Na de wolf komt ook de eland eraan

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
image-4685460.jpg


AMSTERDAM - Op zo’n 300 kilometer van de grens met Duitsland is een eland gespot. Zou na de wolf ook dit dier in Nederland opduiken?

Vanuit Polen en Tsjechië wandelen elanden steeds vaker de grens met Duitsland over. Zowel de Duitsers als de gigantische herten zelf moeten er nog aan wennen. Het gros van de ongeveer 25 elanden die jaarlijks in Duitsland worden geturfd, blijft in het oosten hangen.

Westwaarts
Maar de trend is duidelijk, zegt Roeland Vermeulen van de stichting Wolven in Nederland. Ze trekken steeds verder westwaarts. Er is al een verdwaalde eland gespot in de buurt van Kassel, op zo'n 300 kilometer van de Nederlandse grens. Een eland zou zomaar Nederland kunnen binnenwandelen. "Vanuit de moerassen waar ze in de zomer leven, gaan elandmannetjes op zoek naar gebieden met meer voedsel en een mooie dame. Tijdens zo'n trektocht kunnen ze gerust 150 kilometer afleggen."

Wij mogen de eland misschien vooral associëren met Zweedse toendra's, voor het imposante dier zelf zou emigratie naar Nederland in principe geen probleem hoeven zijn. Vermeulen: "In de middeleeuwen liepen hier nog veel elanden rond, weten we uit jachtverslagen. Als gevolg van de jacht zijn ze in de 12de eeuw uit Nederland verdwenen."

Grote roofdieren
Elanden zijn niet de enige grote wilde dieren die richting Nederland oprukken. Het gaat ook goed met de wolven, lynxen en beren in Europa. Dat blijkt uit een onderzoek dat vorige week is gepubliceerd in Science. Op Nederland, België, Luxemburg en Denemarken na, komt in elk Europees land weer minstens een van die diersoorten voor.

Bron: bndestem.nl
 
Bovenaan