Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Soms kom ik zomaar iets opvallends tegen:

Teplické skály v holandském tisku
Teplice rotsen in de Nederlandse pers

nl1.gif


Sympathiek Tsjechië: meer dan mooi Praag

Teplice Rotsen: "Ik was op veel plaatsen in Europa, maar zelden zo onder de indruk. Het natuurreservaat biedt verschillende wandelroutes. De gids neemt ons mee op een tocht van ongeveer drie uur ... Het zijn echt kleinere zusjes van de Rocky Mountains, direct aan onze Europese achtertuin. De zandstenen rotsformaties zijn bijna angstaanjagend imposant. Elke vierkante centimeter is anders. De stilte in het labyrint van rotsen, kliffen en enorme rotsblokken wordt alleen verbroken door het geluid van een borrelende beek en het gezang van vogels."

Bron skalnimesta.cz.

Lees het artikel van verslaggever Thomas van den Berg op kluppen.nl.
 
unnamed.jpg HK000709.JPG
Teplice-rotsen

Ongeveer 1 km ten oosten van de gemeente Teplice nad Metuji aan de weg naar Adršpach is een groot parkeerterrein omringd door verschillende hotels. Dit is de hoofdingang van de Teplice-rotsen. Het blauwe pad begint achter de lage houten hut die fungeert als kassa's en souvenirstalletjes in het park.

tepl22.jpg
Blue Gully-pad

De beste introductie tot de Teplice-rotsen is om het blauwe pad te volgen. Het leidt langs een geul naar het dichtste en meest indrukwekkende gebied van rotsformaties, maakt er een lange lus omheen en komt dan weer bij het geulpad om je op dezelfde manier naar buiten te leiden als waar je binnenkwam.

Het eerste deel van het pad is een vlakke en rustige wandeling door een beboste geul, met een glimp tussen de bomen van verschillende rotspartijen, gemarkeerd door drietalige aanwijzers (in het Tsjechisch, Pools en Duits). Na ongeveer tien minuten kom je bij een moderne stalen trap die naar het uitkijkpunt bij de kasteelruïne van Strmen leidt. Je kunt het nu beklimmen of tot later laten staan als je op dezelfde manier terugkomt.

RSeCf2.jpeg
Uitkijkpunt kasteel Strmen op het grondgebied van Teplice

De trap naar het uitkijkpunt is zo steil dat het op sommige plaatsen meer op een ladder lijkt. Het eerste deel is echter relatief eenvoudig, met leuningen de hele weg en regelmatige kleine plateaus waar je kunt stoppen om uit te rusten of opzij kunt gaan om andere mensen te laten passeren. Na 150 treden wordt de trap steiler en dat is duidelijk een oudere constructie. Bovenaan kom je bij een zadel met uitzicht in twee richtingen en de steilste en laatste ladder om naar het uitzichtpunt zelf te klimmen. Vanaf hier is het nog een ladder omhoog naar het laatste uitzichtpunt en bijna 360 graden uitzicht.

Wij hebben dit gedaan (Uitkijkpunt kasteel Strmen) in 2006, met kleine kinderen, onverantwoord en onveilig! Ik zou dit niemand aanraden, vooral het laatste stuk is uit den boze! Het lijkt een mooie klim als je eraan begint en heel veilig, maar eens de klim vordert, wordt het hoe langer hoe gekker.
Als je op het uitzichtpunt staat helemaal boven en dit met kleine kinderen, valt er niet veel meer te doen, dan maken dat je weer beneden bent uit veiligheidsoverwegingen; ondermaats beveiligd en niet zonder risico!
Neem dit best serieus, ik overdrijf niet, we hebben er volwassen mannen zien terug afdalen doordrenkt van het zweet, en dat was niet van de inspanning, maar waarschijnlijk evengoed van de angst dat er iets fout zou lopen...

Verder niets dan positiefs over dit prachtig stuk natuurgebied, goed voor een wandeling van 6 uur!

https://en.mapy.cz/zakladni?x=16.1384045&y=50.5943217&z=17&source=base&id=1702735&gallery=1

 
Adrspach Rocks is prachtig, maar is door de toestroom van toeristen zeker in de zomer flink druk geworden ! En dan vooral bij de hoofdingang.
Als je in de vakantieperiode gaat, zorg dan dat je vroeg aanwezig bent.
@rainbow dat uitkijkpunt herinner ik me ook nog van jaren geleden. Toen wij er in de zomer van 2019 waren was deze echter dicht ! Ik gok dat ze hem toch te onveilig vinden. Sowieso waren een paar zijpaden afgesloten vanwege werkzaamheden.
Ook merkte we dat er op veel plekken veel meer en betere trappen waren aangelegd vergeleken met de eerste keer dat we er waren.

Verder wil ik nog als tip geven dat dit gebied ook prachtig is in de winter. Het is dan wel op eigen risico dus je moet goed de weg weten en voorbereiden.

En er zijn, naast de routes die starten bij de hoofdingang, ook vele andere routes in dit gebied die ook erg mooi zijn. Ook op een groot stuk rijd een treintje om dit gebied.
 
Ik gok dat ze hem toch te onveilig vinden.

Ik hoop echt dat ze er inderdaad iets aan doen, desnoods met plexiglas of iets anders dat afschermt op de top.
Veiligheid moet prioritair zijn, kan dit niet gegarandeerd worden moet het maar gesloten worden. Veiligheidsinspectie?
En uiteraard moet je altijd uitkijken met kleine kinderen. Maar dit was er volgens ons over, en niet duidelijk aangegeven.
Dit was in ieder geval een ervaring die we nooit meer zullen vergeten.
Het zweet breekt me nog uit bij de gedachte alleen. We dachten even de jongens te zullen verliezen bij de afdaling...

Wij deden ook de wandeling op Adršpach die was iets korter, zo'n 4 uur dacht ik, die is inderdaad ook fantastisch mooi, en daar ligt dan weer een meertje in. Zijn we enkele jaren later zelfs nog eens een tweede keer gaan doen omwille van de geweldige uitzichten!

Op deze locaties wordt ook aan rotsklimmen gedaan, leuk om op te staan kijken!
Maar de sportievelingen die dit doen, weten waar ze aan beginnen!

https://www.horosvaz.cz/skaly-oblast-7/
https://www.horosvaz.cz/skaly-oblast-11/
 
Laatst bewerkt:
21 nieuwe tips voor 2021

1. Opening van het Noord-Boheems Museum in Liberec

Het Noord-Boheems Museum in Liberec onderging bijna drie jaar wederopbouw. Tot nu toe is het alleen virtueel geopend. Het pand, dat een moderne uitstraling heeft gekregen, wordt waarschijnlijk in februari 2021 geopend voor bezoekers.

severoceske-muzeum-liberec.jpg.aspx


U kunt zich verheugen op een gloednieuwe tentoonstelling van kunst en kunstnijverheid, die gereserveerd is voor een hele verdieping van het museum. Je kijkt in individuele historische perioden, van de oudheid, via de middeleeuwen, renaissance en barok tot heden. Op de begane grond wordt een nieuw aangebrachte opslagplaats getoond, zodat bezoekers kunnen kijken in gebieden waar het normaal niet mogelijk is om daar te komen. Er zullen exposities zijn uit verschillende collecties, zoals glas of smeden namelijk in de vorm van een opslagplaats om bezoekers een idee te geven van hoe het eruit ziet.

Het Noord-Boheems Museum werd in 1873 opgericht als een museum voor industriële kunst en is het oudste museum van dit type in Tsjechië. De toegangstrap wordt nu bewaakt door bronzen beelden van een leeuw en een leeuwin uit de werkplaats van de beroemde Tsjechische kunstenaar Jaroslav Róna. Dit is echter geen revolutionaire nieuwigheid - leeuwen werden al geteld in het oorspronkelijke project uit de 19e eeuw.

2. De Koninklijke Munt in Kutná Hora of de Centrale Bank van de Middeleeuwen
De Italiaanse rechtbank in Kutná Hora staat bekend om het slaan van de legendarische Praagse groschen. De sfeer van de middeleeuwen wordt nu in detail gebracht door een geheel nieuwe tentoonstelling genaamd de Koninklijke Munt . De Italiaanse rechtbank heeft na 13 lange jaren een grondige renovatie van de tentoonstelling ondergaan!

vlassky-dvur-shutterstock-1794930421.jpg.aspx


Het belangrijkste doel van de tentoonstelling is om het boeiende verhaal van de geschiedenis van het Italiaanse Hof te vertellen, dat zonder overdrijving de "Tsjechische Centrale Bank van de Middeleeuwen" genoemd kan worden. De tentoonstelling is onderverdeeld in drie thematische gebieden: de bouwgeschiedenis, het productieproces van munten en de Praagse groschen. Maar vergeet stoffige vitrines! De tentoonstelling maakt volledig gebruik van moderne visuele hulpmiddelen en technologieën, zoals een groot scherm of led-diodeverlichting, en het concept concurreert niet met de modernste museumtentoonstellingen in Europa.

3. Strakonice Castle en de Ridders van Malta
De algemene reconstructie wordt voltooid door Strakonice Castle, Museum of Central Pootava. Absoluut uniek in de nieuwe tentoonstelling van de Ridders van Malta, die werd opgericht in de gebouwen van de voormalige Commanderij van de Maltese Orde. De proefoperatie zal starten vanaf februari 2021. Komenda de bestelling diende van 1243 tot 1925.

hrad-strakonice.jpg.aspx


De nieuwe exposities zullen ook de grootste verzameling doedelzakken in Centraal-Europa zijn of tentoonstellingen van motorfietsen en wapens. Andere nieuwigheden zijn onder meer de expositie over textiel en industriële productie van het merk ČZ. De traditie van het poppentheater zal ook zijn plaats krijgen in het kasteel van Strakonice. Waarschijnlijk gaat het in juli 2021 open voor de eerste bezoekers.

4. Helfštýn Castle is als nieuw
Kasteel Helfštýn wordt dit jaar geopend op 6 maart 2021. Liefhebbers van kasteelarchitectuur zullen de volledig gerenoveerde interieurs kunnen bewonderen, waaronder het kasteelpaleis, waarvan de reconstructie gedurende drie seizoenen de werking van het kasteel beperkte.

hrad-helfstyn-novy-kultura-Hranice.jpg.aspx


Na twee eeuwen van verval, decennia van zoeken naar een manier van redden en drie jaar bouwwerkzaamheden, biedt het kasteelpaleis vanaf de galerij een uniek uitzicht op de vallei van de Moravische Poort. Twee eeuwen lang was de torso van het paleis niet bedekt, wat niet langer het geval is. Het paleis kreeg een glazen dak, evenals verschillende trappen en bruggen die plaatsen met elkaar verbonden waar de menselijke voet eeuwenlang niet was binnengekomen. U kunt zich verheugen op tentoonstellingen van artistieke smeden en archeologische artefacten uit onderzoek uit voorgaande jaren, maar ook stenen sculpturale artikelen zoals ribben, beugels of bouten.

5. Naar Adršpach Rocks alleen onder voorbehoud
Vanaf april 2021 is het niet meer mogelijk om zomaar op reis te komen naar het rotsstadje Adršpach. De stad in de schoot van de rotsen hoopt dat dit overmatige aanwezigheid van de rotsen en opstoppingen van wegen rond de rotsstad zal voorkomen. De reservering zal beschikbaar zijn op de officiële website van de rockstad, terwijl het reserveringssysteem nog in ontwikkeling is. Dankzij hem zal het in de toekomst echter mogelijk zijn om toegang tot de rotsen te kopen en een parkeerplaats te krijgen voor een bepaalde periode.

adrspach_1.jpg.aspx


Toeristen gaan al sinds de 18e eeuw naar de rotsen - in die tijd verwoestte een brand de omringende weelderige vegetatie gedurende meerdere dagen en viel de schoonheid van de prachtige zandsteenformaties op. Sindsdien zijn hier wandelpaden ontstaan en de klimmers veroverden geleidelijk de ene rotsformatie na de andere. De meeste namen van lokale rotsen dateren ook uit de 18e eeuw. De meest bekende zijn onder meer Lovers, Mayor and Mayor, Sugar Loaf, Krakonoš's Chaise Lounge, Džbán of Elephant Square.

6. Het nieuwe Museum van de Wereld van Škoda-auto's in Mrač
Het Svět Škoda Automuseum tussen Mráčí en Čerčany in Posázaví gaat in het voorjaar van 2021 open voor fans van autotechnologie. Hier vindt u prototypes van race- en bedrijfsvoertuigen van dit populaire Tsjechische merk, het is de grootste uitgebreide privécollectie van Škoda-sportauto 's ter wereld!

auto-skoda-shutterstock-1663468339.jpg.aspx


In het museum kun je ook een kijkje nemen in het oude klaslokaal van de rijschool met complete simulator-apparatuur en veel historische hulpmiddelen. Het museum behandelt ook de geschiedenis van verkeersborden in Tsjecho-Slowakije. Het gebied moet in de toekomst ook een racecircuit bevatten.

7. Kasteel Vimperk nodigt u uit voor een museum en een klassieke rondleiding
Het kasteel in Vimperk ondergaat een grondige reconstructie. Het biedt zijn bezoekers nu de museumtentoonstelling van het Vimpersk-museum en een klassieke rondleiding door de kasteelinterieurs, die ook zeldzame Vlaamse wandtapijten uit de 17e eeuw zullen versieren.

vimperk-shutterstock-1269845233.jpg.aspx


Bezoekers kunnen zich ook verheugen op herstelde binnengevels en een geheel nieuwe bezoekersachtergrond. De toeristische route van het kasteel wordt speciaal gemaakt door een gerestaureerd flapplafond uit de 17e eeuw. Voor het eerst kunnen liefhebbers van monumenten er op 1 mei 2021 naartoe.

8. Voltooiing van de reparaties aan het barokke Clam - Gallas Palace in Praag
Een algemene reconstructie van het barokke Clam-Gallas-paleis is aan de gang in de oude binnenstad van Praag. Het hoogbarokke uiterlijk van het paleis werd gecreëerd door de bouwer T omáš Haffenecker volgens het ontwerp van de Weense hofarchitect Johann Bernard Fischer van Erlach voor graaf Jan Václav Gallas. Volgens kenners is het een van de best bewaarde aristocratische stadspaleizen ter wereld.

clam-gallas-shutterstock-643771543.jpg.aspx


De volledige transformatie van het paleis moet eind 2021 voltooid zijn . In het historisch waardevolle gebouw moeten een restaurant, een wijnbar en expositieruimtes worden gebouwd. Het gebied van de binnenplaats, samen met het interieur van het paleis, zal ruimte bieden aan verschillende culturele en sociale evenementen, concerten, theaterseizoenen, enz.

