Nederlandse auto invoeren in Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Vodnik

† In Memoriam
Even een aanvulling: sinds 1 januari 2012 hoeft er geen BTW meer betaald te worden.
Dat denk ik toch niet! Er moet ergens BTW betaald worden. Koop je bijvoorbeeld in Duitsland een nieuw voertuig, dan betaal je in CZ de DPH, maar geen MWSt in Duitsland (kan je terugvorderen via het bedrijf waar je voertuig gekocht hebt).
Is het voertuig reeds geregistreerd geweest, dan is BTW al betaald en hoef je niet nog eens BTW te betalen.
Simpel uitgangspunt is dat er ergens belasting betaald wordt (geldt overigens ook voor inkomstenbelasting: als je niet in NL betaalt, dán betaal je in CZ. Dit geld m.n. voor gepensioneerden/uitkeringskrijgers).
 
Sorry Vodnik, ik spreek hier in naam van een bedrijf, voorheen moest je als bedrijf de BTW ter plaatse betalen, eerder werd de auto niet geregistreerd. Sinds 2012 moet dit via de Reverse Charge methode, je geeft bij de belasting aan dat je een auto hebt ingevoerd, maar je hoeft deze niet meer "voor te schieten".
 
Mijn vraag, het Tsjechisch kenteken is dat auto-gebonden zoals in NL of persoons-/regio-gebonden zoals in Duitsland?
Punt is, ik heb een CZ-kenteken op een Hyundai en heb een nieuwe auto (Volvo) gekocht in NL. Nu moet de Hyundai uitgeschreven en de Volvo ingeschreven worden. En mijn buurman wil mijn kenteken overkopen omdat hij een Hyundai wil kopen.
 
Oké, maar de oude auto staat nu in NL en een handelaar wil hem overnemen voor onderdelen en heeft hier de uitschrijving/vrijwaring voor nodig. Mijn buren willen met volmacht de auto laten uitschrijven en zelf het kenteken kopen. Ik ben zelf in NL door familie omstandigheden en heb hier pech met de auto gekregen die niet meer rendabel verholpen kon worden, vandaar versneld een andere auto gekocht.
 

Vodnik

† In Memoriam
Het is me niet helemaal duidelijk, maar een kenteken verkopen heb ik nog nooit van gehoord, niet in NL en niet in CZ.
Waarom heeft de (nederlandse?) handelaar een vrijwaring nodig? Die geeft hij toch af als hij een auto opkoopt? Daarmee kan jij dan de auto in CZ afmelden, hoewel dit niet echt noodzakelijk is, afmelden in CZ gaat veel eenvoudiger dan in NL.

Een tsjechisch kenteken verkopen aan tsjechen? Dat ruikt naar "gebruik op een andere auto" en daar zou ik me maar verre van houden.

Ik neem aan dat je weer naar CZ gaat zodra familie omstandigheden dat weer toelaten.
Laat die oude Hyundai dan achter bij de opkoper, vraag hem om een verklaring dat het voertuig gesloopt zal worden en meld hem daarmee af in CZ. Eventueel kan je daarna een bewijs van de afmelding naar de handelaar sturen.

Maar nu een ander punt:
Hoe heb je een auto in NL kunnen kopen als je in CZ woont? Je kan in NL geen voertuig op je naam laten stellen als je niet in NL bij de GBA bent ingeschreven. Of heb je voertuig voor export gekocht en op exportkenteken staan?
 

Vodnik

† In Memoriam
OK, die nieuwe auto op export, dan moet je aan het volgende denken:

Is de auto brandnieuw (dus nog niet op NL kenteken)? Zo ja, dan ben je BTW plichtig in CZ en heb je in NL géén BPM betaald. (heb je de BTW wel in NL betaald dan kan je die via de verkoper terug vorderen als je aangetoond hebt dat je DPH in CZ betaald hebt)

Is het voertuig al een paar jaar oud? Dan is in NL btw betaald en hoef je dat niet nog eens in CZ te doen. Zorg wel dat je het voertuig in NL bij RDW afmeldt, met exportkenteken naar CZ en daar invoeren (STK en registreren).
Als het voertuig nog niet zo oud is, kan je BPM terugvragen! Hoe, dat weet ik niet, maar bij RDW/Douane kunnen ze je dat vertellen.

