Massale vissterfte door giflozing in rivier Bečva

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
@kobus....geklets.
De burgemeester heeft het ook gemeld en hij werd op zijn werk gevonden.
Zoals curious al aangaf, wordt de schuld bij de werknemer gelegd.
Die werknemer werkte voor een bedrijf dat is aangesloten op de Rožnov pijp waar de latere lichte vervuiling vandaan kwam.
In Deník-referendum een heel uitgebreid artikel wat de mogelijke oorzaak van de eerste en grootste vergiftiging met fenol zou kunnen zijn.
ČTK heeft vernomen dat de holding van premier Andrej Babiš' Agrofert en zijn dochteronderneming Valašskomeziříčská chemička DEZA een strafrechtelijke klacht zullen indienen tegen de redacteuren van Deník Referendum, Zuzana Vlasata en Jakub Patočka, vanwege teksten over de vergiftiging van de rivier de Bečva. De redacteuren beschouwen dit als een "gevaarlijke poging om een vrije media te muilkorven die Agrofert niet kan kopen".

Deze zaak stinkt vanaf het begin.
Het gebeurde op zondagmorgen dat de vissen massaal stierven. Dat was ruim 3 kilometer na de Rožnov pijp. Na de melding is er chaotisch gehandeld, de Tsjechische milieu-inspectie heeft in het weekend vrij dus hun monsternemers kwamen na het weekend pas aan. Er was weinig water in de rivier en een lichte stroming, binnen een uur na melding werd er meer water door de Bečva toegelaten om te proberen de vissen te redden. Nu hoop ik dat in ieder geval andere instellingen wel goede watermonsters hebben genomen op de bewuste zondag.
 
Zoals ik schreef: Ja, allemaal speculatie.
Daar in tegen vraag ik mij af of Uw anti Babis sentiment niet de mening vormt, want U wekt de indruk dat ALLES wat ook maar de kleinste verbinding heeft met Agrofert heeft is al bij voorbaat fout.

Dat de zaak vanaf het begin stink, daar heeft U gelijk in. Maar om bij voorbaat al een schuldige aan te wijzen, alleen omdat er een verbinding is naar een bepaald persoon is wat anders.
Zoals u weet staat een beschuldiging op pagina 1 en de verontschuldiging op pagina 8. He duurt jaren om een goede naam op te bouwen en 1 fout om dat ongedaan te maken.
 

kuurgast

Donateur
Onthuld: op de dag van de vergiftiging van Bečva vond er een ongeluk plaats in Deza.

Chemicus Deza van Babiš zijn bedrijf Agrofert beweerde resoluut dat er geen ongeval was gemeld op de dag van Bečva's vergiftiging. Het Denik referendum toont aan dat dit niet waar was. Daarnaast zijn er veel aanwijzingen dat cyanide niet de hoofdoorzaak van vergiftiging was, maar fenol.
Bron zazivoubecvu.cz. + novinky.cz.
Milieu-inspectie incident in Deza werd verborgen: een overtreding, procedures zullen worden gevoerd.

De Tsjechische milieu-inspectie (ČIZP) kwam via de media op de hoogte van het ongeval in de chemische fabriek Deza, dat parallel met de vergiftiging van de rivier de Bečva plaatsvond. Zoals de directeur van de CEI, Erik Geuss, zei over de buitengewone operationele gebeurtenis in Deza lazen de inspecteurs het pas in een artikel in Deník N. Volgens de bevindingen van Deník N zal de inspectie op basis van nieuwe bevindingen de zaak in bestuursrechtelijke procedures oplossen.

Deza van de Agrofert Group heeft de Tsjechische milieu-inspectie (ČIŽP) niet op de hoogte gebracht van een buitengewone gebeurtenis die parallel aan de vergiftiging van de Bečva-rivier plaatsvond. Dit ondanks het feit dat de inspecteurs in Deza expliciet geïnteresseerd waren in buitengewone gebeurtenissen."
Dat wisten we niet. 'Erewoord, dat wisten we niet. We waren van streek', zei Geuss in een interview met Deník N.

