook wordt onderzocht met welke mensen hij mogelijk nauw in contact is geweest.

Perusic is voor zover bekend de vierde persoon die positief op corona heeft getest in het olympisch dorp, na twee voetballers en een videospecialist van de Zuid-Afrikaanse voetbalploeg.

Tijdens de Olympische Spelen, die vrijdag worden geopend, nemen in totaal zo’n 18.000 sporters en begeleiders hun intrek in het dorp. Op het piekmoment, ongeveer halverwege de Spelen, zullen er maximaal 6700 tegelijkertijd zijn. „Het is onvermijdelijk dat we besmettingsgevallen hebben”, erkende IOC-directeur Christophe Dubi. Hij verzekerde echter dat alles wordt gedaan om het risico op een uitbraak van het coronavirus „tot een absoluut minimum te beperken.”

Volgens het Japanse persbureau Kyodo is maandag ook een Japanse turnster positief op corona getest. Dat gebeurde in de stad Inzai, waar ook de turnploeg van de Verenigde Staten zich voorbereidt op de Spelen. Verschillende bronnen meldden later dat een Amerikaanse het virus eveneens heeft opgelopen. Bij aankomst in Japan was haar PCR-test nog negatief. Volgens een NBC-verslaggever gaat het om Kara Eaker.

Het organisatiecomité van de Spelen maakte verder bekend dat tot dusver 58 positieve coronatests zijn geregistreerd. Er zijn circa 30.000 tests uitgevoerd bij 18.000 sporters, officials, journalisten en andere betrokkenen die vanaf 1 juli in Japan zijn aangekomen.

Bron: telegraaf.nl
 

kuurgast

Donateur
Olympisch team in Tokio: De eerste Tsjech met een positieve coronatest was een arts.

Het eerste lid van het Tsjechische Olympische team dat na aankomst in Tokio positief testte op het coronavirus, was dokter Vlastimil Voráček. Deze informatie werd woensdag gepubliceerd door het nieuwsportaal Seznam Zprávy en bevestigd door het Tsjechisch Olympisch Comité. De identiteit van Voráček werd niet gepubliceerd toen het positieve resultaat voor het eerst werd gemeld in de hoop dat dit het eerste en laatste geval zou zijn. Ondertussen zijn er echter nog meer gevallen van besmetting bevestigd.
Seznam Zprávy verklaarde ook dat Voráček niet is ingeënt tegen corona. Ze meldde ook dat de meeste passagiers hun maskers afzetten zodra het vliegtuig opsteeg.
De Tsjechische premier Andrej Babiš zei donderdag tegen journalisten dat hij het schandalig vond dat een niet-gevaccineerde arts met de Tsjechische vertegenwoordiging naar Tokio vloog. Dit is oneerlijk voor zowel de atleten als de belastingbetalers, zei de premier. Het Olympisch Comité maakte ook bekend dat de voorzitter en de vice-voorzitter de omstandigheden van deze reis persoonlijk hebben onderzocht.

Onder degenen die ook positief hebben getest, behoren de tafeltennisser Pavel Širuček, beachvolleyballer Ondřej Perušič, beachvolleybalster Markéta Nausch Sluková en coach van het damesbeachvolleybalduo Simon Nausch. Verschillende andere atleten wachtten op de resultaten van de PCR-testresultaten.

------------------------------------------------------

In totaal hebben 116 atleten uit Tsjechië zich gekwalificeerd voor de Olympische Zomerspelen die van 23 juli tot 8 augustus in Tokio zullen plaatsvinden.
Ze verblijven in een hoogbouwblok van 17 verdiepingen in het Olympisch Dorp van Tokio.

Volgens bookmakers zullen Tsjechische atleten zeven tot acht medailles meebrengen van de komende Olympische Zomerspelen in Tokio, waarvan er twee goud kunnen zijn.
Onder de individuele atleten die momenteel de meeste steun krijgen, zijn sportklimmer Adam Ondra en judoworstelaar Lukáš Krpálek. Op de laatste Olympische Spelen in Rio de Janeiro pakte Tsjechië 10 medailles.

