Mikroregion Ladův kraj onder Praag

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
images


Ladův kraj/regio is een toeristische regio, gelegen tussen Praag en de rivier Sázavou, en is vernoemd naar een van de grootste persoonlijkheden van de Tsjechische cultuur, Josef Lada.
Deze regio werkt sinds 2000 samen en heeft een eigen website laduv-kraj.cz met informatie van de 24 gemeenten en wat er allemaal te doen is voor toeristen. De website is in meerdere talen.

Josef Lada (geboren 17 December 1887 in Hrusice - overleden 14 December 1957 in Praag) was een Tsjechisch schilder en schrijver. Hij is het bekendst als illustrator van Jaroslav Hašek's roman De goede soldaat Švejk. Hij produceerde bijna 600 beeldverhalen van de Švejk karakters en schilderde de Oostenrijks-Hongaarse ambtenaren af als incompetent, verkeerd en vaak dronken. Alle verdere illustraties van Švejk volgden de stijl van Lada.
Geboren in het kleine dorp van Hrusice in een schoenmakersfamilie, ging hij op 14-jarige leeftijd naar Praag. Hij hield van rondtrekken en schilderen. Als volledig autodidact creëerde hij zijn eigen stijl als karikaturist voor kranten en later als illustrator. Hij schreef en illustreerde de avonturen van Mikeš, een zwarte kat die kon spreken.

Lada produceerde landschappen, fresco's en ontwierp kostuums voor toneelstukken en films. In de loop der jaren creëerde hij een reeks schilderijen en tekeningen die de traditionele Tsjechische beroepen voorstelden. Bron:kinderboekcultuurbezit.nl
 

kuurgast

Donateur
images

De Ladův kraj/regio heeft ook een winterwebsite ladovskazima.cz/ waar in de winter info te vinden is over langlaufloipes en ander sneeuw/ijsvermaak. Zodra er 10cm sneeuw ligt, gaan ze de routes prepareren.
Deze website is alleen in het Tsjechisch (google-vertaling gebruiken).
Zo is er bijv. in Velké Popovice een overdekt ijsstadion waar je bij veřejné bruslení/openbaar schaatsen kan zien wanneer je vrij kan schaatsen.
 

kuurgast

Donateur
Dan heb je vast wel mooie foto's of verhalen te vertellen. :)
Wat is er echt een aanrader om te zien/bezoeken en wanneer is de mooiste tijd om daar heen te gaan. Welke restaurace of hospoda moet je zeker binnen lopen etc. :cheers:
 
Foto's staan wel in mijn fotogalerij. Uiteraard zijn de lente en zomer het mooist, maar voor een bezoekje bijvoorbeeld Hrusice is het weer nu ook prettig met al die sneeuw. In Hrusice zou ik zonder meer het Josef Lada museum bezoeken en daarna de twee pittoreske restaurants op het kerkplein van Hrusice. Ga je terug via Senohraby, dan kom je langs het heerlijke restaurant U Kastanku (net op de grens van Senohraby/Hrusice), nu ook een pension. Daarnaast kun je nog heerlijkheden kopen bij de biologische boerderij (twee huizen verder). Maar...in de zomer kun je dan verder lopen naar de Sazava (kan nu ook, alleen de bootjes varen niet en het zwemweer is niet best). Je kan hier heerlijk zitten bij Bastirna, dat trouwens in de wintermaanden wel de weekenden geopend is.
 
Bovenaan