Noordenveld (Roden) - Litomysl

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Stichting Oost-West Kontakten stopt met onderhouden stedenband Roden-Litomysl

De Stichting Oost-West Kontakten (OWK) stopt na dertig jaar met het onderhouden van de stedenband tussen Roden en het Tsjechische Litomysl. Reden is desinteresse van de gemeente Noordenveld.


Het bestuur van OWK concludeert dat deze desinteresse van het college van B&W erg demotiverend is. Bovendien is het jaarlijkse subsidiebedrag onvoldoende voor een zinvolle en betekenisvolle invulling van de stedenband, schrijft het bestuur in een brief aan het college en de gemeenteraad. ‘Met pijn in het hart hebben wij dan ook moeten besluiten om deze opdracht terug te geven.’

Verstoorde relatie
Daarmee lijkt een einde te komen aan een stedenband die al bijna dertig jaar bestaat. Eentje die de stichting OWK destijds op verzoek van de gemeente oppakte en invulling gaf. De gemeentelijke bijdrage aan de Stichting Oost-West Kontakten was tot 2012 ongeveer 8.000 euro per jaar, maar is tussen 2012 en 2016 afgebouwd naar nul. In 2018, toen de gemeente er financieel weer beter voorstond, werd de subsidie vastgesteld op 2.750 euro per jaar. Nog steeds niet genoeg in de ogen van OKW-voorzitter Geert Wolters.

Hij zei dat burgemeester Klaas Smid en wethouder Alex Wekema in oktober 2018 na een goed gesprek extra subsidie hebben toegezegd. De twee ontkenden, beantwoordden brieven van Wolters niet en die stapte daarop naar de bezwarencommissie. Intussen was de relatie tussen de stichting en het gemeentebestuur dusdanig verstoord dat Wolters zelfs een dwangsomprocedure in gang zette.

Uiteindelijk mocht dit alles niet baten. De subsidie werd ook na tussenkomst van de bezwaarschriftencommissie niet verhoogd. Tot teleurstelling van Wolters. „Een busreis kost ongeveer 3.700 euro. We willen ook graag dat de jeugd met een smalle beurs mee kan. Een jaarlijkse uitwisseling met een wisselende groep mensen is met dit subsidiebedrag echter niet mogelijk.”

Ongeïnteresseerd
Wolters verwijt de gemeente een ongeïnteresseerde houding. „Noordenveld kreeg vorig jaar een eervolle uitnodiging voor de opening van het internationaal hooggewaardeerde Smetanafestival in Litomysl, waar zelfs de Tsjechische regering aanwezig is. Op correspondentie van de burgemeester van Litomysl werd echter niet gereageerd. Na een maand vroeg deze man aan onze vereniging of de brief wel was aangekomen. Ik kan het niet bewijzen, maar als wij er niet achteraan gegaan waren, had deze meneer misschien wel helemaal geen antwoord gehad.”

Als klap op de vuurpijl moest Noordenveld de uitnodiging ook nog eens vlak voor het festival begon, afzeggen. „Om een heel begrijpelijke reden overigens. Burgemeester Klaas Smid kreeg het ineens heel druk met de plotselinge sluiting van de gevangenis in Veenhuizen. Maar je hebt ook nog loco-burgemeesters die kunnen gaan. Als dat dan niet gebeurt, is dat wel een teken aan de wand.”

Toekomst onduidelijk
Of en hoe de gemeente de stedenband met Litomysl in de toekomst gaat onderhouden, is onduidelijk. Burgemeester Klaas Smid wil nog niet reageren op de teruggave van de opdracht.

Bron: roderjournaal.nl
 
Bovenaan