Noodweer in Tsjechië 2020

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
De storm in de Trutnov-regio ging gepaard met zware regenval, waardoor de huizen onder water kwamen te staan.

Een storm met zware regen op zondagavond in de Trutnov-regio zette huizen onder water en brak bomen. Dvůr Králové nad Labem en Trutnov werden het hardst getroffen, waarbij brandweerlieden voornamelijk water uit kelders en huizen trokken. In totaal vertrokken de brandweerlieden voor 25 evenementen vanwege het weer tot middernacht, en 's ochtends hadden ze nog verschillende reizen vanwege de omgevallen bomen, zei Martina Götzová, een woordvoerster van de regionale brandweer.

Het niveau van de Hustířanka-stroom in Dubenec in de Trutnov-regio steeg op zondagavond tot de derde graad van overstromingsactiviteit. "Er waren problemen met het doorspoelen van de velden waardoor de duikers verstopt raakten", zei de woordvoerster. Volgens haar kalmeerde de situatie rond middernacht.

Volgens de neerslagstations van het stroomgebied van de Elbe troffen zware regenval voornamelijk het noordelijke deel van de regio Hradec Králové. In Radvanice heeft de afgelopen 25 uur meer dan 60 liter water per vierkante meter geregend. Op de bergkammen van het Reuzengebergte is de afgelopen 24 uur meer dan 30 liter water per vierkante meter gevallen.
--------------------------------------------------------
Stortregens dinsdag in delen Tsjechië, mogelijk tot wel 40 mm

Het noordoosten van Tsjechië wordt dinsdag getroffen door stortregens. Op sommige plaatsen regent het in slechts zes uur tijd tot wel 40 liter water per vierkante meter. Daarom is er een risico op stijgende niveaus van kleinere stromen. Dit volgt uit een waarschuwing van het Czech Hydrometeorological Institute (CHMI).

De waarschuwing is geldig van middernacht op de nacht van maandag tot dinsdag middernacht. Het is aangekondigd voor de hele regio Olomouc en Moravisch-Silezië, het meest oostelijke deel van de regio's Hradec Králové en Pardubice en ook de noordelijke en oostelijke delen van de regio Zlín.

In al deze regio's kan in slechts een paar uur tot 30 millimeter neerslag vallen, ofwel 30 liter per vierkante meter, en tot 50 liter in een volledige 24 uur. Volgens het CHMI moeten bestuurders vooral voorzichtig zijn om het zicht en het risico op aquaplaning te verminderen, wanneer de auto het rijgedrag verliest bij sneller rijden op natte wegen.

Volgens meteorologen zullen de zwaarste regenbuien plaatsvinden in de omgeving van Králík in de regio Orlické Ústí, in de regio's Jesenice en Šumperk, Bruntál en Frýdek-Místek, en ook in de buurt van Frenštát pod Radhoštěm in de regio Novojičín en Rožnov pod Radhoštěmín in de regio Radhoštěm. In deze gebieden kan het in zes uur tot 40 liter water per vierkante meter regenen en in 24 uur tot 60 liter. Naast de verslechtering van de rijomstandigheden op de wegen zijn er volgens het CHMI ook risico's op aardverschuivingen, aardverschuivingen en vallen van bomen. In de genoemde regio's kunnen de niveaus van kleinere beken ook oplopen tot het laagste niveau van overstromingen, wanneer de beken nog niet van de oevers overstromen.
Bron lidovky.cz.
 

kuurgast

Donateur
Aanhoudende regen verhoogt het rivierpeil, de ergste situatie is in de regio Chrudim. Water kan buiten de oevers stromen.

In verschillende regio's van de regio Vysočina, Oost-Bohemen, Zuid-Moravië en de regio Olomouc bestaat het risico dat het rivierpeil tegen de middag op woensdag stijgt. De ergste situatie is momenteel in de regio Chrudim, waar de tweede van de drie overstromingsniveaus kan worden overschreden. De waarschuwing is dinsdag afgegeven door het Tsjechische Hydrometeorologisch Instituut (ČHMÚ). De niveaus stegen na aanhoudende regen.

Situatie in de regio Pardubice
Na aanhoudende regenval stijgt het rivierpeil in de regio Pardubice. Novohradka in Luž in de regio Chrudim klom aan het begin van de avond naar het tweede niveau van overstroming, namelijk de noodsituatie. Loučná in Litomyšl naderde ook de grens van de eerste graad. Dit volgt uit de informatie van het ČHMÚ en het stroomgebied van de Labe/Elbe. Meteorologen hebben een overstromingswaarschuwing afgegeven voor verschillende delen van de regio Pardubice, geldig tot woensdag 12.00 uur, de ergste situatie wordt verwacht in de regio Chrudim.

ČHMÚ heeft een waarschuwing afgegeven met een hoge mate van gevaar voor de Chrudim-regio. Volgens meteorologen kunnen rivieren in het stroomgebied van Novohradka vanaf de oevers overstromen. Bomen kunnen door het water omvallen en problemen veroorzaken op wegen, dus mensen moeten voorzichtig zijn.

Volgens de meteorologische voorspelling zou de neerslag in de regio 's avonds moeten afnemen. Woensdag regent het maar af en toe.

