Nederland in het Tsjechische nieuws

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Is al iets ouder nieuws maar was het even kwijt:
Nizozemsko si velkolepě připomene Hieronyma Bosche k jeho pětistému výročí.

Het Noordbrabants Museum in Den Bosch brengt vanaf 13 februari een uitgebreid eerbetoon aan de beroemdste kunstenaar die de Brabantse stad heeft voortgebracht: Jheronimus Bosch (circa 1450-1516), postuum ook Jeroen Bosch genoemd.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dny NATO nominovány mezi nejlepší evropské airshow.
NAVO Days genomineerd tot de beste Europese airshow door een NL-bedrijf.
Zie ook natodays.cz/news/nato-days-nominated-among-best-european-air-shows om te stemmen.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Een artikel wat me vorige maand opviel is :
Létající Holanďan, který začínal na bio sekačce a sní o Velké.
De Vliegende Hollander, die begon op bio maaier en dromen van de Grote.

2736286_.jpg


Over Patrick Boekhout die jaren geleden begon met paardrijden op een pony die zijn ouders hadden aangeschaft om het gras kort te houden rondom hun huis en mini-camping. De familie Boekhout is in 2004 geëmigreerd naar Tsjechië.
Inmiddels heeft hij (als het goed is) eindexamen gedaan aan de Střední škola dostihového sportu a jezdectví Praha - Velká Chuchle. Vorig jaar begon hij met grotere wedstrijden te rijden en in het artikel is sprake van een duik uit het zadel van het paard Theophilos van zijn trainer Josef Váňa ,wat hem met recht de titel Vliegende Hollander opleverde naast een lichte hersenschudding.
Zijn grote droom is om mee te doen aan de Velká pardubická/Grote Pardubice steeplechase net als zijn grote voorbeeld Josef Váňa.
Vorig jaar werd hij al geïnterviewd zie dostihovy-svet.cz.
 

kuurgast

Donateur
V Rotterdamu postaví první plovoucí kravín. Hnůj budou uklízet high-tech roboti.
In Rotterdam bouwt men de eerste drijvende stal. De mest zal schoon met high-tech robots.

In de Merwehaven in Rotterdam komt de zelfvoorzienende drijvende boerderij de Floating Farm te liggen.
Vanaf het najaar van 2016 is het goed mogelijk dat het glaasje melk dat jij ’s ochtends drinkt, afkomstig is van een koe die verblijft op ’s werelds eerste drijvende boerderij. De ‘Floating Farm’ is een samenwerking tussen Courage 2025 (innovatiemotor van LTO en NZO), UitJeEigenStad (stadslandbouwer van Rotterdam) en Beledon (ontwikkelaar van drijvend vastgoed).
De drijvende boerderij moet inspelen op de steeds groter wordende vraag naar kwaliteitszuivel en andere dagverse voedingsproducten. In combinatie met een steeds groter wordend tekort aan land- en akkerbouwgrond van goede kwaliteit, willen de ontwikkelaars de ecologische voetafdruk van melk minimaliseren.
Dit wordt onder andere gedaan door de drijvende boerderij geheel zelfvoorzienend te maken met gesloten kringlopen voor meststoffen, water en energie. Zo is de boerderij uitgerust met zonnepanelen, wordt regenwater opgevangen en wordt het water uit de urine gescheiden om daarmee de voeding voor de koeien te laten kunnen groeien. Daarnaast is er een melkrobot aanwezig, een robot die de koeien van voer voorziet en een robot die de mest van de koeien verzamelt.
 

kuurgast

Donateur
Natuurlijk werden de verkiezingen in Nederland uitgebreid gevolgd in Tsjechië oa:

Vítá běžence a oslavuje EU. Volební úspěch slaví i „nizozemský Trudeau“
Is verheugd over vluchtelingen en viert de EU. Het electorale succes van de viering van de "Nederlandse Trudeau"

Jesse Klaver is de Nederlandse Trudeau en over de 'historische overwinning' van GroenLinks onder de leiding van Klaver en over de politieke overeenkomsten tussen de twee mannen. Ze vechten allebei voor de rechten van vluchtelingen en tegen populisme van rechts.
 
Bovenaan