Geuss legde uit dat het onderzoek zich richtte op wat de fabriek had verlaten via riolering en andere routes. "Het gedocumenteerde incident was intern. Het staat vast dat ze door Deza geïnformeerd had moeten worden. Maar het probleem is dat we hebben gecontroleerd wat er aan de hand is. Die hebben ze opgevangen in het regenriool, dat niet uitgaat”, aldus het hoofd van de inspectie.

Volgens Geuss is dit een duidelijk misdrijf, omdat de inspecteurs geïnteresseerd waren in iets buitengewoons dat in Deze gebeurde tijdens het vergiftigingsonderzoek in Bečva."
Vanuit ons standpunt is het een ondubbelzinnige overtreding en de procedure zal worden gevoerd”, aldus Geuss.

"Onze inspecteurs vroegen Deza of ze geen buitengewone gebeurtenis had geregistreerd, alles wat we zouden moeten weten", bevestigt CEI-woordvoerster Radka Nastoupilová. Het lab van het concern Agrofert vertelde de inspecteurs echter niet over de "operationele gebeurtenis", zoals hij het incident noemt.

Agrofert ontkent elke fout. Volgens de woordvoerder van de groep, Karel Hanzelka, liep een waterige oplossing van soda uit de werkende reactor alleen over vanwege nalatigheid van de werknemer. Maar de stof is niet giftig. "Naar onze mening had ze deze plicht. Van onze kant is dit in dit opzicht een overtreding van Deza”, is de directeur van de CEI het niet eens met de mening van het bedrijf.

Het hoofd van de CEI verklaarde ook dat hij het verband tussen de buitengewone gebeurtenis en de ecologische ramp niet kon uitsluiten. "Ik kan niets uitsluiten. We blijven het opslaan als een versie”, aldus Geuss.
Bron irozhlas.cz.

Minister van milieu Brabec werd ruim een week geleden onwel en zit sindsdien thuis.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
De beoordeling van "cyanidevergiftiging" moet vandaag voltooid zijn. Politie zal ze maandag communiceren.

Al drie maanden weten de mensen in Tsjechië de details niet van het grootste ecologische ongeval van de afgelopen tien jaar. Cyanide in Bečva heeft tientallen tonnen vis gedood. Meer dan 13.000 mensen hebben een online petitie ondertekend om vragen over de ramp te beantwoorden. De minister van Binnenlandse Zaken, Jan Hamáček, kondigde aan dat het rapport naar de zaak zou worden gebracht door deskundigenadviezen. Ze zouden 20 december klaar moeten zijn. De politie zal echter een dag later commentaar geven op de zaak. “We zullen maandag in een persbericht zeggen wat er mogelijk is. Ik zal je van tevoren niets vertellen”, zei de woordvoerster van de regionale politie Lenka Javorková.

Kaarsen hebben vandaag de Vltava/Moldau verlicht tussen de Legioenbrug en de Karelsbrug in Praag. Het Million Moments for Democracy-protest herdenkt de ecologische catastrofe in september in Bečva, toen het leven in de rivier werd vergiftigd door chemicaliën. Het evenement Světlo/licht pro Bečva is bedoeld om de aandacht te vestigen op het "dubieuze onderzoek van de hele zaak", aldus de vereniging. Het evenement begon om 17.00 uur. drijvende kaarsjes worden vrijgelaten door mensen van het eiland Střelecký, later verzameld door kanovaarders.

Volgens de organisatoren van het protest is het gedrag van de Tsjechische milieu-inspectie (ČIŽP), het stroomgebied van de Morava, de stad Valašské Meziříčí, de regering en het ministerie van Milieu bijzonder zorgwekkend. Ze geven hen de schuld van verschillende fouten.

"Tot de ernstigste behoren het liegen over een niet-bestaand informatie-embargo, laattijdige steekproeven, het verdedigen van particuliere bedrijven voordat de resultaten van een behoorlijk onderzoek beschikbaar waren, het te laat informeren van het publiek en over het algemeen vage en onnauwkeurige communicatie", aldus de vereniging. "Al deze stappen ondermijnen het vertrouwen van de burgers in staatsinstellingen aanzienlijk. En het herstellen van vertrouwen kan misschien net zo lang duren als het herstel van het leven in de dode Bečva."