Is de auto al wat ouder (geen, rode, of gele milieusticker) dan moet je ecotax bij invoer betalen, dat kan behoorlijk oplopen (ik meen maximaal 10.000 czk).
 

Vodnik

† In Memoriam
Volgens mij is dit al ingevoerd (je kan bij uitvoer de resterende bpm terug vorderen).
BTW hoef je maar in één land te betalen (waar, hangt af hoe oud voertuig is).

Blijft de vraag: wat bedoelt Brussel met inschrijvingsbelasting zoals genoemd in dat artikel.
 
Ik woon sinds kort in Praag met mijn Nederlandse auto en het is de bedoeling dat die Tsjechische nummerplaten gaat krijgen, alleen ik weet dus echt helemaal niks van invoeren. Dit topic gaat tot nu toe vooral over de ecotaks en dat soort zaken, maar eigenlijk wil ik heel simpel weten: waar moet ik heen? Moet ik naar de garage om de auto te keuren en dan met keuringsbewijs en de papieren naar de gemeente om een aanvraag voor Tsjechische nummerplaten te doen? Of kan de garage dit doen (maar ik vertrouw garagemensen meestal niet zo, waar ter wereld dan ook)? Of is de APK uit NL hier ook geldig en hoef ik hem pas over een jaar weer te laten keuren? Of moet ik helemaal wat anders doen? Wie helpt me :)?

Ik begreep wel dat het uitschrijven in NL pas kan als ik hier de platen heb. De site van de RDW is vrij duidelijk, alleen het gedeelte in Tsjechië snap ik niet zo.
 

Vodnik

† In Memoriam
Om te kunnen invoeren heb je uitvoerpapieren nodig die je bij de RDW kan verkrijgen. Als de auto al in CZ is kan je dat doen door de kentekenplaten mee te nemen naar NL en in te leveren bij RDW.

Als je geen tsjechisch spreekt dan zou ik de invoer laten regelen door één van de bedrijfjes die daar in gespecialiseerd zijn (zonder kennis van Tsjechisch is het vrijwel onbegonnen werk) Zo'n bedrijf heeft die uitvoerpapieren nodig.

De NLse APK is hier niet geldig, de auto moet voor toelating/registratie dus STK gekeurd worden.
De registratie is overigens in Praag bij STK Bohdalec (http://www.stk-bohdalec.cz/magistrat.htm)


Toevoeging: Hier kan je nog iets lezen van iemand die een auto uit GB heeft ingevoerd (het verhaal over de koplampen geld niet voor je als het een links gestuurde auto is)
http://www.expats.cz/prague/t-353425.html?discussion:+relocation
 
Vodnik, bedankt voor je antwoord! De auto is al in CZ, maar nu ben ik een beetje in de war, want als ik op de site van de RDW kijk (http://www.rdw.nl/Particulier/Paginas/Voertuig-uitvoeren-dat-al-in-het-buitenland-is.aspx) staat er dat ze bij de aanvraag voor uitvoer naast het kentekenbewijs ook een 'verklaring officiële buitenlandse instantie' of
'kopie nieuw afgegeven buitenlandse kentekenbewijs' willen. Dat suggereert dat ik eerst hier iets moet doen? Wat jij zegt over de kentekenplaten inleveren staat beschreven op een andere pagina voor mensen die nog in NL zijn.





Kan ik die STK-keuring nu alvast laten doen? De auto moet toch naar de garage om de winterbanden erop te laten zetten (schijn ik stiekem al iets te laat mee te zijn, oeps!) en dan is het wel zo handig als ze dat meteen kunnen doen. Ik ga in elk geval even de links bekijken die je me hebt verteld!
 

