Nagespeelde veldslag van 1866?

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

S

sacha

Guest
Er schijnt een of andere veldslag geweest te zijn in dat jaar, die wordt eens per jaar nagespeelt, wat waren de partijen in de veldslag en wie weet wanneer en waar deze wordt opgevoerd?
Ik heb ervan gehoord, terwijl ik in de rij stond voor een lift, maar heb niet begrepen waar het was. Misschien weet iemand het hier!
Sacha
 
Slag bij Hradec Kralove (misschien beter bekend als de slag bij Königsgrätz), 3 juli 1866. Strijdende partijen Het Oostenrijkse Rijk (onder leiding van Von Benedek) tegen het Preussen van Bismarck (onder leiding van Von Molkte). Slag leidde tot een nederlaag van Oostenrijk en was het einde van de Duitse Oorlog en tevens het einde van Oostenrijks streven om de leiding te hebben in de Duitse Bond, Oostenrijk stemt toe in een Duitsland onder Preussen (vrede van Praag 23 augustus 1866). Oostenrijks verliezen leidt vervolgens tot de zogenaamde Ausgleich waarbij Oostenrijk veranderd in de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije.
Tot een Ausgleich met de Boheemse landen (Triplemonarchie) is het nooit gekomen.

Ik neem aan dat de slag wordt nagespeeld bij Hradec Kralove en 3 juli lijkt me de meest aangewezen dag daarvoor...
 

Freddy2005

† In Memoriam
Ook in Trutnov was er de beruchte slag bij Trutnov op 27 juni 1866. Aan de Pruisisch-Oostenrijkse oorlog in 1866 (beide staten streden om het bezit van Duitsland) doen in Trutnov enkele plaatsen herinneren. Een ervan is het niet kleine militaire kerkhof dat zich aan de zijde van de weg van Trutnov naar Porici bevindt. Omgeven door zeven machtige, oude grove dennen, ingesloten door een ijzeren omheining en versierd door granaten, verrijst een metalen monument met een rustende leeuw boven een massagraf van Oostenrijkse en Pruisische soldaten. Die bezweken in het nabij gelegen lazaret in de fabriek van Walzel aan hun oorlogsverwondingen. Er zijn hier 47 soldaten begraven, 39 van hen worden genoemd op het monument met naam en plaats van afkomst, 8 andere zijn onbekend. Honderden gevallenen in deze oorlog bevinden zich in de massagraven in de omgeving van de Janshoogte (Jansky vrch) en vormen rond de Johanneskapel (Janska kaple) een veel groter militair kerkhof, een trieste herinnering aan de Pruisisch-Oostenrijkse oorlog van 1866 in Trutnov. Vanaf 2001 worden geïnteresseerden langs de sporen van de gevechten bij Trutnov geleid via een informatiepad met acht stops en 12 informatieborden, die van het Krakonosplein via Gablenz naar de Johanneskapel (Janska kaple) voert. De bezoeker ontwaart hier reproducties van oude schilderijen en leert de bewapening kennen van de beide legers, evenals het verloop van de strijd.



De stenen herdenkingsplaat, verzonken in de keistenen betegeling van het Krakonos-plein, voorzien van een jaartal in metalen cijfers 27.6.1866 duidt de plaats aan, waar op die dag op gewelddadige wijze tijdens de Pruisisch-Oostenrijkse oorlog 19 gevangen genomen burgers van Trutnov, inclusief de burgemeester, Dr. Roth, bijeen werden gebracht en valselijk beschuldigd van het feit dat ze persoonlijk aan de gevechten in de stad zouden hebben deelgenomen en de Pruisen omtrent de afwezigheid van Oostenrijkse soldaten in Trutnov zouden hebben geïnformeerd. Dat was de essentie van de beschuldiging in het kader van het zogenaamde verraad van Trutnov. Voor straf werden ze als gijzelaars naar de versterking Hlohov in Silezië afgevoerd, waar ze 80 dagen in zware boeien werden gesloten, enkelen van hen aan armen en benen. De plaats van de smadelijke arrestatie op het plein werd vervolgens aangeduid door de genoemde plaat, en de vrienden van de slachtoffers herdachten hier elk jaar deze gebeurtenis. Op 27 juni verfden ze de cijfers zwart als teken van rouw en op 13 september, op de dag van beëindiging van hun gevangenschap, verfden ze de cijfers wit als teken van blijdschap. In het jaar 2000 werd deze traditie door de leden van de Club van militaire geschiedenis van Trutnov hernieuwd.

2661P7070134_tegel_slag_bij_Trutnov-med.JPG

Wat ook leuk is in Trutnov, is de wandeling die de slag bij Trutnov verklaard. Vertrekkend vanop het marktplein loopt deze wandeling direct via het tegenoverliggend bos naar het bewuste slagveld. Overal langs het parcours staan panelen met schilderijen en uitleg in het Tsjechisch en Duits. De wandeling kan ongeveer 2 uren duren naargelang uw stapsnelheid en ingelaste pauzes. Via het stadspark komt men terug op het centrale marktplein. De wandeling is te maken zowel in de zomer als in de winter.

Hierover staan een aantal foto's in mijn fotoalbum hier op het forum.
 
Dag ,, Ook Slavkov heeft zijn " Napolion " herdenkings feesten ,, er is een gedenk monument op de weg van Brno naar Slavkov en vlak daarbij is een betoncentrale die een nagemaakt kanon van vroeger voorsteld, die veldslag is ook uit de jaren " stillekes "" maar ben niet sterk in geschiedenis.
 
Kijk Slavkov zegt de meeste mensen niets in verband met Napoleon. Maar als je dan weet dat die plaats vroeger Austerlitz werd genoemd gaat het vast al wat meer dagen.
We schrijven 1805 en Napoleon boekt een van zijn grootste victories: met minder soldaten dan de tegenstander weet hij de Oostenrijkse en Russische legers te misleiden en op 2 december definitief te verslaan. De slag gaat de boeken in als de Driekeizerslag.

En dit vond alles plaats bij het Slavkov dat bij Brno ligt (want er zijn vier plaatsen in Tsjechië die zo heten). De heer Bos (van de Bosatlas) vond de plaats Austerlitz zo belangrijk dat hij hem als enige Moravische plaats naast Brno en Olomouc, in zijn eerste Bosatlas in 1877 aangaf. Maar goed, toen lag eea nog verser in het geheugen.
 

kuurgast

Donateur
Slag bij Hradec Kralove (misschien beter bekend als de slag bij Königsgrätz), 3 juli 1866. Strijdende partijen Het Oostenrijkse Rijk (onder leiding van Von Benedek) tegen het Preussen van Bismarck (onder leiding van Von Molkte). Slag leidde tot een nederlaag van Oostenrijk en was het einde van de Duitse Oorlog en tevens het einde van Oostenrijks streven om de leiding te hebben in de Duitse Bond, Oostenrijk stemt toe in een Duitsland onder Preussen (vrede van Praag 23 augustus 1866).
1866 - 2016 = 150 jaar geleden dat deze slag bij Hradec Kralové plaats vond.
Dit jaar zijn er diverse activiteiten en een groot spektakel met veel manschappen in historische kledij van deze slag om Königsgrätz. Zie website koniggratz1866.eu/Welcome.
 
Bovenaan