Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechisch Unesco-werelderfgoed breidt zich uit: twee nieuwe locaties

Tsjechië is 2 nieuwe UNESCO-Werelderfgoedlocaties rijker, waarmee het totaal op 14 komt. Het mijngebied in het Ertsgebergte en de stoeterij Kladruby nad Labem zijn op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Het zijn de eerste nieuwe locaties sinds 2003.

tsjechie-kladruby-narodni-hrebcin-kladruby-768x512.jpg


Een uniek bewaard gebleven mijnlandschap
Het mijngebied in het Ertsgebergte, in het Tsjechisch Krušnohoří, is benoemd tot UNESCO Werelderfgoed. Het gebergte, gedeeld door Duitsland en Tsjechië, is een uniek bergcultuurlandschap en was van 15de en 16de eeuw de belangrijkste Europese bron van zilver. Het gebied werd rijk door de winning van erts en was een centrum voor de studie van mijnbouwtechnologie. Aan het einde van de 19de eeuw werd de regio een belangrijke producent van uranium. Het mijngebied bestaat uit meerdere delen in Duitsland en Tsjechië. De Tsjechische gebieden zijn de mijnbouwcultuurlandschappen van Jáchymov, Abertamy, Boží Dar, Horní Blatná en Krupka, plus de heuvel Mědník en de “Rode Toren des Doods” (Rudá věž smrti) in Ostrov. In de mijnstad Jachymov werden de eerste officiële ‘Joachimsthaler’ – grote zilveren munten – geproduceerd. Deze koninklijke munt, genaamd ‘Thaler’, werden in honderden jaren als betaalmiddel in Europa gebruikt. De dollar heeft hiervan zijn naam gekregen.

tsjechie-jaachymov-stola-768x512.jpg


Het is mogelijk om enkele voormalige mijnen te bezoeken, zoals de mijngang in Krupka en de Mauritius mijn in Abertamy. De ondergrondse rondleiding gaat door een labyrint van kleine kamers en compartimenten en laat zien hoe vroeger het erts werd gedolven. Hoewel de aanbouw van de kolencentrales heeft geleid tot aanzienlijke verwoesting van de bossen in de jaren zeventig en tachtig, is het Ertsgebergte een prachtig gebied voor wandelen en fietsen. Tegenwoordig worden bezoekers verrast door prachtige jonge bossen met berken en blauwsparren.

Bron: verkeersbureaus.info
 

Ad Verschoor

Donateur
In Tsjechië vind je eeuwenoude bossen, machtige rotsformaties, zuivere lucht en tal van routes voor fietsers en wandelaars. Ook voor cultuurliefhebbers valt er veel te beleven. Kortom, in 2020 wordt het tijd voor een kampeervakantie in Tsjechië.

Tsjechië is gelegen in het midden van Europa. Door deze centrale ligging voerden veel handelsroutes door het Boheemse en Moravische land. De rijkdom die handelaren en heersers brachten, heeft een overvloed aan kastelen, burchten en historische steden achtergelaten. Monumenten die schitterend zijn om te bezoeken en ideaal te combineren te zijn tijdens een fiets- of wandeltocht. Een fietstocht langs de Elbe brengt je bijvoorbeeld langs de prachtige steden Mělník en Litoměřice. Een bezoek aan kasteel Karlštejn kun je dan weer uitstekend combineren met een fraaie boswandeling door het Boheemse karstgebied Český Kras.

Bergachtig Bohemen in Tsjechië
Tsjechië bestaat uit drie regio’s: Bohemen, Silezië en Moravië. Eén derde van het land is bedekt met feeërieke loofbossen en groene naaldbossen. De meeste bergen vind je in Bohemen. Het Reuzengebergte is het hoogste gebergte van het land met de Sněžka als hoogste piek (1.603 m). Het is een populair wandelgebied met dagtochten naar watervallen, uitzichtpunten en de bron van de rivier de Elbe. Er is zelfs een bierwandelroute die je langs vijf brouwerijen brengt. Rondom het Reuzengebergte zijn bovendien tal van bezienswaardigheden, zoals glasblazerijen, het barokke oord Kuks, het klooster in Broumov en de stad Liberec.

Labyrint van rotsen
Wandel tussen machtige zandsteenrotsen in Boheems Zwitserland en Boheems Paradijs. De rotsen zijn overblijfselen van een ondiepe zee die hier miljoenen jaren geleden was. Boheems Zwitserland is één van de vier nationale parken van Tsjechië en is uniek vanwege haar geologische karakter. Vaar met een bootje door de kloof, wandel langs de rotsen en bewonder de natuurlijke brug Pravčická Brána. Het gebied Boheems Paradijs ligt ten noorden van Praag en is net zo indrukwekkend. Wandelroutes brengen je langs gigantische zandstenen torens. In dit gebied vind je tevens veel burchten, zoals de burchtruïne Trosky die je al van verre kunt zien. In het natuurgebied Adršpach zijn deze bijzondere rotsformaties ook te bewonderen.

De schoonste lucht van Europa
De schoonste lucht van Europa vind je in ‘Het Dak van Europa’, een grensoverschrijdende natuurstrook van 1630 vierkante kilometer. Het Boheemse en Beierse Woud (Tsjechisch: Šumava) zijn nationale parken en het leefgebied voor lynxen, edelherten en elanden, evenals vele bedreigde vogelsoorten. In het Boheemse Woud voeren er prachtige wandelroutes langs voormalige gletsjermeren, door veenmoerassen en naar diverse bergtoppen. Fietsers kunnen gedeeltes van de Eurovelo 13 volgen, een fietsroute langs het voormalige IJzeren Gordijn.

Een populaire en ontspannen fietstocht is een rondje om het Lipnomeer, het grootste meer van Tsjechië. Op een half uurtje rijden van het Lipnomeer vind je de pittoreske stad Český Krumlov met een magnifiek kasteel en de Moldau die door de plaats stroomt. Het sprookjeskasteel Hluboka, vlakbij de Unesco stad Český Krumlov, is tevens een bezoek waard.

Charmant Zuid-Moravië
Zuid-Moravië is een streek vol verrassingen voor fietsers, wijnliefhebbers en cultuurliefhebbers. Neem de tijd om de chateaus Lednice en Valtice te bewonderen en de pittoreske plaatsjes Znojmo en Uherské Hradiště. Zuid-Moravië behoort tot één van de mooiste gebieden van Tsjechië. De omgeving is rijk aan glooiende heuvels met wijngaarden en wijnkelders die half onder de grond verstopt liggen. Het nationale park Podyjí ligt aan de grens van Oostenrijk en is door haar ongereptheid een walhalla voor natuurliefhebbers. Ten noorden van Brno, de hoofdstad van Moravië, kun je de Moravische Karst bezoeken. Een bosrijk gebied met kalksteengrotten.

Praktische info Tsjechië

Vier nationale parken

Tsjechië is twee keer zo groot als Nederland en leent zich bij uitstek om rond te trekken. Elke regio heeft een ander karakter met tal van mooie plekken. Er zijn vier nationale parken verspreid over de provincies Bohemen en Moravië. Naast prachtige natuur, pittoreske dorpjes en middeleeuwse kastelen is het land ook aangenaam vanwege de aantrekkelijke prijzen. Geniet van Tsjechische pivo en de rust en de ruimte die het land te bieden heeft.

Vignet voor Tsjechische snelwegen
Tsjechië ligt op ongeveer 900 kilometer rijden vanaf Utrecht. De laatste jaren is er flink geïnvesteerd in de snelwegen, waardoor veel plaatsen eenvoudig te bereiken zijn. Voor de snelwegen is een vignet nodig, deze is bij de grens en bij benzinestations te koop.

Handige websites
zomer.czechtourism.com: uitgebreide info over een kampeervakantie in Tsjechië. Tsjechië.czechtrails.com: site met wandel- en fietsroutes. Gratis brochures en fietskaarten kun je aanvragen via amsterdam@czechtourism.com

Kamperen in Tsjechië
In Tsjechië, vooral in Bohemen, is er een breed aanbod aan campings. Van moderne campings met zwembad, camperplekken tot mini-campings op het platteland. Bovendien zijn er redelijk wat campings in Tsjechië met Nederlandse eigenaren, mensen die de schoonheid van het land snel ontdekt hebben.

Fietsen in Tsjechië
Door Tsjechië stromen meer dan honderd rivieren en langs veel van deze rivieren is fietsen mogelijk. De Elbe en de Moldau zijn de langste rivieren in Tsjechië. De Elbe heeft haar bron in het Reuzengebergte en stroomt 370 kilometer door Tsjechië om vervolgens de Duitse grens te passeren. De Moldau begint in het zuiden van Bohemen. Langs beiden rivieren ligt een mooie fietsroute welke op elkaar aansluiten.