Meer dan 15.600 mensen hebben de petitie al ondertekend om de aanpak van de autoriteiten te verduidelijken.

Ook op het plein van Valašské Meziříčí was vandaag een protest. Vanwege regelgeving met betrekking tot de coronavirus-epidemie, werden er op de grond borden gemaakt vanwege de afstand. Andere mensen die naar het evenement kwamen, bewogen zich rond de omtrek van het plein. Een aantal politici sprak tijdens het evenement, velen wezen op het gebrek aan informatie en de noodzaak van een gedegen onderzoek van de zaak.
Bronnen oa seznamzpravy.cz + horydoly.cz.

Er zal één persoon blij zijn dat er nu volop aandacht uitgaat naar de verslechtering van corona.............
 

kuurgast

Donateur
In het geval van de vergiftigde Bečva wil de deskundige meer tijd voor een belangrijke beoordeling.

Het politieonderzoek naar de septembervergiftiging van de Bečva-rivier gaat door. Forensisch wetenschappers hebben nog steeds geen kernoordeel, de expert heeft meer tijd nodig om het voor te bereiden. Hij vroeg daarom om uitstel van de deadline die nodig was om het af te ronden, die zondag afliep. Woordvoerster van de regionale politie Lenka Javorková vertelde ČTK in een persbericht.

Vanaf 20 december stond de mogelijke aandacht van de media, politici, vissers en het publiek op het punt de dader bekend te maken. De politie heeft echter eerder aangekondigd dat de deskundige het recht heeft om om objectieve redenen verlenging van de termijn voor de behandeling van de melding te vragen. "Dit is de afgelopen dagen gebeurd en daaruit volgt dat het deskundigenonderzoek nog steeds gaande is. Als onderdeel van het onderzoek hebben forensische wetenschappers verschillende andere strafrechtelijke procedures uitgevoerd die belangrijk zijn voor bewijs, zoals onderzoeksexperimenten op de rivier of het veiligstellen van andere monsters, en deze moeten worden onderworpen aan deskundig onderzoek," zei Javorková.

Ook onderzoekt de politie het groeiend aantal suggesties van journalisten en publiek, waarmee volgens de woordvoerder te maken heeft en niet te onderschatten valt. "Op dit moment is het niet mogelijk om in te schatten hoeveel tijd de expert nodig heeft om de bovengenoemde materialen te verwerken. De wet stelt geen deadline voor het verwerken van het expertoordeel, de expert stelt het meestal zelf vast aan de hand van de reikwijdte van de verwerkte gegevens", aldus Javorková.

Volgens sommige politici, milieuorganisaties en delen van het publiek is er sprake van dubbelzinnigheid, stilte en vertroebeling van autoriteiten. De zaak wordt onderzocht door opsporingsambtenaren van Vsetín. "Hoewel we de belangstelling van het publiek voor informatie in deze zaak begrijpen, is het noodzakelijk om te herhalen dat de strafrechtelijke procedure niet openbaar is in de voorbereidende fase en dat het niet mogelijk is om commentaar te geven op de details van het lopende onderzoek", zei Javorková. De politie overlegt met de toezichthoudende officier van justitie.

Deník referendum schreef onlangs dat er op de dag van de vergiftiging van Bečva een ongeval plaatsvond in de chemische fabriek Deza, die eigendom is van de Agrofert-holding. Volgens de krant vond het incident plaats in een causticisatie-eenheid waaruit een mengsel van stoffen ontsnapte. Agrofert-woordvoerder Karel Hanzelka vertelde ČTK vervolgens dat het een operationele gebeurtenis was die niet het karakter van een ongeval had en in wezen niet de oorzaak van de vergiftiging kon zijn. De burgemeester van Valašské Meziříčí, Robert Stržínek, zei zondag dat een paar dagen geleden in Deza werd gecontroleerd of het materiaal van de causticisatie-eenheid Bečva kon bereiken.

Als gevolg van vergiftiging en andere lekken van verontreinigende stoffen naar Bečva, inspecteert de Tsjechische milieu-inspectie (ČIŽP) 15 bedrijven, waaronder Deza. De inspectie werd ook geïnitieerd door de regionale autoriteit in Deza en het bedrijf Energoaqua, dat een afvalwaterzuiveringsinstallatie exploiteert in Rožnov pod Radhoštěm.