De outfits voor de openingsceremonie op de Olympische Spelen van Tokio, die op 23 juli plaatsvinden, zijn ontworpen door ontwerper Zuzana Osako in samenwerking met het Tsjechische bedrijf Alpine Pro.
Het doel van de ontwerpster, die al enkele jaren met haar man in Japan woont, was om een kostuum te creëren dat elementen van zowel de Tsjechische als de Japanse cultuur met elkaar zou verbinden.
De outfit in nationale kleuren, waarin wit en blauw de boventoon voeren, is geïnspireerd op de door UNESCO beschermde traditie van indigo verven met blokdruk, ook wel modrotisk genoemd.
Voor het eerst in de geschiedenis hoeven ze geen jassen te dragen vanwege het warme weer en de extreme vochtigheid die in die tijd van het jaar in Tokio wordt verwacht.

Bronnen oa english.radio.cz + deutsch.radio.cz.
 
Laatst bewerkt:

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechische olympische ploeg getroffen door corona-uitbraak

De Tsjechische olympische ploeg dunt steeds verder uit. Inmiddels zijn vier atleten positief getest op het coronavirus. Ook twee begeleiders zijn besmet geraakt.
Donderdag voegden wielrenner Michal Schlegel en beachvolleybalster Markéta Sluková-Nausch zich in het rijtje. Door de positieve test van Sluková-Nausch gaat er ook een streep door de Spelen voor haar dubbelpartner Barbora Hermannova.


Het Tsjechisch Olympisch Comité is intussen een onderzoek gestart naar de mogelijke verspreiding van het virus tijdens de chartervlucht van een groot deel van de sporters van Praag naar Tokio.

Premier Andrej Babis heeft de corona-uitbraak bij de Tsjechische olympische ploeg inmiddels betiteld als 'een schandaal' en wijst met een beschuldigende vinger naar de ongevaccineerde teamarts Vlastimil Voracek, die ook positief is getest.

Bron: nos.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
De medaillespiegel per 26-7-2021
Tsjechië staat vandaag op een zilveren en een bronzen medaille.
Zilver was er bij het in Tsjechië populaire kanovaren slalom voor Lukas Rohan in de klasse C 1 voor mannen.
De bronzen plak werd gewonnen bij het schermen voor heren in de klasse floret individueel door Alexander Choupenitch.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Ad Verschoor

Donateur

Tennis: Japanse favoriete Osaka uitgeschakeld door Markéta Vondrousova

TOKIO (ANP) - Naomi Osaka is uitgeschakeld in de derde ronde van het olympische tennistoernooi. De Japanse favoriete ging met 6-1 6-4 onderuit tegen Markéta Vondrousova. De Tsjechische was in de eerste ronde bedwinger van Kiki Bertens.

Osaka speelde in Tokio haar eerste wedstrijden sinds ze zich na de eerste ronde van Roland Garros terugtrok uit het toernooi. Ze had voor ophef gezorgd omdat ze niet meer met journalisten wilde praten. Uiteindelijk had dit te maken met depressieve gevoelens waar ze al enige tijd mee kampte. Osaka zegde daarna ook af voor Wimbledon, maar de Spelen wilde ze niet laten schieten.

Ze won haar eerste partij van de Chinese Zheng Saisai en schakelde daarna de Zwitserse Viktorija Golubic uit. Maar tegen Vondrousova was ze niet opgewassen.

Bron: anp.nl
 

Ad Verschoor

Donateur

Vondrousova in Olympische tennisfinale


TOKIO (ANP) - De olympische tennisfinale bij de vrouwen gaat tussen Belinda Bencic en Marketa Vondrousova. De 24-jarige Bencic won in de halve eindstrijd van Elena Rybakina. De Zwitserse versloeg de speelster uit Kazachstan in drie sets: 7-6 (2) 4-6 6-3.