Een minder bekende, maar net zo‘n mooie fietsroute langs een rivier is de Egerroute. Het traject brengt je langs steden als Cheb, Karlovy Vary en eindigt in Litoměřice, waar de rivier de Eger samenvloeit in de Elbe. In Moravië, het oostelijke deel van Tsjechie, is de Moravska trail een populaire fietsroute. Dit fietstraject langs de rivier de Morava is in totaal driehonderd kilometer. De route begint in het noorden van Moravië, in het Jeseniky gebergte, en eindigt in Zuid-Moravië. Fietsers kunnen genieten van een afwisselend landschap van bossen, uitgestrekte vlaktes en de historische steden Olomouc, Kroměřiž en Uherske Hradiště.

Pils en wijn
Tsjechië staat bekend om haar pils. Dit gerstenat wordt sinds 1842 met strikte regels gebrouwen. Maar wist je dat Tsjechië ook een wijngebied heeft? In Zuid-Moravië, bij de grens van Oostenrijk, wordt witte wijn geproduceerd. Er zijn zelfs speciale wijnroutes die je langs wijngaarden, wijnkelders en charmante dorpjes voeren.

Bron: acsifreelife.nl
 
Mijn ervaringen voor het kopen van een vignet bij een benzinestation zijn slecht. Kopen bij een benzinestation op de snelweg is geen probleem, maar vaak ben je dan al in overtreding, tenzij je op een stukje snelweg rijdt waar je geen vignet nodig hebt. Dat is vaak rond grotere steden. Benzinestations waar ik probeerde die dicht bij de snelweg waren gelegen verkochten geen vignetten.
 

Ad Verschoor

Donateur
Dit zijn de leukste reisbestemmingen in Tsjechië voor 2020

Met 14 UNESCO monumenten, 4 nationale parken en meer dan 1.000 chateaus, burchten en kastelen is een vakantie naar Tsjechië absoluut het overwegen waard. Het land is uitstekend te bereiken met de auto, per trein en het vliegtuig. Voor de actieve toerist zijn er duizenden kilometers aan wandel- en fietspaden en families kunnen hun hart ophalen bij één van de vele dierentuinen en activiteitencentra. Benieuwd wat je in Tsjechië allemaal kunt zien en doen. Laat je inspireren door deze top 5 van leukste bestemmingen voor 2020.

straznice-openluchtmuseum-1536x1022.jpg


1.De UNESCO stad Telč
De Tsjechische stad Telč is door National Geographic getipt als reisbestemming voor 2020. Dit stadje in het zuiden van Tsjechië heeft als bijnaam ‘Tsjechisch Florence’ vanwege de schitterende Italiaanse renaissance-architectuur. Telč ontstond in de veertiende eeuw op de handelsroute tussen Praag en Wenen.

telc-ladislav-renner-1513x1536.jpg


De markt wordt omgeven door een regenboog van pastelkleurige huizen. Omdat het historische centrum zo goed bewaard is gebleven staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het van origine gotische kasteel van Telč is een sprookjesachtig paleis in renaissance stijl met een weelderige kapel.

2. Avontuur langs de Sázava rivier
De rivier Sázava is een onontdekt juweeltje en stroomt ten oosten van Praag. Het landschap van Posázaví is bosrijk en aan beiden oevers van de rivier zijn er romantische kastelen, verstopte dorpen en watervallen. Je kunt de rivier te voet volgen, op de fiets of zelfs met de trein. De Posázava Pacific is een lokale spoorlijn met verschillende viaducten en spoorburgen welke uitzicht bieden op de schilderachtige kloof van de Sázava-rivier. Het spoor verbindt Praag met het gotische kasteel Šternberk, maar ook het St. Procopius-klooster in Sázava met unieke gotische fresco’s en gevels in classicistische stijl is te bereiken. De Sázava is een populaire rivier voor kano varen. Je kunt kiezen voor een korte kanotocht van één of twee uur, maar ook meerdaagse tochten waar je overnacht bij campings gelegen aan de rivier.

procopius-klooster-sazava-klaster-vez-sv-bartolomeje-ladislav-renner-1536x1024.jpg


3. Fietsplezier en werelderfgoed in het Ertsgebergte
Het Ertsgebergte (Tsjechisch: Krušné hory) vormt voor 150 kilometer de grens met Duitsland. Al in de 12e eeuw werd hier in de bergen koper, tin en zilver gedolven, waarbij de mijnwerkers een eindeloos labyrint van mijnen en tunnels achterlieten. Het uniek bewaarde mijnlandschap van het Ertsgebergte is sinds 2019 UNESCO-werelderfgoed. In Tsjechië kun je bij de plaatsen Krupka, Mikulov en Měděnec meer te weten komen over de mijnactiviteiten. Ondanks de jarenlange intensieve mijnbouw is het Ertsgebergte tegenwoordig een plek voor ontspanning. Er zijn honderden kilometers aan wandel- en fietsroutes, die verbonden zijn met het Duitse netwerk. Eén van de nieuwste fietsroutes is de Krušné hory Magistrala, een fietstraject met een lengte van 96 kilometer die het Ertsgebergte doorkruist. Fietsroute nummer 23 verbindt de plaatsen Cheb en Děčín. Onderweg fiets je langs veengebieden, natuurlijke rotsformaties, dammen en kom je langs de hoogste berg van het gebied genaamd Klínovec.

4. Folklore in Uherské Hradiště
De gezellige stad Uherské Hradiště in Oost-Moravië zit vol historie en folklore. Bovendien zijn er in de nabije omgeving vele bezienswaardigheden om te ontdekken. De koninklijke stad werd gesticht in de 12e eeuw door koning Ottokar II met als doel om de zuidoostelijke grens van het land te beschermen tegen plunderende Hongaren. Uherské Hradiště heeft twee pleinen waarvan één van met een prachtige fontein in barokstijl. Uniek is dat een groot aantal historische gebouwen in Uherské Hradiště gebouwd werden op houten palen, net als in Venetië. Daarom is het stadhuis door de eeuwen heen gekanteld.

uherske-hradiste-1536x1022.jpg


Uherské Hradiště is de metropool van Moravisch Slowakije, een regio bekend om folklore, goede wijn en mooie historische kostuums. In het gezellige stadsdeel Mařatice wordt de beroemde Pinot Blanc (Rulandské bílé) gemaakt met de karakteristieke aroma van zuurdesembrood. De wijnkelders hier worden beschouwd als één van de beste voorbeelden van de Slovácko-kelderarchitectuur. Vlakbij de wijngaarden en wijnkelders ligt het natuurpark Rochus.

wijnkelders-petrov-1536x1022.jpg


Ook het folklore dorp Strážnice met een openluchtmuseum en de fotogenieke wijnkelders van Plže zijn een bezoek waard. Elk jaar begin september vindt het Slovácko wijnfestival plaats in Uherské Hradiště. Een geweldig moment om de Moravische folklore te bewonderen en de Moravische wijnen te proeven.

5. Pardubice; stad van peperkoek en paarden
In Oost-Bohemen ligt de stad van peperkoek. Pardubice is niet alleen bekend vanwege deze zoetigheid, maar ook van de paardenrace Velká Pardubická. Eén van de zwaarste paardenraces van Europa. De stad ligt in het laagland van de rivier de Elbe, omgeven door weiden, loofbossen en historische grachten. Het renaissance kasteel, uit de late 15e en vroege 16e eeuw, is één van de bezienswaardigheden van de stad en herbergt het museum van Oost-Bohemen. Het plein Perštýnské náměstí wordt omringd door sierlijke huizen met vlakbij de poort Zelená brána, dat tevens een uitzichttoren is.

pardubice-mark-bbdo-1536x1095.jpg


Op een half uur rijden van Pardubice ligt het nieuwste UNESCO Werelderfgoed van Tsjechië. In de stoeterij in Kladruby nad Labem worden als sinds de zestiende eeuw Kladruber-paarder gefokt. Dit oude Tsjechische paardenras werd veel gebruikt bij koninklijke ceremonies.

kladruby-narodni-hrebcin-kladruby-1536x1025.jpg


Meer info: www.ipardubice.cz , Fietsroute Krušné hory Magistrala , www.posazavsky-pacifik.cz

Bron: verkeersbureaus.info
 
Als ik zo de foto's zie, zie ik hoe mooi de gebouwen gerestaureerd zijn.
Veel heb ik gezien in Tsjechië in oude vervallen staat.
En wat ik als fietser nog mooier vind zijn de fietsroutes die volop door de bossen aangelegd zijn en worden.
Vooral door het Ertsgebergte dwars door de grens van Tsjechië en Duitsland heen.
En wat dan zo uniek is van die routes is dat ze gerealiseerd worden en dat ze gaan over eeuwenoude routes die weer begaanbaar zijn gemaakt en vroeger door paard en wagens gebruikt werden.
Tsjechië is een werkelijk mooi land!
 
