Literatuur Milan Kundera

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Freddy2005

† In Memoriam
Gisteren is in Parijs de Cino Del Duca wereldprijs voor literatuur uitgereikt aan de Tsjechische schrijver Milan Kundera. De prijs, die uitgereikt wordt sedert 1969 en een geldprijs van 300000 euro omvat, beloont wetenschappelijke of literaire schrijvers voor hun werk dat een boodschap brengt voor het moderne humanisme.

De prijs is genoemd naar de, in 1967 overleden, Italiaanse uitgever Cino Del Duca, die de "Mondial Presse" groep oprichte. In de 14 koppige jury zitten oa leden van de Académie Française en dit jaar was ook voormalig president Valery Giscard d'Estaing jurylid.

Kundera krijgt de prijs voor zijn volledige levenswerk.

Kundera, geboren in Brno, week uit naar Frankrijk in 1974. Hij is de tweede Tsjech die de vermaarde prijs krijgt naast Václav Havel in 1997.

idnes.cz

novinky.cz

JAZ2bad4e_p200906100747401.jpg


Secretaresse van de Académie Française, Helene Carrere d'Encausse, overhandigde de prijs.
 
MIlan Kundera in beklaagdenbank

"Het verraad door Kundera is niet in scène gezet",aldus het Tsjechische dagblad Lidové Noviny. De schrijver van onder andere "De ondraaglijke lichtheid van het bestaan" wordt er sinds een jaar van verdacht in 1950 een tegenstander van het communistische regime te hebben aangegeven. De verdenkingen zijn gebaseerd op een document van de geheime Tsjechische politie. Het dagblad legt uit dat de arrestatie van de tegenstander Miroslav Dvořáček, die vervolgens negentien jaar in een Tsjechische cel heeft doorgebracht, is opgenomen in een brochure die in 1952 door de vice-premier is geschreven. Deze vice-premier, die medeverantwoordelijk was voor de onderdrukking in het land, stelde de zaak in een betoog voor als een voorbeeld van “heldhaftigheid van het volk in de strijd tegen staatsvijanden”. Het weekblad Respekt, dat zijn betoog afwees als een “ophemeling van verraad heeft de zaak vorig jaar aan het licht gebracht. Hieruit komt naar voren dat het staatsdocument waaruit Kundera’s schuld blijkt, niet vervalst is, noch in de jaren ’50, noch tijdens de periode van “normalisering” in de jaren ’70 die tot doel had de beroemd geworden schrijver in diskrediet te brengen. Maar zoals Lidové Noviny schrijft, is deze historische ontdekking “geen waterdicht bewijs voor de schuld van Kundera”. Kundera, die sinds de jaren ’70 in Frankrijk woont, heeft geen commentaar gegeven.

Bron: Presseurop
 

Freddy2005

† In Memoriam
Milan Kundera krijgt ereburgerschap van de stad Brno

Milan Kundera, de wereldberoemde schrijver van Tsjechische herkomst, zal het ereburgerschap van zijn geboortestad Brno krijgen. Het stadsbestuur moet het voorstel eerst nog bekrachtigen. Het is burgemeester Roman Onderka die de schrijver in juni voordroeg voor de onderscheiding. Kundera heeft reeds aangekondigd dat hij het ereburgerschap zal aanvaarden. Hiermee zal Kundera voor zijn levenswerk geëerd worden. Kundera zal de onderscheiding echter niet in Brno komen ophalen, hij is reeds jaren niet meer terug geweest in zijn geboorteland.

radio.cz

novinky.cz

83436-top_foto1-oojlv.jpg
 

Freddy2005

† In Memoriam
De stad Brno zal Milan Kundera ereburger van de stad maken, dit is vandaag unaniem beslist. Burgemeester Roman Onderky is bereid om zelf de titel naar Frankrijk te brengen omdat de gezondheidstoestand van Kundera zijn komst naar Brno in de weg staat.

Samen met Kundera krijgt ook hartchirurg Jan Navrátil, voor zijn baanbrekend werk in de hartchirurgie, postuum deze onderscheiding.

idnes.cz
 

kuurgast

Donateur
Milan Kundera 85.

De bekende Tsjechische auteur Milan 'De ondraaglijke lichtheid van het bestaan ' Kundera blaast vandaag 85 kaarsjes uit: portret van een mediaschuwe schrijver.
Lees verder op knack.be.

(Deze 85 jarige schrijver heeft onlangs nog een boek geschreven.Bron:kultura.idnes.cz)
 
Kundera mag weer Tsjechisch staatsburger worden

Milan Kundera, de schrijver van de beroemde roman ‘De ondraaglijke lichtheid van het bestaan’ waarmee hij in 1983 in één klap bekend werd bij een miljoenenpubliek, mag opnieuw Tsjechisch staatsburger worden.

763


Ruim 40 jaar geleden vluchtte de intussen 89-jarige Kundera naar Frankrijk en verkreeg er de Franse nationaliteit. Maar de huidige Tsjechische premier Andrej Babis had zaterdag een ontmoeting met hem in Parijs, ter gelegenheid van de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog, en stelde hem voor opnieuw Tsjechisch staatsburger te worden. Hij heeft dat verdiend, aldus de premier.

In 1979 had de toen communistische regering van Tsjechoslowakije het Tsjechische burgerschap van Kundera en zijn echtgenote afgenomen, na de publicatie van zijn werk ‘Het boek van de lach en de vergetelheid’. Dat getuigde over het leven onder het communistische regime. Zijn boeken waren in eigen land tot 1989 verboden.

