Natuurmonumenten van Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

MartinaK

Moderator
Deze discussie zou ik graag geven voor een aantal natuurmonumenten van de Tsjechische Republiek.

Index (Vet - beschikbare informatie over de natuurgebied)

1. Grotten

- Javořičské grotten
- Dolomietgrotten van Bozkov
- De Moravische Karst
- De Punkvagrot
- De Kateřinskágrot
- De Balcarkagrot
- Amatérskágrot en Rudické propadání
- Sloupsko-šošůvské grotten
- Grotten Na Špičáku
- Grotten Na Pomezí
- Výpustekgrot
- Na Turoldu grot

mapa.gif


Lijst met openingstijden

2. Nationale natuurparken, natuurgebieden (karst, paradijs, rotsen)

chko1.jpg


1 CHKO Slavkovský les
2 CHKO Český les
3 NP Šumava
4 CHKO Blanský les
5 CHKO Třeboňsko
6 NP Podyjí
7 CHKO Pálava
8 CHKO Bílé Karpaty
9 CHKO Beskydy
10 CHKO Poodří
11 CHKO Moravský Kras
12 CHKO Litovelské Pomoraví
13 CHKO Jeseníky
14 CHKO Žďárské vrchy
15 CHKO Železné hory
16 CHKO Orlické hory
17 CHKO Broumovsko
18 Krkonošský národní park
19 CHKO Jizerské hory
20 CHKO Český ráj
21 CHKO Blaník
22 CHKO Kokořínsko
23 CHKO Lužické hory
24 NP České Švýcarsko (Tsjechisch Zwitserland)
25 CHKO Labské pískovce
26 CHKO České Středohoří
27 CHKO Křivoklátsko
28 CHKO Český kras
 

MartinaK

Moderator
Javořičské grotten



4 km van het kasteel Bouzov. Dit stelsel van ondergrondse kalksteengrotten (grotten = jeskyně) dat in 1938 werd ondekt, is 3 km lang. Het gebied is over een lengte van bijna 700 m voor het publiek geopend.

javoric.gif


In de grotten, die hier en daar meer dan 10 m hoog zijn, ziet u stalactietenformaties in de vorm van watervallen, bobbelige zuilen en gordijnen. In de tijd van onze bezoek (07/2009), fotograferen was toegestaan. Dus voor liefhebbers van grotten, bezienswaardig.

Javořické jeskyně - Dóm Gigantů.jpg Javořické jeskyně - Jeskyně Míru.jpg Javořické jeskyně - Suťový dón - detail.jpg Javořické jeskyně - Suťový dón.jpg
 

MartinaK

Moderator
Dolomietgrotten van Bozkov

logo.jpg


Deze grotten ontstonden in kalk- en kwartsdolomieten, als enige in Tsjechië. Muren en ook plafonds zijn door stalactieten van verschillende vormen en kleuren gedecoreerd. Het gebied is over een lengte van bijma 500 m voor het publiek geopend vanaf 2. mei 1969. Fotograferen is toegestaan. Binnen de grotten ligt het grootste ondergrondse meer van Tsjechië.

image001.jpg
mapa-celek-s.jpg


Bozkovské jeskyně - Jezerní dóm.jpg Bozkovské jeskyně - Sloní uši.jpg
 
Pravčická brána

Pravčická brána is een rotsformatie die met zijn hoogte van 16 meter en breedte van 26 meter de grootste natuurlijke zandsteenbrug van Europa. Er waren in 2009 meer dan 100.000 toeristen die deze mooie plaats bezochten. Het meest bekende natuurlijke monument van het Nationaal Park van Tsjechisch Zwitserland haalde hiermee een record aantal bezoekers in de afgelopen 20 jaar. Vanaf toen zijn de bezoekersgegevens van de grootste natuurlijke rotsbrug van Europa verzameld.

