Nog 5 noordelijke witte neushoorns, waarvan 1 in Tsjechië

Topic in 'Flora & Fauna' gestart door Ad Verschoor, 29-01-2015.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Crisisberaad over uitsterven noordelijke witte neushoorn

  Conservatoren en internationale wetenschappers overleggen deze week in Kenia om te kijken hoe ze het uitsterven van de noordelijke witte neushoorn kunnen voorkomen.

  De conservatoren en wetenschappers zeggen dat ze gaan kijken "wat wetenschappelijk haalbaar is" in de korte tijd die ze nog hebben. Wereldwijd zijn er namelijk nog maar vijf noordelijke witte neushoorns. Twee van de vijf overgebleven dieren zijn hoogbejaard en hebben de maximale leeftijd van 40 jaar al overschreden.

  Het is volgens de organisatie van belang dat er snel een actieplan komt. Andere pogingen om de diersoort te redden, bijvoorbeeld door middel van kunstmatige inseminatie, zijn namelijk mislukt. Als er geen oplossing wordt gevonden, "zullen we de diersoort sowieso zien uitsterven", aldus Richard Vigne van het Ol Pejata-reservaat.

  Leefgebied
  Volgens de wetenschappers worden de neushoorns al heel lang bedreigd door het verlies van leefbare grond. In landen waar de noordelijke witte neushoorn van oorsprong leeft, heerst vaak een instabiele situatie.

  Landen als de Centraal-Afrikaanse Republiek, Zuid-Sudan, Tsjaad en de Democratische Republiek Congo worden geteisterd door voortdurende conflicten en machtsproblemen.

  [​IMG]

  Stropers
  Stropers vormen een andere grote bedreiging voor de dieren. De hoorns van de neushoorns zijn op de zwarte markt zo'n 57.000 euro waard en zijn erg populair in Azië.

  Twee van de nog levende noordelijke witte neushoorns leven in dierentuinen in de Verenigde Staten en Tsjechië. De andere drie leven in een reservaat in Kenia.

  Vorig jaar stierf een van de laatste noordelijke witte neushoorns door een nog onbekende oorzaak. De laatste wilde noordelijke witte neushoorns stierven al uit in de jaren negentig.

  Door: NU.nl

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Noordelijke_witte_neushoorn
   
 2. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Helden bewaken laatste noordelijke witte neushoorns

  Er is nog maar één mannelijke noordelijke witte neushoorn op de planeet. Het laatste overgebleven mannetje heet Sudan en leeft in Kenia met twee vrouwtjes (Najin en Fatu).


  [​IMG]
  [​IMG][​IMG][​IMG][​IMG]

  Sudan, Najin en Fatu zijn drie van de laatste vijf overgebleven noordelijke witte neushoorns. Er wonen nog twee vrouwtjes in dierentuinen in Amerika en Tsjechië.

  [​IMG]

  Reageerbuisbevruchting
  Al decennia wordt de noordelijke witte neushoorn met uitsterven bedreigd. Stropers hebben het al meer dan een eeuw voorzien op de diersoort. Toch hebben wetenschappers de noordelijke soort nog niet opgegeven. Aangezien Sudan bij eerdere pogingen weigerde te paren, zetten ze nu in op een reageerbuisbevruchting.

  Helden
  Tot er een oplossing is, worden Sudan, Najin en Fatu dag en nacht beschermd. Een grote groep rangers en verzorgers lopen, met risico voor eigen leven, dagelijks patrouilles. En er worden zelfs drones ingezet om de dieren te beschermen.

  [​IMG]

  Bron: metronieuws.nl
   
  bruinh en kuurgast vinden dit leuk.
 3. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Zeldzame witte neushoorn overlijdt in dierentuin Tsjechië

  In een dierentuin in Tsjechië is de noordelijke witte neushoorn Nabiré op 31-jarige leeftijd overleden aan een gesprongen cyste. Wereldwijd zijn er nu nog vier exemplaren van die soort. De noordelijke witte neushoorn is het zeldzaamste grote zoogdier ter wereld.

  De dierentuin in de Tsjechische stad Dvur Kralove nad Labem, zo'n 140 kilometer van hoofdstad Praag, maakte het overlijden van het vrouwtje dinsdag bekend en noemt het "een moeilijk te omschrijven verlies".

  Van de overgebleven vier neushoorns lopen er drie rond in het Ol-Pejeta reservaat in Kenia, twee vrouwtjes en een mannetje. De vierde is een vrouwelijke en woont in de dierentuin in het Amerikaanse San Diego.

  Internationale wetenschappers zoeken nog altijd naar een manier om het uitsterven van de diersoort te voorkomen. Eerdere pogingen om de diersoort te redden, bijvoorbeeld door middel van kunstmatige inseminatie, zijn mislukt.

  Het verlies van leefbare grond voor de witte neushoorns is een van de voornaamste oorzaken van het lage overgebleven aantal. In landen waar de diersoort van oorsprong leeft, heerst vaak een instabiele situatie.

