Medemblik - Hlinsko

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Freddy2005

† In Memoriam
Verslag bezoek Hlinsko in Tsjechië

De voormalige gemeente Wognum en de stad Hlinsko uit Tsjechië zijn in 1994 een stedenband aangegaan. Hlinsko is een industriële stad met ongeveer 10.500 inwoners. De stad ligt op 590 meter boven zeeniveau en bevindt zich 130 km ten zuidoosten van Praag. Hlinsko ligt in het gebied Oost Bohemen, aan de voet van het Boheems-Moravisch Hoogland in het stroomgebied van de Chrudimka en dicht bij een bergachtig natuurgebied. De stedenband uit 1994 is door de gemeente Medemblik onverkort voortgezet tot de volgende fusie. Na de fusie met Andijk en Wervershoof gaat de nieuwe gemeenteraad deze stedenband evalueren en wordt besloten of deze wordt voortgezet.

660-jarig bestaan

Hlinsko, de zustergemeente van Medemblik, werd 660 jaar geleden erkend als gemeente. Te vergelijken met het ontvangen van stadsrechten. Het Platform Hlinsko van de gemeente Medemblik en het college van B&W waren uitgenodigd om van 12 tot 15 juni aanwezig te zijn bij de feestelijkheden die georganiseerd werden om dit te vieren. Namens het college was wethouder Joop Posma aanwezig. De viering is op grootse wijze herdacht met muziek, dans, toneel, een markt en een samenkomst op het feestterrein bij het "Holland huis", het gasthuis, dat mede met hulp van geld uit Wognum is gerenoveerd en nu onderdeel uitmaakt van het historische gedeelte van Hlinsko.

Hollandse marktkraam

Mevrouw Kistemaker, mevrouw Van IJzerloo en mevrouw Tigges van Het Platform Hlinsko, bemensten een marktkraam waarin zij Hollandse kaasblokjes en drop aan het publiek presenteerden. Dit was een enorm succes. Hun oud-hollandse klederdracht, klompen en mutsen vielen zeer in de smaak.

Toespraak

Wethouder Posma hield namens de gemeente een toespraak in het Engels. Deze toespraak werd tegelijkertijd vertaald in het Tsjechisch door Dita Breberova, een medewerkster van de gemeente. De wethouder heeft de geschiedenis van onze band met Hlinsko kort weergegeven en namens de gemeente zijn felicitaties in verband met het jubileum overgebracht. Ook sprak hij de hoop uit dat jeugduitwisseling een vast onderdeel van het jaarprogramma gaat vormen.

Gemeentebestuur van Hlinkso

Het gemeentebestuur van Hlinsko zorgde voor een goede ontvangst en was gastvrij tijdens het hele weekend. Ondanks de taalproblematiek, heerste er toch een zeer goede stemming. Het prachtige weer zorgde ervoor dat ook de buitenlucht activiteiten een ware happening waren. De burgemeester van Hlinsko, mevrouw Magda Krivanova, dankte iedereen voor de aanwezigheid. Het werd zeer op prijs gesteld dat gemeente Medemblik op deze wijze een extra bijdrage aan het feest heeft gegeven.

nieuwsbank.nl
 

Freddy2005

† In Memoriam
UPJA gaat weer een uitwisseling houden

UPJA is de uitwisselingsorganisatie van het jongerenwerk in Abbekerk. UPJA heeft al diverse uitwisselingen achter de rug, maar het is een tijdje stil geweest. Nu is besloten om UPJA weer nieuw leven in te blazen. ,,We gaan proberen om in de zomer van 2010 een internationaal uitwisselingsproject te organiseren", laat het jongerenwerk weten.

De bedoeling is een uitwisseling te houden met jongeren uit Tsjechië, Italië en Slowakije. De eerste contacten zijn gelegd. Elk land komt met een groep van tien jongeren. Nu is UPJA op zoek naar deelnemers voor de uitwisseling. Alle jongeren uit de gemeente Medemblik in de leeftijd van 16 tot en met 20 jaar mogen meedoen.

Een internationale uitwisseling is een project waarbij je met diverse jongeren uit andere landen activiteiten organiseert/doet en vooral kennis en ervaringen uitwisselt. ,,Er wordt natuurlijk een leuk programma voor de uitwisseling in elkaar gezet. Een uitwisselingsproject duurt vier jaar." Het eerste jaar komen Tsjechië, Italië en Slowakije op bezoek in Nederland. ,,Het tweede, derde en vierde jaar zullen we naar Tsjechië of één van de andere landen gaan."

De uitwisseling (eerste jaar is dus een thuisproject) staat gepland in week van 16 t/m. 26 juli 2010. Gezamenlijk wordt er een programma in elkaar gezet voor de jongeren die als gast naar Nederland komen. In het programma worden verschillende activiteiten opgenomen worden van een dagje Amsterdam, tot diverse workshops.

Heb je interesse om mee te doen, wil je meer informatie, dan kunnen je UPJA bereiken door een e-mail te sturen naar: upja92@gmail.com of te bellen naar tel.: 0229-571308.


echo.nl


Ps Ik heb dit hier geplaatst omdat er ook een stedenband is met Tsjechië.
 
Bovenaan