9. Toegang tot de kathedraal van St. Bartholomeus in Pilsen
Kathedraal van St. Bartholomeus met de hoogste kerktoren van ons land is ongetwijfeld een van de meest bewonderde bezienswaardigheden in de West-Boheemse metropool. Op 2 juni van dit jaar gaat de gotische parel weer open voor het publiek na een veeleisende revitalisering, waaronder een nieuwe zoldertentoonstelling boven de kathedraal, die deel uitmaakt van de ingang van de toren.

bartolomej-shutterstock-513964552_1.jpg.aspx


Gelovigen en toeristen die na de reparatie naar de kathedraal komen, zullen vooral nieuwe verlichting, verwarmde banken, sociale voorzieningen en een nieuw toegankelijke zolder opmerken. In deze ruimte, van waaruit men in het gotische vakwerk kan kijken, komt een nieuwe tentoonstelling over de geschiedenis van de kathedraal en de geschiedenis van de klokken.

10. Het kasteel van Telč zal zijn poorten gedeeltelijk openen
Het kasteel in Telč ondergaat ook een langdurige wederopbouw. Dit jaar zou het monument echter gedeeltelijk geopend moeten worden. Bezoekers konden een nieuwe tentoonstelling zien in 15 kamers van het kasteel, die hen kennis zal laten maken met de plaatselijke geschiedenis en hen in staat zal stellen de kapel van Allerheiligen te zien met de grafstenen van "Vader Telč" Zachary van Hradec en zijn eerste vrouw Catharina van Wallenstein.

telc-shutterstock-396632302.jpg.aspx


Route A blijft in handen van restaurateurs, als de situatie het toelaat, zullen de gidsen van Telč u meenemen op route B, die het appartement van de laatste eigenaar laat zien. Het zou moeten openen op 1 mei 2021.

11. De windmolen van Kancibork in Třebíč komt tot leven
Een zeer interessant monument zal na reparatie vanaf het voorjaar van 2021 in Třebíč worden geopend, namelijk de windmolen in Kancibork. De oude windmolen in Nederlandse stijl dateert uit 1836.

Vetrny-mlyn-na-Kanciborku-mesto-Trebic.jpg.aspx


Hij werd gebouwd voor de behoeften van de Budischowski-plant en vermaalde sparren en pijnboomschors in de zogenaamde lies - hij werd vervolgens door leerlooiers gebruikt om de huiden schoon te maken. Vanaf het voorjaar is er een tocht op het vuurrad. Op de begane grond wordt een expositie over het looien met een demonstratie van het slijpen van de lies gemaakt, en op de eerste verdieping is het noodappartement te zien dat hier van 1929 tot 1977 stond.

12. Keramiekmuseum in Bechyně
Het Internationaal Keramiekmuseum wordt nieuw gehuisvest in het voormalige diensthuis in Bechyně. Het is nu het hele jaar open en bezoekers vinden hier een kleinere permanente tentoonstelling van keramiek.

uzeum-keramiky-shutterstock-1056279392.jpg.aspx


Het museum zal de ruimte ook gebruiken voor kortlopende tentoonstellingen, waar in de toekomst bijvoorbeeld tentoonstellingen van vormgeving, schilderijen, sculpturen en grafiek zullen plaatsvinden. De eerste bezoekers zien de nieuwe tentoonstellingen in september 2021.

13. Bedevaartskerk St. Jan Nepomucký op Zelená hora zal de reparatie voltooien
Restauratie van een nationaal cultureel monument dat op de UNESCO-lijst staat - de bedevaartskerk St. Jan Nepomucký op Zelená hora loopt sinds 2018. De restauratoren richten zich op de restauratie van het exterieur (gevel, ramen) en het interieur van het monument (pleisterwerk, stucversiering, meubels).

Poutni-kostel-sv.-Jana-Nepomuckeho-na-Zelene-hore-u-Zdaru-nad-Sazavou.jpg.aspx


Het project omvat ook de restauratie van een bedevaartsweide naast de kerk. De plaats begint te veranderen in een bedevaartsweide en keert zo terug naar zijn oorspronkelijke bestemming. De werkzaamheden zouden dit jaar moeten worden afgerond.

14. Nieuw Tatra-vrachtwagenmuseum in Kopřivnice
In juni 2021 wordt in Kopřivnice een volledig nieuw Tatra-automuseum geopend. Het is gemaakt in de hal van de voormalige gieterij aan de rand van het Tatra-fabriekscomplex. De autofabrikant Kopřivnice heeft zeventig veteranen voorbereid op de nieuwe tentoonstelling of de eerste auto die de Dakar Rally zal rijden. De nieuwe beurs zal thematisch focussen op vrachtwagens.

slovenska-strela-shutterstock-1043964247.jpg.aspx


Ook de Slovenská strela-trein, die lange tijd voor het museum heeft gestaan en de afgelopen twee jaar in wederopbouw is geweest, vindt hier een nieuw onderkomen. De refurbished auto zal ook af en toe rijden als onderdeel van zogenaamde nostalgische ritten.

15. De uitkijktoren Cvilín in Krnov kijkt uit
De restauratie van de uitkijktoren van Cvilín duurt tot midden 2021. Naast de fundering zijn andere problematische plekken de buitentoegangsgalerij, inclusief de trap, betonnen richel, balkon, wapeningsstroken, dak, binnentrap en vooral het observatieterras, waarvan de gemetselde leuning met kantelen niet stabiel is.

rozhledna-cvilin_1.jpg.aspx


De achtentwintig meter hoge uitkijktoren op Cvilín werd gebouwd tussen 1902 en 1903 volgens het ontwerp van de architect Ernst Latzel op initiatief van de Moravian-Silesian Mountain Association en met de grote financiële steun van Prins Jan II. uit Liechtenstein.

16. De Supreme Garden wordt geopend in Pernštejn
Het kasteel van Pernštejn is een van onze best bewaarde en beroemdste monumenten, maar weinig mensen kennen het lokale complex van de Pernštejn-tuinen onder zijn muren. Deze ondergingen in 2020 een grondige revitalisering en gaan in het seizoen 2021 eindelijk open voor toeristen.

pernstejn-shutterstock-1826950781.jpg.aspx


De sier tuin verworven zijn oorspronkelijke vorm van het begin van de 19e eeuw, toen was het een van de vijftien belangrijkste tuinen in Moravië en Silezië. De nieuwe rondleiding door de tuin biedt bezoekers de mogelijkheid tot een aparte of begeleide rondleiding, maar ook een rustige omgeving en wandelingen van verschillende moeilijkheidsgraden, inclusief een gedeelte dat toegankelijk is voor bezoekers met een beperkte mobiliteit. In het van oorsprong utilitaire gedeelte van de tuin komt een expositie presenteren van een vernieuwd werk van tuinkunst met een focus op de zintuiglijke perceptie van de tuin, inclusief het haptische model. Ook een nieuw terras met uitzicht op het terras zal bijdragen tot een verbetering van de dienstverlening.

17. Opstanding van een houten kerk in Guty
Bekwame timmerlieden slaagden erin om een replica van de uitgebrande kerk in Třinec-Guty te voltooien. De 16e-eeuwse kerk brandde in 2017 af, toen drie jonge mannen opzettelijk de brand begonnen. In de zomermaanden van 2020 is de ruwbouw opgeleverd en vanaf september is er aan het interieur gewerkt. Het doel van alle deelnemers was om dergelijke meubels te maken die overeenkomen met het origineel.

kostel-guty-zdroj-npu.jpg.aspx


De herbouwde kerk zal in mei 2021 klaar zijn, de inwijding van het gebouw en de eerste dienst zou op 23 mei 2021 moeten plaatsvinden. Ten opzichte van voorgaande jaren zal de kerk goed beveiligd zijn zodat de ramp niet herhaald kan worden.

18. Opening van het fort Dobrošov
In mei 2018 begon de geplande wederopbouw van het fort Dobrošov in de regio Náchod. Tot juni 2021 duren de reparaties onder meer drie ondergrondse hallen, een trappenhuis en een lift. Excursies zullen waarschijnlijk het nieuwe bezoekerscentrum waarderen, dat een collegezaal, versnaperingen en sociale voorzieningen zal bieden. Het moet klaar zijn in het najaar van 2021.

Pevnost-Dobrosov-u-Nachoda.jpg.aspx


De bouw van het fort Dobrošov begon in september 1937 om de republiek te beschermen tegen nazi-Duitsland, samen met een andere grensversterking. Tot de sluiting van het Akkoord van München over de terugtrekking van de grensgebieden van Tsjechoslowakije naar Duitsland in september 1938, was het fort echter niet voltooid.

19. Nieuwe crypten en kelders in de catacomben van Klatovy
De catacomben van Klatovy bereiden andere nieuwigheden voor in hun tentoonstellingen. De bezoekersroute wordt uitgebreid met voorheen ongebruikte kelders. De crypten richting Divadelní Street zullen nu deel uitmaken van de rondleidingen nadat de reconstructie is voltooid. Bezoekers zullen nieuwe exposities en overblijfselen zien die nog niet zijn tentoongesteld. De nieuwe tentoonstelling zou klaar moeten zijn in het zomerseizoen 2021.

katakomby-klatovy.jpg.aspx


De voorbereiding van de nieuwe tour zal op geen enkele manier interfereren met de normale werking van de catacomben, de hoofdtentoonstelling blijft toegankelijk. Het zal heropenen zodra de overheid dit toelaat.

20. Pernštejn residentie in het kasteel van Pardubice
Het kasteel van Pardubice wordt nog steeds gereconstrueerd, hoewel bezoekers nog steeds toegang hebben tot de exposities van archeologie, de historische expositie van Pardubice - het verhaal van de stad en de expositie van glas. Deze nieuwe tentoonstellingen zullen in 2021 worden vergezeld door een andere, die de uitgebreide renovatie zal voltooien.

zamek-pardubice-shutterstock-1143415805.jpg.aspx


De tentoonstelling getiteld Pernštejn Residence - de oudste renaissance in Bohemen zal beginnen met de bouw onmiddellijk nadat de bouwers het kasteel eind april 2021 hebben verlaten. Het omvat bijvoorbeeld "sprekende schilderijen" van de Pernštejns, die tot leven komen in aanwezigheid van bezoekers, of animaties van de architectonische en historische ontwikkeling van het kasteel van Pardubice, inclusief 3D-modellen. De tentoonstelling, die ook de 500e verjaardag van Willem van Pernštejn herdenkt, zou eind 2021 voltooid moeten zijn.

21. Nieuws uit de Reuzenruggen: Petrovka en noodopvangcentra
Op de bergketens wacht dit jaar nieuwbouw op bezoekers. Concreet gaat het om een enkele jaar oude gerestaureerde Peter's Hut, die in mei 2020 werd opgeleverd, maar nog niet toegankelijk is geweest voor bezoekers vanwege overheidsvoorschriften. Het zal deels dienen voor de bedrijfsrecreatie van Unicorn, maar het zal ook toegankelijk zijn voor publiek, inclusief accommodatie.

De tweede nieuwigheid zijn de originele noodopvangplaatsen , die in geval van nood helpen bij slecht weer. De taak van zes opvangcentra was het creëren en implementeren van architectuurstudenten van CTU. Je kunt hun fantasierijke creaties bijvoorbeeld vinden aan de Witte Elbe, onder Dvoračky, aan het Rýchorský-kruis of aan de samenvloeiing van de rivier.Mumlava met Lubošská-beek.

Ander nieuws waar u dit jaar naar uitkijkt
  • In Harrachov zijn we er na jaren van verval in geslaagd om de skisprongen K40, K70 en K90 te herstellen! Nu dienen de bruggen weer het Tsjechische nationale team.
  • Een van de grootste watertuinen van het land komt geleidelijk aan uit de visvijvers in Bečov . Het zal het gebied van de plaatselijke botanische tuin uitbreiden en zal ook dienen als een reservoir van planten die uit de Tsjechische wateren verdwijnen.
  • De kloostertuinen in Emmaus zal worden hersteld dit jaar. In de zuidelijke tuinen tussen de straten Pod Slovany, Trojická en Vyšehradská staan kleine houten gebouwen die als bezoekersfaciliteiten zouden moeten worden gebruikt, en hier zou een nieuw café moeten worden gebouwd.
  • In het voorjaar van 2021 gaat er een nieuwe route open voor toeristen door het Ludvíkov-rotsstadje in het Jeseníky-gebergte.
  • Een andere interessante nieuwigheid is de voltooiing van de reconstructie van het huisje van Max Švabinský.
  • Na uitgebreide reparaties gaat het Osek-klooster dit seizoen open voor bezoekers. De restauratoren hebben het gebouw hersteld in de vroegere pracht van hoogwaardige barokke interieurs met uitstekende schilder- en stucversieringen.
bron: https://www.kudyznudy.cz/aktuality/21-turistickych-novinek-ktere-vam-v-roce-2021-nesm

Waarschuwing: Door de huidige overheidsmaatregelen zijn de evenementen en exploitatie van toeristische bestemmingen aanzienlijk beperkt. We raden aan om vóór het daadwerkelijke bezoek te verifiëren met de organisator, i.v.m. de geldende Covid-19 maatregelen.
 

Ad Verschoor

Donateur
Volg de rondreis van 3 op Reis in Tsjechië

Tsjechië is een fantastische bestemming voor een mooie roadtrip. Het land is goed te bereiken, heeft afwisselende natuur en tal van monumenten. Ook 3 op Reis ging naar Tsjechië en maakte een schitterende rondreis door Noord-Bohemen. Chris Zegers ontdekte niet alleen twee nationale parken van Tsjechië, maar ook diverse culturele plekken.

1.jpg

Boheems Zwitserland
Wie via Dresden naar Tsjechië rijdt, komt na het passeren van de Tsjechische grens in één van de mooiste natuurparken van het land. Boheems Zwitserland is het jongste nationale park van Tsjechië. Het bosrijke gebied heeft schitterende kloven waar je doorheen kunt varen en indrukwekkende rotspartijen.

2.jpg

De bekendste is de Pravčická brána, een rotsbrug van maar liefst 16 meter hoog en hiermee de grootste natuurlijke zandsteenbrug van Europa. In Boheems Zwitserland is een uitgebreid wandelnetwerk. Ook is er een divers aanbod aan accommodaties. Er zijn gezellige pensions, campings midden in de natuur en traditionele vakantiehuizen die je kunt huren. Vlakbij Boheems Zwitserland stroomt de rivier de Elbe en langs deze rivier kun je allerlei activiteiten ondernemen. Er gaat een fietsroute langs de Elbe en bij Děčín kun je een via ferrata doen.

Terezín
Tussen Boheems Zwitserland en Praag bevindt zich de plaats Terezín ook wel bekend als Theresienstadt. De plaats heeft een donkere geschiedenis. In de Tweede Wereldoorlog werden de bewoners gedwongen te vertrekken en werd Terezín een getto voor Joden. Vanuit Oostenrijk, Duitsland, Nederland en Tsjechië werden duizenden Joden getransporteerd naar deze stad. Op een gegeven moment leefden er in Terezín meer dan 53.000 mensen en dat in een stad waar eerst slechts 4000 mensen woonden. Hoewel Terezín geen vernietigingskamp was, stierven er door honger, uitputting en ziekten duizenden mensen. In het kleine fort van Terezín, de voormalige Gestapo-gevangenis, worden rondleidingen gegeven en kun je de propaganda film zien die in Terezín werd opgenomen. Bij het kleine fort bevindt zich een gedenkmonument en een begraafplaats waar meer dan tienduizend slachtoffers zijn begraven.