Tsjechie_2009_8361.jpg


Link naar dagtocht
 

MartinaK

Moderator
CHKO Moravský Kras - De Moravische Karst

De Moravische Karst (Moravský kras) beslaat een terrein van 85 km2 ten noorden van Brno, dat rijk is aan grotten en spelonken. 5 grotten zijn te bezichtichen:
  • De Punkvagrot
  • Kateřinskágrot
  • Balcarkagrot[/COLOR][/FONT][/FONT]
  • Sloupsko-šošůvskégrot
  • en pas geopend - Výpustekgrot
 

MartinaK

Moderator
De Moravische Karst - De Punkvagrot

De eerste grot van de Moravische karst, de Punkvagrot (Punkevní jeskyně) is de grootste druipsteengrot van dit gebied. Over een lengte van 1250 m voor het publiek geopend.

_planek_jeskyne.jpg


Tijdens de tocht van uur, waarin u ook een stukje per boot over de ondergrondse Punkva rivier vaart, ziet u schitterende stalagmieten en stalactieten en kunt u zich vergapen aan het 1387 m hoge gat van het Macocha – ravijn (propast Macocha - 187,5 m diep). In het hoogseizoen moet u reserveren om u van een plaatsje op deze populaire rondleiding te verzekeren. Het is ook mogelijk het ravijn van boven naar beneden te bekijken.

Macocha - horní můstek.jpg Macocha - pohled ze středního můstku.jpg Punkevní jeskyně - Masarykův dóm.jpg Punkevní jeskyně - Přední dóm.jpg Punkevní jeskyně - U Anděla.jpg
 

MartinaK

Moderator
De Moravische Karst - De Kateřinskágrot (Kateřinská jeskyně)

De tweede, de Kateřinskágrot (Kateřinská jeskyně) is met een lengte van 100 m de grootste holte. Een van de mooiste grotten in de Moravische Karst. Een lengte van de rondleidingen is 580 m.

Katerinska_mapa1.jpg


Het “Hlavní dón” (95 x 44 x 20 m) is de grootste grotenzaal in Tsjechië voor het publiek geopend. Tijdens onze bezoek, in “Groote Zaal” van deze groot was stuk van klassieke muziek gespeeld. Heel impressievee, onvergetelijke ervaring, heel erg moeilijk de goede foto te maken door ruimte end slechte ligt.

In de nieuwe deel van Kateřinskágrot, kunnen jullie de enkele meters hoog stalagmieten te bevorderen (Bamboebosje – benoemd), en andere karstformaties (bijvoorbeeld voor kinderen - Heks met huisje). De rondleiding duur 30 minuten, het kortste van Moravische Karst, maar zeker moeite waard!

Kateřinská jeskyně - Nová jeskyně.jpg Kateřinská jeskyně - vchod.jpg
 

MartinaK

Moderator
De Moravische Karst - De Balcarkagrot

create_photo.php


De karstformaties in de Moravský kras zijn net als in soortgelijke gebieden het gevolg van de interactie tussen regenwater en kalksteen. Miljoenen jaren lost het water het kalksteen op, waardoor spleten ontstaan, die weer uitslijten door erosie. Groetenstelsels er diepe ravijnen zijn het resultaat.

De derde groot “Balcarka”, het is de gekende archeologische en paleontologische locatie. Het rondleiding over het lengte van 720 m duurt 1 uur. De mooiste ondergrondse ruimte is Galerie en Přírodní chodba genoemd.

“Balcarka” bied natuurverschijnsel en dat zijn stalactieten die kromgroeien, antizwaartekracht (tegen gravitatie beleid).

