Moskou bedreigt Tsjechië vanwege aangehouden Rus

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Moskou bedreigt Tsjechië vanwege aangehouden Rus

Rusland wil dat Tsjechië de Rus Alexander Franchetti, die zondag werd vastgehouden in Praag, vrijlaat. Volgens het TASS-bureau zei een woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharov, dit donderdag en zei dat Praag de zaak niet moet politiseren. Volgens haar zal zijn vrijlating naar Oekraïne gevolgen hebben.

"We verwachten dat de Tsjechische kant de Russische burger zo snel mogelijk zal vrijlaten en dat we van hem antwoord zullen krijgen op onze vragen over de redenen en motieven voor zijn detentie", zei Zacharovová. "We dringen er bij de Tsjechische kant op aan een evenwichtig besluit te nemen, haar politisering niet toe te staan en niet geleid te worden door de Oekraïense autoriteiten", voegde ze eraan toe.

Volgens een woordvoerder van de Russische diplomatie verwacht Moskou dat Praag afziet van nieuwe stappen die de toch al complexe bilaterale betrekkingen verslechteren, die gespannen zijn door de schuld van Tsjechië.

Frančetti werd door de Tsjechische politie aangehouden op verzoek van Oekraïne, die hem ervan beschuldigt actief deel te nemen aan de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim in 2014.
De rechtbank van Praag heeft Frančetti dinsdag naar voorlopige hechtenis gestuurd. Daarin moet de Rus de uitkomst van de procedure over het Oekraïense verzoek om zijn uitlevering afwachten.

Op de vraag of Rusland bereid was represailles te nemen in het geval van Franchetti's uitlevering aan Oekraïne, zei Zacharova dat Moskou het zou beschouwen als een "niet-vriendelijke" daad die "gevolgen zou hebben". "Ik wil benadrukken dat niet-vriendschappelijke onderhandelingen met onze burgers gevolgen zullen hebben. Wat? Ik denk dat het nodig zal zijn om uit te gaan van de concrete ontwikkeling van gebeurtenissen", antwoordde ze.

Bron goochelvertaling van novinky.cz.
 
Bovenaan