Sommige lokale vissers en afgevaardigden van de oppositie wezen erop dat het afkomstig kan zijn van het Walachijse bedrijf Deza dat tot de Agrofert-holding behoort, dat in het trustfonds van premier Andrej Babiš zit.
Ze verwijzen naar de studies van biochemicus Marek Petřivalský van de Palacký Universiteit in Olomouc.
Bij het analyseren van informatie uit openbaar beschikbare bronnen concludeerde Marek Petřivalský dat de chemische fabriek geen sporen van cyaniden oplost, maar dat er elk jaar tonnen cyaniden door het afvalwaterbedrijf van Deza gaan, dwz 'hoeveelheden die verschillende grote rivieren kunnen vergiftigen'.

Bronnen oa ceskenoviny.cz + studie biochemicus Marek Petřivalský dzurnal.cz.

Wordt vervolgt..............
 

kuurgast

Donateur
De autoriteiten hebben het moeilijk gemaakt om de zaak Bečva te onderzoeken. Deskundigen die de politie helpen, hebben last van late waterbemonstering.

Zelfs na drie maanden is het niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor de vergiftiging van de rivier Bečva door cyaniden. Volgens wetenschappers van de Universiteit van Zuid-Bohemen in České Budějovice, die samenwerken met de politie om de dader op te sporen, wordt het onderzoek bemoeilijkt door de inactiviteit van de autoriteiten in de eerste uren na het ongeval. Watermonsters van de vervuilde rivier en van de lozingen waaruit de chemicaliën hadden kunnen ontsnappen, zijn volgens hen laat genomen.

Toch geloven ze op de universiteit dat ze de pijpleiding kunnen vinden waardoor cyaniden en mogelijk ander gif in de rivier terecht zijn gekomen.

"Helaas hebben we een probleem met het feit dat er vanaf het begin van het evenement weinig monsters zijn. Als er een ongeval op de waterloop is en er wordt enige vervuiling vermoed, dan moeten er onmiddellijk monsters worden genomen volgens de beschikbare methodieken. zegt professor Tomáš Randák van de Faculteit Visserij en Waterbehoud van de Universiteit van Budweis, wiens experts nauw samenwerken met een forensisch expert in opdracht van de politie. Hij moet een mening opstellen, die een cruciale rol moet spelen bij het vinden van de dader.

Volgens Randák namen naast de Tsjechische milieu-inspectie en de afdeling Milieu van het stadskantoor in Valašské Meziříčí ook het stroomgebied van de Morava, brandweerlieden en vissers monsters. "Er worden een aantal monsters genomen, maar laat. Er werd urenlang beslist. Als de vervuiling in de rivier eenmaal gemengd is, is het erg moeilijk om de oorzaak te achterhalen." aan de Universiteit van Budweis.

Daarom gebruiken wetenschappers andere methoden. "We proberen de bron van vervuiling en het verloop van de gebeurtenis te achterhalen met behulp van onze moderne analytische methoden. En om conclusies en aanbevelingen voor de toekomst te trekken, zodat de kwestie niet opnieuw gebeurt", beschrijft Randák.

Tegelijkertijd verzekert hij dat experts en politieagenten hard werken aan een zaak die een politieke zaak is geworden, die ook door het parlement is besproken. "Er wordt gezegd dat dingen onder de mat komen te liggen, maar het is een heel gecompliceerd geval waarin er veel potentiële vervuilers zijn en de monsters niet ideaal worden genomen. Dus het is erg moeilijk voor ons", voegt hij eraan toe.

Volgens hem onderzoekt de politie samen met experts alle theorieën. "Er worden verschillende hydrologische onderzoeken gedaan, er worden extra monsters genomen en daar werken we intensief aan", herhaalt de wetenschapper.

Voor een deel van het publiek en experts is de hoofdverdachte de chemicus Deza, de grootste industriële onderneming die het dichtst bij de plaats ligt waar de eerste vis stierf.

