Na een eeuw waakt Maria weer over Praag

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Na een eeuw waakt Maria weer over Praag

Meer dan een eeuw nadat het omver werd gehaald, staat er weer een Mariabeeld op een pilaar midden in de Tsjechische hoofdstad Praag.

Marian_column_Prague_by_Petr_Šálek_3711def.jpg

Foto: wikipedia.org - CCBY Petr Šálek - artmagazin.eu

Sinds 4 juni staat er een perfecte replica van het zandstenen beeld en zijn pilaar op het plein in het oude centrum, meldt de BBC.

Toestemming van de keizer
Het origineel was zeventiende-eeuws. Volgens beeldhouwer Jan Bradna, betrokken bij de herplaatsing, vroeg de bevolking van de stad de toenmalige Oostenrijkse keizer om toestemming het beeld te plaatsen.

Teken van dank of van gezag?
Dat gebeurde volgens Bradna uit dankbaarheid dat Praag standhield toen het aan het slot van de Dertigjarige Oorlog belegerd werd. Volgens anderen was het vooral een symbool voor het na die oorlog herstelde gezag van de katholieke Oostenrijkse Habsburgers over stad en streek.

Mariabeelden op pilaren
De Dertigjarige Oorlog begon in de hoofdstad van het toenmalige Bohemen, toen protestanten in opstand kwamen tegen het katholieke gezag. Nadat het beleg was opgeheven en de oorlog beëindigd, doken volgens de BBC overal in de streek Mariabeelden op pilaren op.

Val van het keizerrijk
Het barokke beeld en zijn pilaar werden in 1918 door een boze menigte omvergetrokken, enkele dagen na de val van het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk en de stichting van een zelfstandig Tsjechoslowakije.

Bron: kn.nl
 

kuurgast

Donateur
De politie van Praag hield een man aan die een brand op het Oude Stadsplein bij de Mariakolom veroorzaakte.

De politie arresteerde een 42-jarige man die vodden gebruikte om een brand te maken op het Oude Stadsplein bij de Mariakolom.
De actie van de man werd opgemerkt door de operator van het camerasysteem. De brand werd geblust door een brand uit de fles die ze in de bedrijfswagen had. De omvang van de schade is nog niet vastgesteld, de kolom is beschadigd door rook en roet.
Aldus de Praagse stadspolitie op Facebook.

De pilaar met Mariabeeld op Staroměstské náměstí = Oude stadsplein is te zien via webcam mall.tv.
 
Bovenaan