Milieu/klimaat

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Intussen is bekendgeraakt dat het energiebedrijf CEZ, deels in het bezit van de overheid, maanden geleden al twee dochterondernemingen oprichtte voor de bouw van nieuwe reactors bij de kerncentrales in Temelin en Dukovany. Volgens Havlicek gaat het om een duidelijk signaal dat het investeringsproces van start is gegaan.
Uitbreiding kerncentrale Dukovany: aanvraag ingediend

De geplande uitbreiding van de Dukovany-kerncentrale in Moravië met extra reactorblokken gaat een nieuwe fase in. Woensdag heeft de energiegroep ČEZ bij de dienst voor nucleaire veiligheid (SÚJB) een aanvraag ingediend voor de uitbreiding van de kerncentrale van Dukovany.

De aanvraag betreft twee nieuwe reactorblokken met elk een vermogen van 1200 megawatt. Operator ČEZ heeft de voorbereidingsfase, die vijf jaar duurde, nu beëindigd, zoals hij in een persbericht aankondigde. Vervolgens wordt een goedkeuringsproces volgens de Atoomenergiewet geopend.

De bouw van de geplande nieuwe reactorblokken bij de kerncentrale van Dukovany staat gepland voor 2029. Het einde van het werk is gepland voor 2036. Eind 2022 moet duidelijk zijn welke technologiegroep de blokken ontwerpt, zoals minister van Industrie Karel Havlíček in februari aankondigde bij zijn bezoek aan de kerncentrale.

ČEZ heeft een documentatie van 1600 pagina's bijgevoegd en gepubliceerd. "Net als bij milieueffectbeoordelingen is maximale openheid en transparantie ons doel in dit licentieproces", benadrukt ČEZ-directeur-generaal Daniel Beneš.

De geplande bouwkavel bevindt zich in de directe omgeving van de bestaande centrale. Het onderzoeksinstituut voor waterbeheer, de Masaryk-universiteit in Brno en het Instituut voor nucleair onderzoek in Řež bij Praag hebben deelgenomen aan de studies en analyses van het project. Ze beoordelen onder meer de natuurlijke omstandigheden ter plaatse en de mogelijke omgevingsinvloeden van het bedrijf.

De kerncentrale in Dukovany heeft momenteel vier reactorblokken met een totaal vermogen van 2040 megawatt. In februari 1985 werd begonnen met het eerste reactorblok. Volgens de energiecentrale ČEZ kost de bouw van de nieuwe blokken tussen de 140 en 160 miljard kronen (tussen 5,2 en 6 miljard euro).

Bron radio.cz/de

"Net als bij milieueffectbeoordelingen is maximale openheid en transparantie ons doel in dit licentieproces", benadrukt ČEZ-directeur-generaal Daniel Beneš.
Wel vreemd dat dit nu ingediend wordt, terwijl Tsjechië en de hele wereld iets anders aan zijn hoofd heeft.
 

Ad Verschoor

Donateur
‘We móeten de kerncentrales wel uitbreiden. Tsjechië ligt niet aan zee’

Europese Green Deal Tegenstanders noemen de in hun ogen gammele kernreactoren in het Tsjechische Temelín spottend ‘de grootste vibrators ter wereld’. Maar de Tsjechische regering zweert bij kernenergie.

data57398846-c8cfa0.jpg

Koeltorens van de kernreactoren bij het Tsjechische Temilín. Foto Sean Gallup

In het lieflijke Boheemse heuvellandschap in Tsjechië doemen ze plots op: de vier kolossale koeltorens van kerncentrale Temelín. Directeur Petr Závodský is trots op zijn ‘nucleaire kathedraal’. „Daar, rechts op het terrein, komen in de toekomst twee extra reactoren.” Het is begin maart, vlak voor de corona-lockdowns in Europa. Op reportage naar Tsjechië is nog mogelijk. Maar de veiligheidsvoorschriften in de Temelín-centrale zijn dan al extra aangescherpt voor bezoekers.

Temelín en de in het oosten van het land gelegen Dukovany-kerncentrale voorzien in ruim 30 procent van de Tsjechische elektriciteitsconsumptie. „In 2040 willen we naar 50 procent”, zegt Závodský. „We móeten de kerncentrales wel uitbreiden. Vervuilende kolencentrales sluiten en ze vervangen door windmolenparken is een mooi streven. Maar windmolens zijn pas rendabel off shore. En Tsjechië ligt niet aan zee.”

Met deze logica voert de Tsjechische premier Andrej Babis in de Europese Unie verwoed campagne voor kernenergie. Andere kernenergielanden – Frankrijk, met 58 van de in totaal 126 Europese reactoren, voorop – verschuilen zich dankbaar achter Babis’ rug. Want kernenergie verdedigen is niet populair. Zeker niet sinds het door een tsunami veroorzaakte ongeluk in 2011 met de kerncentrale in het Japanse Fukushima. Ruim 100.000 mensen werden toen geëvacueerd vanwege mogelijk radioactief besmettingsgevaar. Duitsland besloot daarop abrupt tot een Atomausstieg: alle kerncentrales moeten er uiterlijk in 2022 dicht.

Kernenergie heeft inmiddels ook volgens de Europese Commissie geen toekomst. Het hoort, vindt Brussel, niet thuis in de Green Deal-klimaatplannen die de verantwoordelijke Eurocommissaris Frans Timmermans onlangs presenteerde. Kernenergie is „niet duurzaam en hartstikke duur”, zei Timmermans in januari in NRC.