Vodnik

† In Memoriam
zonder uitvoerpapieren die de RDW afgeeft kan je in CZ niet registreren (kon vroeger -een jaar of tien terug- wel. Maar toen kwam het voor dat voertuigen zowel in NL als in CZ geregistreerd waren. Zo heb ik ook ruime tijd met twee kentekens gereden). De site van rdw waar je naar verwijst is toepasselijk voor landen waar je kan registreren zonder rdw uitvoerdocumenten (dat zijn waarschijnlijk landen buiten EU)
Als je één pagina terug gaat op de rdw site vind je de info die je nodig hebt (http://www.rdw.nl/Particulier/Paginas/Uitvoeren.aspx

De stk nu al doen? Dat kon vroeger wel maar of dat nu nog lukt weet ik niet. Voordeel als het lukt is dat je zeker weet dat je de auto kan invoeren (uitvoer uit NL kan je niet meer ongedaan maken!)
(NB: ik het een jaar geleden geprobeerd een motorfiets met NL kenteken een STK-keuring te laten doen maar het STK station in Krasna Lipa wlide het niet doen. Betrof notabene ee Jawa waarvan alles in CZ bekend is))

Om wat voor auto gaat het? (type en bouwjaar)

Wat winterbanden betreft, die zijn zijn niet op alle wegen in CZ verplicht, alleen daar waar het aangegeven is (ook in Dld niet verplcht ook al wordt dat vaak beweerd. Je auto moet geschikt zijn voor de weer omstandigheden, dat kan betekenen winterbanden maar als het op 5 december sneuwrvrij is en plus 20 graden is het niet nodig. Wél in CZ als je op een weg rijd waar het verplicht is)

Nog even een aanvulling. Ik heb vijf jaar gelden een camper en motorscooter in CZ ingevoerd en de registratie aan een bedrijf overgelaten. als ik me goed herinner was dat dit bedrijf: http://car-care-in.cz/
De extra kosten waren toen ca 1000 czk (per voertuig) maar of die prijs nog klopt weet ik niet, mail ze en je weet het!
(er zijn meerdere firma's die het doen, ff googele)
 
Nogmaals dank voor je antwoord. Ik zie het inderdaad, ik denk dat ik van de week de RDW eens bel en vraag of ik de platen niet kan opsturen of dat er misschien andere mogelijkheden zijn. Ik ben binnenkort niet van plan naar NL te gaan namelijk. Nou heeft het op zich geen haast, maar ik zit nu aan de NLse belasting- en verzekeringstarieven vast en daar wil ik het liefst zo snel mogelijk vanaf haha :).

Hmmm, dus STK kan hoogstwaarschijnlijk nog niet? Misschien dat een Tsjechische collega van me even voor me willen bellen naar STK Bohdalec om te vragen of het al kan. Zou wel mooi zijn, want dan heb ik inderdaad de zekerheid dat hij ingevoerd kan worden. Wel fijn om te weten dat de winterbanden niet verplicht zijn. Wil ze sowieso toch hebben, maar aangezien het weer nu gunstig is kan ik dat hopelijk nog een paar weekjes uitstellen.

Het gaat trouwens om een Fiat Punto 1.2 uit 2000. Een oudje inderdaad, maar de auto was een cadeau en zou dus fijn zijn als ik hem hier kan laten registreren. Misschien ga ik wel die ecotaks moeten betalen, maar eerlijk gezegd is me dat nu van latere zorg. Ik heb ook even gezocht naar wat bedrijfjes die de invoering kunnen doen en vond deze: http://www.registr-vozidel.cz/car-registration/car-registration-foreigners. De eerste waarmee google op de proppen komt, dus zoek later nog wel even verder, maar hier zeggen ze dat je eerst een verzekering en STK-keuring moet hebben. Overigens, de 'documents of residency', is dat dat papiertje wat je krijgt na registratie bij de vreemdelingenpolitie, of moet ik me als persoon nog bij andere instanties registreren? He bah, sorry voor al de vragen, maar er komt echt veel kijken bij zo'n emigratie en het is nog wel binnen de EU! Je hulp wordt in elk geval erg op prijs gesteld :).
 

