Animatie Nijntje-regisseur Gene Deitch (95) overleden

Topic in 'Muziek, Film, Radio & TV' gestart door Ad Verschoor, 19-04-2020.

  1. Ad Verschoor

    Ad Verschoor Donateur

    Nijntje-regisseur Gene Deitch (95) overleden

    De Amerikaans-Tsjechische illustrator, animator en regisseur Gene Deitch is overleden. Hij stierf vrijdag op 95-jarige leeftijd in Praag, zo heeft zijn Tsjechische uitgever bekendgemaakt.

    [​IMG]

    Deitch regisseerde vele animatiefilms en -series. In Nederland is hij vooral bekend als de maker van talloze Nijntje-verfilmingen begin jaren ’90. Deze korte filmpjes maakte hij samen met Nijntje-bedenker Dick Bruna, die erg te spreken was over Deitch’ werk en hem daarom persoonlijk benaderde.

    Deitch had toen al een Oscar voor beste korte animatiefilm op zak. Die kreeg hij in 1960 voor zijn film Munro. Ook maakte de regisseur talloze afleveringen van de tekenfilmreeksen van Tom & Jerry en Popeye. Deitch regisseerde in 1966 ook de eerste verfilming van The Hobbit, het populaire boek van J.R.R. Tolkien.

    Bron: ditjesendatjes.nl
     
    Saman vindt dit leuk/interessant.
  2. Gene Deitch was een bijzondere man met een bijzonder verhaal. Hij verhuisde begin jaren 60 voor de liefde naar Praag en maakte daar de meest bizarre dingen mee. Die zijn te lezen in zijn boek For the Love of Prague, een enorme aanrader. Een goede vriendin van mij heeft zijn boek een paar jaar geleden in het Tsjechisch vertaald, waardoor ik hem bij haar thuis een keer heb mogen ontmoeten. Een enorm innemende man.

    https://www.goodreads.com/book/show/342129.For_the_Love_of_Prague
     
    kuurgast, Ad Verschoor en dennuzzz vinden dit leuk/interessant.
  3. Ad Verschoor

    Ad Verschoor Donateur

    Gene Deitch (95), er is meer te vertellen

    De regisseur van legendarische tekenfilms als ‘Tom & Jerry’ en ‘Popeye’ is niet meer. Gene Deitch stierf in de nacht van donderdag op vrijdag in zijn woonplaats Praag. De Amerikaans-Joodse maker woonde en werkte decennialang in Tsjecho-Slowakije en Tsjechië, van waaruit hij tal van tekenfilms regisseerde. Hij was ook tekenaar. Zijn Tsjechische uitgeverij maakte de dood van Deitch bekend, die volgens de uitgever ‘geheel onverwachts’ was. Deitch had een Joodse achtergrond. Hij wordt vanwege de coronacrisis is zeer kleine kring begraven.

    Terrytoons
    Gene Deitch werd op op 8 augustus 1924 geboren in Chicago als zoon van de Joodse verkoper Joseph Deitch en Ruth Delson Deitch. In 1929 verhuisde het gezin naar Californië en ging de jongen naar school in Hollywood. Hij studeerde in 1942 af aan de Los Angeles High School, waarna zijn carriere als tekenaar begon. Na eerst enige jaren als luchtvaarttekenaar te hebben gewerkt, begon hij in 1955 aan een stage bij animatiestudio United Productions of America (UPA). Later werd hij de creatief directeur van Terrytoons.

    Liefde in Praag
    In 1958 werd hij ontslagen bij Terrytoons en richtte hij zijn eigen studio op in New York, genaamd Gene Deitch Associates, Inc., die voornamelijk tv-commercials produceerde. Toen opdrachtgever Rembrandt Films beloofde Munro te financieren, een korte animatiefilm die Deitch wilde maken, reisde hij in oktober 1959 naar Praag, waar het bedrijf was gevestigd. Eigenlijk zou hij maar tien dagen in Praag doorbrengen, maar nadat er hij zijn toekomstige vrouw Zdena Najmanová had ontmoet, besloot hij om zich definitief in de stad te vestigen.

    Tom & Jerry
    In 1960 ging Munro in première in Tsjecho-Slowakije en in 1961 in de Verenigde Staten. De film won een Oscar voor de beste korte animatiefilm van 1961. In de jaren zestig en zeventig beleefde Deitch hoogtijdagen, onder meer omdat hij verder ging met het regisseren van tekenfilms zoals ‘Popeye’, ‘Crazy Cat’ en ‘Tom & Jerry’. De laatste tekenfilm over een kat en muis die elkaar achterna zitten, werd door critici te gewelddadig gevonden, maar het publiek vond het fantastisch en omarmde de tekenfilm. Tot op heden zijn de Tom & Jerry-afleveringen nog op tv te zien.

    The Hobbit
    Deitch regisseerde tevens een korte tekenfilmversie van The Hobbit, naar het gelijknamige kinderboek van de Britse schrijver J.R.R. Tolkien. Alles gebeurde vanachter het ijzeren gordijn in Tsjecho-Slowakije. Producent William L. Snyder kon de financiering ervan echter niet veiligstellen en om de filmrechten niet te laten vervallen, vroeg hij Deitch om binnen dertig dagen een korte film te maken. Deitch en illustrator Adolf Born maakten een dertien minuten durende animatiefilm die nooit zou worden uitgebracht. De film werd lang als verloren beschouwd totdat hij door de zoon van Snyder werd ontdekt en in 2012 op YouTube uitkwam.

    Nijntje
    In Nederland is Deitch vooral bekend als de regisseur van talloze Nijntje-verfilmingen van begin jaren negentig. Deze korte filmpjes maakte hij samen met Nijntje-tekenaar Dick Bruna, die erg te spreken was over Deitch’ werk en hem daarom persoonlijk benaderde. Zelf bleef Deitch nog jarenlang actief. Tot zijn pensionering in 2008 was hij de leidende animatie-directeur van Weston Woods Studios, waar hij prentenboeken voor kinderen aanpaste. Deitch stierf donderdag in Praag op 95-jarige leeftijd. Voordat hij overleed, had hij, hoewel hij niet ziek was geweest, geklaagd over darmproblemen. Het coronavirus was niet de boosdoener.

    Bron: jonet.nl
     

Deel deze pagina