Tegengeluid
Maar nu EU-landen onder ogen zien hoe groot de Green Deal-uitdaging (klimaatneutraal in 2050) in economische termen is, zwelt het tegengeluid aan. De dreiging van een diepe recessie door de coronacrisis wordt vooral in Midden-Europese landen aangegrepen om de Europese klimaatplannen on hold te zetten. „We moeten daar realistisch in zijn”, zegt Hans Bruyninckx, directeur van het Europees Milieuagentschap, in de Vlaamse krant De Morgen. „Je kan niet verwachten dat milieu en klimaat nu de eerste bekommernissen zijn. Mensen, bedrijven en landen zijn bezig met overleven.”

data57437170-07b98c.png


In Duitsland, dat aanvankelijk eensgezind leek over de kernuitstap, groeit de twijfel: was de Ausstieg niet te voorbarig? Het afbouwen van kernenergie loopt er parallel aan de sluiting van kolencentrales. Kunnen wind- en zonne-energie het wel opvangen? Dezelfde zorgen leven in België waar energienetbeheerder Elia de geplande deadline voor de twee Belgische kerncentrales in 2025 onverantwoord noemt. Onlangs riep de provincie Zeeland op tot uitstel van sluitingsdatum 2033 voor de kerncentrale in Borssele. Om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen – en volgens critici ook om de miljarden kostende ontmanteling voor zich uit te schuiven – zegt de provincie, is „behoud van de uitstootvrije kerncentrale” een noodzaak. En behalve in Tsjechië liggen in meerdere Midden- en Oost-Europese landen plannen voor nieuwe kerncentrales op de tekentafel.

Eind vorig jaar nam het Europees Parlement een amendement aan van VVD-Europarlementariër Jan Huitema waarin kernenergie wordt gezien als ‘een serieuze optie om klimaatverandering tegen te gaan’. „We hebben de luxe niet om kernenergie uit te sluiten op basis van onderbuikgevoelens”, zegt Huitema in Brussel. ,,Maar als de Europese Commissie het als ‘Green Deal-onwaardig’ bestempelt, wordt er dus ook geen Europees geld voor vrijgemaakt.” Dat schrikt banken en investeerders af, die de financiering van kerncentrales niet aandurven zónder Europese miljardensteun, zegt Huitema. „Brussel moet het aan landen overlaten hoe ze toewerken naar klimaatneutraliteit. Als een land er voor kiest dat met kerncentrales te doen, prima.”

Het pleidooi van de Tsjechische premier Babis’ wint aan kracht. Op de EU-klimaattop eind vorig jaar dwong hij af dat in de slottekst – tegen de zin van vooral de Duitse bondskanselier Angela Merkel – een zin werd toegevoegd die de Tsjech als een trofee mee naar huis nam: ‘We erkennen dat sommige EU-lidstaten kernenergie in hun nationale energiemix opnemen’. Een vileine Babis sneerde op de Brusselse top nog naar zijn buurland Oostenrijk, van oudsher fel tegen kernenergie. Hij had vlak voor de top nog een website geraadpleegd die de energieproductie in EU-landen bijhoudt. „En nou komt de grap”, zei hij. „Oostenrijk zat vanochtend om kwart over zeven al op 25 procent uit Tsjechië geïmporteerde kernenergie.”

Hypocriet
René Nedela, de Tsjechische staatssecretaris voor kernenergie, houdt niet van omwegen. De Oostenrijkers zijn „hypocriet”. Wat Timmermans over kernenergie zegt is „niet waar”. En de Duitsers? Die krijgen volgens Nedela nog spijt van de sluiting van hun kerncentrales. „Duitsland wordt nu afhankelijk van energie-import uit andere landen.”

In zijn werkkamer in het statige Praagse ministeriegebouw aan de Moldau wijst hij naar buiten. „Veel zon zien wij niet. En ook andere duurzame energiebronnen, zoals wind en waterkracht, zijn hier nauwelijks rendabel. Onze vervuilende kolencentrales afbouwen: akkoord. Maar wat houden we over als ook kernenergie wordt afgeschreven?”

Gascentrales bouwen is volgens Nedela voor een ex-Oostblokland als Tsjechië geen geruststellend vooruitzicht. „Dan wordt je grotendeels afhankelijk van Russisch gas en kom je opnieuw in de politieke invloedssfeer van Moskou.”

Hij hoopt dat ‘Brussel’ het Europese energie- en klimaatbeleid heroverweegt en kernenergie een eerlijke kans geeft. „Ook Timmermans’ argument dat kernenergie te duur is klopt niet.” De bouw is kostbaar, ruim zeven maal duurder dan de bouw van een gascentrale, geeft de staatssecretaris toe. „Maar daarna heb je voor minstens zestig jaar goedkope en schone energie. Elke dag. Gegarandeerd.”

Nedela zwijgt wijselijk over de enorme extra kosten voor de bouw van nieuwe kerncentrales, waar bijvoorbeeld Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk mee te maken hebben, door de toegenomen veiligheidseisen. Het gevolg is dat de centrales veel duurder worden dan begroot, of dat de bouw niet doorgaat.

Een paar kilometer verderop loopt student Ondrej Novak, gehuld in smetteloos wit laboratoriumpak, door de gangen van het VR-1-reactortrainingscentrum. Voor kernenergiestudenten aan de Praagse Technische Universiteit is dit het heiligdom. „Wij zijn een van de weinige faculteiten in de wereld met een wérkende kernreactor in huis”, glundert Novak. Elke jonge Tsjech die droomt van een ingenieursbaan in de kerncentrales heeft hier, aan het kleine testreactorvat, zijn eerste ervaring opgedaan.

