Nederland in het Tsjechische nieuws

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
images
images


Naar aanleiding van de discussie over het minimale aanbod van nieuwsitems op tv en in tijdschriften/kranten over Tsjechië als vakantieland, ben ik gaan zoeken hoe het omgekeerd is: Nederland als vakantieland in de Tsjechische kranten.
Vooral Novinky.cz heeft heel veel artikelen over Nederland: zoals natuurlijk de Keukenhof en Koninginnedag, Utrecht en het varen, Giethoorn, het Nederlandse paradijs zonder wegen en auto's.
Lidovky.cz beschrijft de vreemde grenslijn van Baarle-Nassau en over Utrecht op nummer 8 minder bekende steden die de moeite waard zijn om te bezoeken.
Idnes.cz weet beter dan de gemiddelde Nederlander dat de mooiste boekhandel ter wereld in Maastricht is gevestigd en de voormalige dokken in Amsterdam op loopafstand van het CS waar een complete woonwijk is verschenen en als bonus werd de Gay Pride bekeken.
Zo moest ik zelf in de Českenoviny lezen dat Amsterdam een grachtenmuseum heeft.
 
Wij troffen een keer Tsjechen uit Brno, die naar Nederland gingen op vakantie. Zij hadden een Tsjechische gids over Nederland. Daarin stond o.a. dat dé specialiteit van het Nederlands eten "aardbeien met slagroom" is. Dat heb ik als Nederlands nooit geweten.
 

kuurgast

Donateur
Beetje Belgisch nieuws in de Tsjechische media past hier ook wel bij. Gisteren stond in de novinky een artikel met filmpjes over kinderkoor Furiakanti uit Gent. Deze "brave" kinderen kunnen erg mooi zingen maar let eens op de teksten. :fluit:

Het kinderkoor zong vulgaire kerstliederen in het winkelcentrum en hielp hun ouders

Sinti Niklaas op 29-12-2011


Voor Kerstmis werden twee kerstliederen uitgevoerd door een onschuldig uitziend koor in een van de grootste winkelcentra van Gent, België. De lachende gezichten en de lieftallige stemmen van het kind vormden echter een scherp contrast met de teksten. De obscure inhoud van de kerstliederen maakte kennelijk veel bezoekers van het centrum woedend. Het was echter geen provocatie, maar een campagne voor onwetende ouders.

De periode voor Kerstmis voorspelt de vakantie van rust en stilte, maar het is zeker niet een van de stilste van het jaar. Ouders hebben de neiging om gestrest te raken door voorbereidingen en ook hun kinderen voelen deze druk. En het was in deze periode dat het kinderkoor erop zou wijzen dat onderwijs niet eenvoudig is.

Hoewel bezoekers van het winkelcentrum zich beledigd voelden over kerstliederen, moest de campagne goed zijn. Het werd georganiseerd door een speciale noodlijn Opvoedingslijn bedoeld voor ouders en grootouders die met hun nakomelingen in een uitzichtloze situatie verkeerden en niet weten hoe ze met hen om moeten gaan.

Op de website van de organisatie, gevestigd in Sint-Niklaas, Oost-Vlaanderen, kunnen ouders zoeken naar basisprincipes van opvoeding in functie van de leeftijd van het kind en vervolgens rechtstreeks van het personeel aan de telefoonlijn antwoorden op specifieke vragen vinden.

De campagne van vorig jaar werd gedomineerd door Robin
Dit is echter niet de eerste ongebruikelijke campagne die voor de organisatie is gemaakt door het bureau Duval Guillaume Modem. Vorig jaar verraste ze bezoekers van een ander winkelcentrum met een radio-uitzending waarin kleine Robin de hoofdrol speelde.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Vodnik

† In Memoriam
Nederland is/was bij de sportieve Tsjechen ook erg populair als fiets-vakantie-land. De reis organisator Herdigen in CZ organiseerde regelmatig fiets vakantie's naar NL. ook populair is de nederlandse watersport, groot voor deel is namleijk dat je voor het varen in NL geen vaarbewijs nodig hebt wat wel noodzakelijk is aan de adriatische zee (kroatie)

Hier wordt ook veel reclame voor gemaakt op vakantie beurzen

(in NL heb je pas een vaarbewijs nodig als schip langer is dan 15 meter en/of sneller kan varen dan 20 km/h. Een motorjacht van 14 meter -kost al gauw half miljoen euro- mag je zonder vaarbewijs varen terwijl je voor een opblaasboot met buitenboormotor van 10 pk- kost minder dan 2000 euro- vaarbewijs nodig hebt)
 

kuurgast

Donateur
Afgelopen week stond artikel over de giraffen van de dierentuin in Amersfoort in de ceskenoviny die met popmuziek rustig de oud en nieuwjaarsviering doorbrachten. De wateroverlast stond in de noviny met daarbij een filmpje zonder commentaar over de evacuatie van dorpen in het noorden van het land.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

kuurgast

Donateur
images
images


Artikel over de Heineken Experience : een museum in de voormalige Heineken-brouwerij in Amsterdam staat in de idnes.cz.
Het mooiste is de discussie die er op volgt daar wordt heftig gediscussieerd over de smaak of geen smaak van Heineken. :fluit:
 
Vážnější obavy vzbuzuje vývoj v Nizozemsku, kde se vládní strany nedohodly na úsporných rozpočtových krocích a zemi zřejmě čekají nové volby. Nizozemsku nyní hrozí ztráta nejvyššího ratingu AAA. Trhy se bojí zejména oslabení podpory pro budoucí společné kroky v eurozóně, v nichž Nizozemsko dosud hrálo roli klíčového spojence Německa.

Bron: Financni Noviny

Het gaat over de mislukking van overleg over de bezuinigingen en (mogelijke) gevolgen ervan.
 

kuurgast

Donateur
Het is niet te geloven dat je in het Tsjechische nieuws moet lezen hoe het met deze beroemde Nederlandse fotomodel gaat na een aantal jaren problemen te hebben gehad en nu weer heel gelukkig is.
 
Bovenaan