Een al wat ouder artikel, maar zeker nog de moeite waard. Ik kon het bovendien nergens vinden op het forum, dus bij deze... :lezen:;)

-----


Highlights Tsjechië


Spotgoedkoop bier, fascinerende kastelen, historische steden en wonderschone natuurgebieden. Dit zijn de hoogtepunten van Tsjechië!

donderdag 9 november 2017
Bron: National Geographic

1. Praag
Niet te missen in dit lijstje: de hoofdstad van het land. Een spectaculaire burcht en fraaie paleizen en tuinen maken Praag tot een van de best bewaarde barokke steden in Tsjechië. Na een bezoekje aan de Karelsbrug, de Praagse Burcht en het oude stadsplein kun je lekker pilsen in een van de vele cafés of biertuinen. Loop ’s avonds door het Gouden Straatje, waar een goudgele gloed de pittoreske huisjes verlicht en het geboortehuis van schrijver Kafka te vinden is.

2highlights-tsjechie-5.jpg
FOTO VAN MIROSLAV PETRASKO/FLICKR

2. Boheems Zwitserland
Wie aan de mensenmassa’s wil ontsnappen, zit in Boheems Zwitserland goed! De streek met door erosie uitgesleten zandsteengebergten biedt voortreffelijke routes om te wandelen, hiken en zelfs klimmen. Rivier de Elbe kabbelt door het jongste nationale park van Tsjechië, dat grenst aan Duitsland. Neusje van de zalm is de 26 meter hoge Pravčická brána: een brug die volledig uit zandsteen ontstaan is.

3. Český Krumlov
Dit romantische middeleeuwse plaatsje ligt in een sierlijke dubbele bocht aan rivier de Moldau, waar kanoërs het water opgaan. Maar liefst 300 historische gebouwen en vele fraaie voorgevels kom je tegen in dit UNESCO erfgoed-stadje. Op de rotsen prijkt een enorm kasteel, waaronder bruine beren in de grachten rondbanjeren. In de verschillende kamers zijn kunstvoorwerpen tentoongesteld en ook het kasteeltheater uit 1676 valt te bezichtigen. Vanuit de kasteeltoren kijk je uit over de binnenplaatsen met fresco’s en de karakteristieke huizen met rode daken.

1.cesky krumlov.jpg
FOTO VAN JEROEN VAN NIEUWENHOVE/FLICKR

4. Boheems Paradijs (Český raj)
De naam zegt genoeg... Het paradijs is hier! En het oogt behoorlijk divers: het ene moment rijd je nog door een groen rivierdal, vlak daarna is dat ineens een nauwe kloof of een hoogvlakte. Overal in het 180 km2 beslaande gebied in Centraal Bohemen kom je geologische verrassingen tegen. Ga naar de zandsteenstad Prachovsky, beklim de berg Kozákov of leg de mooiste wandelroutes af langs natuurlijke stenen bruggen, dichte bossen en grillige rotsformaties. In de winter kun je hier goed langlaufen en skiën.

3.highlights-tsjechie-2.jpg
FOTO VAN RICHARD RADFORT/GETTY IMAGES

5. Kutná Hora

Met de trein vanuit Praag ben je in een uur in Kutná Hora. Ooit was dit het toonbeeld van welvaart, maar toen de zilvermijnen sloten, raakte de stad in verval. Na een flinke restauratiebeurt staat Kutná Hora nu weer op de kaart. Je vindt er gezellig terrasjes, het imposante Jezuïetencollege en eyecatcher de St. Barbara-kathedraal: gebouwd ter ere van de beschermheilige van de mijnwerkers. 13 grote barokbeelden leiden je naar naar deze kathedraal met haar tentvormige daken.

Daal af in één van de voormalige zilvermijnen of ga –als je last hebt van claustrofobie– naar het bovengrondse Zilvermuseum, waar je prachtige schilderingen en materiaal om zilver te delven kunt bewonderen.

6. Karlovy Vary
In het bekendste kuuroord van Tsjechië ontspringen zo’n 60 warme bronnen, met zout- en zwavelhoudend water dat goed is voor de spijsvertering en stofwisseling. Het water drink je uit een speciale beker, met een hol handvat dat als rietje dient. Behalve de bronnen kun je ook genieten van de vele feestelijke evenementen die de stad te bieden heeft, zoals carnaval en een internationaal filmfestival.

4.highlights-tsjechie-6.jpg
FOTO VAN SASCHA SCHALKWIJK
 

Ad Verschoor

Donateur
Maak een virtuele rondreis door Tsjechië

Droom even weg en ga virtueel op vakantie in Tsjechië. Vanuit huis kun je enkele prachtige Tsjechische bestemmingen ontdekken via een 360 graden virtuele tour. Bezoek een Tsjechisch kasteel en bewonder de omgeving en het interieur. Ga op ontdekking in de steden Karlovy Vary, Kutná Hora en Telč en maak een tour door het jongste Nationale Park van Tsjechië. Deze rondreis door Tsjechië is alvast mooie reisinspiratie voor als het reizen straks weer mogelijk is.

Op bezoek in Karlovy Vary
De West-Boheemse stad Karlovy Vary (Karlsbad) is een ideale bestemming om de rondreis door Tsjechië te starten. De stad is bekend vanwege haar heilzame waterbronnen, waar veel medische spa-behandelingen op gebaseerd zijn. Tijdens een wandeling op de Vřídelní kolonáda, een prachtige zuilengalerij, kun je de bronnen bekijken en het warme water proeven. De stad ligt in een bosrijke omgeving en er zijn enkele mooie uitzichtpunten, zoals Petrova výšina (498 m). Andere attracties in Karlovy Vary die je vanuit huis kunt bezoeken, zijn het Moser museum, de Russische orthodoxe kerk van St. Pieter en Paulus, de Mlýnská kolonáda en Grand Hotel Pupp. Dit hotel fungeerde als filmlocatie voor de James Bond film Casino Royale. Maak een virtuele wandeling door de eetzaal van dit hotel en bewonder de ontvangsthal.

www.virtualtravel.cz/karlovy-vary

karlov-vary-foto-ladislav-renner-1536x983.jpg


Natuurpracht in Boheems Zwitserland
Het Nationale Park Boheems Zwitserland kun je online bezoeken. Bekijk de panoramische beelden van de Edmundkloof, ook wel Tichá of Stille kloof genoemd, en de Pravčická brána. Het is de grootste natuurlijke zandsteenbrug van Europa en tevens het mooiste natuurverschijnsel in Tsjechië. De virtuele tour biedt je de optie om de rotsbrug van onderen te bewonderen. Ook kun je zien hoe de omgeving eruit ziet in de zomer en winter. Verstopt bij de Pravčická brána ligt het Adelaarsnest. Een houten complex, versierd met rode daken en een bogengalerij, gebouwd om de eerste toeristen van adel te verwelkomen.

www.virtualtravel.cz/hrensko

boheems-zwitserland-foto-vaclav-sojka-1536x1024.jpg


Stedentrip Kutná Hora
In het Midden-Boheemse stadje Kutná Hora, op een uurtje rijden van Praag, valt de St. Barbarakathedraal gelijk op. Dit enorme gotische bouwwerk kun je vanuit huis bekijken, zowel de buiten- als binnenkant. Je kunt zelfs de kathedraal in de avond zien als deze verlicht is. De stad Kutná Hora werd rijk door de zilvermijnen en de kathedraal is gebouwd ter ere van St. Barbara, de beschermheilige van de mijnwerkers. Een andere kerk die je virtueel kunt bezoeken is de bekende bottenkerk in de wijk Sedlec.

https://en.czech-unesco.org/kutna-hora/virtual-tour/#page_start

kutna-hora-foto-dagmar-veselkova-1536x1020.jpg


Rondleiding in Litomyšl
In het romantische stadje Litomyšl waan je in Italiaanse sferen. De virtuele rondleiding laat je het historische centrum zien met de kleurrijke huizen, de kloostertuin waar tevens de Piaristen-kerk is gelegen en chateau Litomyšl. Dit prachtige renaissance chateau met sgraffito-decoratie is UNESCO Werelderfgoed. Het is één van de mooiste monumenten in deze stijl ten noorden van de Alpen.

https://en.czech-unesco.org/litomysl/virtual-tour/#page_start

litomysl-foto-libor-svacek-1536x1026.jpg


Bezoek aan chateau Vizovice
In het kleine dorpje Vizovice in Oost-Moravië ligt het laatbarokke chateau Vizovice. Met de virtuele tour kun je het kasteel online bewonderen, net als het interieur. De representatiezaal is de mooiste, maar ook de tuin is een online bezoekje waard. Het panoramische beeld van het kasteelpark met vijver brengt gelijk rust en kalmte in huis.