Op zijn revers zit een stralingsmetertje gespeld dat in geval van te hoge radioactiviteit gaat piepen. „Maar maak je geen zorgen. Een drukke straat oversteken is gevaarlijker.”

Hoewel de financiering nog onzeker is heeft de Tsjechische politiek onlangs de knoop doorgehakt over het vergroten van de capaciteit van de Dukovany-centrale. „Op termijn hoop ik dat de uitbreidingsplannen van de Temelín-centrale concreet worden”, zegt faculteitshoofd Jan Rataj van de Technische Universiteit. Het aantal studenten dat zich aan zijn faculteit inschrijft stijgt de laatste jaren weer. „We gaan ze hard nodig hebben. Want het doel, in 2040 voor vijftig procent draaien op kernenergie, is ambitieus.”

data57398852-4337a1.jpg

In Oostenrijk wordt regelmatig geprotesteerd tegen de kerncentrale net over de grens in Tsjechië Foto David Veis/EPA

Radioactief gat
„Welke Tsjech heeft het recht om verderop een kuil te graven en daar radioactief afval in te storten waar duizenden generaties na ons nog last van hebben?” Net over de grens in Oostenrijk, zestig kilometer zuidwaarts van Temelín, zet Manfred Doppler zijn glas bier met een klap op tafel.

In de streek rond grensstadje Wullowitz kent iedereen Doppler, veteraan van het Oostenrijkse Anti Atom Komitee. Hij was er bij tijdens de eerste Oostenrijkse protesten tegen de onveilig geachte Temelín-centrale – nog gebouwd met Sovjettechnologie in 1987. Het verzet was fel, grensovergangen werden maandenlang geblokkeerd, en Oostenrijk dreigde zelfs met een veto tegen de EU-toetreding van Tsjechië. De Europese Commissie moest tussen beide komen en dwong bij de Tsjechen af dat ze de centrale op ‘een Europees veiligheidsniveau’ zouden brengen, vastgelegd in het Temelín-akkoord.

„Gelukkig zit er in Brussel nu een Commissie die weinig meer op heeft met kernenergie”, zegt Doppler. Dat Oostenrijk ondanks het anti-kernenergiebeleid toch energie uit Tsjechië importeert is volgens hem „een kwestie waarin elke Oostenrijker zijn verantwoordelijkheid moet nemen”. Op de Europese energiemarkt is het soms moeilijk te herleiden uit welke energiebronnen het aanbod van een leverancier is opgebouwd.

Het activisme van Doppler maakt op de gemiddelde Tsjech geen enkele indruk, weet Jan Haverkamp, verbonden aan Greenpeace en docent aan de Tsjechische Masaryk Universiteit. „Kernenergie is in Tsjechië een religie.” Al decennia volgt de Nederlander de kernenergiepolitiek in Midden-Europa op de voet. „Na de wende in 1989 was er in Tsjechië nog even een periode van ongemak met die Sovjetcentrales. Maar nu heerst de heilige overtuiging dat zonder kerncentrales het land in het donker zit. Kritiek op de „gammele status” van de Temelín-centrale is er nauwelijks. „Terwijl experts de Temelín-turbines ’s werelds grootste vibrators noemen.”

In de namiddag streelt Temelín-directeur Petr Závodský liefdevol de panelen in de simulatie-controlekamer. De rode lockdown-knop, te gebruiken in geval van een incident, laat hij onaangeroerd. „We óefenen er hier wel mee, maar in het echt is het nooit nodig geweest.” Zijn centrale kan „nog zeker zestig jaar mee”, denkt Závodský. „In Oostenrijk mogen ze blij zijn als Temelín in de toekomst de capaciteit kan verdubbelen. Schone en goedkope energie om de hoek. Nu alleen nog financiers vinden.”

Bron: nrc.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechische overheid zet plannen voor nieuwe kernreactor door

De Tsjechische regering is in gesprek met het Tsjechische energiebedrijf ČEZ over de bouw van een nieuwe kernreactor bij Dukovany, 40 km ten westen van Brno. De intentie is om de nieuwe reactor in 2036 in bedrijf te nemen.

De Tsjechische overheid heeft een aandeel van 70% in ČEZ en onderhandelt volgens Euractiv al langer met het energiebedrijf over de voorwaarden waaronder een nieuwe kerncentrale tot stand kan komen.

1.200 megawatt emissievrije stroom
Bij het dorpje Dukovany heeft ČEZ al 4 kernreactoren in bedrijf. Deze reactoren, opgeleverd in 1985 en 1987, zijn samen goed voor bijna 2.000 megawatt (MW) aan vermogen. Met de nieuw te bouwen reactor komt daar 1.200 MW bij. De jaarproductie van deze reactor is genoeg voor ruwweg 10% van het Tsjechische elektriciteitsverbruik. In maart 2020 deed ČEZ overigens een vergunningsaanvraag bij de nucleaire veiligheidsdienst voor de bouw van 2 reactoren, elk tot 1.200 MW sterk.

Tsjechië wil het nieuwe nucleaire vermogen bouwen om op termijn de oude reactoren te vervangen, die zijn tegen 2036 al 50 jaar in gebruik. Daarnaast verwacht Tsjechië tussen 2030 en 2040 ook zijn bruinkoolcentrales te sluiten. Net als waterkracht en biomassa leveren kerncentrales CO2-neutrale elektriciteit op afroep. Een belangrijke kwaliteit in een elektriciteitsmarkt met een groeiend aandeel wind- en zonnestroom en toenemende restricties aan de CO2-uitstoot.

