Nederlands gevestigde ZZP'er, buitenlandse rekening

Topic in 'Het Archief' gestart door MRTNTRCH, 25-10-2018.

 1. Beste forumleden,

  Ik heb een vraag over ondernemen in Tsjechië. Ik heb een eenmanszaak, gevestigd bij de KVK in NL en ik heb de laatste tijd werk uitgevoerd voor een Tsjechisch bedrijf. Hiervan heb ik altijd betaald gekregen op een Nederlandse Euro rekening. Vanaf deze rekening stort ik geld naar een privé rekening in Tsjechie wanneer dat nodig is. Ik betaal dan ca. 1x per 2 maanden transactiekosten, dat is te overzien.

  Nu kom ik in een positie waarbij ik ook betalingen terug moet gaan maken naar enkele Tsjechische rekeningen, maar hanteert mijn Nederlandse zakelijke bank een tarief van 15 euro per non-Euro transactie, + 0,1% koersopslag. Gezien ik regelmatig betalingen wil doen, gaat dit natuurlijk veel geld kosten op de lange termijn.

  Ik heb een privérekening bij de Tsjechische Bank CSOB en ik zie dat er ook zakelijke rekeningen geopend kunnen worden. Is hier iemand die hier ervaring mee heeft en kan beantwoorden in hoeverre het voor de Nederlandse overheid belangrijk is dat inkomsten uit mijn Nederlandse onderneming op een Nederlandse rekening komen?

  Met andere woorden, kan ik al mijn zakelijke betalingsverkeer laten verlopen via een buitenlandse rekening, zonder de belastingdienst tegen de schenen te schoppen?

  Mocht iemand dit kunnen uitleggen, waardeer ik dat zeer!

  Met vriendelijke groet,
  MRTNTRCH
   
 2. Binnen de EU mag je (uiteraard) je geld op rekeningen in andere EU-lidstaten laten storten. Dat is niet zo relevant.

  MAAR, als ik je verhaal goed lees (en ook je eerdere bericht op dit forum), dan denk ik, dat je zo onderhand zou kunnen worden gezien als een Tsjechische ZZP-er (verblijf+werk >183 dagen per jaar in CZ).

  Je woont in Tsjechië, je werkt in Tsjechië, en je haalt je omzet in Tsjechië (voor misschien zelfs wel meer dan 80%?).
  Dan komt de Tsjechische fiscus in beeld...
   
  curious en Plantage Bohémien vinden dit leuk.
 3. Ik zou dit echt met een boekhouder bespreken die hierin gespecialiseerd is. Er zijn tegenwoordig zoveel constructies gebruikelijk, zo zijn er digital nomad ZZP-ers en dat kan allemaal, maar het is goed om zeker te weten wat op jou van toepassing is en of je inderdaad voor de wet als Nederlandse of Tsjechische ZZP-er gezien wordt.
   
 4. Overboeken tegen lage kosten kan via www.transferwise.com
  Is gewoon zuivere koffie. Wij boeken al een tijdje maandelijks een bedrag over naar India en dat kost ons € 0,85 per transactie. Tot nu gaat dat zonder problemen. De overboeking gebeurt binnen een halve dag.
  Je kan betalen via Ideal.
   
 5. Ik houd van goedkoop overboeken en heb niet alleen de kosten maar ook de koers even vergeleken. Als ik eenzelfde bedrag via de ING overboek, ben ik € 19,75 goedkoper uit bij de ING dan bij transferwise. De kosten zijn misschien hoger, maar de koers is veel beter en dat kan snel oplopen.
   
  curious vindt dit leuk.
 6. Het eerste jaar dat we in Tsjechië zijn gaan wonen bleek dat we 183 dagen officieel hier woonachtig waren. Volgens de Tsjechische belastingdienst waren we daarom belastingplichtig in Tsjechie.
  Uiteindelijk is de Nederlandse Belastingdienst hier in meegegaan. Verdere info misschien via Radka?
   
 7. koers ing vandaag 16 uur 1 Euro 2576.34
  koers transferwise vandaag 20 uur 1 Euro 2590.75
  Welke koers is beter ???
   
 8. Inmiddels goede ervaringen met Transferwise. Koers is gunstig tov alle grootbanken en doorgaans staat het geld binnen 2 dagen op de CZ rekening.
   
 9. je hebt je bedrijf in Nederland dus betaalt je belasting in Nederland, in EU kan je niet dubbel belast worden

  groetjes

  Jiri
   
 10. https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/zzp/zzpen-vanuit-het-buitenland/

  Kun je bij een verhuizing naar het buitenland bij KVK ingeschreven blijven?
  "De vraag die hierbij belangrijk is, is of er feitelijke activiteiten in Nederland blijven bestaan. Is dit niet zo? Dan schrijven wij het bedrijf uit. Als er wel activiteiten in Nederland zijn, dan blijft de inschrijving in het Nederlandse Handelsregister bestaan."
   
  Radka en Josef vinden dit leuk.

Deel deze pagina