Kutná Hora
Ten oosten van Praag ligt de prachtige middeleeuwse plaats Kutná Hora. Kutná Hora wordt ook wel ‘zilverstad’ of de ‘nationale schatkist’ genoemd. Er werd hier tussen de 12e en 16e eeuw zilver gedolven dat het land grootste inkomsten bezorgden.

3.jpg

De rijkdom is nog steeds te zien aan de hand van de prachtige gebouwen, zoals de enorme gotische kathedraal die werd gebouwd voor de beschermheilige van de mijnwerkers St. Barbara.

De kathedraal staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, net als de Onze-Lieve-Vrouw kathedraal in de wijk Sedlec. Deze kerk werd in de 18e eeuw gerestaureerd in barokstijl door de beroemde architect Santini. In de wijk Sedlec bevindt zich tevens een andere interessante bezienswaardigheid. In het ossuarium versieren botten van meer dan 40.000 mensen de kapel. Aan het plafond en aan de muren hangen schedels en beenderen die onderdeel zijn van altaren, kandelaren en zelfs een stadswapen.

4.jpg

Reuzengebergte
In het noorden van Tsjechië ligt het hoogste berggebied van het land dat tevens de grens vormt tussen Polen en Tsjechië. Het Reuzengebergte (Krkonoše) heeft een unieke samenstelling aan ecosystemen die hier zijn gebleven als herinnering aan het glaciale verleden.

5.jpg

Het prachtige landschap bestaat uit hoge berghellingen, vlakke bergkammen, alpenweiden en mysterieuze heidevelden. De bergen zijn ideaal voor liefhebbers voor natuur en wandelen – en in de winter voor skiërs.

Er is een perfect gemarkeerd wandelnetwerk die langs bergkammen en naar watervallen voeren. In het Reuzengebergte bevinden zich enkele berghotels, waardoor je ook een meerdaagse wandeling kunt maken zoals het Pools-Tsjechische Vriendschapspad. Deze route van 80 km doorkruist het hele gebied. Berghotels waar je kunt verblijven zijn Luční bouda dat zelfs een brouwerij en bierspa heeft. Een bijzondere ervaring in het Reuzengebergte is paragliden. Vanuit de lucht heb je een schitterend panorama over het landschap.

De afleveringen van 3 op Reis zijn hier te bekijken.

6.jpg

Meer tips en mooie plekken vind je op Het beste van Tsjechië.

Bron: verkeersbureaus.info
 
15 tips voor liefhebbers van volksarchitectuur

2021, een jaar waarin Corona waarschijnlijk nog sterk aanwezig zal zijn en waar buitenactiviteiten nog altijd de voorkeur zullen hebben. Wat is dan prettiger dan het verleden van Tsjechië te ontdekken, op een veilige manier, in de open lucht?



Podorlický skanzen Krňovice - voorbeelden van antieke ambachten
Het complex herbergt zowel gebouwen met volksarchitectuur die zijn overgebracht van de oorspronkelijke plaatsen van Hradec Králové en de uitlopers van het Adelaarsgebergte, als gerestaureerde gebouwen die niet bewaard zijn gebleven. Er zijn ook voorbeelden van antieke ambachten, machines en werktuigen die nodig zijn voor de levens van vorige generaties.



Openluchtmuseum voor volksarchitectuur in Přerov nad Labem
Momenteel telt het museum in totaal 33 gebouwen, waarvan 7 cottages, 7 graanschuren en 2 schuren. De gemeubileerde interieurs en langdurige en seizoensgebonden etnografische tentoonstellingen tonen het leven van de plattelandsbewoners in de middelste Elbe van het einde van de 18e tot het midden van de 20e eeuw.



Doubrava Open-Air Museum - Rustler's boerderij
Het dorp Doubrava u Lipové is een dorpsmonumentreservaat met een unieke verzameling volksarchitectuur in vakwerk van het type Cheb uit de 18e en 19e eeuw.



Dlask's boerderij bij Turnov
Een typisch en zelden bewaard exemplaar van de vorm van een Pojizerský-huis. De voormalige vrijstaande hoeve en rychta werd gebouwd in de schilderachtige vallei van de rivier de Jizera in 1716. Het is een van de mooiste en tegelijkertijd de meest typische voorbeelden van vakwerkarchitectuur van het Tsjechische platteland.



Skanzen Strážnice - Museum van het dorp in Zuidoost-Moravië
Het Museum van het Dorp van Zuidoost-Moravië is een voorbeeld van volksarchitectuur in afzonderlijke delen van Slovácko. Het openluchtmuseum is daarom opgedeeld in gebieden die deze regio's vertegenwoordigen.



Museum van Velké Karlovice - expositie van het leven in Walachije
De permanente expositie van het Charles Museum is gewijd aan de geschiedenis van het dorp, de berglandbouw en de productie van volkskunst. De kern van de etnografische collectie zijn zelfgemaakte landbouw- en bergwerktuigen, wol, vlasverwerking en schapenkaasproductie.



Skanzen Veselý Kopec - een kijkje in de dorpsgeschiedenis
In de pittoreske regio op de grens van het IJzergebergte en Žďárské vrchy, waarvan de diverse natuurlijke schoonheid vele bekende schilders heeft betoverd, bezoekt u het enige openluchtmuseum in de regio Pardubice, het Vysočina Openluchtmuseum.



Skanzen Rožnov pod Radhoštěm - Walachijisch openluchtmuseum
Als er in Tsjechië een openluchtmuseum is, stellen velen zich het museum in Rožnov pod Radhoštěm voor. Het grootste en oudste openluchtmuseum van Midden-Europa werd opgericht in 1925 en in zijn drie tentoonstellingen, de houten stad, het Walachijse dorp en de molenvallei, zijn er bijna 100 monumenten.



Openluchtmuseum Zubrnice - het jongste openluchtmuseum van Bohemen
In een stedenbouwkundig en landschappelijk uniek gelegen dorp in het heuvelachtige landschap van het Boheemse Centrale Gebergte, staat een reeks waardevolle gebouwen met volksarchitectuur, waar vakwerk- en bakstenen gebouwen naast elkaar staan. In verschillende gebouwen worden binnen- en buitententoonstellingen gepresenteerd.



Het oude Boheemse leven in het openluchtmuseum Michalův statek in Pohled
Een terugkeer naar het leven van de mensen in het gebied van het huidige Vysočina in de periode van het einde van de Dertigjarige Oorlog tot de afschaffing van robots in 1848 wordt gebracht door het Boerenmuseum in Pohled - het Michalův statek in het openluchtmuseum. Kom kijken hoe mensen leefden in de tijd van onze voorouders, bijvoorbeeld ter gelegenheid van een evenement.



Openluchtmuseum oud dorp Chomutov - Noord-Boheems dorp net achter de woonwijk
Het openluchtmuseum Stará Ves maakt deel uit van het dierentuin Podkrušnohorský in Chomutov. Het is elke dag open en je betaalt geen extra kroon voor het bezoek. Het enige wat je nodig hebt, is een geldig dierentuinticket. Hier leer je hoe mensen vroeger in het Ertsgebergte leefden, welke ambachten hen voedden of wat er in hun tuinen groeide.



Skanzen Vysoký Chlumec - museum van dorpsgebouwen in het midden van Povltaví
In de vallei van de beek onder het dominante deel van het kasteel in Vysoké Chlumec bij Sedlčany, bevindt zich het Museum van dorpsgebouwen in het centrum van Povltava, waar u boerderijen kunt zien, aangevuld met gereedschappen en machines, evenals sacrale gebouwen.



Letohrad Crafts Museum - voor de schoonheid van weleer
Herinner u de tijden van lang vervlogen tijden. Het grootste ambachtsmuseum van Tsjechië, gelegen in het gebied van Nový dvor uit 1750 in Letohrad, biedt u de mogelijkheid om dat te doen. Het omvat meer dan 50 uitgebreide tentoonstellingen van ambachten, voornamelijk uit de periode 1840-1930.



Museum voor Volksarchitectuur Kouřim
Het Museum voor Volksarchitectuur verzamelt architectonische monumenten uit het grondgebied van Midden-, Oost- en Noord-Bohemen. Het biedt een directe vergelijking van verschillende regionale soorten volksarchitectuur uit de 17e tot de 19e eeuw. In het openluchtmuseum vinden gedurende het jaar verschillende etnografische programma's plaats.



Salaš Travičná Kopanice - maak kennis met het leven van onze voorouders
In de bloemrijke orchideeënweiden aan de voet van de Witte Karpaten kunt u een klein openluchtmuseum in de natuur bezoeken - Salaš Travičná, of genieten van het uitzicht vanaf de uitkijktoren Travičná.



Haná Openluchtmuseum - Skansen Příkazy
Het geheel van gebouwen met volksarchitectuur in Příkazy (gewoonlijk "Hanácké skanzen" genoemd) bestaat uit een geklasseerde hoeve nr. 54 met een zogenaamde palletschuur in de tuin en verschillende aangrenzende tuinen, waarin zich drie andere schuren bevinden.

www.kudyznudy.cz/aktuality/10-tipu-pro-milovniky-lidove-architektury
 
Nog meer info;



De Tsjechische Vereniging van Openluchtmusea heeft haar zetel in het Walachijse Openluchtmuseum in Rožnov pod Radhoštěm. Op de website van de vereniging staan interessante dingen en activiteiten, evenals een kaart met openluchtmusea .

Straznice_skanzen-150x150.jpg
1200px-Skanzen_Vysok%C3%BD_Chlumec_kolna_z_Arno%C5%A1tovic_atd-150x150.jpg
Velhartice_skanzen_2013-08-13_04-150x150.jpg
Skanzen_Vala%C5%A1sk%C3%A1_d%C4%9Bdina_-_v%C4%9Btrn%C3%BD_ml%C3%BDn_z_Kladn%C3%ADk-150x150.jpg
Skanzen_Kourim_2-150x150.jpg


Midden-Boheemse regio

Het Etnografisch Museum van het Slaný-gebied in Třebíz is een afdeling van het Regionaal Museum in Slaný. Het museum besteedt aandacht aan volkscultuur in het Slaný-gebied in het westelijke deel van Midden-Bohemen. Het museum omvat geen gebouwen die door hun verplaatsing zijn gered, maar monumenten ter plaatse , dat wil zeggen de gebouwen die op hun oorspronkelijke plaats bewaard zijn gebleven. Slechts enkele gebouwen dienen voor museumdoeleinden, andere zijn nog bewoond. De tentoonstellingen in geselecteerde gebouwen informeren de bezoekers over de manier van leven en bewonen van buurtbewoners in het verleden. In 1995 werd het centrum van het dorp uitgeroepen tot beschermd stedelijk gebied.

Het etnografisch openluchtmuseum van de Elbe-regio bevindt zich in Přerov nad Labem en is een van de oudste openluchtmusea in Tsjechië. Het maakt deel uit van het districtsmuseum van de Elbe-regio in Poděbrady. Het werd in 1967 voor het publiek geopend als een openluchtmuseum met lokale architectuur uit de centrale Elbe-regio. In de loop van de tijd werd het museum de thuisbasis van meer dan eenendertig gebouwen en kleine constructies, zoals oude houten bijenkorven, een duiventil op pilaar, een klokkentoren, enz. Lokale huisjes presenteren traditionele lokale landbouw, volkskleding, volkskunst en andere eigenaardigheden van de Elbe-regio. .

Zbečno , hoeve nr. 22, genaamd de Hamouz-boerderij, is een ensemble van landelijke gebouwen die op hun oorspronkelijke plaats en in een staat zijn bewaard zonder noemenswaardige aanpassingen. Het gebouw werd in 1995 voor het publiek geopend; het toont periode bewoning, brood bakken, folk ambachten, en dagelijkse gewoonten, en geeft een idee over het dagelijks leven in een boerderij in de 19 ste eeuw.

Het openluchtmuseum van volksgebouwen in Kouřim is een afdeling van het regionaal museum in Kolín. Het openluchtmuseum werd in 1972 opgericht, oorspronkelijk als een openluchtmuseum voor redding, waarbij de eerste gebouwen werden overgebracht vanuit het overstromingsgebied van de Želivka (bouw van een dam). In de loop van de tijd is de opvatting veranderd en verschilt deze tegenwoordig van de opvattingen die worden geïmplementeerd door andere, meestal regionale openluchtmusea. De bezoekers kunnen er landelijke gebouwen uit heel Bohemen vinden, die als originele en gereconstrueerde constructies of replica's de regionale basistypen van lokale architectuur vertegenwoordigen. Sinds 1995 biedt het museum programma's aan die traditionele volksgebruiken en -gewoonten proberen uit te leggen aan het brede publiek. In 1996 werd het district uitgeroepen tot cultureel monument van de Tsjechische Republiek.

Openluchtmuseum Vysoký Chlumec. Het Museum van Landelijke Gebouwen van de Centrale Vltava-regio werd in 1998 opgericht als een regionaal reddings-openluchtmuseum met het districtsmuseum in Příbram - mijnbouwmuseum als de grondlegger ervan. De natuurlijke wijk beschikt over boerderijen, peasant's en smallholder's huisjes, bedrijfsgebouwen, water-aangedreven technische constructies en kleine sacrale gebouwen, die voornamelijk afkomstig zijn uit de 18 e tot begin 19 ste eeuw. De bezoekers kunnen negen constructies zien, waarvan er vijf interieurs presenteren, of speciale en seizoensgebonden tentoonstellingen.

Zuid-Boheemse regio

Bušek Tilt-Hammer is een functioneel technisch monument uit de 18e eeuw. Het ligt ongeveer twee kilometer ten zuidwesten van Trhové Sviny. Het huidige uiterlijk ervan is het resultaat van een totale reconstructie die tussen 1992 en 1995 werd uitgevoerd. De bezoekers hebben een unieke kans om de apparatuur in werking te zien. De open-air museum bevat ook een unieke collectie van blacksmith's gereedschappen en een verzameling van folk meubels uit de Doudleby met keramiek, omgekeerde glas schilderijen, en de inrichting uit het begin van de 18 e en 19 e eeuw.

Holašovice - een UNESCO-site. Hoewel het dorp Holašovice, dicht bij de stad České Budějovice gelegen, geen museumtentoonstelling in de ware zin van het woord is, is het ons eerste en tot dusver enige ensemble dat is ingeschreven op de prestigieuze UNESCO-lijst van het cultureel en natuurlijk werelderfgoed van De mensheid, en tot op zekere hoogte vervangt het de afwezigheid van een openluchtmuseum in de etnografisch rijke regio Zuid-Bohemen. Het dorp Holašovice vertegenwoordigt een buitengewoon compacte beschermde historische kern van het dorp met regelmatige middeleeuwse fundamenten, waaronder een groot ensemble van gemetselde landelijke gebouwen. Het is een van de best bewaard gebleven en meest indrukwekkende bewijzen van de unieke Zuid-Boheemse architectuur uit de tweede helft van de 19e eeuw. eeuw, aangezien de gevels van alle boerderijen tussen 1840 en 1880 werden gereconstrueerd in de stijl van "landelijke barok".