Aarzelende aandeelhouders leggen de bal bij de overheid: winst of verlies voor Tsjechische staat
De overheid schat de kosten van de bouw op CZK 140-160 mrd (€ 5 – 6 mrd), minderheidsaandeelhouders in ČEZ en andere critici vrezen dat de kosten flink hoger zullen uitvallen. Het beursgenoteerde energiebedrijf staat daarom niet te springen om de risico’s van de bouw en exploitatie van de kerncentrale op zich te nemen.
Om het project doorgang te laten vinden, overweegt de Tsjechische overheid ČEZ een ‘redelijke garantieprijs’ voor de volledige productie te bieden. De overheid gaat daarna met de elektriciteit de markt op en neemt zo het risico voor variabele groothandelsprijzen volledig over.

Voor deze financiële constructie moet de Tsjechische overheid nog wel het gesprek aan met de Europese Commissie.

Bron: Euractiv, ČEZ
 
het is een perfect plan op hoog niveau.
zorg eerst dat alle andere alternatieven een importheffing krijgen
dan voor een regelgeving die het extra moeilijk maakt zonnepanelen te installeren (voor een economische prijs)
en als creme de la creme, verplicht grootverbruikers altijd heeel veel af te nemen.
ik zie in mijn tuin dukovany, ik weet dat het niet zonder gaat, maar weet ook dat het anders kan...
 

Ad Verschoor

Donateur
Steggelen over mijn bij drielandenpunt

In het zuid-westen van Polen ligt een klein stukje ingeklemd tussen de Neisse met daarachter Duitsland en Tsjechië. Een erfenis van Stalin die niet wilde dat Duitsland zou beschikken over de voorraden bruinkool die daar in de grond zitten. De drie landen steggelen nu over de mijn die Polen daar exploiteert.

Dit artikel is een zeer beknopte samenvatting van een artikel uit het FD.

Waarom Stalin met die motivatie er niet voor koos om het stukje aan Tsjechië toe te kennen vermeld het FD niet maar Polen is in ieder geval voortvarend te werk gegaan in dit stukje ingeklemd tussen Duitsland en Tsjechië en heeft met behulp van dagbouw daar daadwerkelijk bruinkool gewonnen zoals ook duidelijk is van onderstaande afbeelding van GoogleMaps:

Turow-mijn-Polen.png


De licentie voor bruinkoolwinning zou eigenlijke 30 april dit jaar aflopen maar werd voor zes jaar verlengd. De elektriciteitsmaatschappij PGE heeft net een nieuw centrale geopend die genoeg stroom op kan wekken voor 2,3 miljoen huishoudens en wil graag door tot 2044.

Wegzakkend grondwater
Los van de druk op Polen vanuit de milieu beweging maar zeker nu ook vanuit de EU met de greendeal, is het issue nu dat de direct buurlanden schade vrezen door het verder uitdiepen van de mijn. Duitsland is bang voor de nabijgelegen bossen die gebruikt worden voor bosbouw. De zuiderburen zijn bang dat hun grondwater (nog) verder wegzakt als de mijn nog dieper wordt. De eerste angst wordt door de woordvoerder van de mijn weggewuivd, het tweede bezwaar wordt onderkent "...er wordt hard aan gewerkt om dat op te lossen in de vorm van een onderaardse wal om het water tegen te houden."

Polen en kolen
In Polen komt ongeveer een kwart van de stroomopwekking uit bruinkool en nog eens de helft uit steenkool. Eerder kon u al lezen over de afhankelijkheid van deze bron van energie in Polen.
 
Dat stukje land behoort nu niet tot Polen omdat Stalin niet wilde dat Duitsland over de bruinkolen zou beschikken. Maar simpelweg omdat als grens de Oder en de Neisse rivieren zijn bepaald. (door o.m. Stalin) Vandaar dat rare uitsteeksel tussen Duitsland en Tsjechië bij Zittau. Gebieden in Duitsland die aan de andere zijde van de rivieren lagen behoren nu tot Polen. Ook in gebieden in Duitsland aan de Duitse zijde van de Neisse liggen/lagen grote bruinkoolvelden. De meeste daarvan zijn uit productie. En veranderd in meren zoals bij Görlitz en Zittau. Bij Spremberg in Duitsland wordt ook nog bruinkool gewonnen. Maar ook dit zal nu versneld worden afgebouwd. Als ik naar die luchtfoto kijk valt te zien dat er in de grensdriehoek in de toekomst nog een gigantisch meer bij zal komen. Overigens heeft de centrale in Polen onlangs nog een grote modernisering gekregen.
 
Joaninha. Het is een leuk verhaal, maar wanneer je de kaart raadpleegt wordt de westzijde van het aangegeven gedeelte van Polen inderdaad begrensd door de Neisse. Aan de oostzijde is helemaal geen logische grens te zien. Zal dus zijn gebaseerd op een eerdere verdeling van het land. De rest van de tekst is helaas wel juist: een industrieel gebruikt stuk land dat je zeker qua natuurschoon maar snel moet vergeten. Wellicht later interessant voor watersport!

Er schiet mij een bijzonderheid betreffende dit gedeelte van Polen te binnen. Wanneer je de trein neemt vanuit Zittau (DE) naar Görlitz (DE) dan rijdt die aan de Poolse zijde van de Neisse. Normaliter stopt die ook op enkele Poolse stations wanneer passagiers dit wensen. Nu vanwege de corona-perikelen stopt de trein niet op tussengelegen stations. Zittau ligt dicht bij Liberec (CZ), zodat deze tekst zeker Tsjechië betreft.
 