Er stromen echter verschillende andere riool- of landwinningsuitlaten en beken in de rivier tussen Deza en de plaats van de eerste ontdekte vissterfte bij de Choryň-brug. Er zijn industriële bedrijven CIE Plasty (produceert plastic onderdelen voor de auto-industrie), Sonavox (produceert luidsprekers voor auto's), landbouwhandelscoöperatie Lešná met activiteiten aan de rand van Lhotka nad Bečvou, het dorp Lešná en het treinstation in Lhotka nad Bečvou, die dienen als overslagpunt chemicaliën voor Deza. Maar iedereen sluit mogelijke schuldgevoelens uit.

Onderzoekers van České Budějovice willen nu geen commentaar geven op de vermoedens. "Ik kan nu niet naar een variant leunen of deze uitsluiten", zegt Randák. Volgens hem is er een kans om de dader te vinden op basis van de ontvangen documenten. "Het is mogelijk dat we het zullen bepalen. We zullen in ieder geval een plaats kunnen vinden, een uitlaatklep, waar het vandaan komt", gelooft hij.

Wetenschappers zijn al duidelijk over de stof die de vissen heeft gedood. Ze zijn ervan overtuigd dat cyaniden de belangrijkste rol hebben gespeeld. "Ze werkten daar zeker in hoge concentraties, maar er werd een cocktail van verschillende stoffen gevonden. We beschouwen cyaniden echter als de meest waarschijnlijke doodsoorzaak", beschrijft Randák.

De onderzoekers onderzoeken ook de bevindingen van het Dagelijks Referendum over fenolen die op de dag van het ongeval mogelijk zijn ontsnapt uit de chemische fabriek Deza. "Het was mogelijk om dat spoor te volgen, we kunnen hun aandeel in de cocktail van chemicaliën niet uitsluiten, maar belangrijker zijn de cyaniden", zei de expert, die de zaak behandelt van collega's sinds de eerste week na het ongeval en vroeg de politie om te schrijven. eigen mening. "We hebben eind maart een deadline", bevestigt Randák.

Herhaaldelijk, meest recent deze maandag, heeft HN de autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor het eerste onderzoek van het ongeval, namelijk de Tsjechische milieu-inspectie en de afdeling Milieu van het stadskantoor in Valašské Meziříčí, gevraagd om aan te geven wanneer, waar en met welk resultaat ze monsters namen. Beide instellingen weigeren dit nog steeds te zeggen en zeggen dat de politie hen tot geheimhouding heeft verplicht. De politie heeft dit echter meerdere keren ontkend.

Niet alleen volgens wetenschappers verliepen de bemonstering in Bečva niet zo snel als zou moeten. "Vissers zagen geen enkele van de inspecteurs tot na 16.00 uur, ik meldde het ongeval om 12.02 uur. Brandweerlieden namen wat monsters, maar pas vanaf de rivier, om 12.40 uur", herinnert hij zich op zondag 20 september, toen cyaniden Hustopeče nad Bečvou Stanislav Pernický.

Hoewel Pernický sinds het ongeval dagelijks aan de oevers van de rivier is, heeft hij geen idee wanneer de monsters zijn genomen door vertegenwoordigers van het stadhuis van Valašské Meziříčí. "Maar ik ben ervan overtuigd dat de lozingen op zijn vroegst op maandag zijn bemonsterd, maar liever op dinsdag of woensdag", zei hij. Het lijkt even onwaarschijnlijk dat tijdige bemonstering van lozingen van Deza is. Volgens de tot dusver beschikbare informatie hebben de inspecteurs hier een persoonlijke inspectie uitgevoerd, een werkende afvalwaterzuiveringsinstallatie gezien en vissen onder de uitlaat naar Bečva, maar blijkbaar hebben ze geen monsters genomen en vertrouwden ze op de gegevens van de chemische fabriek. Ook de autoriteiten weigeren vragen over bemonstering in Deza te beantwoorden.
Bron zazivoubecvu.cz.
 

kuurgast

Donateur
IJzige getuigenis van Bečva. "De belangrijkste watermonsters ontbreken", zegt de expert.

"Om de specifieke boosdoener van Bečva-vergiftiging te achterhalen, heb ik geen informatie", zegt chemicus Ivan Holoubek van de Masaryk-universiteit, die de monsters die na het ongeval zijn genomen, beoordeelt voor de Tsjechische milieu-inspectie.