Regio Pilsen

De tentoonstelling van lokale architectuur in Chanovice maakt deel uit van het Dr. Hostaš Regional Museum in Klatovy. De museummedewerkers en de vrijwilligers van de museumclub Vlastivědná společnost REGIO [REGIO - de Vereniging voor Lokale Geschiedenis en Geografie] in Klatovy hebben de tentoonstelling sinds de jaren negentig gebouwd. Het openluchtmuseum richt zich op de redding van landelijke gebouwen die met uitsterven worden bedreigd in Zuidwest-Bohemen, de bescherming ervan en de daaropvolgende presentatie aan het brede publiek. In 2002 werd het eerste interieur voor het publiek geopend en kunnen de bezoekers momenteel de buitenkant van tien bezienswaardigheden bekijken.

Regio Karlovy Vary

Doubrava Openluchtmuseum bevindt zich in het dorp Doubrava, dat wordt beheerd door de gemeente Lipová. In 1995 werd Doubrava uitgeroepen tot beschermd landelijk gebied. Het openluchtmuseum voor lokale architectuur omvat een ensemble van typische gebouwen en constructies gebouwd in de stijl van de lokale architectuur van Cheb met het oudste compact beveiligde boerenerf met vakwerkhuizen van het type Cheb uit 1751. De interieurs in bepaalde gebouwen zijn uitgerust met landbouwwerktuigen en meubels uit de 18 e tot en met 20 ste eeuw.

Regio Ústí nad Labem

Het ensemble van lokale architectuur in Zubrnice is een van de jongste en nog steeds uitbreidende openluchtmusea in Tsjechië. Het werd in 1987 voor het publiek geopend en wordt sinds 1997 beheerd door het Heritage Institute. Het district omvat een oud historisch dorp, dat de kern van het museum vormt en gelegen is tussen de heuvels van het Midden-Boheemse hoogland. De bezoekers kunnen een divers ensemble van blokhutten, vakwerkhuizen en gemetselde huizen zien waarvan het interieur het leven, het werk en de cultuur beschrijft van de oorspronkelijke bewoners, die voornamelijk Duitsers waren.

Stará Ves - een openluchtmuseum van het Ertsgebergte in Chomutov Het ensemble van gebouwen in Stará Ves toont de geschiedenis en manier van leven van de bewoners van het Ertsgebergte. De gebouwen en hun buurt herbergen historische voorwerpen. Het district wordt gedomineerd door een functionele windmolen van het Nederlandse type. De boomstamconstructie nodigt de bezoekers uit om permanente tentoonstellingen te zien van handwerk dat typisch is voor het Ertsgebergte, wat betekent dat er houten speelgoed wordt geproduceerd, kant wordt gemaakt, bijenteelt en vele anderen. De hoeve biedt een compleet beeld van het traditionele leven van een landelijke familie en de gemeenschappelijke werkzaamheden in de hoeve en het woonhuis. De lokale Ojcow-berken, die tot de meest strikt beschermde planten behoren, en de appelboomgaard, die groeide uit enten van oude soorten verzameld in de reeds uitgestorven dorpen in de regio, zijn zeldzaam. Het hele jaar door,

Liberec regio

De boerderij Dlask in Dolánky, nabij Turnov, is een van de meest typische voorbeelden van houten gebouwen met meerdere verdiepingen die typisch zijn voor de regio van de rivier de Jizera. Oorspronkelijk een vrijstaande hoeve gebouwd in 1716 en meerdere keren later herbouwd, maakt momenteel deel uit van het Museum van het Boheemse Paradijs in Turnov. De interieurs zijn landelijke meubels en gereedschappen die worden gebruikt voor landbouw en handwerk. De geschiedenis van molens en molenaarswerk in het gebied rond de rivier de Jizera verlevendigt het museum.

Openluchtmuseum van Pertoltice De Vereniging van Landelijke Gebouwen exploiteert het openluchtmuseum in Pertoltice bij Frýdlant. Het openluchtmuseum is gebouwd rond zijn kern - het vakwerkhuis (monumentaal) uit de late 18 eeeuw en de smederij uit het jaar 1893. Het museum biedt ook een permanente tentoonstelling en evenementen die traditionele gebruiken en handwerk demonstreren - koken in de open keuken, brood bakken, smidwerk en gemeenschappelijke activiteiten in verband met het dorpsleven, zoals evenals minder bekende ambachten, bijvoorbeeld een meer dan 100 jaar oude familietraditie in de productie en reparatie van koperblazers. Voor diegenen die geïnteresseerd zijn ook andere zeldzame gebouwen in het dorp die momenteel bewoond kunnen toegankelijk worden gemaakt: een landelijke hoeve met houten geraamte en delen van de eerste verdieping van het midden van de 17 e eeuw, en een-half verdiepingen hoge gebouw met originele houten geraamte en constructieve details uit de tweede helft van de 18e eeuw.

Regio Hradec Králové

Het openluchtmuseum Adelaarsgebergte in Krňovice is een uniek voorbeeld in de regio Hradec Králové, aangezien dit museum is opgericht en wordt beheerd door een particuliere entiteit. Het doel is niet alleen om de lokale sites te redden die met uitsterven worden bedreigd in de regio Hradec Králové, in het Adelaarsgebergte en aan de voet van het Reuzengebergte, maar ook om de traditionele manier van leven, landbouw , en handwerk geëxploiteerd in het Adelaarsgebergte voor het publiek. De werken aan het project werden ceremonieel geopend in het jaar 2002. Het district is nog in aanbouw, waardoor de bezoekers geselecteerde gebouwen kunnen betreden.

Regio Pardubice

Het Vysočina-ensemble van volksgebouwen

is het enige openluchtmuseum in de regio Pardubice en in Oost-Bohemen in het algemeen. De tentoongestelde voorwerpen bevinden zich in de nederzetting Veselý Kopec in het dorp Vysočina, in de nederzetting Svobodné Hamry en in het beschermde gebied Betlém in Hlinsko.

Regio Vysočina

Het Michal Farm Museum in Pohleď . Nationaal cultureel monument. Michal Farm is een landelijk openluchtmuseum waar bezoekers kunnen terugkeren naar het leven van de plattelandsbewoners in het Habery-domein in de periode van het einde van de Dertigjarige Oorlog tot het jaar 1848 toen de lijfeigenschap werd afgeschaft in de Tsjechische landen.

Zuid-Moravische regio

Het openluchtmuseum voor plattelandsarchitectuur in Zuidoost-Moravië toont lokale architectuur van bepaalde regio's in het etnografisch gebied van Slovácko. Het museum is onderverdeeld in verschillende gebieden met de regio's Moravische Kopanice, Luhačovické Zálesí en Horňácko, evenals technische constructies op waterkracht, wijnbouw en weideteelt. In totaal zijn vierenzestig constructies geplaatst in de ruimte die werd gevormd en beplant met groen om overeen te komen met de oorspronkelijke omgeving. De tentoonstellingen in geselecteerde gebouwen laten de bezoekers kennis maken met de manier van leven en bewoning van mensen die zowel in bergachtige streken van Slovácko als in vruchtbare laaglanden langs de rivier de Morava leven. Het openluchtmuseum wordt beheerd door het National Institute of Folk Culture.

De windmolen in Kuželov is een van de weinige overgebleven gemetselde windmolens van het "Nederlandse" type. Er wordt gezegd dat het gebouwd is in het jaar 1842. In de jaren 40 kwam de molen onder het beheer van het Technisch Museum in Brno, dat het reconstrueerde en in gebruik nam als museumtentoonstelling. De aangrenzende boerderij- en woongebouwen bieden plaats aan een tentoonstelling over bewoning in het etnografisch gebied van Horňácko en landbouwwerktuigen die worden gebruikt voor traditionele landbouwtechnieken.

Regio Zlín

Het Walachijse openluchtmuseum in Rožnov pod RadhoštěmHet museum werd in 1925 opgericht door de gebroeders Jaroněk en is een van de oudste openluchtmusea in Midden-Europa. Haar missie is om roerende en onroerende voorbeelden van traditionele volkscultuur in de Trans-Karpatische regio, waar blokhutten voorkwamen, te verzamelen en voor hen te zorgen, en om te gaan met onderzoeks- en wetenschappelijke projecten, publicatieactiviteiten en presentaties in de vorm van korte en lange termijn (permanente) tentoonstellingen. Momenteel bezit het museum ongeveer 126 duizend items in de collecties. De permanente tentoonstellingen worden geplaatst op vijftien boerderijen en gebouwen in het Walachijse dorp, in vijf technische constructies in de Mill Valley en in vier speciale installaties in de Timbered Town. Het museum organiseert veel evenementen die traditionele gebruiken, handwerk en folkloristische uitvoeringen demonstreren,

Het ensemble van volksgebouwen in Topolná wordt beheerd door het Slovácko Museum in Uherské Hradiště. Het omvat twee geklasseerde boerenerven nr. 90 en 93. De bezoekers kunnen voorbeelden zien van volksbewoning, een smederij en een viskwekerij. Het ensemble wordt aangevuld met kleine boerderijgebouwen, zoals een fruitdroogoven, een put, een rokerij, een veldkruis etc.

Lokale architectuur in Rymice . Het beschermde gebied met historische gebouwen die de lokale architectuur van Oost-Haná ondersteunen, bevindt zich in Rymice, nabij Holešov. Het terrein wordt beheerd door het Museum van het Kroměříž-gebied en het is een uniek ensemble van volksgebouwen die op hun oorspronkelijke locatie bewaard zijn gebleven en die zijn aangepast voor museumdoeleinden. Naast het interieur dat is uitgerust met authentiek meubilair en gereedschap dat thuis en in de velden wordt gebruikt, kunnen de bezoekers een oude smederij met vervalsing en smidse gereedschappen zien, en een windmolen van Nederlands type in het nabijgelegen dorp Bořenovice.

Het Karlov Museum in Velké Karlovice is gehuisvest in twee gebouwen van een voormalig koopmanshuis uit het begin van de 19e eeuw. De permanente tentoonstelling laat zien hoe mensen in dit deel van Walachije leefden. De etnografische collectie is gebaseerd op landbouw- en herdersgereedschap, vlas- en wolverwerking en de productie van schapenmelkkaas. Sets van houtsnijwerk presenteren lokale volkskunst. De permanente tentoonstelling presenteert de geschiedenis van de productie van geperst en geblazen glas in lokale glasfabrieken.

Het Openlucht Archeologisch Museum in Modrá ligt aan de rand van het dorp Modrá in het district Uherské Hradiště. Het museum presenteert het leven van mensen die leefden in de tijd van het Grote Moravische rijk. Het museum bestaat uit een nederzetting met een bolwerkpalissade, poort en wachttorens. Binnenin zijn replica's van de historische gebouwen geplaatst, waaronder semi-ondergrondse huisjes, een ambachtsliedenwijk en een paleis, wat een huis betekent dat de zetel was van de plaatselijke feodale heer.

Olomouc regio

Het ensemble van lokale gebouwen in Příkazy ("Hanakian Openluchtmuseum") Een deel van het dorp Příkazy, gelegen nabij Olomouc, is een bekend beschermd natuurgebied. Het ensemble van beschermde boerderijen met versierde boogingangen en aangrenzende schuren werd in 1994 het "Haná Openluchtmuseum". De kern van het museum is de boerderij van Kameníček en vier schuren in de tuinen rond het entreegebouw. De woonwijk herbergt vele tentoonstellingen over volksambachten en traditionele vormen van huishoudelijk werk (wassen, strijken), terwijl de tentoonstellingen in de schuren diverse landbouwmachines en gereedschappen presenteren.

Moravië-Silezië

Het archeologische park Chotěbuz-Podobora is een van de belangrijkste prehistorische en vroegmiddeleeuwse vindplaatsen in Cieszyn Silezië. Het bevat overblijfselen van een bi-culturele nederzetting die in de late bronstijd en de Halstatt-periode in de Chotěbuz-bossen lag, toen zich een prehistorisch gehucht ontwikkelde op een verhoogd voorgebergte. Enkele honderden jaren later werd het gehucht vervangen door een uitstekend ommuurde vroegmiddeleeuwse Slavische heuvelfort, waarvan het uiterlijk met didactisch verdeelde woon- en productiegebouwen is gereconstrueerd in het moderne archeologische park Chotěbuz-Podobora.

Kotula´s Log House is een volkstaal blokhut in de stad Havířov in de regio Moravië-Silezië. Het werd gebouwd in 1781 en is de oudste vertegenwoordiger van de oorspronkelijke woningbouw. Het blokhut is gebouwd door de heer Folwarczny, wiens naam in de balk naast de toegangsdeur is gegraveerd. Het blokhut was toegankelijk voor bezoekers van het jaar 1955 tot het jaar 1989, daarna werd het gesloten en in 1997 weer ceremonieel geopend als een tak van het Cieszyn Area Museum. Het bevat ook een jongere gemetselde schuur met koeienstal en kleine windmolen. De schuur herbergt een tentoonstelling van volksbewoning en landbouw aan het begin van de 9e en 20e eeuw.

http://www.lidovakultura.cz/open-air-museums/?lang=en
 
50 tips voor de mooiste kasteeltuinen



Kruidentuin Lu & Tiree Chmelar Valtice
In het kasteel van Valtice vindt u de Kruidentuin, die voldoet aan de criteria van duurzaam tuinieren volgens biologische principes en daarmee de eerste houder is van deze certificering in Tsjechië.



Vrtbovská Garden - de mooiste barokke tuin in Praag
Op de Petřín-helling kunt u een van de mooiste en belangrijkste barokke tuinen van Praag bezoeken, de Vrtbovská-tuin. Er wordt zelfs gezegd dat het een van de mooiste tuinen in zijn soort is ten noorden van de Alpen.



Tuinen onder de Praagse Burcht
Op de zuidelijke helling van de Hradčany-heuvel onder de Praagse Burcht bevinden zich de paleistuinen, die de verbinding vormen tussen de Praagse Burcht en de Mala Strana. Het bestaat uit in totaal vijf tuinen en de Ledeburská Garden Gallery. Sommige tuinen worden momenteel gerestaureerd.

Nový Hrad Chateau in Jimlín bij Louny
Het kasteel uit de 14e eeuw vormt een groot complex rond drie binnenplaatsen. Het belangrijkste kenmerk van het gebied is de laatgotische toren. Alle drie de binnenplaatsen zijn open voor het publiek tijdens de bezoekuren van het kasteel. Hier vind je de ingang van de ondergrondse paardenstallen of ga je ondergronds onder de kasteeltoren door.

Renaissance kasteel Březnice
Maak een ritje in een koets door het park, bekijk geweren uit de collectie van Hanuš van Kolovrat of neem een kijkje in de oude Lokšanská-bibliotheek. De inrichting van het renaissancekasteel ontkent niet dat het is ontstaan door de wederopbouw van een middeleeuws fort.



