Film Miloš Forman, regisseur

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Miloš Forman 85 jaar

Op zaterdag 18 februari is de wereldberoemde regisseur Miloš Forman 85 jaar oud geworden.

forman.JPG

Miloš Forman is in 1938 geboren in Čáslav in het toenmalige Tsjechoslowakije, en studeerde later aan de beroemde Praagse filmacademie FAMU. Zijn film Černý Petr (Peter en Pavla/Black Peter) (1963) won in 1964 op het Internationaal Film Festival van Locarno de hoofdprijs. De film Hoří, má panenko (Het brandt, mijn liefje/The firemen's ball) (1967) werd genomineerd voor een Oscar, de prijs die Forman later zou winnen met zijn films One flew over the Cuckoo's nest (1975) en Amadeus (1984).

De volledige filmografie van Miloš Forman is hier te bekijken.

Foto © Sara Saudkova (van http://milosforman.com)
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Pelhřimov

Donateur
Miloš Forman (86) overleden

De Tsjechische Oscar-winnende regisseur Miloš Forman is gisteren, 13 april 2018, op 86-jarige leeftijd overleden na een kort ziektebed. Dat maakte zijn vrouw Martina bekend aan het Tsjechische persbureau CTK.

Forman overleed in zijn huis in Connecticut, Amerika.

Hij werd bekend met films als One Flew over the Cuckoo's Nest, Amadeus, Hair en The People vs. Larry Flynt. Hij won twee keer een Oscar voor beste regisseur.

De film The Fireman's Ball / Het brandt, mijn liefje / Tsjechisch: Hoří, má panenko is een filmkomedie uit 1967. In 1969 werd de film genomineerd voor de Oscar voor beste buitenlandse film.
 
Laatst bewerkt:

Ad Verschoor

Donateur
Eerbetoon aan Miloš Forman in Kino Rotterdam

Kino Rotterdam brengt een eerbetoon aan de recent overleden regisseur Miloš Forman. Er zijn speciaal vier vertoningen van zijn Amerikaanse doorbraakfilm One flew over the cuckoo’s nest. Voor deze film kreeg Forman zijn eerste Oscar voor beste regie – de tweede zou hij 10 jaar later krijgen voor Amadeus.

'McMurphy heeft een crimineel verleden en is opnieuw in de problemen gekomen en veroordeeld door de rechter. Om aan zijn gevangeniswerk te ontsnappen, doet hij alsof hij gek is waardoor hij naar de psychiatrische afdeling wordt gestuurd. Eenmaal daar rebelleert hij tegen het ziekenhuissysteem, maar daar is zuster Ratched helemaal niet blij mee.'
(Tekst: Kino Rotterdam)

Vertoningsdata:
Zondag 29 april – 20:30
Donderdag 3 mei – 20:30
Maandag 7 mei – 21:00
Woensdag 9 mei – 21:00
Meer informatie over de vertoningen en de kaartjes vindt u hier.


One Flew Over The Cuckoo’s Nest | VS | 1975 | Miloš Forman | 137 min.
Met o.a. Jack Nicholson, Louise Fletcher en Michael Berryman.
Engels gesproken met Nederlandse ondertiteling.

Plaats: KINO, Gouvernestraat 129-133, 3014 PM Rotterdam
 
Bovenaan