Dit is de eerste concrete getuigenis van een deskundige die rechtstreeks werkt met de monsters die zijn genomen na het ecologische ongeval in Bečva. En helaas niet al te optimistisch in termen van het zoeken naar de dader. Professor Ivan Holoubek van de Masaryk Universiteit in Brno werd ingehuurd door de Tsjechische milieu-inspectie om de monsters te beoordelen.

Het bureau krijgt kritiek omdat het zijn tussenkomst na het ongeval niet aan het publiek heeft uitgelegd. "Ze maken de grootste fout door er niet over te praten. Tegelijkertijd is het duidelijk. Vandaag, vier maanden na het lek, is het echt onmogelijk om te zeggen wie het heeft gedaan. En er zitten fatale fouten achter. Als we wisten wat er direct na het lek uit fabriek X stroomde en wat er uit fabriek Y stroomde, dan zou er voor gezorgd worden. Maar zo duidelijk is het niet ”, zegt een specialist van het Centrum voor Onderzoek naar Giftige Stoffen in het Milieu in een interview met Seznam Zprávy.

De afgelopen weken heeft hij de beschikking gehad over honderdvijftig monsters die de tussenliggende autoriteiten hebben verzameld in de rivier de Bečva en Moravië, waar de vervuilde stroom in stroomt.

Waarom denk je dat het moeilijk zal zijn om de dader te vinden?
We hebben geen monsters uit de periode sinds de stof in de rivier lekte in de ochtend en om 13.30 uur, toen het eerste monster werd genomen in de buurt van Hustopeče. Als zoiets gebeurt, is het voor mij essentieel om monsters te nemen bij een mogelijke bron van vervuiling. Het lijkt erop dat daar onmiddellijk na het ongeval zoiets niet is gebeurd. Laat niemand boos op me zijn, dat is totaal dilettanisme. Om een specifieke dader te identificeren met mijn levenslange ervaring? Daar heb ik niet de nodige informatie voor. Ik weet niet of mijn politie dat is. Het is aan mij om te beoordelen of de bron te vinden is. Ik denk het momenteel niet. Het is een probleem. Vier maanden zijn verstreken en de politie heeft naar mijn mening geen andere gegevens dan ik en collega's van Onderzoeksinstituut Waterbeheer.

U heeft de resultaten van de monsters. Gingen de tussenkomende ambtenaren van het stopcontact om de bron van de vervuiling te bepalen?
Wat van Hustopeče naar de Morava-rivier in kaart was gebracht, klopte min of meer. Belangrijk is dat op 20 september, de dag van het ongeval, geen monsters werden genomen bij de belangrijkste verkooppunten. Op de ene werden ze pas een dag later meegenomen en op de andere tot de vierentwintigste. Tegelijkertijd waren er zoveel mensen op de dag van het ongeval. Het eerste dat bij me opkomt is: waar komt het in godsnaam vandaan? Daar moesten alle inspecteurs over nadenken.

Kunt u specifieke afvoeren toewijzen aan de termen die u noemde?
Een van hen Energoaqua en de andere Deza en enkele anderen. Wat is genomen na twintig september is goed, maar het is niet langer essentieel om de herkomst te bepalen. Na het leeg laten lopen van de dam werd het water verdund en beschikten de monsters niet meer over de nodige informatie.

De politie identificeerde de lozing onder de Juřin-brug als een bron van vervuiling, die afval van het fabriekscomplex in Rožnov pod Radhoštěm oplevert. Volgens de getuigenissen van de acteurs stierf de vis echter meer dan drie kilometer stroomafwaarts. Is het chemisch realistisch dat giftige stoffen op zo'n afstand doden?

Hoewel ik niet streng ben, is het in ieder geval heel vreemd. Er stroomt iets relatief geconcentreerd op de rechteroever, het tast de vissen aan, maar ze beginnen pas te sterven bij Hustopeče? Ik neem aan dat ik de dode vis eerder zou vinden. Ze waren er niet. De resultaten laten niet duidelijk Energoaqua zien, maar ook Deza. Een duidelijke gids ontbreekt gewoon.