Gevaar in de regio Jesenice
Het waterpeil in de regio Jesenice begon dinsdag te stijgen als gevolg van zware regenval. Op Černý potok in Velká Kraš is de tweede graad van overstromingsactiviteit al aanwezig, dus gereedheid. De eerste etappe is op de rivier Bělá in Mikulov en op Vidnavka in Vidnava. Dit volgt uit de gegevens van het ČHMÚ.

Het niveau van Černý potok in Velká Kraš bereikt nu 214 centimeter, de tweede graad van overstromingsactiviteit wordt verklaard op 210 centimeter. De derde graad op deze waterloop is van toepassing wanneer het niveau 260 centimeter bereikt. Het regent nog steeds in de regio Jesenice en waterbeheerders verwachten een verdere stijging van het niveau van Černý potok en Vidnavka.

Volgens het ČHMÚ bestaat het risico van een stijging van het rivierpeil in verschillende regio's van de Vysočina, Oost-Bohemen, Zuid-Moravië en de regio Olomouc tegen woensdagmiddag.

Regio Zlín
Het niveau van Vsetínská Bečva in Velké Karlovice en ook Bystřička op het gelijknamige stuwmeer in de regio Vsetín steeg dinsdagmiddag en -avond boven de grens van de eerste graad van overstromingsactiviteit, wat duidt op waakzaamheid. Dit volgt uit de gegevens van het ČHMÚ. De niveaus van beken en rivieren begonnen dinsdag na aanhoudende regen te stijgen op andere plaatsen in de regio Zlín, maar ze bereikten geen overstromingsniveaus.

Volgens de voorspellingen van meteorologen zou de neerslag in de regio Zlín dinsdagavond geleidelijk moeten stoppen. Er wordt 's nachts af en toe regen verwacht. Woensdag zou het in de regio bewolkt moeten zijn, tijdelijk en gedeeltelijk bewolkt, in het noorden van de regio, af en toe met buien.

De eerste graad van overstromingsactiviteit is van toepassing op Vsetínská Bečva in Velké Karlovice vanaf 18:40, toen het niveau het niveau van 170 centimeter bereikte, wat de ondergrens is voor waakzaamheid. Om 19.00 uur bleef het niveau op 175 centimeter. Om de ondergrens voor de tweede fase van de overstromingsactiviteit, die op een noodsituatie zou duiden, te halen, zou deze moeten stijgen tot 200 centimeter.

In het geval van Bystřička nad přehradou registreerden hydrologen de eerste graad van overstromingsactiviteit om 16.00 uur, toen deze op 30 centimeter was. Om 19.00 uur steeg het niveau tot 42 centimeter, ofwel 12 centimeter boven de ondergrens voor waakzaamheid en tegelijkertijd 8 centimeter onder de grens voor de tweede graad van overstromingsactiviteit.
Bron lidovky.cz.

noodweer 1 september.PNG
Afbeelding kaart op portal.chmi.cz.
Zie verder interactieve water-kaart op hydro.chmi.cz.
 

kuurgast

Donateur
Sneeuw boven de 1000 meter, maar wateroverlast in lagere gebieden.

Hevige regen begint in Tsjechië voor ernstige problemen te zorgen. Water overstroomt wegen, brandweerlieden halen water uit kelders. Op veel plaatsen in Tsjechië bouwen brandweerlieden mobiele waterkeringen. Bovendien stijgen de niveaus nog steeds.
De regen houdt pas donderdag op.

regen 14 oktober.PNG

Het risico op overstromingen is het grootst in de regio's Broumov, Frýdlant in de districten Pardubice en Chrudim, in de buurt van Mohelnice, Moravská Třebová en Boskovice, en in de regio's Ostrava, Oder en Hranice in Moravië en Veselí nad Moravou.

De eerste graad van overstromingsactiviteit is van toepassing op de rivier de Mandava in Varnsdorf, het niveau is hoger dan 90 centimeter. In de uitlopers van Šluknov en in Děčín geldt een waarschuwing voor zeer zware regenval met een totale regenval tot 80 millimeter, er bestaat een risico op verdere overstromingen van beken en rivieren.

"De situatie is misschien erger dan tijdens de overstromingen in de zomer", zegt Veronika Pešinová, burgemeester van Luže in de regio Pardubice.
Op veel plaatsen zijn er ondergelopen wegen. De D1 is gedeeltelijk onbegaanbaar in de regio Ostrava.

Bussen rijden sinds de ochtend op omleidingsroutes vanwege overstroomde wegen op sommige lijnen nabij Teplice nad Bečvou in de regio Přerov en in Stará Červená Voda in de regio Jesenice.

Aanhoudende nachtelijke regen deed het waterpeil in de regio Zlín ook stijgen. De derde graad van overstromingsactiviteit vond 's ochtends plaats op de rivier Bystřička boven de dam.

Het regent al 24 uur in Zuid-Moravië. Voor de omgeving van Břeclav, Hodonín en Veselí nad Moravou geldt tot nader order een noodgeval door overstromingen, water in rivieren kan buiten de oevers stromen.

Bron seznamzpravy.cz.
Interactieve kaart op hydro.chmi.cz.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan