Noodweer in Tsjechië 2021

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Er is weer hoog water. In Praag wordt uit voorzorg een deel afgesloten voor het eerst in 8 jaar.
Als preventieve maatregel zullen ze de waterkering in Čertovka sluiten en de uiterwaarden in de stadsdelen Praag 1, 2 en 5 verder afsluiten voor het publiek.
Op zaterdag wordt het Midsummer Navalis-festival gehouden op de Karelsbrug, dat kan worden beïnvloed door de overstromingssituatie als de situatie verslechtert.
In Midden-Bohemen betreft de waarschuwing van meteorologen de benedenloop van de Berounka.
Ze namen ook maatregelen in Pilsen, waar het niveau van de rivieren steeg als gevolg van enkele dagen aanhoudende regen en ondergelopen weilanden, voetpaden en fietspaden op veel plaatsen. De stad vraagt de inwoners daarom om voor hun eigen veiligheid deze plaatsen niet te betreden. De tweede overstromingsfase werd uitgeroepen in Úslava en de eerste overstromingsfase in Radbuza.
De waarschuwing voor verhoogde rivierstanden als gevolg van zware regenval geldt ook voor de hele Zuid-Bohemen en de oostelijke helft van de Pilsenregio. Ook daar zouden de stroomniveaus moeten uitmonden in de eerste, zelden de tweede fase. Meteorologen verwachten dat de derde graad van overstromingsactiviteit op korte termijn alleen zal worden bereikt in Úslava in het dorp Prádlo in het zuidelijke deel van Pilsen.
Woensdagavond troffen stormen Tsjechië. Het regende ook hevig van donderdag op vrijdag, toen het rivierpeil vooral in Silezië en Zuidwest-Bohemen steeg. Vandaag zou de regen in Tsjechië volgens de voorspelling moeten afnemen, maar op zaterdag verwachten meteorologen weer buien en af en toe onweer.
Bronnen irozhlas.cz + seznamzpravy.cz + kaart chmi.cz.
 
Mijn tsjechische buren melden ook nog iets anders!
Regen, regen, regen. In de hoop dat het land het water vast houdt. Goed voor het gewas, goed voor het bos, slecht voor de kurovec: dus prima.
Veel water in de grond, reservoir voor de komende maanden.
Goed gras voor het vee. Veel bloemen; goed voor de bijen,
Het blijft een kwestie van waterbeheer.
 

kuurgast

Donateur
Aanhoudende regen in Tsjechië doet het rivierpeil op sommige plaatsen stijgen, bijvoorbeeld in Pilsen-Koterov. De rivier Úslava liep daar de velden in en overstroomde enkele wegen. De lokale bevolking is aan deze situaties gewend, hier komt de situatie met hoog water vaker voor, aldus de brandweer.

Volgens gegevens van het Tsjechische Hydrometeorologisch Instituut zijn de rivieren gestegen door zware regenval, voornamelijk in de regio's Pilsen en Zuid-Bohemen. Zo is de rivier Úslava in het westen van Bohemen vandaag kortstondig gestegen tot de derde graad van overstroming.
In Praag zijn een aantal veerboten uit de vaart gehaald vanwege het hoge water.

Bron seznamzpravy.cz.
 

kuurgast

Donateur
Het is warm in Tsjechië en er wordt storm verwacht met onweer en extreme neerslag.
De storm zal naar verwachting rond drie uur vanmiddag aankomen en duren tot middernacht.
De waarschuwing geldt voor de regio Zuid-Bohemen, de regio Hradec Králové, de regio Pardubice en de regio Vysočina.
Bron seznamzpravy.cz + kaart + weer-webcams.
 

kuurgast

Donateur
Krachtige stormen laten tienduizenden huishoudens zonder elektriciteit.

Ongeveer 24.000 huishoudens waren vrijdagochtend afgesneden van elektriciteit nadat donderdagavond stormen uitbraken, waarbij brandweerlieden moesten reageren op meer dan 1.200 noodoproepen.
Hevig onweer in delen van Tsjechië heeft donderdagavond twee levens geëist. Een boom viel op een auto in de stad Čížová in Zuid-Bohemen. Een man en een vrouw op de voorstoelen stierven en twee kinderen achterin raakten gewond en moesten met spoed naar het ziekenhuis worden gebracht.
Bomen vielen op tenten van een kinderkamp bij Vernéřovice in de regio Náchod. De kinderen werden door de brandweer geëvacueerd.
Hevige regenval verhoogde ook het waterpeil in verschillende rivieren, het meest ernstig in het oostelijke deel van de regio Plzeň, waar meteorologen hebben gewaarschuwd voor het risico van overstromingen. Een soortgelijke waarschuwing werd ook uitgevaardigd voor de Novohradka-rivier in de regio Pardubice.
Er worden nu krachtige stormen verwacht over het oosten van het land, met name in de regio's Olomouc en Moravië-Silezië.
Bronnen oa english.radio.cz + deutsch.radio.cz + novinky.cz.
 

kuurgast

Donateur
De onweers-buien die Tsjechië nu treffen, zullen sterker zijn dan meteorologen aanvankelijk hadden verwacht.

De waarschuwing voor zeer sterke onweersbuien geldt van vanochtend tot zondagochtend in de grensgebieden van de regio's Zuid-Bohemen, Plzeň, Karlovy Vary, Ústí nad Labem, Liberec, Hradec Králové en Pardubice. "Lokaal wordt stortregens verwacht met mogelijk intensieve uitstroom van water van de hellingen, snelle verspreiding van kleine stroompjes en droge rivierbeddingen", zeggen meteorologen. Volgens hen zullen hagel en bliksem ook een gevaar vormen, samen met harde wind die takken kan breken en bomen kan ontwortelen. Daarom zijn problemen op het gebied van transport en energie te verwachten.

In de rest van Tsjechië dreigen echter tot zondagochtend onweersbuien met een iets lagere intensiteit. Bij stortregens kan op sommige plaatsen zo'n 40 liter water per vierkante meter vallen. Windstoten kunnen takken breken en er kan schade ontstaan door bliksem en hagel.

De stormen zullen leiden tot stijgende niveaus van beken en rivieren. De stroomgebieden van de Lužická Nisa en Smědá zijn al verzadigd door eerdere stormen en zullen zeer intensief reageren op mogelijke neerslag, waarschuwen meteorologen. Op de bovenloop van de Lužická Nisa sluiten ze het bereiken van de derde, hoogste overstromingsfase niet uit.

Bron oa seznamzpravy.cz.
Zie kaart op chmi.cz.
Interactieve water-kaart op hydro.chmi.cz.
 
Bovenaan