Als hij de schuldige blijkt te zijn, kan de zaak dan naar de rechtbank?
Dit maakt de inspectie een beetje nerveus. Ze wilden geen argumenten geven aan potentiële daders. Ze zullen het mij kwalijk nemen dat ik het doe. Maar na vier maanden weten maar weinig mensen wat daar echt is gebeurd. De basisfeiten moeten vooral bekend zijn bij het professionele publiek. We hebben recht op informatie. De politie zei dat ze het embargo niet hebben opgelegd, maar ze hebben geen opmerkingen. Ja, ik begrijp die benadering. Hun regel van het spel is om hen te informeren wanneer het onderzoek voorbij is. Maar zelfs de mening die we niet kennen, is de mening. Doen alsof alles perfect is? Dat is gewoon niet waar.

Zal de problematische schuld zich dus bewijzen voor de rechtbank?
Ik heb daar geen illusies over.

Dus denk je dat de kans groot is dat de zaak onopgelost blijft?

Ik ben nog steeds optimistisch en ik zeg dat het 50 tot 50 is.

Dus wat zou de huidige vertrapping kunnen veranderen?
Ik weet niet welke informatie de politie heeft, dus ik wil er niet bij betrokken raken, ik heb het alleen over welke informatie ik voor me heb en wat daaruit kan worden afgeleid. Er is nog steeds een forensisch deskundige die soortgelijke materialen als mij heeft. Ik weet niet wat er uit zal vallen. Ik weet alleen dat het rapport met nog eens drie maanden is uitgesteld. Wat ik je vertelde, kan in een week worden gezegd, als iemand gaat zitten. Dan komen natuurlijk stromingsmodellen en dergelijke in het spel. Maar zoals ik al zei, om de oorzaak vast te stellen, heb ik in ieder geval monsters nodig van rond de bron. De twee belangrijkste ontbreken. Als ik ze niet heb, kan ik niet antwoorden of het fabriek X of Y is.

Kunnen we op zijn minst zeggen dat de vis stierf door cyanidevergiftiging?
Naar mijn mening is er inderdaad niets anders gevonden en gemeten. Er was niets anders in toxicologische hoeveelheden. Zou er iets kunnen zijn gekomen van het Deza-ongeluk? Zij beweren
dat nee en er is geen bewijs dat ja.

Het ongeval deed veel twijfels rijzen over het werk van de autoriteiten om met soortgelijke incidenten om te gaan. Vindt u dit een eenmalige storing of een systeemprobleem?
Zelfs de huidige casus laat zien dat de medewerking van instellingen die iets over de kwestie te zeggen hebben, niet duidelijk is. Er zijn geen regels voor wat u op zo'n moment moet doen. Brandweerlieden gedroegen zich volledig professioneel, namen monsters en het was 100%. Er dreef niets op het oppervlak, dus het was nodig om het water te verdunnen, wat ook de flowmanager correct deed. Maar als ik de dader wil identificeren, heb ik informatie nodig over wat de mogelijke bron van vervuiling is. Er is geen methodische instructie over wat u op een bepaald moment precies moet doen, zonder dat het ingewikkeld is. En we zouden ook een overzicht moeten hebben van mogelijke bronnen van vervuiling op elke rivier.

Het bestaat natuurlijk, maar deze koffer bewijst in welke kwaliteit. Voor sommige uitstroompunten weten we niet eens waar ze naartoe leiden. Ik ben dus verrast door de stroomgebiedbeheerder dat hij geen bron van potentiële problemen heeft die hij indien nodig aan de gemeenten zou kunnen leveren. En als zoiets gebeurt, zou hij kunnen zeggen: wees voorzichtig, doe precies dat. Ja, alleen vissen stierven tussen aanhalingstekens. Je zou kunnen zeggen dat gelukkig niemand is overkomen. Maar je ziet de wanhoop van vissers, jongens die hun hele leven voor de rivier zorgen, en dan geeft iemand het aan hen uit. En zullen ze nog horen dat ze idioten zijn, dat ze geen monsters hebben ingestuurd? Het is een beetje raar.