Balc-Handz.jpg
Jeskyně Balcarka - Rutundy.jpg
 

MartinaK

Moderator
De Moravische Karst - Amatérskágrot en Rudické propadání

Kalkrijk water sijpelt door het poreuze dak van de groten en vormt stalactieten en stalagmieten. De Moravische karst is beroemd om zijn rivieren die herhaaldelijk verdwijnen en weer opduiken - als “Punkva” rivier, begint dichtbij Sloupsko-šošůvskégrotten grondwaterstroming via Amaterská jeskyně” (Amatérskágrot) naar richting Macocha en via Punkvagroeten; of grondwaterstroming van “Jedovnický potok” (Jedovnice stroom) – bekende karst formatie van 12 km – Býčí skála - Rudické propadaní, tweede langste in Tsjechië.

Niet alle benoemde grotten zijn toegankelijk voor het publiek maar voor speleologische specialisten. Daarvoor zal ik mijn aandacht gegeven voor de meest uitgebreide grot die is voor het publiek toegankelijk - Sloupsko-šošůvskégrotten.

zebrik.gif

Rudické propadání
 

MartinaK

Moderator
Sloupsko-šošůvskégrotten

De rondleiding over de lengte van 1670 m, 100 minuten is de beste van de Moravische Kast. Groet biedt schitterende collectie van karstformaties – als stalactieten, stalagmieten en decoratie in Eliščina jeskyně. De grote gangen en diepe ravijnen plaatsen deze groten op de eerste plaats van mooiste ervaringen. Náglova ravijn is de diepste toegankelijke ondergrond ravijn van Tsjechië.

plan.jpg


Het einde van de tour - de grot “Kůlna” is de bekende archeologische plaats.

Sloupsko-šošůvské jeskyně - Kolmá propast.jpg Sloupsko-šošůvské jeskyně - Stříbrná chodba.jpg
 

MartinaK

Moderator
Grotten Na Špičáku

pf_593_11.jpg


Dit stelsel van ondergrondse devon marmer grotten (jeskyně) dat in 1430 werd ontdekt, zijn de oudste gedocumenteerde grotten in Centraal-Europa. Het gebied is over een lengte van bijna 230 m voor het publiek geopend. Ook rondleidingen voor gehandicapten (in een rolstoel) zijn hier georganiseerd.

pf_593_05.jpg
mapa.jpg

Ontwikkeling van het karstgebied is sterk beïnvloed door het smelten van gletsjers terugtrekkende water, die gaf de grottenpassages uiteindelijke vorm (hartvormig profiel).

Jeskyně Na Špičáku - Srdcová chodba.jpg
 

MartinaK

Moderator
Jeskyně Na Pomezí

logo.jpg


Grotten ‘’Na Pomezí’’ zijn karstgrotten met stalactietenformaties, gelegen naast de weg die leidt van de Lipové Lázně (kuuroord) naar Vápenná dorpje. Sinds 1965, de nationale natuurlijke bezienswaardigheid

Rondleidingen heeft een lengte van 530 meter, de totale lengte van de grottenpassages zijn meer dan 1000 m. Grotten zijn met stalactieten, stalagmieten, stalagnates, sinter watervallen, gordijnen, zwembad met grot parels en kleine rietjes rijkelijk versiert.

Jeskyně Na Pomezí - srdce.jpg Jeskyně Na Pomezí - krápníky.jpg Jeskyně Na Pomezí.jpg
 

MartinaK

Moderator
Koněpruskégrotten & Český Kras/Boheemse Karst

Het gebied rond Karlštejn en langs de oevers van de rivier de Berounka, ten zuidwesten van Praag, staat bekend als de Český Kras of in het Nederlands Boheemse Karst en is het grootste karstgebied van Bohemen. Het bestaat uit fraaie kalksteenformaties. De meer dan 800 m lange Koněpruské-grotten, 5 km ten zuiden van Beroun, vormen het grootste voor het publik toegankelijk grotenstelsel van Tsjechië.

Tussen Mořina en Kozolupy, circa 5 km ten noorden van Karlštejn, ligt een van de bijzondere delen van Český Kras. De vroegere steengroeve Velká Amerika (Groot Amerika), die nu deels is ondergelopen, vormde het decor voor veel westernfilms.