http://www.zamek-vizovice.pamatky3d.cz/

Romantisch Mikulov
Het romantische stadje Mikulov ligt vlakbij de Oostenrijkse grens in de wijnstreek van Tsjechië. Het is één van de mooiste regio’s van Tsjechië en een populaire bestemming onder toeristen. De glooiende heuvels lijken op de Italiaanse regio Toscane, vandaar dat de regio ook wel Moravisch Toscane wordt genoemd. Dit keer hoef je geen lange reis te maken, maar kun je direct vanuit huis de mooie plaats Mikulov bezichtigen. Je kunt naar de top van de Heilige Heuvel gaan waar een kruisweg naartoe gaat. Het is tevens mogelijk een kijkje te nemen bij het stadsplein, in de Dietrichstein tombe of bij het grootste wijnvat van Tsjechië, gelegen in het chateau van Mikulov.

www.mikulov.cz/multimedia/virtualni-prohlidky/

Cultureel stedenbezoek Telč
Wandel door de straten van Telč vanaf je stoel. Het kleine charmante stadje wordt met recht de parel van Moravië genoemd. Je kunt virtueel het pittoreske plein Náměstí Zachariáše z Hradce bewonderen met de vele huizen in pasteltinten. Het historische centrum van Telč staat sinds 1992 op de Werelderfgoedlijst. Bezoek ook even het kasteel van Telč. Het renaissance kasteel heeft een schitterende binnenplaats en kamers, waaronder de ridderzaal. Vanaf de uitzichttoren Oslednice kun je online de omgeving bekijken.

https://en.czech-unesco.org/telc/virtual-tour/#page_start

telc-foto-ladislav-renner-1536x728.jpg


Familievriendelijk Lipno
Het Lipnomeer is het grootste meer van Tsjechië en wordt daarom ook wel de zee van Tsjechië genoemd. Families komen hier graag vanwege de vele (water)activiteiten. Ook virtueel kun je een reisje maken naar Lipno. Bekijk het meer, de spannende roddelbaan en het aquapark. Ten zuiden van het Lipnomeer ligt de ruïne Vítkův hrádek waar je vanaf de uitzichttoren een prachtig panorama hebt over de omgeving.

www.virtualtravel.cz/lipno-nad-vltavou/vodni-nadrz-lipno

Meer informatie over Tsjechië www.czechtourism.com, zomer.czechtourism.com

Bron: verkeersbureaus.info
 

Ad Verschoor

Donateur
Dit maakt Tsjechië tot een veelzijdige bestemming

Een afwisselend landschap, tal van fiets- en wandelpaden, historische steden, veertien Unesco-monumenten en meer dan duizend campings maken Tsjechië een veelzijdige kampeerbestemming. In dit artikel zetten we op een rijtje waarom dit land zo geschikt is als kampeerbestemming. En wie nu een gratis informatiepakket aanvraagt, wordt misschien wel beloond met een fraai fotoboek van Tsjechië!

CZT_19_kampan2020__KV_CA0STOLOVICE_sirka-1-770x515.jpg


1. Machtige natuur en ongerepte bossen
Het Tsjechische landschap bestaat uit bossen, bergen en uitgestrekte valleien. Door deze afwisselende natuur gaan duizenden gemarkeerde wandelroutes. In het Reuzengebergte vind je de hoogste bergen van et land.

Wandelpaden
Het gebied is doorweven met wandelpaden welke naar watervallen, uitzichtpunten en de hoogste bergtop Sněžka (1.603 meter) voeren. Andere populaire wandelgebieden zijn de drie rotssteden waarover Tsjechië beschikt. In het Nationale Park Boheems Zwitserland, het Unesco-geopark Boheems Paradijs en het natuurgebied Adršpach bevinden zich machtige rotsformaties en kloven.

Grootste aaneengesloten bosgebied
Bosrijke natuurgebieden liggen onder andere in het zuiden van Bohemen, zoals het Nationale Park Boheemse Woud en natuurreservaat Boheems Canada. Het Boheemse Woud is een middelgebergte en door het gebied stromen vele rivieren, waaronder de Moldau. Het Boheemse Woud is samen met het Beierse Woud het grootste aaneengesloten bosgebied van Europa.

Reuzengebergte_Juan-Martinez-7-1024x685.jpg
Het Reuzengebergte is één van de grootste Nationale Parken van Europa. Foto: Juan Martinez

2. Werelderfgoed
Van de meer dan duizend Unesco-monumenten ter wereld heeft Tsjechië er maar liefst veertien. Van historische steden, moderne villa’s tot kastelen. De populairste monumenten zijn de binnenstad van Praag en het centrum inclusief kasteel van het sprookjesachtige stadje Český Krumlov in Zuid-Bohemen.

Barokke trekpaarden en historische tuinen
Het mijnlandschap in het Ertsgebergte en de nationale paardenstoeterij in Kladruby nad Labem zijn vorig jaar benoemd tot Werelderfgoed. De stoeterij is uniek vanwege de lange geschiedenis van het fokken en trainen van de barokke trekpaarden van het Kladruber-ras die werden gebruikt tijdens de ceremonies aan het Habsburgse keizerlijke hof. Ook in Moravië, het oostelijke deel van Tsjechië, kun je interessant Werelderfgoed bewonderen. Van de historische binnenstad van Olomouc, de functionalistische Villa Tugendhat in Brno tot de historische tuinen en het kasteel in Kroměříž.

Vila-Tugendhat_UPVISION-1024x685.jpg
Villa Tugendhat in Brno; het enige moderne monument in Tsjechië dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat.
Foto: UPVISIO, Czech Tourism


3. Kastelenland
Tsjechië heeft meer dan tweeduizend kastelen, burchten en chateaus en is hiermee één van de landen met de hoogste kastelendichtheid ter wereld. Rondom Praag vind je er vele, dit vanwege de handelsroutes die naar Praag voerden. Eén van de oudste kastelen is Zvíkov, honderd kilometer ten zuiden van Praag. Het kasteel staat ook wel bekend als ‘de koning van de Tsjechische kastelen’ vanwege de dramatische en moeilijk te bereiken ligging. Het was de zetel van de eerste Tsjechische koningen en lag strategisch langs een belangrijke handelsroute.

Een ander imposant kasteel is Bouzov. Deze burcht bevindt zich in de oostelijke provincie Moravië vlak bij de stad Olomouc. De middeleeuwse burcht heeft bij meerdere films als decor gediend. Het sprookjesachtige chateau Sychrov ligt ten noorden van Praag in het pittoreske landschap van het Boheems Paradijs. Het gehele jaar door is het kasteel geopend en kun je een rondleiding volgen door de luxueus ingerichte kamers. In het kasteelpark is het mogelijk om een wandeling te maken of rust uit bij de oranjerie met uitzicht op het kasteel.


Castle-Zvíkov_Libor-Svacek-1024x685.jpg
De kelders van het Kasteel van Zvíkov vormen in de winter een belangrijk toevluchtsoord voor vleermuizen. Foto: Libor Svacek

4. De mooiste steden
Een gezellig plein met pastelkleurige huizen, een fontein en een mooi stadhuis. Dat zijn dé kenmerken van de Tsjechische steden. De stad Telč heeft één van de mooiste pleinen van Europa. Telč is een perfect voorbeeld van de Italiaanse Renaissance ten noorden van de Alpen.

Olomouc: stad vol monumenten
De stad Olomouc en Brno beschikken over meerdere pleinen. Brno is de tweede grootste stad van Tsjechië en is een populaire plek om te studeren. Onder het plein Zelný trh ofwel Groentemarkt is een labyrint van ondergrondse tunnels en kamers die je met een gids kunt bezoeken.

De mooie en historische stad Olomouc telt na Praag het grootste aantal monumenten. Op het plein Horní náměstí vind je het stadhuis met een astronomische klok in communistische stijl. Ook staat op dit plein een prachtige barokke erezuil gebouwd in de 18e eeuw en in 2000 benoemd tot Werelderfgoed.

Telč_Ladislav-Renner-1024x685.jpg
Telč is door National Geographic getipt als reisbestemming voor 2020. Dit stadje in het zuiden van Tsjechië heeft als bijnaam ‘Tsjechisch Florence’ vanwege de schitterende Italiaanse renaissancearchitectuur. Foto: Ladislav Renner

5. Pilsen en kuren
De Boheemse steden Pilsen en České Budějovice zijn naast hun monumenten interessant vanwege hun bierverleden. In beide plaatsen kun je de lokale brouwerij bezoeken, waarbij een halve liter pils natuurlijk niet mag ontbreken.

De Tsjechische spadriehoek
Naast pils staat Tsjechië ook bekend om haar kuuroorden met medicinale behandelingen. Karlovy Vary, Františkovy Lázně en Mariánské Lázně zijn de bekendste plaatsen en worden samen de Tsjechische spadriehoek genoemd. De steden liggen in een schitterende bosrijke omgeving en hebben meerdere heilzame waterbronnen waar de spabehandelingen op gebaseerd zijn.