De Tsjechische Vondrousova (22) was donderdag aanzienlijk snel klaar in het Ariake Tennispark. Ze veegde de Oekraïense Elina Svitolina, als vierde geplaatst, in ruim een uur van de baan met 6-3 en 6-1. Vondrousova schakelde eerder dit toernooi Kiki Bertens en in de kwartfinale toernooifavoriet Naomi Osaka uit.
Vondrousova deed in 2019 voor het eerst van zich spreken op het allerhoogste niveau. Toen haalde ze de finale van het grandslamtoernooi van Roland Garros. De titel was haar niet gegund.
De vrouwenfinales staan in Tokio zaterdag op het programma.
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië stijgt in de medaillespiegel

Na maandag zijn er toch enige medailles bijgekomen en vooral in de gouden kleur. Op dit moment staat het land op de 13e plaats in het klassement. De totaalscore is vandaag 3x goud, 2x zilver en 1x brons.


De laatste medailles zijn behaald doorJiri Prskavec, goud bij het kanovaren slalom in de K1 klasse voor mannen.
Goud bij het schieten (Trap-mannen) voor Jiri Liptak en zilver in dezelfde tak van sport voor David Kostelecky.
Het derde goud werd gewonnen bij het judo voor mannen boven 100 kg door Lukas Krpalek.
 

Ad Verschoor

Donateur
Tennis damesdubbel: Tsjechisch duo wint goud

Tennissters Barbora Krejcíková en Katerina Siniaková hebben de olympische titel gepakt in het damesdubbelspel. Het als eerste geplaatste Tsjechische duo won in de finale met 7-5 en 6-1 van het Zwitserse koppel Belinda Bencic/Viktorija Golubic.

Krejcíková en Siniaková waren de Zwitserse vrouwen op fitheid en slagkracht de baas. Zo sloegen ze 25 winners en 9 aces. Bencic won gisteren goud in het enkelspel, maar moest nu dus genoegen nemen met zilver.

Het Braziliaanse koppel Pigossi/Stefani veroverde het brons. In de strijd om de derde plaats versloegen ze het Russische duo Koedermetova/Vesnina met 4-6, 6-4 en 11-9.
 

Ad Verschoor

Donateur
Bencic wint olympische finale, waardoor Vondrousova met zilver naar huis mag

Tennisster Belinda Bencic heeft goud gewonnen op de Olympische Spelen van Tokio. De 24-jarige Zwitserse won in de finale van Marketa Vondrousova. Ze versloeg de Tsjechische in drie sets, 7-5 2-6 6-3. De partij duurde 2 uur en 28 minuten.

Tsjechië is nu op de 13e plaats terug te vinden in het totale medailleklassement met 4 gouden, 3 zilveren en 1 bronzen plak.
 
Laatst bewerkt:

Ad Verschoor

Donateur
Brons voor kanovaarders op de sprint

Gisteren is weer een medaille gehaald op de sprint in de K2 klasse bij het kanovaren. Na 1000 meter was het brons voor Jozef Dostal en Radek Slouf.
Tsjechië staat nu op 4x goud, 3x zilver en 2x brons en totaal 9 medailles.
 

Ad Verschoor

Donateur
Het eindresultaat: een 18e plaats en 11 medailles

Op de slotdag van de Olympische Spelen zijn nog 2 medailles door de Tsjechische sporters gewonnen. Zij werden behaald met speerwerpen voor mannen.
Zilver was er voor Jakub Vadlejch, terwijl er brons was op hetzelfde onderdeel voor Vitezlav Vesely.

Dit resultaat betekent een 18e plaats in het eindklassement van de medaillespiegel. Er waren 4 gouden, 4 zilveren en 3 bronzen plakken.
 
Bovenaan