Vodnik

† In Memoriam
de site die je geeft gaat -zover ik lees- alleen over het op naam stellen van een in CZ geregistreerde auto.

Het verkrijgen van uitvoerdocumenten (van de RDW) kan inderdad schriftelijk door het opsturen van de kenteken platen. Alleen de eigenaar van het (NLse) kenteken kan dat doen en als ik me niet vergis worden de uitvoerdocumente opgestuurd naar het adres wat in het NLse kenteken staat. In de tijd dat je geen kentekenplaten hebt kan je niet rijden!! (je kan dit doen als je de auto bij een garagebedrijf hebt staan, die kan dat de stk verzorgen en met handelskenteken rijden.

Je gaat wel ecotax betalen en dat is een fors bedrag, of de auto dat waard is kan je alleen zelf beoordelen.
Ik zal een bevriend autobedrijf is vragen wat hij voor kosten rekent, ik zie hem maandag.
 
In principe is het geen probleem als de auto een tijdje stilstaat, in Praag gebruik ik hem toch nooit. Maar ik vind het wel een fijn ding om te hebben om het land te ontdekken, er is zoveel meer te zien dan Praag :). Ik ga komende week eens wat van die bedrijfjes bellen om te vragen wat ze me kunnen bieden en wat ze nodig hebben qua documenten. Zal ook de RDW en STK eens bellen. Ik moet het maar even in stukken breken in mijn hoofd, anders wordt het een onbehapbaar groot ding en ik ken mezelf, dan gaat het nooit gebeuren ;).

Ja, die taks ben ik wel bang voor, fijn dat je het even wilt vragen, dan heb ik een beetje een richtlijn :). Altijd handig om mensen te kennen die weten hoe alles in z'n werk gaat.
 
Ik heb voor twee jaar terug twee auto's uit Nederland ingevoerd, maar ik ben geëmigreerd, misschien ligt het dan wat anders.

De auto's heb ik in Tsjechie verzekerd, voorlopig op chassisnummer, want ik had nog geen Tsjechische platen. Dus ik was een poosje dubbel verzekerd.

Toen via een bevriende garagehouder de auto's door de STK laten brengen. Met de hele papierhandel naar het kentekenregistratiebureau, inclusief de NL platen. Dus met de keuringspapieren en met je NL papieren en met je kentekenplaten en je Tsjechische verzekeringspapieren.

Dan krijg je van hun vaak meteen de Tsjechische kentekenplaten en de Tsjechische papieren.
Je kunt dan online contact opnemen met de RDW, het Tsjechische registratiebureau heeft je kentekenplaten, die handelt dat schijnbaar met NL af.
Online vraag je dan om uitschrijvingsbewijs uit het kentekenregister, je kunt hun een kopie van de Tsjechische papieren sturen.

Dat uitschrijvingsbewijs heb je nodig om je verzekering in NL op te zeggen, zodat je van hun een brief krijgt (vraag om een brief in het engels, waarin je schadevrije jaren vermeld worden). De bonus malus verklaring, maar sta erop dat de schadevrije jaren vermeld worden. Maximum bonus is hier 50%, dus lager dan in NL.

Met die brief van de Nederlandse verzekering kun je naar de Tsjechische verzekering gaan, je Tsjechische papieren nu meenemen, zodat ze dan je verzekering op kenteken kunnen zetten en ook je no claim kunnen gaan beoordelen.

Neem iemand mee die Tsjechisch spreekt, laat de STK door een bevriende garageboer doen, wordt lastig als je dat zelf gaat doen.

Zo is het mij vergaan, het had wat voeten in aarde, maar het is allemaal goed gekomen.
 
Bovenaan