Kundera, die in 1929 in Brno werd geboren, behield ook na de fluwelen revolutie van 1989 een moeilijke relatie met zijn vaderland. Hij ging er nog verschillende keren heen, maar weigerde zich in het openbaar te laten zien. Zijn laatste bezoek zou van 22 jaar geleden dateren.

763

In eigen land was het werk van Milan Kundera tot 1989 verboden.

Bron: volkskrant.nl
 

kuurgast

Donateur

lEovR2.jpg


Kundera's symbolische terugkeer


De gevierde Tsjechische schrijver Milan Kundera kreeg veertig jaar nadat hij door het communistische regime was ingetrokken het Tsjechische staatsburgerschap. In 1974 emigreerde hij naar Frankrijk. De auteur van “Het boek van de lach en de vergetelheid” werd na zijn ballingschap in Frankrijk van zijn burgerschap ontdaan en zijn werken werden in zijn thuisland tot de jaren 1980 verboden. De roman vertelde over Tsjechoslowaakse burgers die zich verzetten tegen de regering.
Milan Kundera, die dit jaar 90 werd, is sinds 1981 een Frans staatsburger. Nu hebben Kundera en zijn vrouw Věra echter het Tsjechische staatsburgerschap teruggekregen.
De eer had de Tsjechische ambassadeur in Parijs, Petr Drulák. Hij heeft de twee burgerschapscertificaten 28 november overgedragen in het appartement van Kundera in Parijs. "Milan Kundera houdt niet van ceremonies en pathos. Het was daarom heel beschaafd. Maar het was duidelijk dat hij ervan genoot. Er waren echter geen hoogdragende toespraken ", zei Drulák dinsdag voor de Tsjechische radio.

De relatie van Milan Kundera met zijn thuisland is altijd nogal ingewikkeld geweest, vooral toen hij in 2008 werd beschuldigd van samenwerking met de geheime politie van het communistische tijdperk.
Begin jaren negentig begon meneer Kundera in het Frans te schrijven en heeft sindsdien geweigerd toe te staan dat zijn boeken door iedereen behalve hem in het Tsjechisch worden vertaald.
Het feit dat hij ermee instemde zijn Tsjechische staatsburgerschap te vernieuwen, heeft bij zijn fans in Tsjechië de hoop gewekt dat hij zijn gelofte zou breken en zijn romans in zijn moedertaal zou laten vertalen.

Maar waarom waren hij en zijn vrouw Věra 40 jaar na hun ontheemding klaar voor een symbolische terugkeer naar hun thuisland? Petr Drulak: "Op dit moment maken de Kundera's de balans op. En door met ze te praten, realiseerde ik me hoe sterk hun Tsjechische identiteit nog steeds is. Dat betekent dat ze zich hier zeer bewust van zijn. Bovendien zien ze dat ze in Tsjechië zijn en onder de mensen daar veel vrienden en bewonderaars hebben."

De 90-jarige Kundera woont in Parijs en had ondertussen de Franse nationaliteit gekregen. Na een bezoek aan Parijs vorig jaar, had de Tsjechische premier Andrej Babiš hem het Tsjechische staatsburgerschap opnieuw aangeboden. Kundera heeft nu zowel de Franse als de Tsjechische nationaliteit.
Bronnen radio.cz/en, radio.cz/de + novinky.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Kundera leeft.
Een nep-Twitter-account verspreidde een hoax over de dood van de schrijver, weerlegd door de ambassade in Parijs.

Het nieuws over de vermeende dood van de beroemde schrijver Milan Kundera heeft donderdag de wereld geschokt. De 91-jarige auteur woont sinds 1975 in Frankrijk. De informatie over het overlijden is aangemaakt op een Twitter-account dat er serieus uitzag en het rapport is overgenomen door een aantal buitenlandse media. Uiteindelijk bleek het echter een hoax te zijn, een vals rapport.

Het nieuws over de dood werd bekendgemaakt op een Twitter-account genoemd naar de politicoloog Petr Drulák. 'Milan Kundera is overleden', zei hij in verschillende talen. De voormalige ambassadeur in Frankrijk, Drulák, vertelde de redactie van Lidovky echter dat hij geen account had op het sociale netwerk en daarom niet eens een tweet kon schrijven.
Af en toe verschijnt er vergelijkbaar nepnieuws op sociale netwerken op de nep-accounts van ambassadeurs. De sporen zouden naar Italië leiden.

Bron lidovky.cz. + facebook.com/AmbassadeTchequeParis.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Milan Kundera schenkt zijn boeken en archief aan bibliotheek Brno

De gevierde in Tsjechië geboren auteur en essayist Milan Kundera schenkt zijn boeken en archief aan de Moravische bibliotheek in Brno, meldde het Tsjechische persbureau donderdag. Het materiaal wordt in het najaar vanuit zijn flat in Parijs naar Tsjechië vervoerd.

Het archief bevat alle in het Tsjechisch gepubliceerde boeken van Kundera en vertalingen in meer dan 40 talen. De bibliotheek is van plan de documenten openbaar te maken.

De in Brno geboren schrijver, die in april 91 werd, emigreerde in 1975 naar Frankrijk en is sinds 1981 Frans staatsburger. Kundera wordt beschouwd als een van de grootste schrijvers ter wereld.

Bron english.radio.cz + idnes.cz
 
Bovenaan