Uiteraard bedoel ik de grens tussen Duitsland en Polen. Voor deze zijn de Rivieren Oder en Neisse als grens bepaald. Dit geldt natuurlijk niet voor de grens tussen Polen en Tsjechië (Tsjecho-Slowakijke). Deze bleef onveranderd na de oorlog. Het stukje tussen Hradek en Zittau behoorde eerst bij Duitsland. Dat is naar Polen gegaan. Overigens heeft Willy Brandt destijds in een verdrag met Polen de Oder-Neisse grens geaccepteerd. Maar Polen raakte aan de Oostkant een groot gebied kwijt aan de Sowjet Unie.(nu Wit Rusland en Oekraïne) Stalin heeft Polen dus een stuk in westelijke richting opgeschoven. Er is 1 station aan de Poolse kant tussen Görlitz en Zittau. (Krzewina Zgorzelecka) dit is eigenlijk het station van Ostriz dat aan de andere zijde van de Neisse ligt. Daar zal nu wel niet gestopt worden. Maar in de afgelopen 6 maanden werd er ook niet gereden door werkzaamheden in Polen. Ik moest het afgelopen half jaar daar met de bus. Ook tussen Liberec en Varnsdorf wordt nu niet in Duitsland gestopt. In Zittau en nog enkele haltes in Duitsland wordt niet gestopt. De spoorlijn tussen Görlitz en Zittau slingert aan beide zijden van de Oder. In Duitsland en Polen. Vroeger lag deze spoorlijn natuurlijk geheel in Duitsland. Toen er na de oorlog weer Duitse treinen mochten rijden. Mocht dit in het begin alleen met gesloten gordijnen.

Mijn reactie is eigenlijk off-topic. Maar ik reageerde omdat in het bericht werd gesteld dat het bruinkoolgebied ten zuidoosten van Zittau bij Polen was gekomen omdat Stalin wilde dat Duitsland niet over dit bruinkoolgebied mocht beschikken. Maar dat is onjuist. Het is bij Polen gekomen omdat de rivieren Oder en Neisse als grens zijn bepaald. Als het om de bruinkolen zou gaan had Stalin de grens nog verder moeten opschuiven omdat ook aan de westkant van de Neisse ook grote bruinkoolgebieden liggen.
 

kuurgast

Donateur
"Net als bij milieueffectbeoordelingen is maximale openheid en transparantie ons doel in dit licentieproces"
In feite saboteert de regering het project voor een nieuw nucleair blok.

Als we kijken naar de belangrijkste basis van de wet, de "verordening betreffende effectbeoordeling", ontdekken we het gemiddelde seminariewerk van een student economie, gekopieerd van het staatsenergieconcept en het nationale actieplan voor kernenergie. We zijn tevergeefs op zoek naar elke berekening van onze eigen gevoeligheidsanalyse en dus "beoordeling".

Het is daarom gepast om te praten over de sabotage van het nucleaire project door het Ministerie van Industrie, over het proberen te verbergen van de prijs van de nucleaire eerst voor betalingen aan stroomonderbrekers en vervolgens, wat aan het licht kwam dankzij de media, in het algemeen voor distributiebetalingen. Dit alles versterkt alleen maar de inschatting dat dit niet echt een succes zal worden in Brussel, zelfs niet met ingehuurd adviesbureau N.M. Rothschild & Son.

Op de lange termijn loont non-transparantie niet, en nergens loont dit meer dan bij kernenergie.
Het is een vergissing om de waarheid over het elektriciteitsverbruik te verbergen, er moet ook worden gezegd dat er economische crises komen en daarmee rekening te houden.

In 2008 bedroeg het netto elektriciteitsverbruik in Tsjechië 61 miljard kilowattuur. Na de financiële crisis hebben we dit niveau pas in 2017 overschreden, in 2018 bereikten we samen met de hele economie een nieuw lokaal maximum.
In 2019 is de consumptie echter al gestagneerd en zal dit jaar dalen, net als het BBP van Tsjechië, we kunnen alleen inschatten waar we in de corridor ongeveer 5 tot 10% zullen bewegen.

Als het middelste scenario van het staatsenergieconcept van toepassing is, wordt het daarom met ongeveer vijf jaar uitgesteld. Onder overigens ongewijzigde omstandigheden hebben we vijf jaar tijd gewonnen, dus we kunnen de uitstroom van kolen versnellen.

Het is ook een vergissing om je mond te houden over risico's van de plaats Dukovany. Vanuit het oogpunt van droogte is de regio Třebíč zo'n risicovolle plaats dat het, ongeacht de nuances, met een of twee of meer graden zal opwarmen (de huidige MER voor nieuwe eenheden rekent niet langer op opwarming boven twee graden), dat vanuit het oogpunt van de strategische veiligheid van de staat het ongetwijfeld juist is om de nieuwe eenheden tijdig naar Temelín te sturen.
Daar biedt de Vltava een garantie voor koeling van alle reactoren.
Het is een vergissing om de prijs van het project te verwarren. In eerste instantie waren het 120-160 miljard kronen voor het voltooide project. Nu is het 160 miljard als het project zogenaamd 's nachts is aangekomen („overnight costs“).

