Noodweer in Tsjechië

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Ad Verschoor, 08-06-2020.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Man omgekomen door overstromingen in Tsjechië, vrouw vermist
  8 juni 2020

  Bij overstromingen door hevige regenval in het oosten van Tsjechië is een man om het leven gekomen. Ook wordt een vrouw van 74 vermist. Tientallen mensen moesten gered worden uit hun huizen en ook zijn mensen bevrijd uit hun auto’s.

  Op sommige plaatsen is ruim 100 millimeter gevallen en stond het water meer dan een meter hoog in de straten. De hulpdiensten waren met meer dan 200 mensen ter plaatse om kelders uit te pompen en de wegen weer begaanbaar te maken.

  Het noodweer is inmiddels voorbij en er geldt geen waarschuwing meer. In het oosten van Tsjechië kunnen nog wel een paar buitjes ontstaan, maar die zijn niet zo heftig als afgelopen weekend die overstromingen kunnen veroorzaken.

  Bron: weeronline.nl
   
 2. dennuzzz

  dennuzzz Donateur

 3. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Vermiste vrouw uit Oskava nog niet gevonden

  Er wordt nog steeds gezocht naar de 74-jarige vrouw door politie. brandweer en vrijwilligers met hulp van een drone en helikopter. Ze viel in de kolkende rivier toen een deel van de oever instortte. Morgen gaat de zoektocht verder.

  Het andere slachtoffer is geen man, maar een achtenveertigjarige vrouw uit Břevence.

  De rivieren Oskava, Dražůvka en Desná in de regio tussen Šumperk en Olomouc stroomden zondagavond over doordat de afvoer van het water werd beperkt door boomstammen uit het bos die met de regenval in de rivier belanden en een grote kolkende modderstroom veroorzaakte.

  De meest getroffen dorpen zijn Šumvald, Uničov, Dolní Sukolom, Oskava en Dlouhá Loučka, waar het water op veel plaatsen meer dan een meter hoog reikte. Deze regio werd onlangs ook zwaar getroffen doordat ze helemaal afgesloten werden vanwege corona.

  Bron oa ceskenoviny.cz

  Op novinky.cz enkele filmpjes.

  [​IMG]
  Op de grafiek van hydro.chmi.cz is de overstromings-piek goed te zien.

  Er komt nog meer zware regenval aan volgens novinky.cz.
  Kaart waterhoogte Tsjechische Hydrometeorologisch Instituut op hydro.chmi.cz.
   
  dennuzzz vindt dit leuk/interessant.
 4. kuurgast

  kuurgast Donateur

  De vrouw is nog steeds niet gevonden.
  ---------------------------------------------------------
  Het niveau van Blanice in de Zuid-Boheemse regio steeg tot de eerste graad van overstromingsactiviteit.
  Bron novinky.cz.

  [​IMG]
   
 5. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Overstromingen, hagel, zware regenval en onweer. Tsjechië lijdt weer onder het weer.

  In verband met het optreden van sterke en zeer sterke stormen met stortregens over het grondgebied van Tsjechië, hebben brandweerlieden op zaterdagmiddag in totaal 600 meldingen gekregen. Tot dusver hebben ze het meeste werk gehad in de regio Zlín, vervolgens in het zuiden van Moravië, in de regio Pardubice of in Praag en Midden-Bohemen.
  Meestal lieten ze water uit overstroomde kelders, huizen of garages lopen en verwijderden ze omgevallen bomen. Bomen vielen op de wegen, hoogspanningslijnen, in Skalice bij Česká Lípa viel een volwassen spar op de kerk van St. Anny.
  De ergste situatie was in de regio Svitavy. Het meest getroffen dorp is waarschijnlijk Pustá Rybná, waar verschillende huizen, kelders en garages onder water kwamen te staan.
  De zware uitrusting van de Trenčín Rescue Fire Department uit Slowakije werd gebruikt om te helpen in de regio Zlín. De graafmachine werd gebruikt om modderafzettingen te verwijderen en gezonken auto's te redden.

  Volgens informatie van meteorologen omvatten de plaatsen waar de afgelopen 24 uur de meeste neerslag is gevallen, berggebieden, maar bijvoorbeeld ook de Praagse Michle. De meeste viel in Kořenov in het IJzergebergte, het regende ook zwaar in Železná Ruda.

  Zelfs op zondag zullen er hevige stortbuien door Tsjechië gaan, vergezeld van zware onweersbuien en soms hagel. Meteorologen waarschuwen ook voor stijgende rivierniveaus. Gisteravond is de rivier de Svratka buiten zijn oevers getreden in de regio Žďár in Borovnice.