  Conflicten
  Landen als de Centraal-Afrikaanse Republiek, Zuid-Sudan, Tsjaad en de Democratische Republiek Congo worden geteisterd door voortdurende conflicten en machtsproblemen, waardoor de neushoorns niet goed kunnen worden beschermd.

  Stropers vormen een andere grote bedreiging voor de dieren. De hoorns van de neushoorn hebben op de zwarte markt een waarde van zo'n 57.000 euro.

  Door: ANP
   
 4. kuurgast

  kuurgast Donateur

 5. kuurgast

  kuurgast Donateur

  In november 2015 stierf de laatste neushoorn van het San Diego Wild Animal Park. Hierdoor zijn er nog slechts 3 exemplaren over. Zie nieuwsblad.be.
  ----------------------------------------------------------------------------------------------
  Een ander soort is de gewone "witte" neushoorn.
  In de dierentuin van Dvůr Králové is een witte neushoorn mannetje aangekomen uit het Belgische park Pairi Daiza.
  De 8 jarige en 2300 kilo wegende Pamir zal daar aan het vrouwtje Jessika worden gekoppeld om voor nageslacht te zorgen.
   
  Laatst bewerkt: 01-12-2015
  ave271 vindt dit leuk.
 6. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  [​IMG]

  Stamceltechniek moet witte neushoorn redden

  Wetenschappers willen met stamceltechnieken de noordelijke witte neushoorn voor uitsterven behoeden. Door de dood dit jaar van twee exemplaren in dierentuinen in de VS en Tsjechië, leven nu nog maar drie van de dieren in Kenia, waaronder een mannetje.


  Het internationale team wetenschappers wil via stamceltechnieken spermacellen en eitjes kweken en die kunstmatig tot een embryo transformeren. Die zal bij een draagmoeder, bijvoorbeeld een zuidelijke witte neushoorn, worden geplaatst in de hoop dat er levensvatbare jongen uitkomen.

  Een van de deelnemende organisaties, het Leibniz-Institut für Zoo- und Wildtierforschung in Berlijn, maakte de reddingspoging dinsdag bekend.

  Door: ANP
   
 7. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Dit allerlaatste mannetje van 47 jaar Sudan is ernstig ziek. Volgens dierenartsen lijdt de neushoorn aan een diepe infectie in zijn rechterachterbeen en is er niet veel hoop op verbetering vanwege zijn leeftijd.
  Bron radio.cz/en.
   
 8. Ik heb het gelezen maar vind het niet leuk.
   
 9. Hij is helaas overleden
   
 10. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Kolos onder de microscoop.

  De noordelijke witte neushoorn is zo goed als uitgestorven. Of is de soort nog te redden? Op bezoek in het laboratorium in Italië.

  De toekomst van de noordelijke witte neushoorn ligt opgeslagen in een metalen tank met vloeibaar stikstof. Buiten is het 20 graden, en zo helder dat aan de horizon de versbesneeuwde Alpen zijn te zien. Maar in de tank, niet veel groter dan een melkbus, is het donker en bijna 200 graden onder nul.
  „Hierin bewaren we de embryo’s.” Fertiliteitsdeskundige Cesare Galli zegt het achteloos, met een hoofdknikje richting tank, tijdens een rondleiding door Avantea – het biotechnologisch laboratorium dat hij in 2008 begon, net buiten Cremona, ten zuidoosten van Milaan. Alsof hij niet weet dat twee van die embryo’s een paar maanden geleden wereldnieuws waren.

  In Afrika leven twee soorten neushoorns, de zwarte neushoorn en de witte neushoorn. Van die laatste zijn er twee ondersoorten: de zuidelijke en de noordelijke. De noordelijke ondersoort had zijn leefgebied in Centraal-Afrika, maar is door stroperij in het wild geheel verdwenen. Begin deze eeuw leefden er alleen nog exemplaren in dierentuinen. Het uitsterven leek een kwestie van tijd.

  Maar afgelopen september kwam het bericht naar buiten dat het Galli en zijn team gelukt was om twee eicellen van noordelijke witte neushoornvrouwtjes te bevruchten, met ingevroren sperma van overleden noordelijke witte neushoornmannetjes.

  Het laatste mannetje, Sudan, overleed op 19 maart 2018 op 45-jarige leeftijd in natuurreservaat Ol Pejeta in Kenia. In 1975 was hij als 2-jarige gevangen in het wild, en naar een dierentuin in het Tsjechische Dvur Králové gebracht. Daar werden ook zijn dochter Najin en zijn kleindochter Fatu geboren – de enige twee nu nog levende noordelijke witte neushoorns. In 2009 werden de drie samen met drie soortgenoten naar Ol Pejata getransporteerd. Een laatste poging tot het opzetten van een fokprogramma mislukte: er kwam geen nageslacht. Dat was het moment dat Thomas Hildebrandt, een Duitse dierenarts die zich al jaren inspant om de noordelijke witte neushoorn te redden, de hulp van Galli inriep.
  Lees verder op nrc.nl.
   

Deel deze pagina