Laten we toegeven dat geld na verloop van tijd waarde heeft en dat we rekening moeten houden met projectvertragingen en extra kosten. Laten we toegeven dat de echte uiteindelijke prijs rond de 300 miljard kronen kan liggen.

Een andere fout is het verdoezelen van de verantwoordelijkheden van de projectdeelnemers door middel van overeenkomsten tussen de staat en ČEZ.
Het verschil is dat dit slechts een economische explosie is en CEZ-management weet hetdat het project zal exploderen wanneer het terugkeert naar de staat.

Als een land in het midden van Europa, onderdeel van de Europese Unie, en als een van de meest open economieën, kunnen we niet spelen voor zelfvoorziening in de zin van sluiten in onze mooie Tsjechische tuin. We moeten eerder onmisbaar zijn voor onze partners in Europa en bondgenoten zoeken, ook voor onze nucleaire plannen.
Zijn onze partners in Frankrijk, de Verenigde Staten of Zuid-Korea bereid om dit jaar een echt concurrerend en bindend bod uit te brengen voor de bouw van een nieuwe 1200 MW kerncentrale? En dat deel van het politieke toneel kan erop rekenen, wie wil bij de aanbesteding rekening houden met de veiligheidsrisico's van een leverancier uit Rusland of China?

Met de huidige marktprijs van elektriciteit rond de 40 euro per megawattuur en de geraamde prijs van kernenergie in reële termen vanaf 80 euro, liggen de twee prijzen te ver uit elkaar........

Bron hlidacipes.org. (hlidaci pes = waakhond)
 

kuurgast

Donateur
Selectie locaties nucleaire opslag beperkt tot vier

De geplande opslagplaats voor kernafval moet zich op een van de vier locaties bevinden. Het adviespanel van deskundigen van de Radioactive Waste Repositories Administration (SÚRAO) adviseerde de staat om te kiezen uit Janoch u Temelína, Horek in de regio Třebíč, Hrádek in de regio Jihlava of Březový potok in de regio Klatovy.

Volgens het ontwerp van het panel van deskundigen zijn de plaatsen Kraví hora in de regio Žďár, Čertovka op de grens van de regio's Ústí nad Labem en Plzeň, Magdaléna in de regio Tábor, Čihadlo in de regio Jindřichův Hradec en de plaats Na Skalním u Dukovan van de oorspronkelijke lijst verwijderd.

Bron novinky.cz.

kernafval.PNG
 

kuurgast

Donateur
Even een snelle goochel-vertaling van artikel op de waakhond hlidacipes.org.

De regering schiet door haar eigen gelederen: deze nieuwe Dukovany zullen duur zijn.

Het ministerie van Industrie zal geen commentaar geven op het kader van de wet "over de voltooiing van Dukovany". Andere ministeries voeren een aantal argumenten aan
waarmee minister van Industrie Havlíček, premier Babiš en ČEZ de bouw van een nieuwe nucleaire eenheid verdedigen.

Opmerkingen van individuele ministeries zijn openbaar beschikbaar en bieden interessante lectuur. Het ministerie van Financiën vestigt bijvoorbeeld de aandacht van minister Havlíček (en de facto ČEZ en premier Babiš) op het risico dat het hele gebouw onevenredig duur wordt - in wezen dezelfde argumenten die in het publieke debat worden geuit, maar die minister Havlíček et al. ze weigeren herhaaldelijk.

Het ministerie bekritiseert bijvoorbeeld dat het voorstel "sterke motieven creëert voor zogenaamde overinvestering" en daarmee de totale winst van de investeerder verhoogt. "Het risico dat de bouw in Tsjechië aanzienlijk duurder wordt, net als projecten uit het buitenland, in Tsjechië grenst bijna aan zekerheid", schrijft het ministerie van Alena Schillerová.

Dat de impact op de rijksbegroting niet te verwaarlozen is, maar dat de kwantificering van de effecten wel degelijk ontbreekt, blijkt ook uit de opmerkingen van het Ministerie van Milieu, het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Cultuur of de Energieregelgeving.

Het is interessant hoe het Ministerie van Cultuur de wet (onder leiding van de voormalige langetermijnminister van buitenlandse zaken Zaorálek) becommentarieert: “De constructie van het wetsvoorstel is zodanig dat noch de investeerder, noch de staat vrijwel geen risico draagt, en alle risico's worden uiteindelijk overgedragen aan toekomstige elektriciteitsklanten en belastingbetalers. "

Zowel ČEZ als het ministerie van Industrie werken met een geschatte bouwkosten van 140 tot 160 miljard kronen. Het bedrag werd herhaaldelijk in twijfel getrokken; simpelweg omdat het de kosten zijn van een hypothetische constructie "van de ene dag op de andere" en zonder rekening te houden met de financieringskosten van de gehele investering.

Het is logisch dat het bedrag dat consumenten in de toekomst zullen betalen voor elektriciteit (als er daadwerkelijk een nieuwe unit wordt gebouwd) afhangt van de totale bouwkosten.

Volgens het Ministerie van Milieu zal het echter een verborgen belasting zijn die de prijzen van elektriciteit voor eindgebruikers zal verhogen en een "relatief negatiever effect zal hebben op huishoudens met een laag inkomen, resp. huishoudens met een risico op energiearmoede ".