Ook andere lokale mineralen worden gebruikt zoals turf. Karlovy Vary werd in de 19e eeuw door grote namen bezocht, zoals Mozart en keizer Frans Josef I. Maar ook nu ontvangt de stad beroemdheden door het Internationale Film Festival dat elk jaar plaatsvindt.

Mariánské-Spa_Ladislav-Renner-1024x685.jpg
Genieten van wellness en luxe. Mariánské Lázně behoort tot de zogenaamde spadriehoek van Tsjechië. Foto: Ladislav Renner

6. Fietsen in Bohemen en Moravië
Naast wandelen is fietsen een populaire bezigheid in Tsjechië. De afgelopen jaren is er flink geïnvesteerd in nieuwe fietspaden, routes en wegbewijzering. Vooral in de regio Zuid-Moravië wordt er volop gefietst en zijn er honderden kilometers aan fietsroutes.

De routes gaan door een heuvelachtig landschap met wijngaarden, romantische chateaus, wijnkelders en gezellige stadjes. Langs veel Tsjechische rivieren zijn prachtige fietspaden aangelegd. De bekendste is de Elberoute, maar ook langs de rivier de Morava, Lužnice en de Eger kun je schitterend fietsen. De rivierroutes zijn erg aangenaam vanwege het geringe hoogteverschil en de vele bezienswaardigheden die op de route liggen.

Baťa-Channel-South-Moravia_Petrohrad-1024x685.jpg
Het Morava fietspad is bijna 80 kilometer lang en voert langs het Baťa-kanaal tussen Kroměříž en Hodonin. De fietstocht is te combineren met een boottocht. Foto: Petrohrad

Kamperen
In Tsjechië zijn meer dan duizend campings waarvan de meeste in een prachtige natuurlijke omgeving liggen langs rivieren, meren of in bossen. 107 campings zijn afgelopen jaar bezocht door de inspecteurs van ACSI. Campings mogen vanaf 25 mei 2020 weer open. Wanneer de grenzen opengaan is momenteel nog niet bekend, check hiervoor het actuele reisadvies.

Camping-Tsjechië-5_AKCR-1024x685.jpg


Vraag een gratis infopakket aan en win!
Meer informatie over kampeerbestemming Tsjechië vind je op zomer.czechtourism.com en czechtrails.com

Via amsterdam@czechtourism.com kun je gratis brochures en fietskaarten aanvragen. Hiermee begin je goed voorbereid aan je kampeervakantie in Tsjechië. Onder de aanvragers verloot CzechTourism Benelux een fraai fotoboek van Tsjechië.
Via mail onder vermelding van ‘ACSI’ en vergeet niet je adresgegevens te vermelden.

Bron: acsifreelife.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Dit zijn de mooiste fotolocaties in Tsjechië

Tsjechië is een heerlijke vakantiebestemming en heeft bovendien ontzettend veel fotogenieke plekken. Van romantische steden, mysterieuze natuur, sprookjesachtige kastelen tot kleurrijke landschappen. Sommige plekken zijn adembenemend, vooral bij zonsopgang en zonsondergang. De top 5 favoriete bestemmingen van fotografen hebben we op een rijtje gezet.

boheems-zwitserland-bobo-and-chichi.jpg


1. Praag
Ongeacht het seizoen, de sfeer van de Tsjechische hoofdstad betovert elke bezoeker. Prachtige uitzichten over de historische stad heb je vanaf de toren van de St. Nicholaas kathedraal, het Oude Stadhuis en het Petřínpark. Afgezien van het historische centrum vol met smalle steegjes en wereldberoemde bezienswaardigheden zijn er ook moderne locaties waar je schitterende foto’s kunt maken, zoals Vnitroblock, de Žižkov TV-toren en het DOX museum van contemporary art met de bijzondere zeppelin op het dak. De metrostations van Praag en de fascinerende trappen in het Huis van de Zwarte Madonna zijn ook populair bij fotografen. Qua eten wordt de trdelník het vaakst op de foto gezet. Het is niet alleen heel lekker, maar door haar ronde vorm ook erg fotogeniek. Dit heerlijke zoete brood vind je vooral in Praag en in de stad Český Krumlov.

2. Boheems Zwitserland
Eén van de mooiste nationale parken van Tsjechië ligt op slechts twee uur rijden van Praag, aan de Duitse grens. Vol met bergkammen, kloven en rotsen biedt Boheems Zwitserland een aantal geweldige plekken voor perfecte foto’s. De favoriet is het symbool van het park de Pravčická brána, de grootste natuurlijke zandstenen boog van Europa. Andere plekken waar fotografen graag heen gaan is Děčínský Sněžník (723 m), de hoogste berg van het Elbezandsteengebergte en de Edmund kloof met het iconische houten huisje. Het dorp Jetřichovice ligt midden in de natuur van het Nationale Park Boheems Zwitserland en vlakbij vind je een zandstenen bergkam met een geweldig uitzicht.

boheems-zwitserland-foto-mike-clegg-1536x1154.jpg

boheemse-woud-foto-hynecheck.jpg

hrensko-boheems-zwitserland-foto-andy-to.jpg


3. Zuid-Moravië
Een gebied bedekt met wijngaarden, historische steden en traditionele wijnkelders. Dat alles en meer is te vinden in het zuidoostelijke deel van Tsjechië in de pittoreske regio Zuid-Moravië. De sprookjesachtige chateaus Lednice en Valtice zijn absoluut het fotograferen waard. Net als het gebied ertussen met haar sierlijke monumenten. Het Lednice-Valtice cultuurlandschap staat op de Werelderfgoedlijst en is één van de populairste bezienswaardigheden van Tsjechië. Het landschap van Zuid-Moravië bestaat voor een groot deel uit glooiende heuvels met wijnranken. Vooral in de streek Pálava kunnen wijnliefhebbers zich te goed doen aan het proeven van diverse Moravische wijnen.

palava-foto-upvision-1536x781.jpg

zuid-moravie-foto-illhan1077.jpg

zvikov-foto-libor-svacek.jpg


Fotogenieke wijnkelders vind je in de dorpen Petrov en Vrbice. De Plže wijnkelders in Petrov zijn witte huisjes met een hemelsblauwe onderkant en sommige zijn beschilderd met een kleurrijk bloemenmotief. Bij het zien van de wijnkelders in Vrbice lijkt het alsof je in het hobbitdorp van de film Lord of the Rings bent belandt. De wijnkelders zijn verstopt in de heuvels en hebben stenen gevels met gotische bogen. Het glooiende landschap van Zuid-Moravië is tevens speciaal om te fotograferen vanwege de kleurrijke velden, die voor een bijzonder lijnenspel zorgen.

petrov-wijnkelders-foto-ales-motejl-1536x1024.jpg


4. Boheemse Woud
Verborgen valleien, dichte bossen, kristalheldere gletsjermeren, hoge hellingen, wilde rivieren en mysterieuze veenmoerassen. In het Boheems Woud in Zuid-Bohemen kunnen landschapsfotografen die van dramatische foto’s houden hun hart ophalen. Het bosrijke gebied op de grens van Duitsland en Tsjechië wordt ook wel “Het groene dak van Europa” genoemd. Je vindt er diverse ruïnes en kastelen, zoals kasteel Kašperk dat uitzicht biedt over het gebergte. Andere aantrekkelijke fotolocaties in het Boheemse Woud zijn de gletsjermeren bij de plaats Železná Ruda en de houten kapel Stožec midden in het bos. Ten oosten van het Boheemse Woud ligt het Lipnomeer waar je de zonsondergang prachtig kunt vastleggen vanaf het boomkroonpad in Lipno.

kasperk-foto-hynecheck-1536x1024.jpg


5. De rivier de Moldau
De rivier de Moldau hoort bij Tsjechië en kun je zelfs beschouwen als de levensader van het land. De Tsjechische componist Bedřich Smetana maakte zelfs een muziekstuk over deze rivier genaamd “Má Vlast” (Mijn vaderland). De rivier heeft haar bron in het Boheemse Woud en stroomt naar het noorden via Český Krumlov en vervolgens via Praag, waarna de rivier samenvloeit met de Elbe. Op veel plekken langs de rivier kun je prachtige foto’s maken van de slingerende Moldau, zoals in de historische stad Český Krumlov. De pastelkleurige huizen en het prachtige kasteel boven op de heuvel dragen bij aan een sprookjesachtige setting. Een spectaculair panorama op de Moldau is vanaf Vyhlídka Máj, zo’n 50 km ten zuiden van Praag.

vyhlidka-maj-foto-marek-kroutil.jpg


Dit uitzichtpunt is gelegen op een hoge rots dat uitzicht biedt op een meander van de rivier die door een diepe kloof stroomt. De plek wordt vergeleken met de bekende Horseshoe Bend in Arizone. Langs de Moldau vind je bovendien diverse fotogenieke kastelen, zoals het verstopte Zvíkov kasteel en het statige kasteel Orlík. Zelfs het punt waar de Moldau eindigt is fotogeniek. Vanaf het chateau in Mělník kun je de samenvloeiing zien van de rivieren de Moldau en de Elbe.