  Uit het zuidwesten komen onweersbuien.

  Vandaag hebben we meer buien en onweersbuien. In vergelijking met zaterdag zullen ze nog vaker voorkomen. Vanaf de ochtenduren verschenen de eerste stormen in het zuidwesten van de republiek. Vanaf 10.00 uur geldt de waarschuwing voor de hele republiek. Op sommige plaatsen kan in totaal tot 80 millimeter neerslag vallen. Er bestaat een risico van lokale of plotselinge overstromingen.

  Het Tsjechisch Hydrometeorologisch Instituut bevestigt op zijn website op zondagochtend dat de mate van "hoog gevaar" in termen van stormen en stortregens van 's ochtends op de hele Tsjechische Republiek van toepassing is tot laat in de avond. Meteorologen verwachten materiële schade, stroomuitval en transportproblemen.

  De overstromingswaarschuwing is van toepassing op de volgende gebieden: Pardubice-regio (Králíky, Lanškroun, Moravská Třebová), Olomouc-regio (Hranice, Jeseník, Lipník nad Bečvou, Litovel, Mohelnice, Olomouc, Přerov, Šternberk, Šumperk, Uničov, Zábřeh), regio Zlín (Rožnov pod Radhoštěm, Valašské Meziříčí, Vsetín) em Moravië-Silezië.
  Details en actuele ontwikkelingen zijn beschikbaar op de CHMI-website portal.chmi.cz.

  Een week geleden was een vergelijkbaar situatie in de regio Šumperk en waren de gevolgen tragisch. Eén slachtoffer, één vrouw wordt nog steeds vermist en 280 beschadigde huizen in Šumvald.

  Bronnen seznamzpravy.cz + novinky.cz.

  Aktuální hydrologická situace.
  Huidige hydrologische situatie op pvl.cz.
  Stavy a průtoky = niveaus en waterlopen
  Nádrže = stuwmeer
  Srážky = neerslag
   
  Laatst bewerkt: 14-06-2020
  dennuzzz vindt dit leuk/interessant.
 6. kuurgast

  kuurgast Donateur

  De stormen zullen extreem sterk zijn! Er bestaat overstromingsgevaar.
  CHMI heeft de waarschuwing aangescherpt.

  Meteorologen hebben de waarschuwing tegen zeer zware stormen in de hoogste mate aangescherpt. Geldig van zondag 11.00 uur tot 21.00 uur Volgens CHMI-experts is er een extreem gevaar in de regio Vysočina en in de regio Zuid-Moravië. Er worden ook extreem zware stormen verwacht in delen van de regio Midden-Bohemen, vooral in de regio Vlašim, de regio Kutná Hora, de regio Kolín, de regio Poděbrady en de regio Čáslav.

  Hetzelfde geldt voor Přelouč, Chrudim, Hlinsko, Litomyšl, Polička, Svitavy en Moravská Třebová in de regio Pardubice, evenals Konice en Prostějov in de regio Olomouc. De regio's Kroměříž, Uherské Hradiště, Zlín en Uherské Brod in de regio Zlín lopen ook gevaar.

  Alleen in delen van de regio's Plzeň, Zuid-Bohemen, Liberec, Hradec Králové, Olomouc en Moravië-Silezië bestaat een lichte mate van gevaar voor zware stormen.
  De overstromingswaarschuwing is geldig tot maandagochtend.
  Bron tn.nova.cz.
   
  dennuzzz vindt dit leuk/interessant.
 7. Net gedurende twee uur behoorlijk onweer en de regen kwam met bakken uit de hemel. Op een gegeven moment een stroom water over het terras achter het huis. Kwam vanachter het gebouw waar de eetzaal komt. Morgen op onderzoek uit hoe het water is gelopen en hoe ik dat in betere banen kan leiden. Maar drie keer gedurende een seconde uitval van de elektriciteitsvoorziening. Dat viel dus erg mee. Toch wel een vreemde situatie voor rond het middaguur.
   
  Joaninha, PuNkEnStEiN en dennuzzz vinden dit leuk/interessant.
 8. In Litomyšl gaat het ook niet helemaal goed.
  [​IMG]
  Zdroj: Paji Mikulecká
   
 9. kuurgast

  kuurgast Donateur

  In het dorp Počítky in de regio Žďár nad Sázavou bereikte water ook het nieuwe huis van schaatster Martina Sáblíková,
  meldde CNN Prima News.
  Bron cnn.iprima.cz.
   