In de commentaarprocedure is het dus een relatief sterke schietpartij in de eigen gelederen van de overheid. Dit verandert echter niets aan het feit dat dezelfde regering en ČEZ volgens het vastgestelde tijdschema doorgaan, en aan het einde daarvan - misschien - één Dukovan-blok. Zeker tientallen miljarden, die zullen worden geïnvesteerd, zelfs als er in Tsjechië helemaal geen nieuwe reactor wordt gebouwd.
 

kuurgast

Donateur
of Březový potok in de regio Klatovy.
Honderden protesteren tegen voorgestelde opslagplaats kernafval

Honderden mensen protesteerden zaterdag in de regio Klatovy tegen de mogelijke bouw van een diepe opslagplaats voor kernafval in de buurt van Březový potok, een van de vier onderzochte plaatsen.

De Autoriteit voor het opslaan van radioactief afval heeft ook de dorpen Janoch in Zuid-Bohemen nabij de kerncentrale Temelín, Horka in de regio Třebíč en Hrádek in de regio Jihlava op de shortlist geplaatst.

De afvalopslagfaciliteit moet in 2065 worden gebouwd. Momenteel wordt ter plaatse de productie van kernafval van de Tsjechische elektriciteitscentrales opgeslagen.

Bron english.radio.cz.
 

kuurgast

Donateur
Piratenpartij wil Rusland en China uitsluiten bij aanbesteding Dukovany
Lipavský: "Regering heeft het niet over risico's"

De piraten stellen voor om Russische en Chinese bedrijven uit te sluiten van het contract voor de bouw van een nieuwe eenheid van de kerncentrale van Dukovany. Dit moet worden gewaarborgd door de wijzigingen in het wetsontwerp inzake de overgang naar koolstofarme energie. Er mogen alleen technologieën worden gebruikt uit landen die zijn toegetreden tot de Overeenkomst inzake internationale overheidsopdrachten.

Als Rusland en China onze bedrijven niet toestaan daar openbare aanbestedingen aan te vragen, zie ik geen reden waarom hun bedrijven zo'n massale overheidsopdracht in Tsjechië zouden krijgen, zegt Jan Lipavský (Pirates).

Bron irozhlas.cz.
 

kuurgast

Donateur
Selectie locaties nucleaire opslag beperkt tot vier
De Tsjechische staat is al meer dan 23 jaar op zoek naar een geschikte locatie voor de opslag van nucleair afval, en de bevoegde autoriteit heeft in die tijd bijna twee miljard kronen uitgegeven.

Bron irozhlas.cz

--------------------------------------------

Na alle ellende in dit topic ook betere berichten:
De lucht in Tsjechische steden is dit jaar schoner...........is corona toch ergens goed voor.......

Praag gaat een stapje verder om de lucht in de stad schoner te houden. Vandaag is een overslagplaats geopend waar vrachtwagens in de stille uurtjes hun pakketten in containers zetten, waarna de (E-)fietskoeriers ze overdag ophalen en in de stad bezorgen.
Het is een proefproject voor 6 tot 8 maanden en zal later verder uitgebreid worden, eventueel op een andere plek.

Zie artikel op expats.cz + facebook.com/www.depot.bike
 
Uitbreiding kerncentrales mogelijk vertraagd wegens zorgen oppositie en geheime diensten

PRAAG, 24 november (Reuters) - Een aanbesteding om te beslissen wie een nieuwe eenheid bouwt in een Tsjechische kerncentrale kan vertraging oplopen nadat veiligheidsdiensten en oppositiepartijen hun bezorgdheid hebben geuit over de mogelijke deelname van bieders uit China en Rusland, aldus functionarissen. Volgens een document dat door Reuters is gezien, wil een werkgroep van inlichtingen- en buitenlandse beleidsfunctionarissen onder het ministerie van Binnenlandse Zaken voorwaarden worden opgelegd om ervoor te zorgen dat bieders uit landen die een veiligheidsrisico vormen, worden gediskwalificeerd.

Het belangrijkste Tsjechische elektriciteitsbedrijf CEZ, dat voor 70% in handen is van de staat, is van plan om voor het einde van het jaar een aanbesteding uit te schrijven voor een eenheid van 1.200 MW in zijn elektriciteitscentrale in Dukovany en om in 2022 een winnaar te kiezen.

Het project heeft een waarde van ten minste $ 7,24 miljard tegen huidige prijzen, waarmee het tot dusver de grootste investeringsovereenkomst van het land is, en het omvat een toezegging van de staat om stroom van de centrale te kopen tegen winstgevende voorwaarden voor CEZ.

President Milos Zeman heeft nauwere banden gezocht met China en Rusland. Hij is voorstander van hun deelname, en de regering en CEZ hebben gezegd dat bieders niet mogen worden uitgesloten.

Maar premier Andrej Babis zei maandag dat de aanbesteding nog niet klaar was, en stelde voor dat er pas tien maanden voor de verkiezingen een besluit over zou moeten worden genomen.

"We willen de situatie ter goedkeuring voorleggen aan de permanente commissie voor kernenergie en erover debatteren met andere partijen, dus iedereen is het erover eens", vertelde hij op een persconferentie. CEZ zei dinsdag dat het wacht op de regering om feedback te geven over de voorgestelde voorwaarden.

"Alles hangt nu af van de positie van de staat", zei CEZ-woordvoerder Ladislav Kriz. "Er moet overeenstemming zijn over de aanbestedingsstukken." Het document dat is opgesteld door de werkgroep van inlichtingen- en buitenlandse beleidsambtenaren bevat eisen over veiligheidskwesties voor het ministerie van Industrie en Handel, dat de regering vertegenwoordigt in gesprekken met CEZ.