vyhlidka-maj-foto-ondrejduffek.jpg

lipno-foto-hynecheck-1536x1152.jpg

melnik-foto-libor-svacek-1536x1024.jpg

orlik-foto-jiri-jirousek-1536x1024.jpg


Meer informatie over Tsjechië www.visitczechrepublic.com en zomer.czechtourism.com


Bron: verkeersbureaus.info
 

Ad Verschoor

Donateur
Deze 4 Instagrammers delen prachtige foto‘s van Tsjechië

Tsjechië kunnen we helaas nog niet bezoeken, maar we kunnen al wel vast wegdromen bij alle mooie plekken die het land te bieden heeft. Deze vier Tsjechische Instagram accounts voorzien je bijna dagelijks van prachtige foto‘s van het land. Van mysterieuze bergen, sprookjesachtige kastelen, dromerige bossen tot kleurrijke stadjes perfect op beeld vastgelegd. Wees opgelet want na het zien van deze foto‘s wil je direct naar Tsjechië.

jedlova-foto-lukas-sedlacek-1536x1024.jpg


Monumenten in mysterieuze sfeer
De spectaculaire landschappen van Tsjechië kun je bewonderen op het Instagram account @ondrejholas_photography. Op veel van zijn foto’s zie je kastelen of andere monumenten in een mysterieuze sfeer. Ondřej Holas maakt graag foto’s in het natuurgebied Boheems Paradijs, zo’n 100 kilometer ten noorden van Praag. Het gebied is benoemd tot UNESCO geopark, vanwege het unieke geologische karakter. Je vindt er bizarre zandstenen rotsformaties, diepe dennenbossen, prachtige kastelen en middeleeuwse ruïnes. Ook het IJzergebergte gelegen in de regio Liberec is een geliefde fotolocatie van Ondřej Holas. Op zijn account komt regelmatig de bijzondere Ještěd toren voorbij. Een televisietoren inclusief hotel en restaurant in een hyperboloïde vorm dat op de top van de berg Ještěd (1012 m) staat. Door de vele kastelen komt Ondřej Holas ook graag in Centraal-Bohemen, de regio rondom Praag. Op zijn account kun je het in het bos verscholen kasteel Kokořín bewonderen en kasteel Bezděz dat ook wel ‘koning van alle kastelen’ genoemd wordt vanwege zijn oorspronkelijke vroeggotische uiterlijk dat nooit is gewijzigd. @ondrejholas_photography

bezdez-foto-ondrej-holas.jpg


Kleurrijke landschappen van Zuid-Bohemen
Paul Balek plaatst op zijn Instagram account @tntjukebox schitterende foto’s van de gekleurde landschappen, kleine dorpjes en de pittoreske steden van Tsjechië. Veel foto’s maakt hij in Zuid-Bohemen, de regio waar hij woont. Een plek waar hij regelmatig heen gaat om foto’s te maken is de kasteelruïne Dívčí Kámen vlakbij het dorpje Třísov. De ruïnes zijn gelegen op een rotsachtige heuvel omsloten door de beek Křemžský en de rivier de Moldau. De historische overblijfselen en de rustige omgeving zijn uiterst fotogeniek. De plek is daarnaast extra interessant vanwege de vele legendes en verhalen die over het kasteel de ronde gaan. Twee andere plaatsen waar Paul Balek graag foto’s maakt is in de UNESCO stad Český Krumlov en de idyllische plaats Třeboň. De schitterende locatie van Český Krumlov, in de kromming van de Moldau met de burcht hoog boven de stad, maakt het een aantrekkelijke fotobestemming. De stad Třeboň is omgeven door tientallen vijvers en heeft net als Český Krumlov een schitterend chateau dat je kunt bezoeken. @tntjukebox

divci-kamen-foto-paul-balek.jpg


Een bekroonde landschapfotograaf
Martin Rak is een Tsjechische fotograaf en zijn foto’s zijn al in diverse magazines gepubliceerd. De bekroonde landschapsfotograaf is constant op zoek naar licht en mist. Op zijn Instagram @martinrakphoto vind je mysterieuze landschappen met dramatisch licht in een dromerige stemming. Op zijn account kun je alle uithoeken van Tsjechië bewonderen, maar de regio waar hij het liefst foto’s maakt is Noord-Bohemen. Zijn favoriete bestemming is het Nationale Park Boheems Zwitserland. Een natuurgebied met fotogenieke rotsformaties, kloven en schitterende uitzichten. Ook van mindere bekende plekken van Noord-Bohemen zoals het Boheems Middelgebergte (České Středohoří) maakt hij regelmatig foto‘s. De Midden-Boheemse bergen, een gebied rondom de rivier de Elbe, kenmerkt zich door de kegelvormige heuvels die ontstaan zijn door vulkanische activiteiten miljoen jaren geleden. Een andere Tsjechische regio waar Martin Rak graag heen gaat is Zuid-Moravië. Deze glooiende en zonnige streek in het zuidoosten van Tsjechië vol wijngaarden, pittoreske dorpjes en folklore is op en top fotogeniek. @martinrakphoto

zuid-moravie-foto-martin-rak.jpg


Onbekende plekjes van Noord-Bohemen
Lukáš Sedláček houdt van de natuur en dat merk je meteen als je op zijn Instagram account @sedla_czek kijkt. Samen met de hond en de tent trekt hij er graag op uit en schiet de mooiste plaatjes van zonsondergangen, ochtendmist tussen de heuvels, romantische bossen en vroege ochtenden tussen de bomen. Zijn favoriete fotografie locaties bevinden zich in zijn geboortestreek Noord-Bohemen. In Jetřichovice, een dorp gelegen in het midden van het Nationale Park Boheems Zwitserland, komt hij regelmatig. Het is een romantische plek met weilanden, rotsen, velden, bossen, boerderijdieren en een zandstenen bergkam met een verbluffend uitzicht.

In Noord-Bohemen ligt tevens het Lausitzer gebergte (Lužické hory), een minder bekende plek onder buitenlandse toeristen maar zeer fotogeniek. Het wordt doorkruist met tientallen wandel- en fietspaden en is een streek met lokale volksarchitectuur. Jedlová is de op twee na hoogste berg van het Lausitzer gebergte met een oude stenen uitzichttoren op de top. Het beukenbos op de top van de berg en de rotsachtige zuidoostelijke hellingen zijn een paradijs voor fotografen. Een andere bergtop van het Lausizter gebergte is Klíč. Deze kegelvormige heuvel (760 m) bestaat uit vulkanisch gesteente. Vanaf de top heb je een geweldig panorama. Lukáš Sedláček komt hier graag met zonsopgang of ondergang, vanwege de kegelvormige schaduw die dan op de omliggende stad in de vallei wordt geworpen. @sedla.czek

luzicke-hory-klic-foto-llukas-sedlacek.jpg


Meer informatie over Tsjechië www.visitczechrepublic.com, zomer.czechtourism.com

Bron: verkeersbureaus.info
 

Ad Verschoor

Donateur
Veilig en dichtbij: naar Tsjechië deze zomer

Reishonger vraagt Petra Palečková, directeur van CzechTourism Benelux, het hemd van het lijf over de coronasituatie in Tsjechië. Tsjechië hervat het toerisme en verwelkomt bezoekers weer, maar wat staat jou als vakantieganger te wachten als je er nu heen gaat? Het is het eerste interview in een serie van artikelen met vakantiebestemmingen waar je (straks) als toerist weer welkom bent.

petra_portret.jpg

Petra Palečková

Petra is geboren in Kolín, een stadje in Midden-Bohemen op ongeveer een uurtje rijden vanaf Praag en dichtbij het prachtige UNESCO stadje Kutná Hora. Tijdens haar werk als journalist heeft ze haar man leren kennen. Daarom is ze naar Nederland verhuisd. In 2007 begon ze bij het Tsjechisch bureau voor Toerisme als pr-manager en 5 jaar later is ze directeur van het kantoor geworden. Petra praat ons bij over de coronasituatie in Tsjechië. Een artikel uit eerste hand dus.

Hoe is de situatie in Tsjechië vanaf half maart geweest?
“Tsjechië was één van de Europese landen die de grenzen snel hebben gesloten, de noodtoestand uitriepen en strenge maatregelen hebben doorgevoerd. Horeca, scholen, grote winkelcentra, bezienswaardigheden etc moesten sluiten. Mondkapjes waren overal verplicht en mensen moesten zo veel mogelijk thuis werken. Tsjechië had het coronavirus redelijk snel onder controle en het land telt in totaal ongeveer 300 sterfgevallen. Het land behoort daarom tot low-risk bestemming en is aangegeven met de kleur geel.”

