Nederland in het Tsjechische nieuws

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Nizozemská politika zažila zemětřesení, převálcovali ji farmáři.
De Nederlandse politiek beleefde een aardbeving, die werd overspoeld door de boeren.


Bij de gemeenteraadsverkiezingen, die in Nederland bepalend zijn voor de volgende vorm van de Eerste Kamer, scoorde de boerenprotestbeweging punten. Het was fel gekant tegen de acties van de regering, die zouden moeten bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering.

De boerenprotestbeweging BBB (BoerBurgerBeweging) werd pas vier jaar geleden opgericht. Bij de net gehouden gemeenteraadsverkiezingen in Nederland deed het het zo goed dat het op het punt staat de grootste partij in de Eerste Kamer te worden.

Een kleine uitweiding: kiezers kozen eigenlijk vertegenwoordigers in lokale overheden. Maar het zijn juist de gekozen leden van de provinciale assemblees die vervolgens de senatoren kiezen; De Eerste Kamer heeft in totaal 75 leden.

Bij de verkiezingen van woensdag won de BBB met kiezers in acht van de twaalf provincies van het land. Bij een winst van bijna 20% van de stemmen kan hij denken aan 16 tot 17 zetels in de Eerste Kamer. Het mandaat van de BBB versterkt ook de hoogste opkomst van de afgelopen jaren, die wordt geschat op 57,5%.

Het is een veld voor de vierpartijen centrumrechtse coalitieregering van premier Mark Rutte, die heeft gefaald. Zijn conservatief-liberale VVD-partij zal zo'n 10 zetels innemen, meldt Reuters. Ook de linkse oppositie deed het beter.

“De BBB voert een golf van protesten tegen de plannen van het kabinet Rutte om de stikstofuitstoot terug te dringen. Die bestonden uit het verminderen van het aantal boerderijdieren en mogelijk het sluiten van boerderijen", schrijft het bureau AFP.

De Nederlandse protesten trokken wereldwijd de aandacht, men kon immers nauwelijks de tractorchauffeurs over het hoofd zien die de steden blokkeerden, die de politie zelfs door in de lucht te schieten probeerde weg te jagen. Maar voormalig president Donald Trump en een aantal extreemrechtse persoonlijkheden steunden de radicale boeren, herinnert AFP eraan.

In Nederland wordt in verband met de verkiezingen gesproken over revolutie, aardbevingen en dergelijke.
Zelfs BBB-hoofd Caroline van der Plas was verrast door zo'n groot succes: "Dit is niet normaal! Maar eigenlijk is het zo! We zijn gewoon gekozen door gewone burgers! Ze wilden dat hun stem werd gehoord. Het zal, en hoe!'

Van der Plas richtte de beweging in 2019 op als overkoepelend "platform" voor landbouwprotesten.
Boeren kwamen in opstand tegen een plan van het kabinet-Rutte, dat voorzag dat de regering boeren zou kunnen verplichten minder kunstmest te gebruiken en de veestapel te verminderen.

Rutte heeft aangekondigd dat hij de uitstoot van stikstofoxiden en ammoniak geproduceerd door vee in 2030 wil verminderen. Volgens boeren kan dit ertoe leiden dat sommige boerderijen failliet gaan. Ze verdedigden zich ertegen - naar eigen zeggen heeft het kabinet hen hun toekomstperspectief ontnomen.
Maar ook buiten de landelijke kern wist Van der Plas kiezers voor zich te winnen. Ze trok vooral de aandacht met haar beroep op traditionele, conservatieve sociale en morele waarden.
Bron seznamzpravy.cz.
 
Bovenaan