Jemniště Chateau - picknick of accommodatie in een romantische omgeving
Het barokke kasteel Jemniště werd gebouwd in 1720 - 1725, de huidige eigenaar is Jiří Sternberg, die met zijn gezin het hele jaar door op de linkervleugel van het kasteel woont. In Jemniště vinden romantische bruiloften, familiefeesten, zakelijke evenementen en een picknick in het kasteelpark plaats. U kunt ook voor een rondleiding komen.

Kačina Chateau in de buurt van Kutná Hora en het museum van het Tsjechische platteland NZM Kačina
Het Museum van het Tsjechische platteland herbergt verzamelitems die betrekking hebben op de geschiedenis en het heden van het platteland, de landbouw en de voedingsindustrie. Rondleidingen bieden inzicht in de geschiedenis van landbouwgewassen en vee, evenals een rondleiding door de familie Chotka.



Bloementuin in Kroměříž - charmante Libosad
Tijdens de restauratie van de stad, verwoest door de Dertigjarige Oorlog, bouwden de Italiaanse architecten F. Luches en PG Tencall een charmante tuin uit de late Renaissance op kaal en moerassig land achter de muren. De omgeving van de tuin wordt gebruikt voor tentoonstellingen, concerten, feesten en vooral bezoekersbezoeken.



Průhonice Park - tuinen met een Unesco-stempel
Sprookjesachtige natuur op slechts een paar kilometer van de grens van de hoofdstad - dit is het kasteelpark Průhonice, waar een aantal sprookjes zijn opgenomen. Een van de grootste natuurlijke landschapsparken van Europa met een oppervlakte van 240 hectare ligt in de ruige vallei van de meanderende rivier Botič.

Podzámecká-tuin in Kroměříž
Oorspronkelijk een utiliteits- en bloementuin, in de 17e eeuw omgetoverd tot een prachtige barokke tuin, architectonisch verbonden met de tuingevel van het kasteel. Zeldzame planten en houtige planten worden aangevuld door beekjes en vijvers, romantische kleine gebouwen en originele sculpturale versieringen.

Veltrusy kasteelpark op de fiets
Maak kennis met een van de grootste natuurparken met een gids op de fiets, bekijk het Veltrusy-kasteel en anderszins afgesloten paviljoens en ontdek de geheimen van de Sfinx en het Egyptische kabinet.



Lednice Chateau - een kasteel met een prachtig landschapspark
Ontdek de schoonheid van Lednice Castle, dat deel uitmaakt van het Lednice-Valtice-gebied. Prins Alois II. uit Lichteinstein had Lednice verbouwd tot een representatief zomerverblijf in de geest van de Engelse gotiek. Tegenwoordig maakt het hele Lednice-Valtice-gebied deel uit van UNESCO.

Slavkov Castle - Austerlitz - het landhuis van de familie Kounice
Slavkov Castle is een van de oudste bewaard gebleven landhuizen in Moravië. Het kasteel omvat ook een uitgebreid kasteelpark met verschillende zwembaden en sculpturale versieringen door Giovanni Giuliani. Onderaan de tuin ligt een openbare golfbaan met zes holes.



Vlašim Castle Park - Chinees paviljoen en andere romantische gebouwen
Kasteelpark Vlašim is een juweel onder de Tsjechische romantische parken. De rondleiding door het park in het seizoen biedt een rondleiding door het park en romantische gebouwen, kaartverkoop in het informatiecentrum op de binnenplaats van het kasteel.



Kasteel van Valeč met een barokke tuin
Het gebied van het kasteel Valeč in de regio Karlovy Vary is een uniek voorbeeld van hoogbarokke architectuur en landschapsstedenbouw. In het kasteelpark kunt u het smederijgebouw en het theater bewonderen. Nachtelijke tochten met een lantaarn dragen bij aan het winterseizoen.

Nové Hrady Castle in Oost-Bohemen - bezoek Tsjechisch Versailles
Een van de weinige architectonische monumenten in rococo in Tsjechië is het kasteel Nové Hrady in de buurt van Litomyšl. Rococo-gebouw gebouwd tussen 1774 en 1777 door graaf Jean-Antoine Harbuval de Chamaré in de stijl van Franse zomerresidenties, vaak "Klein Schönbrunn" of "Tsjechisch Versailles" genoemd.



Kynžvart Chateau - de zetel van de familie Metternich met een Engels park
Het classicistische kasteel, waarvan de geschiedenis verbonden is met de familie Metternich, bevindt zich in de regio Karlovy Vary in de kuuroorddriehoek. Het kasteel is omgeven door een groot Engels park met kleine gebouwen. Binnenin zal een rariteitenkabinet met verschillende Egyptische mummies boeien.

Kasteel van Mitrowicz
Kasteel Mitrowicz is een uniek en zorgvuldig gerestaureerd kasteel uit 1565 met een unieke genius loci, gelegen aan de oevers van de rivier Lužnice nabij Týn nad Vltavou.

Kasteelpark in Dačice
Het natuur- en landschapspark van het kasteel in Dačice is rijk aan veel bomen, struiken en kruiden, vertegenwoordigd in vele soorten en cultivars. Het tuinarchitectonische plan maakt volledig gebruik van het ruige terrein, aflopend van het kasteelgebouw naar het zuidwesten, en omvat ook het gebied van de vijver met het eiland.

Masonic Garden in Lednice - Voorouderlijke boodschap geschreven door bomen
In het kasteelpark in Lednice is er, naast het algemeen bekende wandelcircuit dat rond de kasteelvijver naar de minaret leidt, ook nog een andere, tegenwoordig vergeten tuin, waarvan alleen een torso bewaard is gebleven. De tuin is ontstaan op basis van een barokke compositie, waarbij de hier geplante bomen en bloemen geometrische vormen vormden.



Žleby Castle - de charme van het oude Engeland
Een romantisch kasteel uitgerust met een unieke wapencollectie, een historische theaterzaal of de zelden bewaard gebleven kasteelkeuken trekt bezoekers. Een wandeling door het kasteelpark, waar de rivier Doubrava doorheen stroomt, is ook geweldig.



Kasteelpark in Mníšek pod Brdy
Het park en de tuin zijn de trots van het kasteel in Mníšek pod Brdy. De geschiedenis gaat terug tot de 17e eeuw, toen de oorspronkelijke slotgracht werd gedempt en de fundering van het huidige park werd gelegd.

Kasteelpark Štiřín
Met een grote barokke reconstructie werd in de tweede helft van de 18e eeuw een park met een serre gecreëerd nabij het kasteel in Štiřín. De basis van de huidige landschapssamenstelling werd gelegd aan het einde van de 19e eeuw, in de jaren dat het landgoed eigendom was van de familie Rinhoffer.



Kasteeltuin met colonnade in Lysice
Aan de oostkant van het kasteel vinden we een siertuin, die dateert uit de eerste helft van de 17e eeuw, wat overeenkomt met het laat-renaissancistische concept gebaseerd op het principe van de Italiaanse terrastuin.

Rozentuin in het kasteelpark in Častolovice
De rozentuin in Častolovice is opgericht door de moeder van de huidige eigenaar Diana Phipps Sternbergová. De rozentuin staat in verbinding met de watertuin en de aanwezige banken nodigen u uit om te ontspannen in het centrum van natuurlijke pareltjes.

Rozentuin Konopiště
De Rozentuin werd rond 1900 opgericht door aartshertog Francis Ferdinand d'Este.



Engels kasteelpark Kynžvart
Het kasteelpark is ontstaan tijdens de classicistische reconstructie van het kasteel in samenwerking met de architect Petr Nobile en de Weense hoftuinier Riedl. De samenstelling van het park was gebaseerd op assen gevormd door drie royaal ontworpen vergezichten vanaf het kasteel langs de beek die uit de Panský-vijver en de Kynžvart-beek stroomt.

Sychrov Castle Park - een unieke collectie houtachtige planten
Bij het romantische neogotische kasteel Sychrov bevindt zich een groot Engels park, dat na 1820 werd gesticht door de eerste van de familie Rohan, Prins Charles Alain de Rohan, voor wie het verzamelen van planten een passie was. Tussen 1840 en 1850 plantte hij hier de meest houtachtige planten, volgens documenten, 398 coniferen en 1495 loofbomen.



Průhonice Castle - een neorenaissancistisch juweeltje in een prachtig kasteelpark
Kasteel Průhonice, een paar kilometer ten zuidoosten van Praag, is slechts gedeeltelijk opengesteld voor het publiek. De expositie Průhonice kasteel en park - een werk van de natuur en de menselijke geest, de herdenkingshal van de oprichter van het park Arnošt Emanuel, graaf Silva Tarouca, is hier geopend. Het andere pand wordt gebruikt door de Academie van Wetenschappen van Tsjechië.

Tuinieren bij het kasteel in Milotice
Bij het kasteel in Milotice werd een onlangs gereconstrueerde kasteeltuin geopend met een totale oppervlakte van 0,6 hectare. Hier vindt u sierheesters, rozen, volwassen fruitbomen of haagbeukmuren.



Slezské Rudoltice Chateau - Silezisch Versailles
Slezské Rudoltice Chateau ligt in het prachtige gebied van het Jeseníky-gebergte in het zogenaamde Osoblažský-voorgebergte. Het barokke kasteel met vier vleugels en één verdieping met een toegangstoren was vroeger een van de belangrijkste culturele centra van Silezië, dat ook wel het Silezische Versailles werd genoemd. Het gebouw is omgeven door een klein kasteelpark met vijver.

Kasteeltuin in Vizovice in Franse stijl
De tuin is tegelijkertijd aangelegd met de voltooiing van het kasteel in de jaren zeventig. In de jaren 1920 werd de oorspronkelijke classicistische compositie van de tuin verbouwd tot een natuurlijk landschapspark. De nieuwe tuin is ontworpen in een romantische sfeer.



Kasteelpark en natuurpad Hluboká
Sinds half april 2013 is er in het kasteelpark in Hluboká nad Vltavou een nieuw natuurpad geopend. Het pad heeft tien haltes, waar bezoekers interessante feiten kunnen leren over de geschiedenis en het heden van het landschapspark en het culturele landschap van Hlubocko.

Kasteeltuin in Český Krumlov
Vanaf de oprichting aan het einde van de 17e eeuw onderging de kasteeltuin Český Krumlov een complexe ontwikkeling die getrouw de stijlontwikkeling van de tuinkunst uit die tijd weerspiegelde. De tuin is gemaakt volgens een vroegbarok compositieschema, later manifesteerde de geest van Weense rococo zich in zijn vorm.

Rozentuin bij het kasteel in Děčín
Een van de mooiste plekken in het kasteel van Děčín is de rozentuin. Zijn charme ligt in de combinatie van uitzonderlijke barokke architectuur en de betoverende schoonheid van bloeiende rozen De naam Rose Garden verspreidde zich na 1881, toen hier een van de beroemdste rozenkransen in de Habsburgse monarchie werd gevestigd.

Botanische tuin in Bečov nad Teplou
De verzameltuin werd opgericht tijdens de laatste eigenaar van het landgoed, Jindřich van Beaufort-Spontin, en zijn vrouw Marie. Vanaf de 2e st. de oorlog werd echter niet voortgezet en de oorspronkelijke rijkdom aan kruiden werd tot een minimum beperkt. Dankzij de inspanningen van verschillende enthousiastelingen herrijst de tuin echter uit de dood.

Kloostertuinen in Litomyšl - bewonder de schoonheid van de tuinen en standbeelden van Olbram Zoubek
De kloostertuinen bevinden zich naast het voormalige Piaristenklooster, tussen twee Litomyšl-kerken bij het kasteel. Het is versierd met een prieel met uitzicht op de stad, bloembedden en in het midden een zwembad met een sculptuur van Olbram Zoubek, die het aan de stad opdroeg.

Vrchotovy Janovice - educatieve route met geposte informatie Sidluie Nádherné
Het kasteel in Vrchotovy Janovice, samen met het oorspronkelijke park, is een bijzondere ruimte met een onopvallende maar sterke en onderscheidende charme. Het kasteel maakt al 50 jaar deel uit van de exposities van het Nationaal Museum in Praag.

Buchlovice Chateau - een barokke parel van aristocratische woningen
Buchlovice Castle, gelegen nabij Buchlov Castle, is een van de belangrijkste barokke aristocratische residenties in Tsjechië. De kwaliteit van de architectuur, de uitgebreide collecties, de bekende eigenaren en een belangrijke plaats in de geschiedenis van de laatste jaren van de Habsburgse monarchie.

Zuidelijke kasteeltuinen van kasteel Děčín
Uitgebreid, maar tegelijkertijd verborgen, charmant en onbekend - dat zijn de zuidelijke tuinen van kasteel Děčín. Deze parel van het kasteel van Děčín is echter verbonden met een van de beroemdste gebeurtenissen in de geschiedenis van Děčín - voor het eerst in de Oostenrijkse monarchie bloeide hier de grootste waterlelie ter wereld - de koninklijke Victoria.

Kasteelpark en wildpark in Konopiště
Het kasteelpark in Konopiště is een van de mooiste landschapsparken van ons land. Het omvat een uitgestrekte kasteelvijver, een rozentuin met een kas, een wildpark en een fazanthuis. Er zijn verschillende natuurpaden en een wildpark.

American Garden in de buurt van Chudenice
Onder de naam American Garden is het arboretum bekend sinds 1844 en dankzij zijn behoud, ouderdom en enkele soorten interessante boomsoorten is het een van de belangrijkste monumenten in zijn soort in ons land.

Ploskovice Chateau - een kasteel met kunstmatige watergrotten
Architect Kilián Ignác Dientzenhofer bouwde ergens tussen 1720-30 een kasteel van één verdieping in de buurt van Litoměřice, ongeveer een vierkante plattegrond, voor Anna Maria van Toscane van de familie Saksisch-Lauenburg, de vrouw van de Toscaanse hertog Gaston III, de laatste van de Medici familie.

Keuken kasteeltuin Veltrusy
Ontdek het historische pakhuis van Veltrusy Castle. Het is elk jaar geopend tijdens het traditionele oogstfeest van graaf Chotek.

Kasteelpark en rozenkrans bij kasteel Jemniště
Het kasteelpark werd rond 1725 in Jemniště gesticht door František Adam Trauttmansdorff. Jindřich Rottenhan voerde aan het einde van de 18e eeuw grote veranderingen door in de organisatie van het park en de aanplant.

The Prince's Garden in Duchcov Castle
De romantische Prince's Garden bevindt zich voor de noordelijke vleugel van het kasteel van Duchcov. Het is gemaakt in de stijl à la française in de gereconstrueerde vorm van de barokke tuinen van het kasteel. De toegang tot de Prince's Garden is gratis en wordt beperkt door de openingstijden van het kasteel.

Kasteel Franse tuin in Milotice
De vermelding van de tuin dateert uit 1611, toen deze werd gebruikt voor het kweken van voornamelijk medicinale planten. Na 1722 onderging het hele kasteelcomplex aanpassingen.