Petra gaat vaak naar Tsjechië voor haar werk en ze gaat ook regelmatig op bezoek bij haar ouders. “De lockdown was moeilijk voor ons. Diverse reisplannen voor werk moesten gecanceld worden en in de meivakantie zouden we naar Tsjechië gaan voor familiebezoek. Mijn zoontje mist de vakantie bij zijn grootouders heel erg, ondanks dat ze regelmatig bellen en skypen. Hij wil graag weer fietsen in de bossen, vissen met zijn opa en natuurlijk mist hij de typische Tsjechische maaltijden van zijn oma. Hij kan niet wachten op de zomervakantie.”

“Voor mijn familie was de lockdown ook erg moeilijk”, vervolgt Petra. “Tsjechië was één van de eerste landen waar de noodtoestand werd uitgeroepen, een van de eerste landen die op slot ging. Iedereen moest thuis blijven en mondkapjes waren de eerste twee maanden overal verplicht. Mijn moeder is samen met de buurvrouw mondkapjes gaan naaien. Veel Tsjechen deden dat en op sociaal media zag je de mooiste creaties voorbij komen. Het leek soms wel een wedstrijd van wie de mooiste en meeste kon maken.”

Wat is de verwachting voor wat betreft een eventuele afbouw van de maatregelen?
“Aangezien de situatie in Tsjechië rustig is, worden de maatregelen vrij snel versoepeld. Na een complete lockdown mochten restaurants, bezienswaardigheden en accommodaties in mei hun deuren weer openen. Op dit moment is het leven bijna weer normaal. Mondkapjes zijn alleen nog verplicht in het openbaar vervoer en in openbare binnenruimtes. Winkels en horeca zijn open zonder grote beperkingen. Evenementen tot 2.500 personen zijn toegestaan (500 personen per ruimte).”

“In Tsjechië geldt nog wel een beleid van 2 meter afstand. Op 15 juni werden de grenzen geopend voor toeristen uit bijna alle Europese landen, waaronder Nederland. Op 23 juni mochten ook Belgische vakantiegangers weer naar Tsjechië. Mondkapjes zullen vanaf 1 juli niet meer verplicht zijn, maar we raden toeristen wel aan om voor de zekerheid mondkapjes mee te nemen. Op dit moment zijn alleen toeristen vanuit Groot-Brittannië, Portugal, Zweden en een klein deel van Polen nog niet toegelaten.”

Hoe gaat het met de lokale reisbranche?
“Toerisme is heel belangrijk voor Tsjechië. Er werken ongeveer 250.000 mensen in deze sector. Toerisme draagt bijna 4,6 procent bij aan het bbp van Tsjechië. Aangezien de hele horeca bijna twee maanden plat lag, is de schade hoog. De hotellerie en evenementenbranche heeft tevens een harde klap gehad. De meeste schade is in de grote steden zoals Praag of Karlovy Vary, die afhankelijk zijn van buitenlandse toeristen.”


Karlovy Vary (Karlsbad)

“Sommige regio’s bieden aan de toeristen vouchers en korting op accommodatie met een limiet van minimaal een aantal nachten. Gasten van Praagse hotels ontvangen bij aankomst vouchers met korting op entree bij bezienswaardigheden. In Tsjechië is een interessante start-up ontwikkeld -MyStay- die communicatie tussen klant en hotel makkelijker maakt. WHO heeft deze start-up beoordeeld als één van de projecten die kunnen helpen met de herstart van toerisme na de Covid-19 pandemie.”

Zijn Nederlanders weer welkom in Tsjechië?
“Nederlandse toeristen zijn van harte welkom in Tsjechië. De toeristen met het gele kenteken op de auto of caravan zijn al jaren heel populair bij de Tsjechen, want ze komen vaak terug en zijn aangename gasten. Vooral in Zuid-Bohemen en Noord-Bohemen zijn Nederlanders belangrijke vakantiegasten. Diverse Nederlanders lieten ons weten dat ze gelijk op maandag al in Tsjechië waren om daar vakantie te vieren. Van dat soort berichten worden wij heel blij. Wij merken dat veel mensen nu met de auto op vakantie willen, wat logisch is. Tsjechië is hiervoor een ideale bestemming, want mocht het nodig zijn, dan ben je binnen 10 uur weer thuis. Het land heeft bovendien voor iedere vakantieganger iets te bieden. Van prachtige natuur, pittoreske steden, honderden kastelen en chateaus en mooie rivieren en meren.”

Boheems-Middelgebergte_Daniel-Rericha.jpg

Boheems Middelgebergte in de Noord-Bohemen

Hoe beïnvloeden de restricties het vakantiegevoel?
“Er is geen coronatest nodig en toeristen kunnen vrij reizen door het land. Hotels, pensions, vakantieparken en campings zijn open net als alle restaurants, zwembaden en andere bezienswaardigheden. Er zijn tot eind juni mondkapjes verplicht in openbaar vervoer en taxi´s. Binnenruimtes van de restaurants moeten om 23 uur sluiten, maar vanaf 1 juli hoeft dit ook niet meer. De restricties zijn dus zo goed als weg.”

Wordt er gewerkt aan spreiding van toeristen?
“Wij hopen dat toeristen meer op zoek gaan naar de minder bekende plaatsen, zodat overtoerisme op sommige plaatsen kan worden voorkomen. Veel regio’s en steden in Tsjechië hebben besloten deze situatie als een nieuwe start te gebruiken. Ze willen zich bijvoorbeeld richten op een ander soort toerisme, of het promoten van andere bezienswaardigheden. Maar eerlijk is eerlijk, op dit moment zijn alle toeristen welkom.”

“Veel regio’s in Tsjechië vinden het nu een goed moment om zich te richten op andere klanten, namelijk vakantiegangers die langer op één plek blijven en geld uitgeven aan accommodatie, restaurants en bezienswaardigheden. Ze hopen met deze strategie dat ook de rest van de regio kan profiteren van toerisme.”

Naar Tsjechië deze zomer: interessante vakantiebestemmingen
Interessante vakantiebestemmingen zijn het Reuzengebergte, het Beskiden gebergte in Moravië, de Zuid-Moravische wijnregio en het Lipnomeer in Zuid-Bohemen. Ontdek de prachtige paden in de natuurgebieden Boheems Zwitserland, Boheems Paradijs, Křivoklátsko, het Slavkov-bos, het Boheemse Woud en de bergen in Jeseník en Beskiden.

Enkele onbekende maar prachtige historische stadjes: zes verborgen pareltjes

boheems-paradijs_hruba-skala_vaclav-bacovský.jpg

Hrubá Skála in het Boheems Paradijs

Fietsen-Elberoute-Petr-Polák.jpg

Fietsers volgen routes langs de rivieren de Elbe, de Eger, de Orlice, de Moldau en de Morava

Boomkroonpad-Reuzengebergte-Martin-Veselý.jpg

Boomkroonpad Reuzengebergte (Stezka Korunami Stromů)

“Praag is nu heel druk bezig om de regels voor Airbnb aan te passen, in Tsjechië zijn er namelijk geen beperkingen betreft maximaal aantal nachten. Ze willen ook dat de binnenstad van Praag weer een wijk word met ‘gewone’ bewoners. Al voor de coronacrisis was Prague City Tourism bezig om toeristen te stimuleren om de andere wijken van Praag -zoals Karlín of Holešovice- te ontdekken. Deze wijken zijn nog redelijk onbekend, maar zijn absoluut een bezoek waard. Bovendien kunnen deze plekken toerisme goed gebruiken.”

Dit is het moment
Petra sluit ons interview af met een mooie mededeling. “Kom zeker dit jaar naar Tsjechië. Nu is een unieke kans om het prachtige Praag, het pittoreske stadje Český Krumlov of de rotssteden Boheems Paradijs en Adršpach te bezoeken zonder massa’s toeristen uit andere landen. Je kunt deze zomer rustig op een terras in het centrum van Praag zitten en iets bestellen voor een aangename prijs, genieten van elegante kuuroordsteden of een luxe accommodatie reserveren. Dit is het moment om te ontdekken wat Tsjechië te bieden heeft.”

Cesky-Krumlov_Ales-Motejl.jpg

Český Krumlov aan de Moldau (Zuid-Bohemen)

Bron: reishonger.nl
 
Mooie foto van het Boomkroonpad Reuzengebergte, wij zijn er geweest .
Heel leuk om er omhoog te lopen en de groene wereld omlaag te bekijken.
O ja, we stonden op een voor veel mensen bekende camping in de buurt.
Vandaar er naar toe gefietst, wat een klim was dat!
Maar naar beneden was een genot.
Je weet vast wel welke camping het was.
 

kuurgast

Donateur
Een spectaculair panorama op de Moldau is vanaf Vyhlídka Máj, zo’n 50 km ten zuiden van Praag.

vyhlidka-maj-foto-marek-kroutil.jpg


Dit uitzichtpunt is gelegen op een hoge rots dat uitzicht biedt op een meander van de rivier die door een diepe kloof stroomt. De plek wordt vergeleken met de bekende Horseshoe Bend in Arizone.
De grondeigenaar heeft een hek geplaatst omdat het steeds drukker werd en mensen veel troep achter lieten.
Alternatief dichtbij is te vinden op mapy, of verder weg nabij Příbram.
Bron oa news.expats.cz.
 