 10. Gelukkig zijn wij vrijgewaard gebleven van dit slechte weer. Wel wat regenbuitjes gehad en onweer om ons heen, niets noemenswaardig.
  Moet toch ongelooflijk beangstigend zijn om zulke vloed mee te maken en dat je huis onder water loopt.
   
  kuurgast, PuNkEnStEiN en dennuzzz vinden dit leuk/interessant.
 11. Donderdag hadden we net drie nieuwe watertanks geplaatst van 1000 liter elk, en gisteravond was de score 1960 liter water erbij in krap 60 uur...
  Wat een enorme hoosbuien waren dit!
   
  kuurgast, Ad Verschoor, rainbow en 3 anderen vinden dit leuk/interessant.
 12. Gisteren onderweg van Brno naar Svitavy door een modderstroom moeten rijden. Gelukkig staat mijn huis op een heuvel, dus weinig last. Het zou wat zijn, Tsjechen vragen mij vaak of ik gevlucht ben uit Nederland vanwege het water, en dan verzuip ik hier :stom:
   
  PuNkEnStEiN, kuurgast en A.Smit vinden dit leuk/interessant.
 13. Gelukkig staat het Zámek hoog, maar wel zonde van de mooie gevels op het plein.
   
 14. Over de watertanks gesproken (zie boven).
  We hebben die drie tanks aangeschaft om de tuin water te kunnen geven. Zojuist gezien dat je ook subsidie kunt krijgen voor deze tanks. Niet veel, maar altijd de moeite waard om na te gaan.
   
  kuurgast vindt dit leuk/interessant.
 15. Ik vroeg me af hoe je de tanks hebt gevuld. Afvoer van het dak?
   
 16. Elk nadeel heeft zijn voordeel. Achter mijn huis stroomt ook een beekje. Hoewel er nog nooit een overstroming is geweest en ik ook niet denk dat het ooit kan op deze plek, verandert het stroompje af en toe in een wild kolkende stroom. Daarna is de bedding weer mooi schoon. De modder heeft zich dan een paar kilometer stroomafwaarts verplaatst.
   
  kuurgast en PuNkEnStEiN vinden dit leuk/interessant.
 17. dennuzzz

  dennuzzz Donateur

  vast aangesloten op het toilet :)
   
  kuurgast vindt dit leuk/interessant.
 18. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Later deze week zullen er weer meer onweerswolken in Tsjechië komen.

  Haal je paraplu's tevoorschijn en plan om tegen het einde van de week wat tijd binnen door te brengen.

  Hevige onweersbuien met stortregens en stijgende beekjes troffen de Tsjechische Republiek op zaterdag en zondag, waarbij brandweerlieden meer dan 1.300 gevallen van onder water staande gebouwen, omgevallen bomen en bedreigde voertuigen aanpakken.

  Na het extreme weer van afgelopen weekend, waarin de voorspelde 79 mm neerslag voor de hele maand juni werd overtroffen, kunnen er volgens Meteopress vanaf donderdag meer regenbuien worden verwacht.

  Vanaf woensdag daalt de temperatuur 's nachts naar 12 tot 16 graden Celsius, overdag naar 21 tot 25 graden.
  Op donderdag is de lucht bewolkt en buien en onweersbuien worden voorspeld met temperaturen die oplopen tot 22 tot 26 graden, 11 tot 15 graden 's nachts.
  Vrijdag zullen weer buien en onweersbuien verschijnen. 'S Nachts geeft de thermometer 13 tot 17 graden aan, overdag 20 tot 24 graden.
  Bron news.expats.cz.
   
 19. Gelukkig is de droogte voorbij, maar dit is ook teveel. In het voorjaar groeide niets en nu kan ik het hooi niet drogen. :(Gisteravond sprak ik met familie in NL en die hebben de regen al. Meestal komt het weer uit NL een dag later hier. :ja:
   
 20. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Het noodweer van afgelopen week leverde ook iets positiefs op:

  Dankzij de regen is de Elbe nu bevaarbaar, maar waarschijnlijk niet lang

  De Elbe in de regio Ústí is dankzij de laatste regens nu voor 70 procent bevaarbaar. Dit betekent dat schepen 70 procent van de lading kunnen vervoeren. Afgelopen dagen ging bijvoorbeeld een sleepboot met enkele twee schepen met biertanks van Hřensko in de regio Děčín via Ústí nad Labem naar Lovosice, voor de brouwerij Plzeňský Prazdroj. Er liggen nog enkele biertanks te wachten op vervoer naar Tsjechië.

  Bronnen ceskenoviny.cz + idnes.cz.
   

Deel deze pagina