Kasteelpark in Rájec nad Svitavou
In Rájec-Jestřebí is er een prachtig kasteel met drie vleugels, omgeven door een natuurlijk landschapspark. Het park heeft een vijver, een waterval in de rots en een amfitheater.

Kasteelpark in Kostelec nad Orlicí
Kostelec Castle Park is de enige in zijn soort in het Adelaarsgebergte. Het is beschermd als natuurgebied (oorspronkelijk voor de bescherming van vogels), waar veel belangrijke bomen en dendrologische zeldzaamheden staan. In de lente bloeien hier letterlijk miljoenen lentesneeuwvlokken.

Tuin van het zomerhuis Kratochvíle
Bij het ontwerpen van het zomerhuis Kratochvíle was de maker Baltazare Maggi gebaseerd op een maniëristische Renaissance-visie. Het kasteel omvat ook een renaissancetuin met bloembedden van kruiden en landbouwgewassen, samengesteld in geometrische vormen.

Kasteelpark Kačina
Kom wandelen door het prachtige Kačín-park, dat ouder is dan het Kačín-kasteel zelf, en ontspan midden in de prachtige natuur die is gevormd door historische aanpassingen van de eigenaren van het landgoed.


Japanse tuin in het kasteelpark in Poběžovice
Het dominante kenmerk van het kasteelpark in Poběžovice in Domažlice was de Japanse stenen tuin. Het doet denken aan de beroemde Japanse gravin Mitsuko, die aan het begin van de 20e eeuw in het plaatselijke kasteel woonde.

bron: www.kudyznudy.cz/aktuality/10-tipu-na-nejkrasnejsi-zamecke-zahrady
 
21 mooiste veranderingen: kasteelpaleizen, hotels, kastelen, tuinen en fabrieken

In het jaar dat eindigt met het cijfer 21, bieden we u symbolisch een show van eenentwintig succesvolle reconstructies aan. Geniet samen met het portaal van Kudy z van eenentwintig verhalen over hoe verwaarloosde en jarenlang verwaarloosde kastelen, kastelen en andere monumenten, blokhutten, oude fabrieken en puur praktische technische gebouwen uit de as rezen, een tweede keer ademhaalden en straalden tot een nieuw leven.

1. Helfštýn Castle, een paleis met een glazen dak
helfstyn-shutterstock-1476504365.jpg.aspx


Wanneer de poorten van het kasteel Helfštýn, dat uitkijkt over de Moravische Poortvallei, dit jaar opengaan, aarzel dan niet een minuut: het kasteel, dat dateert uit de 14e eeuw, is weer tot leven gekomen na twee eeuwen van verval, decennia van op zoek naar redding. Het juweel is voornamelijk het renaissancekasteelpaleis, dat enkele jaren vóór de wederopbouw wegens vallend metselwerk gesloten was. Het bewijst nu hoe de middeleeuwen hand in hand kunnen gaan met moderne architectuur. Architecten van Atelier-r. Eerst creëerden ze uit duizenden dronebeelden een 3D-model van het kasteel met al het ongewoon gevormde metselwerk, soorten gips en oppervlaktebehandelingen. Vervolgens plaatsten ze nieuwe structuren in de romp van het paleis, die de begane grond verbond met tot nu toe ontoegankelijke plaatsen. Elementen van corten, d.w.z. corrosiebestendig staal, verwijzen naar de jaarvergadering van de smeden van Hefaiston; ze verstoren het historische deel van het gebouw niet en verschillen er duidelijk van, maar respecteren tegelijkertijd de historische waarde van het kasteel. Een wenteltrap leidt naar de muren, die zo uitzicht bieden op de omgeving, en er zijn banken van hout en een staalconstructie toegevoegd die het hele kasteel versterken. Glazen daken op stalen balken zijn uniek . Maar maak je geen zorgen, er zijn nog genoeg plekken zonder dak, dus de tour is zoals vroeger in de open lucht.

2. Pustevny, Tančírna en andere houten gebouwen
16-pustevny.jpg.aspx


De schuilplaatsen Maměnka en Libušín in de Pustevny-bergpas zouden geen verhalen vertellen, maar hele romans over de schoonheid van hout en het gevaar waarmee houten gebouwen worden geconfronteerd. Houten gebouwen geïnspireerd door art nouveau en volksarchitectuur werden ontworpen door architect Dušan Jurkovič en werden aan het einde van de 19e eeuw een symbool van het Beskydy-gebergte. In 2014 overspoelde een grote brand de eetkamer van Libušín, waardoor alleen verkoolde balken uit het sprookjesachtige houten gebouw overbleven. Samen met het huisje verdwenen schilderijen, Art Nouveau-kroonluchters, een dressoir, een serre, een klok en honderd gebeeldhouwde stoelen voor altijd. Atelier Masak & Partnerontwikkeld met behulp van de nieuwste technologie virtuele dubbele oude blokhutten. Na de wederopbouw keerde Libušín terug naar zijn vorm in 1925, toen alle onderdelen voltooid waren; daarom zijn de kleuren en sommige onderdelen anders dan voor het vuur. Het werk vorderde beetje bij beetje en op dezelfde manier als Jurkovič zelf, zelfs inclusief het gebruik van sparrenhout, waarvan het origineel uit de 19e eeuw stamt. Novy Libušín opende zes jaar na de brand in juli 2020 en is opnieuw de trots van het Beskydy-gebergte.

Tancirna-v-Racim-udoli.jpg.aspx


De Tančírna in Račí údolí in het Rychlebské-gebergte onderging enige tijd geleden ook een soortgelijke transformatie. Het gebouw uit het begin van de 20e eeuw dreigde in te storten voordat het dorp Bernartice het overnam, een restauratieproject liet opstellen en de strijd aanging om het te redden. Een unieke plek met een uitzonderlijke genius loci ontwaakte in 2015 tot een nieuw leven. De volledige reconstructie behield de bestaande historische timmerconstructie met decoratief houtsnijwerk maximaal en de Danszaal is terecht een populair toeristisch centrum geworden met een café en een zaal waar dansevenementen en workshops worden gehouden, bruiloften, maar ook dans- en avontuurworkshops voor kinderen.

3. Praag: van de dijken via het museum en de opera tot het viaduct
kobky-naplavka.jpg.aspx


Praag biedt een hele reeks getransformeerde gebouwen: maak bijvoorbeeld een wandeling over de iconische dijken van Praag! Vanaf 2019 kunt u de gereconstrueerde "kerkers" bezoeken aan de oevers van Rašínov en Hořejší nábřeží, ronde ruimtes die vroeger werden gebruikt voor de opslag van door schepen geïmporteerd materiaal. Achter de glazen draaideuren (sommige wegen trouwens ongeveer 2,5 ton en zijn gemaakt door het Amerikaanse bedrijf Reynolds) bevinden zich tegenwoordig cafés, culturele ruimtes en toiletten.

Het Nationaal Museum is na jaren van wederopbouw omgetoverd tot het schitterende juweel van het Wenceslasplein. Het majestueuze neorenaissancegebouw uit 1891 wacht al meer dan 120 jaar op revisie. Nu kunt u voor het eerst in de geschiedenis in de koepel van het pantheon kijken en genieten van het uitzicht op het historische stadscentrum. Ook in 2020, na een aantal jaren van wederopbouw, opende de Staatsopera, het toonaangevende operapodium van Praag, en 170 jaar na de ingebruikname keerden de treinen terug naar het Negrelli-viaduct. Laten we hieraan toevoegen dat de spoorbrug die het Masaryk-treinstation en het eiland Štvanice met drums en Holešovice verbindt, het verkeer in de hoofdstad bedient sinds 1850, dat het tot het begin van de 20e eeuw de langste spoorbrug van Europa was (nog steeds met de titel van de langste spoorbrug van ons land) en dat hij vanwege reparaties drie jaar buiten dienst was. Dankzij het maximale gebruik van originele materialen en technologieën is de monumentale waarde van het viaduct behouden, maar tegelijkertijd heeft het spoor een aanzienlijke modernisering ondergaan en kan het zo onderdeel worden van de snelweg Kladno met een afslag naar de luchthaven van Praag.

4. Kasteel Mitrowicz, een Zuid-Boheems juweeltje aan de oevers van de Lužnice
Mitrowicz-zamek.jpg.aspx


Tientallen jaren zonder onderhoud, nationalisatie en overstromingen: het kasteel Mitrowicz in het Zuid-Boheemse dorp Koloděje nad Lužnicí heeft dit allemaal achter de rug. De geschiedenis gaat terug tot 1565, in 1704 werd het eigendom van graaf František Wratislav van Mitrowicz , die de grootste eer had voor zijn huidige vorm. In de 20e eeuw deed het kasteel dienst als bewaarplaats van het Museum van de hoofdstad Praag en de omliggende gebouwen raakten in verval. Het monument slaagde erin nieuw leven in te blazen na een aantal jaren van wederopbouw onder leiding van architectenbureau Labor 13, de ruime tuin werd getransformeerd door tuinarchitecten Ferdinand Leffler en Anna Chomjaková van de Flera studio. Ze verlieten de plek met zijn grootsheid, maar voegden hoekjes en gaatjes toe voor de moderne mens. Het kasteel biedt nu rondleidingen, accommodatie en de mogelijkheid tot exclusieve verhuur van het gehele complex, bijvoorbeeld voor huwelijksceremonies.

5. Solnice in České Budějovice: de mooiste van de stad
042-solnice.jpg.aspx


Als je door het mooiste gebouw van de stad in České Budějovice loopt, zal iemand je adviseren over Solnice op het Piaristenplein. Een van de meest pittoreske oude huizen in de stad werd gebouwd tussen 1529 en 1531 in gotisch-renaissancestijl en werd gebruikt om graan, wapens en later zout op te slaan. Het gebouw is lange tijd niet gebruikt en is gedurende zijn hele bestaan niet herbouwd, maar na een gevoelige reconstructie worden de gerestaureerde historische elementen gecombineerd met de modernste apparatuur. Het bedrijf Salinum wilde oorspronkelijk een restaurant bouwen met een eigen brouwerij, maar Solnice was niet groot genoeg voor beide faciliteiten. De brouwerij werd daarom gevestigd in een ander huis in de aangrenzende straat en de verbinding met Solnice wordt verzorgd door een nieuw aangelegde ondergrondse bierleiding.

6. Dolní Břežany Chateau: transformatie tot hotel Chateau Clara Futura

Het kasteel in Dolní Břežany was ooit het centrum van het landgoed dat eigendom was van het aartsbisdom van Praag. In 1945 werd het overgenomen door de staat, de kerk kreeg het terug als onderdeel van restituties. Het verwoeste gebouw begon in 2016 te worden gereconstrueerd, waarbij de architecten Barbora Škorpilová en Oldřich Hájek zich bij de oproep voegden om historische ruimtes nieuw leven in te blazen, ze terug te brengen naar hun oorspronkelijke waarde en ze te verrijken met elementen van moderne hedendaagse architectuur. Het viersterrenhotel Chateau Clara Futura combineert geschiedenis met moderne elementen en werd gecreëerd met een overdekt atrium met een lobbybar, restaurant, lounges, kapel en een gerestaureerde tuin. Het hotel is onder meer bedoeld voor buitenlandse wetenschappers die in de lasercentra van Březany werken.

7. Neratov in het Adelaarsgebergte: een kerk met een glazen dak
033-neratov.jpg.aspx


Een van de mooiste plekken in het Adelaarsgebergte is Neratov met de barokke bedevaartskerk van de Hemelvaart van de Maagd Maria. Het ligt slechts een paar kilometer van de Earth Gate , net als bij de grens. De kerk heeft jaren van glorie en ontbering gekend, werd tweemaal met sloop bedreigd en er groeiden bomen op de vloer. Toen vestigden de pastoor zich hier met verschillende gezinnen met veel kinderen en samen brachten ze het dorp weer tot leven. De eerste diensten in 1990 vonden plaats onder de blote hemel, een paar jaar later begon de wederopbouw en tegenwoordig worden pelgrims en curiosa hier aangetrokken door een glazen dak, gemaakt volgens het ontwerp van Jiří Starý en Petr Dostál. Je kunt het op elk moment zien: de deuren van de Neratov-kerk zijn nooit op slot. Tijdens de normale openingstijden is er ook een uitkijkpunt in de torens, je vindt er ook een pub, winkel, café, pension, tuinieren en brouwerij.

8. Heilige Berg in Příbram: een barokke parel in het hart van Bohemen
pribram-shutterstock-1366990625.jpg.aspx


Het belangrijkste Mariale bedevaartsoord in Tsjechië heeft zijn vruchten afgeworpen voor een langdurige en genereuze renovatie: hoewel Svatá Hora bij Příbram enige tijd ontoegankelijk was voor pelgrims, is het nu weer een barokke parel in het hart van Bohemen. De huidige aanblik van het nationaal cultuurmonument dateert uit de 17e eeuw; de Italiaanse architect Carlo Lurago volgde toen het idee van de jezuïeten. De revitalisering herstelde het oorspronkelijke barokke gezicht van de Heilige Berg, maar de gebouwen kregen niet alleen nieuwe gevels en dakpannen, maar gaven ook enkele originele elementen terug. Het bedevaartmuseum van Svatohorské is uitgegroeid tot voorheen ontoegankelijke gewelfde ondergrondse ruimtes en er zijn ook gloednieuwe lezingen, tentoonstellingen en andere ruimtes gecreëerd. De grootste verandering is echter op het eerste gezicht duidelijk: de oorspronkelijke rood-witte kleur van de gevels is vervangen door een soberder grijs met oker. Wat vind je van Holy Mountain in je nieuwe jas?

9. Mariánská Týnice: voltooid project van meester Santini
075-marianska-tynice.jpg.aspx


De reis naar de magiër van architectuur Jan Blažej Santini heeft een nieuwe stop: na honderden jaren is Mariánská Týnice bij Kralovice in de regio Pilsen voltooid en voltooid. Het voormalige barokke cisterciënzer klooster, gebouwd tussen 1711 en 1768, is de zetel van het museum en de galerij van Noord-Pilsen, maar raakte daarvoor lange tijd in verval. Hij verwierf nu een nieuw klooster en een kapel, waardoor het hele complex volgens de oorspronkelijke plannen van Santini in een symmetrisch geheel werd gesloten. De fresco-versiering is ook klaar, dwz pseudo-fresco's die eruitzien als barok en de gezichten hebben van degenen die de herinnering verdienden. Het voltooide klooster maakt deel uit van een nieuwe tourmoeten de deuren van het barokke monument eind mei opengaan.