Langs de weg van Loděnice naar Srbsko ligt het dorp Sv. Jan pod Skalou (St. Johannes bij de Rots). Gelegen is een ravijn, aan de voet van een diepe kloof, staat de barokse Geboorte van St. Johannes de Doperkerk (Narození Jan Křitele), in 1657 gebouwd door Carlo Lugaro. Via de kerk zijn drie travertijngrotten te bereikbaar.

Koněpruské jeskyně - mincovna.jpg Koněpruské jeskyně - Proškův dón.jpg Koněpruské jeskyně - růžice.jpg Lom Velká Amerika, Mořina.jpg
 

MartinaK

Moderator
Chýnovská jeskyně /Chýnovská grot

Chýnovská jeskyně/Chýnovská grot is de eerste toegankelijke grot in de Tsjechische Republiek sinds 1868, die werd in 1863 tijdens het werken in de groeve ontdekt. Grot ligt in de kadastrale oppervlakte van Dolní Hořice ten oosten van Tábor. De totale lengte van de grot is meer dan 1200 meter, maar de totale omvang is nog niet exact bepaald

In ontoegankelijke delen vond plaats tijdens de 80ste en 90 de 20e eeuw speleologische onderzoek, waar het werd ontdekt permanent overstroomde grote gebieden van kwarts metgezellen. De temperatuur van de lucht in de grot complex is stabiel en heeft een bereik van 5 tot 9 °C, zelfs tijdens de zomer maanden. Stroomt door een ondergrondse doolhof van gangen met de stroom van het drinkwater. Grot is een nationaal natuurmonument.

Het publiek heeft de mogelijkheid om het bereik van 220 m lang bezoek, het laagste punt van de route op een diepte van 42 m. De tocht duurt 40 minuten. In het voorjaar van 2007, de grot opnieuw geopend na de wederopbouw. Het heeft ongeveer 80 m lange rondleiding met een betere geluidsinstallatie en nieuwe verlichting.

Chýnovská jeskyně.jpg
 

MartinaK

Moderator
Zbrašovské aragonitové jeskyně/ Zbrašov aragoniet grot

Zbrašov aragoniet grot ligt in een vallei van Bečva rivier, dichtbij de kuuroord Teplice nad Becvou. Bijzonderheid van deze grot systeem is, dat het ontstaan als de effecten van atmosferisch water en het warme mineraalwater gestegen van grote diepten in de kalksteen. Unieke grot decoratie bestaat uit minerale aragoniet in de grot, zijn er ook zogenaamde geiser stalagmieten en sferische gesinterd bekleding zoals donuts

De laagste niveaus van de grotten zijn permanent gevuld met kooldioxide. Grotten zijn de warmste in de Tsjechische Republiek, met het hele jaar door temperatuur van 14 °C. Werden ontdekt in 1912 en beschikbaar gesteld voor het publiek sinds 1926. Lengte van de rondleidingen bereikt 375 m (van 930 m bekende roeten) en de tocht duurt een uur.

In de buurt van de grot is de diepste afgrond in de Tsjechische Republiek Hranická kloof. De droge zone heeft een diepte van 69,5 meter en de totale diepte is nu bekend 289,5 meter, heeft de bodem bereikt is.

Zbrašovské aragonitové jeskyně - aragonit.jpg Zbrašovské aragonitové jeskyně - aragonitové kristaly.jpg Zbrašovské aragonitové jeskyně - Jeskyně smrti.jpg Zbrašovské aragonitové jeskyně - Křtitelnice.jpg Hranice - propast.jpg
 

MartinaK

Moderator
Mladečské jeskyně/ Mladeč grotten

Mladečské jeskyně/ Mladeč grotten zijn gelegen aan de westelijke rand van Mladeč dorp bij Litovel aan de rand van natuurbeschermde gebied. Grotten gangen en zalen zijn gelegen in ondergrondse kalkstenen heuvel Třesín. Delen van de ondergrondse ruimtes zijn rijkelijk versierd met stalactieten en sinter stromen. De mooiste delen van de grotten genoemd de Tempel van de Natuur en Virgin Caves.