"Er kan een situatie ontstaan waarin de Tsjechische Republiek gemakkelijk op strategisch niveau kan worden gechanteerd door een risicovol onderwerp, respectievelijk door het land van herkomst", aldus het document. Vijf oppositiepartijen kwamen vorige week bij elkaar om de deelname van bieders uit Rusland of China aan de aanbesteding te weigeren, en de commissie voor buitenlandse zaken en veiligheid van de Eerste Kamer nam een resolutie aan waarin om hetzelfde werd opgeroepen.

Maar Babis, wiens regering geen meerderheid in het parlement heeft, wilde ook graag de steun van de Communistische Partij behouden, die voorstander is van Russische deelname en nauwe betrekkingen onderhoudt met president Zeman.

Bron:
https://www.reuters.com/article/cze...s-of-opposition-secret-services-idUSL8N2IA2LN
 

kuurgast

Donateur
Het Dukovany-geschil en Zeman's connectie met Moskou.

Net nadat premier Andrej Babiš had aangekondigd dat de aanbesteding voor de voltooiing van Dukovany zou kunnen worden uitgesteld (en na oproepen in de politiek aan Rusland en de Chinezen om toestemming te krijgen met betrekking tot de veiligheidsbelangen van de staat), werd duidelijk, de adviseur van de president Martin Nejedlý (en mogelijk andere afgezanten) bereiden zich voor op een reis naar Moskou. Waarom is dat? Minister van Buitenlandse Zaken Tomáš Petříček wil nu echter ook de reden van het kasteel horen. Bij die gelegenheid was een deel van het politieke toneel verrast om te ontdekken dat de heer Nejedlý sinds 2013 een diplomatiek paspoort had.
Een diplomatiek paspoort wordt voor 10 jaar afgegeven en kan niet zomaar ingetrikken worden.
Wat betreft oproepen tot intrekking van een paspoort, zou ik willen benadrukken dat het alleen mogelijk is om het van de betrokken persoon in te trekken als hij ofwel als kasteeladviseur eindigt of een misdrijf begaat. Dit is allemaal niet gebeurd. Een diplomatiek paspoort mag echter alleen worden gebruikt voor werkdoeleinden die verband houden met de uitoefening van de functie waarvoor het is afgegeven. Daarom ga ik er vanuit dat ik geïnformeerd zal worden over de inhoud van de reis. Op dezelfde manier moet het kantoor van de president ook het doel van het bezoek aan het publiek verduidelijken”, aldus Petříček.

Volgens de media is het bezoek geregeld door de Russische vice-premier. Op weg naar de luchthaven donderdag zei Nejedlý tegen verslaggevers van Respekt en Aktuálně dat hij zal onderhandelen met de adviseurs van Poetin over toekomstige relaties en wederzijdse bezoeken. "Dit is een presidentiële agenda, inclusief de voorbereiding van een ontmoeting tussen de twee presidenten", zei Nejedlý. Eerder had hij de media verteld dat hij niet van plan was te onderhandelen over een aanbesteding voor de bouw van een nucleaire eenheid in Dukovany in Rusland. Volgens de beschikbare informatie behoort het Russische bedrijf Rosatom tot de mogelijke bieders. Volgens Respekt had Nejedlý drie jaar geleden in het geheim een ontmoeting met Rosatom-baas Alexej Lichačov in opdracht van het team van president Vladimir Poetin.
Volgens Nejedlý wordt toestemming om tijdens een pandemie in het "gesloten" Rusland aan te komen goedgekeurd op het niveau van vice-premier Tatiana Golikov, die verantwoordelijk is voor de gezondheidszorg. Golikovová is de vrouw van Viktor Borisovič Christenko, een nauwe medewerker van Vladimir Poetin. Christenko's zoon was de voorzitter van de Raad van Commissarissen van MSA in Tsjechië, dat componenten voor kerncentrales vervaardigt.
Rudolf Jindrák, de commissaris voor overleg met Rusland, ontkende dat Nejedlý zijn rol had overgenomen. De adviseur ontkende ook dat het hoofd van het Bureau van de President van de Republiek, Vratislav Mynář, ook aan de vergadering zou deelnemen. Volgens de media had de Tsjechische ambassade in Moskou niet eens informatie over de reis.

Minister van Buitenlandse Zaken Tomáš Petříček kent het programma van de reis ook niet. 'Ik ben niet op de hoogte van deze reis'. Het kabinet van de president zou ook het doel van het bezoek aan het publiek moeten verduidelijken," zei Petříček. Premier Andrej Babiš gaf geen antwoord op de vraag of de regering Nejedlý een mandaat gaf om te onderhandelen. "De regering van de Tsjechië keurde het mandaat van deze reis niet goed", aldus woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze verwees naar het kasteel voor een mandaat van de president. De woordvoerder van de president, Jiří Ovčáček, antwoordde echter niet eens wie de reis zou betalen.
CEZ-chef Daniel Beneš, die verantwoordelijk is voor de geplande voltooiing van de kerncentrale, zei dat hij geen idee had van Nejedlý's reis naar Rusland. "Ik weet niet of meneer Nejedlý naar Rusland gaat, maar het heeft zeker niets te maken met de activiteiten van ČEZ."

Bronnen respekt.cz + zpravy.aktualne.cz.

De rol van Martin Nejedlý op het kasteel van Miloš Zeman is beetje dubieus. Hij adviseert president Miloš Zeman kosteloos op basis van een mondelinge overeenkomst en beschikt niet over een veiligheidsmachtiging. Nejedlý had eerder een leidinggevend functie bij Lukoil een Russische oliemaatschappij.
 
Bovenaan