10. Kuks: barok en standbeelden van deugden en ondeugden
002-theatrum-kuks.jpg.aspx


Aan het begin van de 18e eeuw liet graaf František Antonín Špork de gebouwen van het Kuks-ziekenhuis bouwen als een kuuroord en tegelijkertijd een plaats waar gepensioneerde soldaten moesten worden verzorgd. Het is een schoolvoorbeeld van de compositie van het barokke landschap en presenteert het werk van grote kunstenaars uit die tijd: de architect Giovanni Battista Alliprandi, de beeldhouwer Matyáš Bernard Braun of de graveur Michael Jindřich Rentz. Het complex heropende zijn poorten na een uitgebreide reconstructie in het voorjaar van 2015, waarbij het mogelijk was om de tot nu toe ongebruikte en vervallen delen van het monument te herstellen en nieuw leven in te blazen. Zo kwam er een onderwijscentrum met een theaterzaalof een sightseeingtour, die de geschiedenis van de familie Špork en het functioneren van het ziekenhuis vanaf de bouw tot heden presenteert. De rondleidingen worden aangevuld met een bezoek aan het familiegraf van Špork in de crypte van de kerk en een rondleiding door de exposities van het Tsjechische Farmaceutische Museum en de fruit- en kruidentuinen, die de Orde van de Genadige Broeders gebruikte als opslagplaats voor gewassen en medicinale planten.

11. Klooster in Hostinné: transformatie van een vervallen klooster tot een sociaal centrum
042-hostinne.jpg.aspx


Het complex van het klooster in Hostinné is de moeite waard: het is het enige bewaard gebleven monument van de bouwer Wolfgang Dientzenhofer op ons grondgebied en ook een voorbeeld van een vroegbarok klooster, dat tot op de dag van vandaag in bijna zijn oorspronkelijke vorm bewaard is gebleven. De stad werd gesticht tijdens het bewind van koning Přemysl Otakar II. Nadat de franciscanen hier in 1666 kwamen, bouwden ze hier een klooster; in de jaren 60 deed het dienst als pakhuis, de stad verwierf het in 2007. Tegenwoordig herbergt het de exposities van het stadsmuseum en de bibliotheek , een deel van het complex is ook een barokke kerk van de Onbevlekte Ontvangenis van de Maagd Maria , die de galerij herbergt van oude kunstmet een verzameling kopieën van oude sculpturen. De reparatie van het oude klooster was ook succesvol omdat al het werk tot op de puntjes is gedaan zoals het hoort bij het historische gebouw. In 2012 behoorde het gereconstrueerde gebouw tot de beste gebouwen en won het de prijs Gebouw van het Jaar .

12. Hradec Králové: witte toren en galerie voor moderne kunst
042-hradec-kralove-bila-vez.jpg.aspx


Waarschijnlijk de meest onbekende van onze Witte Torens is in Hradec Králové . Het renaissancemonument is gebouwd van zandsteen uit Hořice en is wit, vooral in vergelijking met de naburige, veel donkerdere kerk van St. Ducha . Aan het einde van de 20e eeuw waren er ongevoelige ingrepen in de authentieke elementen van het gebouw en de verstoring van historische materialen. Technische problemen werden uiteindelijk de aanzet voor een volledige reconstructie. De Witte Toren kreeg een nieuw wapen en een trap met bordessen, audiovisuele apparatuur en nieuwe podiumverlichting werd in de schoongemaakte en gerestaureerde historische ruimte geplaatst . De inhoud van de audiovisuele panelen verandert regelmatig, zodat je de toren keer op keer kunt bezoeken en elke keer iets nieuws kunt ontdekken. De aandacht wordt ook gevestigd op bijna vier meter hoog en bijna een toneen glazen model dat de Witte Toren met de originele gotische kapel voorstelt.

De galerie voor moderne kunst in Hradec Králové , die zijn hoofdkantoor heeft in een laat art nouveau-gebouw, gebouwd voor het Reserve Credit Institute in 1911–12 volgens het ontwerp van architect Osvald Polívka , onderging ook een grote transformatie . De galerie is hier sinds 1990 gevestigd, maar de bank voldeed niet zo goed aan haar wensen. Na een volledige reconstructie verwierf de instelling uiteindelijk niet alleen waardige en tegelijkertijd moderne tentoonstellingsruimtes, maar ook faciliteiten voor bezoekers en medewerkers. De galerie ontving de prijs Bouw van het jaar 2017 voor zijn succesvolle reconstructie .

13. Bartholomew's Hill in Kolin
020-srovnavaci-kolin-cechy-shutterstock-1839129130.jpg.aspx


Gotische kerk van St. Hoewel Bartholomeus al meer dan 700 jaar het dominante kenmerk van Kolin is , werd de hele Bartholomeusheuvel pas in 2020 voor het eerst in de geschiedenis voor het publiek geopend. De stad kreeg een charmante en unieke hoek in het historische centrum , die nieuwe uitzichten biedt niet alleen van de kerk maar ook van andere gebouwen in de omgeving. Het gebied heeft een uitgebreide renovatie ondergaan en mensen hebben een aantal plaatsen voor het eerst bezocht: bijvoorbeeld het ossuarium , dat, hoewel het interieur versierd was met menselijke resten vergelijkbaar met het bekendere ossuarium in het nabijgelegen Kutná Hora , nooit als toegankelijk monument heeft gediend. Je kunt ook een kijkje nemen in de laatgotische klokkentoren en de oude parochieschool, waar u een interactieve, onderhoudende tentoonstelling kunt zien over de geschiedenis van de stad en beroemde persoonlijkheden van Keulen.

14. Burchtheuvel in Litomyšl
042-litomysl-zamecke-navrsi.jpg.aspx


In december 1999 werd het kasteelcomplex in Litomyšl ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en tien jaar later begon de stad met het revitaliseren van de Kasteelheuvel , een complex van historische gebouwen, binnenplaatsen, tuinen en parken. De kasteelbrouwerij, manege, koetshuis, stabiel en stallen, Piarist slaapzaal , piaristenkerk van de vaststelling van het Heilig Kruis werden hersteld , dat nu een herbergt tentoonstelling van de diocesane museum riep Angels on the Hill , een park, het eerste en bovenste binnenplaatsen en het voorplein. Het project, waaraan vier architectuurteams deelnamen, volgde op de eerder gerepareerde kloostertuinen en tegelijkertijd het nabijgelegenRegionaal museum volgens het project van architect Josef Pleskot . Als een ander onderdeel van het project werd ook de School at the Chateau opgericht , die ervaringspedagogiek en de genius loci van de plaats met elkaar verbindt.

15. Ostrava, Dolní Vítkovice, Bolt en Gong
DA-gong.jpg.aspx


Het unieke industriële monument Dolní Vítkovice in Ostrava opent zich voor de wereld: het technische monument werd opgenomen in de nationale culturele monumenten en in 2008 werd het opgenomen in de lijst van Europees cultureel erfgoed als een van de vier Tsjechische plaatsen . Oude fabriekshallen, cokesovens en hoogovens worden stilaan omgetoverd tot iconische musea en science centra . De gastank uit 1924 , die volgens het project van architect Josef Pleskot werd omgevormd tot een multifunctionele Gonghal , onderging een grote transformatie op de prestigieuze vakbeurs Expo Real in München, die tot de TOP 10 van gebouwen ter wereld behoort . De Bolt Tower, de uitbreiding van de Hoogoven met een observatieterras en een café op 71 meter hoogte, het hoogste geografische punt van de stad, zal al van verre je aandacht trekken . De Bolt Tower is een architectonisch symbool van het vuur dat altijd boven de oven ontstak als er een grote hoeveelheid hoogovengas werd geproduceerd. Het is een eindeloze spiraal, een symbool van dynamiek en welvaart.

16. Bloementuin in Kroměříž: terugkeer naar de barok
073-kvetna2.jpg.aspx


Net als in de barok kun je een paar jaar lang door de bloementuin in Kroměříž wandelen . Na reparaties kreeg het de vorm terug die het in de tweede helft van de 17e eeuw had. Zo onderging de zogenaamde warme kas , het unieke historische gebouw Ptáčnice met zwembad of Králičí kopec , voorheen verborgen in ontoegankelijke tuinfaciliteiten , een complete reconstructie . Ook de Hollandse en Oranje Tuinen waren onbereikbaar ; achter de hoge muur was alleen te zien vanaf de top van de colonnade . Tegenwoordig zijn er meerdere bloembedden met bloembollen, die in de 17e eeuw in grote aantallen uit Nederland werden geïmporteerd. Ze worden dan gevolgd door een citrustuin, die de trots was van de stichter van de tuin, bisschop Karel II van Olomouc. uit Liechtenstein-Kastelkorn. Er zijn ook een picknickweide en een tuinkas toegevoegd, en Pstruží-vijvers , gebieden voor tuinders in de Podzámecká-tuin en bezoekersfaciliteiten in het kasteel van de aartsbisschop zijn ook nieuw leven ingeblazen . Dankzij de revitalisering zijn de Kroměříž-tuinen een plek geworden waar experts van over de hele wereld nu de kunst van het verzorgen van historische parken en tuinen leren.

17. Slatiňany Chateau: kasteel, park en kinderboerderij
042-slatinany-zamek.jpg.aspx


Na minder dan drie jaar, in mei 2020, werd het kasteel van Slatiňany plechtig geopend voor het publiek . Het ontwerp van de nieuwe vorm werd gegeven aan het architectenbureau Masák & Partner , en de revitalisering van het kasteel en het park omvatte reparaties, verbouwingen, verbouwingen en nieuwbouw. Een van de meest veeleisende werken was de restauratie van het geannuleerde gietijzeren balkon aan de westgevel , en twee torentjes , gemaakt volgens de bewaard gebleven historische foto's , keerden ook terug naar het dak van het kasteel . De toegangsweg, de kasteelpoort , het sierhekwerk en de kasteeltuin met kleine gebouwen, zoals een kapel, een jeu de boules baan, een volière, een tuinhuisje ofvijver met dok . Er kwamen bankjes en een speeltuin bij en er werd ook een unieke kinderboerderij hersteld . In deze kleine hoeve, die een schuur, een vogelhuisje of een graanschuur heeft, leerden de kinderen van de graaf en de edelen op school hoe ze het landgoed in de toekomst goed moesten beheren.

18. Kabelbaan naar Sněžka
042-snezka-lanovka.jpg.aspx


Hoewel we Velehory niet hebben in Tsjechië, hebben we wel Sněžka , de enige piek die qua profiel op hen lijkt. Het meet 1.603 meter, is mooi en gevormd door gletsjers, en iedereen die alleen op pad gaat of de kabelbaan neemt, zal het onbelemmerde ronde uitzicht waarderen. Maar kleed je goed, Sněžka wordt niet voor niets Sněžka genoemd en het barre klimaat is een van de meest voorkomende landschappen. Zo reikt de wind hier in vlagen vaak tot wel 200 km / u (55 m / s). Hierdoor is de kabelbaan naar Sněžka bijna een halve dag per jaar buiten gebruik . De originele, een zitplaats, begon voor het eerst in 1949. Hij was meer dan 63 jaar in gebruik , stopte in 2012 en na bijna twee jaar van reconstructie werd hij vervangen door een nieuwe gondellift. De kabelbaan rijdt dagelijks van 8.00 uur tot 18.00 uur van Pec naar de top van Sněžka, maar vooral op het tweede deel, waar hij op korte afstand van de rand van de Reuzenmijn loopt , komt hij regelmatig harde wind tegen.

19. Thermaal in Karlovy Vary: festivalhotel
042-thermal-karlovy-vary.jpg.aspx


Het viersterren Thermal Hotel, ontworpen door de Machonins in de jaren zeventig, is niet alleen verbonden met het kuurleven van Karlovy Vary , maar ook met het filmfestival . Het ondergaat nu de grootste reconstructie tijdens zijn bestaan. Het hotelgedeelte is bijna klaar, maar de reparaties aan het thermaalbad zijn vertraagd en zullen pas dit jaar plaatsvinden; tot 2022 zal hier waarschijnlijk niet gezwommen kunnen worden.

20. Kasteel Pernštejn: herstel van de adellijke tuin
042-pernstejn.jpg.aspx


De meest fantastische van de Tsjechische kastelen, namelijk Pernštejn , is overal bekend, maar de meeste bezoekers kennen de baroktuin niet . Tot nu toe is er echter geen haast, de zogenaamde adellijke tuin gaat waarschijnlijk pas deze zomer open. De unieke barokke tuin op de helling onder het kasteel dateert uit 1806, toen was het volgens de periodepers een van de vijftien mooiste tuinen van Moravië en volgens de periodieke inventaris groeiden hier 588 fruitbomen en zorgden tuinders voor een gevarieerd assortiment. van exotische planten. Het uitgestrekte gebied is echter sinds de 19e eeuw in verval geraakt; onderhoud was relatief duur en de adel had er geen geld voor, in de 20e eeuw kwamen ze hier niet en was de tuin volledig verlaten. De wegen en tuinhuisjes, evenals de waterdistributie naar de fonteinen en zwembaden, het Turks stoombad of de vijver, ondergaan wederopbouw. U kunt er ook naar uitkijkenhet gerestaureerde Chinese paviljoen of de Comtessische tuin .

21. Ještěd: UFO en ruimte voor Lodewijk XIV.
Het beroemde berghotel en zender in Ještěd wacht de komende jaren op een nieuwe uitgebreide reconstructie. Een belangrijk deel van de reparaties zou betrekking hebben op plaatsen waar bezoekers normaal niet komen, maar ook de ingangen, hallen en het observatiedek worden getransformeerd . Er zullen ook tentoonstellingsruimtes zijn, waar een tentoonstelling zal zijn voor de constructie van Ještěd en een terras op het dak van het kabelbaanstation , de reconstructie zal ook invloed hebben op de hotelvloer of het terras, waar architecten een onconventionele kiosk in de vorm plannen van een glinsterende bal - een symbolische UFO om het verhaal te vertellen van Little Martian, een standbeeld van Jaroslav Róna . De appartementen zullen ook veranderingen ondergaan - waaronder degene die je waarschijnlijk niet zou verwachten in een futuristisch gebouw, namelijk kamers ontworpen in de stijl van Lodewijk XIV De auteurs van de architectonische studie van de restauratie, Jiří en Michal Krejčík van Arn Studio, willen de meubels laten maken van transparant polycarbonaat precies volgens de originelen uit Versailles.

bron: https://www.kudyznudy.cz/aktuality/21-nejkrasnejsich-promen-hradni-palace-hotely-zamk
 
Fotowandeling door de verlaten paleistuin bij de Praagse Burcht biedt een ongewoon uitzicht

De Grote Fürstenberg-tuin is de meest oostelijke tuin van de reeks paleistuinen op de zuidelijke helling van de Praagse Burcht. Het is op zichzelf al prachtig en biedt bovendien een ongewoon uitzicht op het historische centrum van de metropool.