Ad Verschoor

Donateur
Leuke dag en weekendtrips buiten Praag

Praag is volgens velen één van de mooiste steden ter wereld, maar ook op slechts een paar uur rijden van de hoofdstad bevinden zich prachtige bezienswaardigheden. Van schitterende natuurparken, mooie steden tot barokke paleizen. Bestemmingen die je ideaal kunt combineren met een stedentrip Praag. Van een dagtripje tot een paar daagjes weg.

boheems-zwitserland-foto-zaclav-sojka.jpg


1. Park Průhonice
Zoek de rust en ruimte op in één van de vele parken van Praag en omgeving. Een prachtig park is Průhonice dat zich aan rand van Praag bevindt in de vallei van de rivier Botič. Vanuit de binnenstad kun je het park binnen een half uur bereiken met de bus. Průhonice is het grootste landschapspark van Europa met een oppervlakte van 240 hectare gelegen. Het is een heerlijke plek voor een wandeling of picknick. Je vindt er een belangrijke verzameling exotische en lokale planten, waaronder meer dan 8000 rododendrons. In het park staat tevens een neorenaissance kasteel dat gedeeltelijk open is voor publiek. Een heerlijke maaltijd kan genuttigd worden in het gemoedelijke restaurant Babiččina zahrada (Grootmoeders Tuin). Bezoekers kunnen Průhonice tevens prima combineren met een bezoek aan het waterpark Aquapalace met diverse zwembaden, glijbanen en andere attracties.

2. De stad Pilsen
Op slechts een uurtje rijden ten westen van Praag ligt de Boheemse stad Pilsen. De stad is ook met het openbaar vervoer eenvoudig te bereiken. Vanaf Praag is er een directe trein naar Pilsen en binnen anderhalf uur kom je aan in het centrum. De vierde grootste stad van Tsjechië heeft grote parken, boomgaarden, een fraai plein met gevels uit de barok en renaissance en je vindt er de bekende brouwerij Pilsner Urquell. Pilsen ofwel Plzeň in het Tsjechisch is de bakermat van pils.

Pilsen_brouwerij_Libor-Svacek.jpg


Hier werd het heldere bier voor het eerste in 1842 gebrouwen. Pilsner Urquell is de bekendste brouwerij van het land en de gigantische brouwerij bezoeken is een must. Er is een interessant brouwerijmuseum en je bezoekt bovendien het ondergrondse doolhof onder het stadsplein. Het proeven van een ongefilterd Pilsner Urquell mag niet ontbreken. Naast de brouwerij heeft Pilsen nog vele andere interessante bezienswaardigheden, zoals de Sint-Bartholomeuskathedraal.

Pilsen_Vaclav-Jirasek.jpg


De kerktoren is 103 meter en hiermee de hoogste van het land. In één van de gebouwen rondom het stadsplein is het marionettenmuseum gevestigd. Het poppenspel was in Bohemen een populaire activiteit. Vandaag de dag zijn er nog een handjevol specialisten die op de originele manier de marionetten maken en poppenoptredens verzorgen. In Pilsen bevindt zich tevens de op twee na grootste synagoge ter wereld. De Grote Synagoge is maar liefst 45 meter hoog en is gebouwd in Moors-Romaanse stijl met prachtige bloemmotieven. Architectuurliefhebbers moeten tevens een bezoek brengen aan de Adolf Loos appartementen. De interieurs zijn allemaal ontworpen door de architect Adolf Loos (1870 – 1933), één van de grondleggers van de moderne architectuur. Het belangrijkste kenmerk van Loos’ design zijn de hoogteverschillen van de ruimtes.

pilsen-synagoge-foto-peter-polak.jpg


3. De stad Kutná Hora
Een populair uitstapje vanuit Praag is naar de historische stad Kutná Hora. De plaats ligt 65 km ten oosten van de hoofdstad en is slechts een uur reizen met de trein. In de middeleeuwen was Kutná Hora een welvarende stad vanwege de zilvermijnen. De stad heeft daarom als bijnaam de zilverstad of wordt ook wel de ‘nationale schatkist’ genoemd.

kutna-hora-foto-bobo-chichi.jpg


De enorme rijkdom heeft voor een rijk historisch erfgoed gezorgd. Kutná Hora heeft maar liefst 319 culturele monumenten, waarvan de St. Barbara kathedraal de belangrijkste is. De bouw van dit laatgotische bouwwerk begon in de 14de eeuw. Het heeft schitterende glas-in-loodramen en Jugendstil-kenmerken. Het pad naar de kathedraal, versierd met heiligenbeelden, gaat langs het vroegere Jezuïetencollege.

kutna-hora-foto-bobo-chichi-2.jpg


In dit gebouw bevindt zich nu GASK, een galerij gespecialiseerd in beeldende kunst uit de 20e en 21e eeuw. In het centrum van de stad kun je ook het zilvermuseum bezoeken en eveneens de mijnen. In de wijk Sedlec bevindt zich het ossuarium, een gotische kapel met een bizar interieur. Decoraties van menselijke botten sieren de kapel. Vlakbij ligt de kerk van Sedlec, een kloosterkerk die herbouwd werd door Santini. Hij liet twee unieke zelfdragende wenteltrappen plaatsen. Zowel de kerk in Sedlec als het historische centrum van Kutná Hora behoort sinds 1995 tot UNESCO Werelderfgoed.

4. De kastelen van Midden-Bohemen
Tsjechië is rijk aan duizenden kastelen, burchten en chateaus, waarvan vele in Midden-Bohemen zijn gelegen. De populairste bestemming vanuit Praag is naar de burcht van Karel IV. Karlštejn ligt ten zuiden van Praag op een half uurtje rijden. Het werd gebouwd in de 14e eeuw met als doel om de koninklijke schatten, verzamelingen van heilige relikwieën en de kroonjuwelen op te slaan. In chateau Konopiště woonde de laatste Habsburgse aartshertog Frans Ferdinand. Het chateau is één van de eerste gebouwen met elektriciteit, elektrische liften en leidingen. Het romantische chateau Dobříš ligt op een uurtje rijden van Praag vandaan.

karlstejn-foto-ladislav-renner.jpg

Karlštejn

dobris-foto-ales-motejl.jpg


Dit kasteel in barok en rococo stijl heeft een prachtige Engelse en Franse tuin en biedt sinds kort luxe accommodatie aan in de voormalige stallen. Bij chateau Loučeň kun je dwalen door diverse doolhoven die zich bevinden in het grote kasteelpark. Het kasteel is het gehele jaar open en een rondleiding door het kasteel biedt een kijkje in het leven van de familie Turn-Taxis in de 19de en 20e eeuw.

5. Het Nationale Park Boheems Zwitserland
Eén van de mooiste nationale parken van Tsjechië ligt op slechts twee uur rijden van Praag, aan de Duitse grens. Boheems Zwitserland biedt een landschap vol met bergkammen, kloven, rotsen en honderden kilometers aan wandelpaden. De plaats Hřensko is de toegangspoort tot het jongste nationale park van Tsjechië. Wandel door de Edmunds kloof langs de Kamenice rivier en vaar door de Wilde Kloof (Divoká soutěska).

kamenice-hrensko.jpg


Tijdens de boottocht langs de met mos begroeide rotsen krijg je legendes over het natuurgebied en de rivier te horen. Een ander hoogtepunt is de grootste natuurlijke zandstenen boog van Europa. De Pravčická brána is 16 meter hoog en al sinds de 19de eeuw een trekpleister.

pravcicka-brana-boheems-zwitserland-foto-vaclav-sojka.jpg


Naast dit prachtige natuurverschijnsel biedt het nationale park nog meer mooie plekken, zoals de uitzichtpunten Mariina en Vilemina bij het dorp Jetřichovice. De plaats Děčín is tevens een goed toevluchtsoord voor een bezoek aan Boheems Zwitserland. In deze plaats kun je een chateau bezoeken, kanoën, een fietstocht maken langs de rivier de Elbe, de Tisá rotsen bewonderen of beklim de via ferrata in Děčín.

jetrichovice.jpg


Meer informatie over Tsjechië www.visitczechrepublic.com, zomer.czechtourism.com.
Gratis brochures over Praag en omgeving kunnen aangevraagd worden via amsterdam@czechtourism.com.


Bron: verkeersbureaus.info
 
Bovenaan