Monument voor slachtoffers van het communisme

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
The walking dead?!

Door: JBussers

Beeldhouwer Olbram Zoubek ontwierp een monument voor de slachtoffers van het communisme. Ruim veertig jaar communisme in het voormalige Tsjechoslowakije leidde tot 205.486 veroordeelden, 4500 gestorven burgers in gevangenissen, 248 opgehangen mensen, 248 aan de grens doodgeschoten mensen en daarbij nog eens 170.938 gedwongen emigranten.



Om dit te herdenken is er ter nagedachtenis een monument geplaatst. Het staat voor de slachtoffers van het communisme.

Wie vanuit het historische centrum van Praag in de richting van de Moldau loopt en de Legii-brug oversteekt, hoeft alleen maar rechtdoor te lopen om vanzelf bij het monument uit te komen. Half verscholen onder de bomen en omgeven door groen bevindt zich tegen een steile helling een trap waarop een man zeven keer achter elkaar is uitgebeeld. Van achter naar voren zie je steeds een man die minder beschadigd is. Niet door vandalisme of erosie. Het is de uitbeelding van de slachtoffers.

De man, zoals die er staat, is een "Mulk", iemand die voorbestemd is om te worden geliquideerd. Het monument laat zien hoe tegenstanders van het communistische regime in Tsjechoslowakije psychisch en fysiek werden vernietigd.

Het is een van de vele beelden die Praag rijk is. Echter, de gedachte hierachter heeft een belangrijke historie en dient dan ook niet te worden vergeten. Daarbij is het niet erg ver lopen om dit prachtige beeld te bezoeken.

Bron: columbusmagazine.nl
 
Bovenaan