De prachtige terrastuin maakt deel uit van het Fürstenbergpaleis en staat op het terrein van voormalige wijngaarden en boomgaarden. Het werd opgericht in het midden van de 17e eeuw, elf jaar geleden vond een grote renovatie plaats, waarbij de terrasdelen toegankelijk werden gemaakt. Er zijn hier meer dan 3.500 bloemen, 8.500 bomen en 2.200 rozen geplant. Een deel van de tuin is een wijngaard, die op deze plek al eeuwenlang een traditie heeft.

velka-furstenberska-zahrada-slider-1.jpg


De terrasvormige tuin biedt een ongebruikelijk uitzicht op het historische centrum, en vanaf hier is ook de hoogbouw in Pankrác te zien.

velka-furstenberska-zahrada-slider-2.jpg

Uitzicht op Mala Strana en de Petrinheuvel. Rechtsboven een uitkijktoren, in het midden de Sint-Nicolaaskerk

velka-furstenberska-zahrada-slider-3.jpg

Uitzicht vanuit de tuin richting Praagse Burcht

velka-furstenberska-zahrada-slider-4.jpg

Een blik vanuit de tuin op de Old Castle Stairs, waar tot aan het begin van de coronavirus-epidemie dagelijks massa's toeristen stroomden

velka-furstenberska-zahrada-slider-5.jpg

Uitzicht vanaf het hoogste deel van de terrastuin

velka-furstenberska-zahrada-slider6.jpg

Uitzicht naar het westen

velka-furstenberska-zahrada-slider7.jpg

De tuin bevat ook twee oranjerieën; de foto toont de westelijke

velka-furstenberska-zahrada-slider8.jpg

Onderdeel van de naburige Kleine Fürstenbergtuin

velka-furstenberska-zahrada-slider9.jpg

Het onderste deel van de Grote Fürstenberg-tuin wordt bezet door de Poolse ambassade

velka-furstenberska-zahrada-slider10.jpg

Een huis met een kassa in de tuin

velka-furstenberska-zahrada-slider12.jpg

Toegangsweg vanaf Valdštejnská. Links de muur van de Belgische ambassade, rechts het hekwerk van de Poolse ambassade

velka-furstenberska-zahrada-slider11.jpg


bron: prazskypatriot.cz
 
Nog zo'n mooi uitzichtpunt, omgeving Liberec:
Het beschermde natuurgebied van het IJzergebergte (PLA) omvat het IJzergebergte en zijn uitlopers (met uitzondering van de Černostudniční-kam), ongeveer tussen de steden Liberec, Frýdlant, Nové Město pod Smrkem, Kořenov, Tanvald en Jablonec nad Nisou. In het oosten bereikt het de staatsgrens met Polen en grenst verder aan het Nationaal Park Krkonoše.

 
De mooiste rozentuinen van Tsjechië

Stekník-kasteel in Žatec

9684de70-0da6-4f04-8f1e-0fa4511959cc.jpg

Kasteel Stekník is een van de belangrijkste Rococo-gebouwen in Bohemen. De gebouwen van de kasteelkapel, de sala terrena, de gang van de eerste verdieping en de zuidelijke vleugel van het kasteel met een tentoonstelling van historisch speelgoed en kinderwagens uit het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw zijn open voor het publiek . De terrastuin van het kasteel is ook interessant.

Rozentuin in het kasteelpark in Častolovice
1bc26335-cc88-4399-b5f6-1690299c76b1.jpg

De rozentuin in Častolovice werd opgericht door de moeder van de huidige eigenaar Diana Phipps Sternbergová. De rozentuin staat in verbinding met de watertuin en de aanwezige banken nodigen uit tot verpozen in het centrum van natuurlijke pareltjes.

Wedstrijdrozenkrans in Hradec Králové
37f78040-b763-463c-ad3c-f31e5315073f.jpg

Omdat er nog steeds nieuwe soorten rozen worden gekweekt, moeten hun kenmerken worden geëvalueerd, zodat alleen de beste kunnen worden gepromoot. Een van hen, de enige in zijn soort in Centraal- en Oost-Europa, bevindt zich ook in de Tsjechische Republiek, in Hradec Králové.

Rosarium - Rozenboomgaard op de Petrin-heuvel
f1404a79-cfa1-4e93-a968-2299a21b88b6.jpg

Rozen in de rozentuin aan de top van Petřín in Praag worden geplant op drie regelmatige oppervlakken, zoals een ellips, een cirkel en een open waaier. Op een oppervlakte van ongeveer 6 hectare worden 7.800 exemplaren rozen aangeplant. Op het eerste gezicht vallen rozen die tussen witte structuren kruipen op.

Kasteelarboretum en rosarium in Slatiňany
a9588e56-0e7c-4023-987b-48fe4b0a7b8b.jpg

De administratie van het staatskasteel van Slatiňany opende in 2013 samen met Vítězslav Haupt van de Centaurea-vereniging een nieuw gebouwd arboretum en rosarium in het tuincentrum van het kasteel.

Rozentuin Konopiště
0c4bd5e2-7154-4f49-87e5-5526c9f2e130.jpg

De rozentuin werd rond 1900 gesticht door aartshertog Francis Ferdinand d'Este.

Rosarium in de Botanische Tuin in Olomouc
6d131850-da32-4be6-bc86-e36b10449940.jpg

Een deel van de botanische tuin in Olomouc is een unieke rozentuin met een collectie van meer dan 600 soorten grootbloemige rozen, evenals de kleuren van gloeiende boomgaardrozen, kruipende, deksel- en originele botanische soorten.

Rozenboomgaard in Lidice
fab824be-8983-41e6-bae4-054a96094439.jpg

De rozenboomgaard in Lidice is een van de grootste rozentuinen van ons land. Hier groeien en bloeien meer dan 24.000 rozenstruiken in 240 soorten, waaronder het unieke ras Lidice. En er groeien nog steeds nieuwe struiken. Pasgetrouwden planten ze bijvoorbeeld hier nadat ze hun "ja" woord hebben gegeven op deze romantische plek.

Květnice-tuin op Petřín in Praag
53c33373-7e75-4eec-b357-5f9296414a4b.jpg

Een genot voor liefhebbers van vaste planten. Op de top van de Praagse Petřín, met de enige ingang van de aftakking van Růžový sad naar het restaurant Nebozízek, ligt een van de meest charmante tuinen in Praag - Květnice. In 2019 is de tuin volledig gerevitaliseerd.

Rozentuin bij het kasteel in Děčín
57ddb737-2e10-45a8-bea1-a462dc4f909d.jpg

Een van de mooiste plekken in het kasteel van Děčín is de rozentuin. Zijn charme ligt in de combinatie van de uitzonderlijke barokke architectuur en de betoverende schoonheid van bloeiende rozen. De naam Rozentuin verspreidde zich na 1881, toen hier een van de beroemdste rozenkransen van de Habsburgse monarchie werd gevestigd.

Olomouc historische parken en verzamelkassen Flora Olomouc
06b65b5f-cdfe-4aed-9a99-5916deaa252a.jpg

Liefhebbers van exotische flora en fauna in de palm-, cactus-, tropische en subtropische kassen vinden hier bloeiende orchideeën, palmbomen, wijnstokken, rijpende papaja's en citrusvruchten. De ring van stadsparken vormt een ideale verbindende schakel tussen de historische kern en moderne gebouwen.

Kasteelpark en rozenkrans bij kasteel Jemniště
c84406ec-1d97-4534-874a-68261457393c.jpg

Het kasteelpark werd rond 1725 in Jemniště gesticht door František Adam Trauttmansdorff. Jindřich Rottenhan bracht aan het einde van de 18e eeuw grote veranderingen aan in de organisatie van het park en in de aanplantingen.

bron: kudyznudy.cz
 

kuurgast

Donateur
Ik heb dit topic nog eens doorgelezen en het staat vol met erg leuke tips voor bezienswaardigheden in Tsjechië. :lezen:

Top attracties van Tsjechië.

Deze 10 bezienswaardigheden in Tsjechië moet je zien tijdens een vakantie.

Tsjechië is een land met prachtig natuurschoon en ook aan attracties ontbreekt het niet. In elke regio of het nu Bohemen of Moravië is, zijn er bezienswaardigheden voor jong en oud. De meest populaire attracties hebben wij op een rijtje gezet. Mis er geen één!

1. De kabelbaan naar Petřín in Praag
De Petřín-heuvel is een uitgestrekt groen park in Praag gelegen boven de rivier de Moldau en onder het klooster van Strahov. De kabelbaan naar de top van de Petřín-heuvel is de populairste attractie van Praag en Tsjechië. De kabelbaan uit 1891 rijdt elk kwartier omhoog. De lift is geopend van 08:00 tot 23:00 uur en in vier minuten tijd overbrug je een afstand van 510 meter en 130 hoogtemeters. Om mee te gaan met de kabelbaan is een openbaar vervoer ticket nodig. Bovenop de heuvel staat de uitkijktoren van Petřín, geïnspireerd op de Eiffeltoren in Parijs. Je hebt er een geweldig uitzicht over het stadscentrum en de Praagse Burcht. Petřín Park heeft tal van wandelpaden langs kleurrijke fruitbomen, speeltuinen en door een rozentuin. In de buurt van de uitkijktoren is er een spiegellabyrint.

2. Dolní Vítkovice in Ostrava
Voor 170 jaar werd in Dolní Vítkovice steenkool gewonnen en ruw ijzer geproduceerd. Tegenwoordig is Dolní Vitkovice de toeristische trekpleister van Ostrava. De stad, gelegen in het noorden van Moravië, transformeerde het industriële complex is een educatief, sociaal en cultureel centrum. Op het terrein is een erfgoed- en wetenschapsmuseum voor kinderen en een klimhal. Bovendien zijn er regelmatig evenementen en worden er internationale festivals georganiseerd met optredens tussen de ijzeren torens en schachten, zoals het festival Colours of Ostrava. Bezoekers krijgen met een rondleiding inzicht in het proces van de steenkoolwinning en over het functioneren van de ovens met hun vloeibaar ijzer. De Bolt-toren is een spiraalvormige structuur met loopbruggen die om de hoogoven zijn geplaatst. De toren is vernoemd naar de wereld beroemde Jamaicaanse sprinter Usain Bolt die regelmatig in Ostrava was vanwege sportwedstrijden. In 2015 zegende hij de unieke structuur.

3. Aqualand Moravia
Zuid-Moravië is niet alleen een geweldige plek om de natuur en de Moravische wijnen te leren kennen. Aan het Nové Mlýny stuwmeer ligt een groot waterpark genaamd Aqualand Moravia. Het aquapark is sinds 2013 geopend. Er zijn verschillende binnen- en buitenzwembaden en er is een enorm aanbod aan waterglijbanen en andere waterattracties. Voor wellnes liefhebbers zijn er een sauna’s, massages, jacuzzi’s en tal van hydrominerale behandelingen.

4. Mirakulum Park
Een van de leukste attracties in Tsjechië voor kinderen is Mirakulum. Het is een gigantische speeltuin waar kinderen met hartenlust kunnen klimmen, klauteren en spelen. Het amusementspark tussen Praag en Boheems Paradijs heeft een doolhof, een amfitheater, een kinderboerderij, een kinderdorp, touwparken, verschillende waterglijbanen en een stoomtreintje. Het dominante kenmerk van het hele park is een houten kasteel met hangbruggen, glijbanen, uitkijkposten en ondergrondse gangen.

5. Openluchtmuseum in Rožnov pod Radhoštěm
Maak kennis met vroegere tijden en ontdek de Tsjechische tradities in het openluchtmuseum van Rožnov pod Radhoštěm. Het park ligt in het oosten van Tsjechië aan de voet van het Beskiden gebergte. Bezoekers kunnen verschillende historische houten gebouwen bekijken die zijn ingericht zoals 100 tot 200 jaar geleden. In het hoogseizoen worden er verschillende oude ambachten beoefend. In het museum kun je lokale specialiteiten proeven, zoals frgál. Een ronde koek met jam, kwark of maanzaad. Tijdens feestdagen, zoals met Pasen, maak je kennis met Tsjechische tradities. In de zomer zijn er daarnaast regelmatig folklore optredens met dans en muziek.

6. iQLANDIA in Liberec
iQLANDIA in Liberec in de regio Noord-Bohemen richt zich op kinderen en informeert hun op een interactieve manier over wetenschap, natuurkunde en biologie. De tentoonstellingen zijn in het Engels en zijn geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. De hal bestaat uit vier verdiepingen waar kinderen ervaren hoe een aardbeving voelt, een training van een astronaut is en ze leren hoe een wasmachine en toilet werkt. iQLANDIA is perfect te combineren met het aquapark Babylon dat tegenover elkaar ligt.

7. Boomkroonpad in Lipno
In het zuiden van Bohemen ligt het grootste meer van Tsjechië. Het Lipnomeer heeft een oppervlakte van 47,8 km2 en is vernoemd naar het plaatsje Lipno. In deze plaats staat op de 890 meter hoge Kramolín berg een uitkijktoren. Het boomkroonpad van Lipno werd in 2012 geopend en is 40 meter hoog. Via een 674 meter lang pad wandel je langs de bomen om vervolgens boven de toppen uit te kijken. Op het uitkijkplatform heb je een spectaculair uitzicht over de groene omgeving van het Lipnomeer. Met mooi weer is het zelfs mogelijk om de Alpen te zien.

8. DinoPark Plzeň
De stad Pilsen staat bekend om de pils die hier is ontstaan. In 1869 werd het eerste pilsje gebrouwen en sindsdien is pils niet meer weg te denken. In de Pilsner Urquell brouwerij wordt nog steeds naar oud recept pils gebrouwen. Voor families is een bezoek aan een brouwerij wat minder interessant, maar gelukkig heeft de stad Pilsen meer leuke attracties. DinoPark Plzeň is de meest bezochte attractie van de regio Pilsen. Het is verbonden met de dierentuin van Pilsen en bezoekers kunnen een combi-ticket kopen. Het park met bewegende dinosauriërs biedt een kijkje in het leven van 200 miljoen jaar geleden toen spinosaurussen, tyrannosaurussen en velociraptors op aarde leefden.

9. De Sky Walk en hangbrug in Dolní Morava
Dolní Morava heeft sinds vorig jaar veel aandacht getrokken vanwege de komst van de langste hangbrug ter wereld. De hangbrug overbrugt een afstand van 721 meter en is het gehele jaar open. Combineer de Sky Bridge 721 met het beklimmen van de Sky Walk. Deze uitkijktoren met een dempelvrij pad brengt je op 55 meter hoogte. Op het hoogste punt kun je over een touwnet kruipen en naar beneden kijken. In de zomermaanden is het daarnaast mogelijk om met de glijbaan naar beneden te gaan vanaf de Sky Walk.

10. De kabelbaan naar de bergtop Sněžka
Met het record “hoogste berg van Tsjechië” scoor je al snel. De Sněžka in het Nationale Park Reuzengebergte mag deze titel dragen. Met haar 1602 meter is het de hoogste berg van Tsjechië. In 1949 werd de kabelbaan naar de top geopend. De cabine voor vier personen brengt je in 15 minuten naar top vanuit Pec pod Sněžkou en heeft een tussenstop in Růžová Hora. Op de Sněžka is er een weerstation, restaurant en postkantoor. Het is mogelijk om met de lift terug naar het dal te gaan of kies uit een van de wandelpaden. De routes zijn gemiddeld 8 kilometer.

Bron visitczechrepublic.com, waar je alle bijhorende links en nog veel meer info kan vinden.
 
Bovenaan