Grotten zijn bekend sinds de oudheid en is uitermate belangrijke paleontologische en archeologische site. Naast de beenderen van uitgestorven prehistorische dieren zijn hier vond een groot aantal skeletten van Stenen Tijdperk mensen met een uitgebreid bewijs van hun activiteiten (stenen werktuigen, brand).

Rondleiding van de grot duurt 40 minuten, de lengte van de tour route is 380 m. Grot is geopend van april tot oktober. De totale lengte van de grot is meer dan een kilometer, werd ontdekt in het begin van de 19e eeuw.

Vlakbij ligt het dorp Javoříčko, daar zijn ook toegankelijk prachtige Javoříčské grotten.

Mladečské jeskyně - Modrá jeskyně.jpg Javořičko.jpg
 

MartinaK

Moderator
Kortom, handige informatie

Als jullie naar Tsjechië te gaan voor het bezoek van grotten, als bijlage, heb ik handige informatie – contacten en kart geplaatst.

De laatste twee grotten die op de lijst staan – Jeskyně Výpustek en Jeskyně Na Turoldu dichtbij Mikulov, tot heden heb ik geen kans te bezoeken. Dus helaas kan ik niks over te zeggen, van mijn eigen ervaringen of de foto´s te plaatsen. Misschien toch later gaat komen.

Jeskyne 1.jpg Jeskyne 2.jpg
 

MartinaK

Moderator
CHKO Orlické hory - Orlické hory – Orlickébergen

nadpis.jpg


Mijn tweede passie zijn Orlickébergen, niet de hoogste, niet de grootste van Tsjechië, maar wel prachtigste gebieden en natuurmonumenten zitten daar. Dus even korte introductie over dit stuk van prachtig land. Waar heb ik deze foto gemaakt?

Dichtbij de Zemská brána. Zie op de foto de brug over rivier Divoká Orlice.

Orlické hory - Zemská brána.jpg

Zemská brána (Provinciale Gate) – is beschermd natuurmonument en een populaire toeristische bestemming van Orlickébergen . Het is zo genoemd naar een rotsachtig stuk van rivier Divoká Orlice die is 1 km afstand van dorpje Čihák is. De prachtige en romantische riviervalleien zijn opgegraven bij rivier Orlice. Provinciale Gate - deze vergelijking helpt de stenen brug met een boog aan het begin van de vallei, waarna de rivier opent de deur naar de Tsjechië, die is door Tsjechische en Italiaanse steenhouwers in 1901 tot 03 opgebouwde.

De brug begint prachtige weg rond rivier. De 3 km lange parcours, dit in totaal 22 haltes heeft met informatie over gebied en natuur, (bijhouden van het toeristische blauwe bordjes) naar de richting van Klášterec nad Orlicí.

zem_brana_lusthaus.jpg


Provinciaal gate Natuurreservaat - is een natuurgebied met 88,22 ha, officieel gepubliceerd in 1987. Het object van bescherming is het hele complex landschap met bossen op de hellingen, weilanden in de directe nabijheid van de rivier, waarvan de oevers zijn bekleed met opvallende rotsformaties (rotspartijen, grotten niches, geïsoleerde reusachtige potten, enz.). De vegetatie bestaat voornamelijk uit het secundair reserveren sparrenbossen, beuken en platanen, de overblijfselen van bloemrijke Fagion beuken.

En nog meer op de weg:

zem_brana_paserlavka4.jpg

Pašerácká lávka

R-54.jpg

R-S-54 Na potoku - deel van de Tsjechische fortificatie

ledricek.jpg


Ledříčkova skála - met groot van Ledříček

Met leuk verhaal over bekende Orlickébergen outlaw.

Orlické hory - Zemská brána.jpg
 
Bovenaan