Wat stoort u het meest aan het hele ongeval, leert het u lessen?
Ik hou van, wanneer dingen duidelijk zijn gedefinieerd. Met zo'n probleem is er geen tijd voor amateurisme. Er moet duidelijk worden gedefinieerd wie de leiding heeft. Het is geen democratische kwestie. Het kan over levens gaan. We zouden kunnen leren. Deze casus moet aangeven hoe de samenwerking van de betrokken organisaties eruit moet zien. Het zou zeker de druk van het professionele publiek helpen. Ik hou er niet van als er iets onder het tapijt veegt. Ik zeg niet dat het gebeurt, maar het kan mensen het laten voelen.

Bron goochelvertaling seznamzpravy.cz.
 

kuurgast

Donateur
Enkele van de belangrijke monsters in de zaak Bečva werden door de inspectie geweigerd.

Vissers maken nu ruzie met de inspectie over de eerste monsters die zijn genomen na de ecologische ramp in Bečva. De Tsjechische milieu-inspectie leverde ze niet aan de laboratoria en volgens experts konden ze helpen de dader te identificeren.

In Bečva draaiden de vissen rond hun as, zwommen schokkerig met hun mond boven het oppervlak en stierven massaal. Het was twintig september, kort na half twee in de middag. Het was in de tijd dat de rivier achter Valašské Meziříčí werd vergiftigd door giftige gifstoffen dat vissers uit Hustopeče nad Bečvou monsters van water en dode vissen namen. "De concentratie van de giftige stof was ongetwijfeld hoger dan ooit tevoren. Dit waren de meest relevante monsters die de inspectie kon gebruiken,” zei Stanislav Pernický, voorzitter van vissers uit Hustopeče nad Bečvou.

Vissers voeren nu een woordenoorlog met de Tsjechische milieu-inspectie over de "vroegste" monsters genomen na een ecologisch ongeval. De inspecteurs stuurden dit materiaal niet naar het laboratorium en uit de verklaring van de inspectie was lange tijd niet duidelijk of er überhaupt belangrijke monsters waren aangekomen. Directeur Erik Geuss heeft nu het lot van de monsters voor Seznam Zprávy beschreven. "Ze waren op geen enkele manier beschreven, verzegeld. Ze werden niet gekoeld bewaard en er was geen verdere informatie over. Gezien de onbetrouwbaarheid van dergelijke monsters, die ook indirect aan de inspecteur werden aangeboden, besloot hij, in overleg met het laboratorium, dergelijke 'niet-geverifieerde' monsters niet te accepteren”, zei hij.

Biochemicus Marek Petřivalský van Palacký University beschouwt de procedure van de inspecteur bijvoorbeeld als een vergissing. "Er was in het begin geen reden om deze monsters uit te sluiten", zei hij eerder.

In het licht van de nieuw ontdekte informatie over de zaak lijkt het er ook op dat dit materiaal belangrijke informatie had kunnen opleveren voor opsporingsambtenaren. Voornamelijk over de concentratie cyaniden en mogelijk andere giftige stoffen in het water. En direct na de vervuiling. "We hebben geen monsters uit de periode sinds de stof in de rivier lekte in de ochtend en om 13.30 uur, toen het eerste monster werd genomen nabij Hustopeče", klaagde Ivan Holoubek, een expert op het gebied van giftige stoffen in het milieu. Voor de inspectie beoordeelt het meer dan 150 monsters die door brandweerlieden, inspectiepersoneel of waterschappen uit verschillende delen van de rivier zijn genomen. Hij omschreef het proces van het nemen van water uit het water onmiddellijk na het ongeval als "totaal dilettantisme". Bovendien, zei hij, zou het moeilijk zijn om de dader te identificeren vanwege het gebrek aan bewijs, inclusief relevante monsters in de buurt van "verdachte" lozingen.

Volgens de directeur van de Geuss-inspectie was het echter niet mogelijk om te werken met monsters in petflessen van vissers. "Ad absurdum, het had ook precies het tegenovergestelde kunnen zijn. Iemand had de monsters kunnen planten, iemand zou beschadigd kunnen zijn en de inspectie zou een ernstige beschuldiging krijgen dat ze dergelijke monsters had genomen, "zei hij.

Hoewel het milieu-inspectieproces wordt bekritiseerd door vissers, experts en politieke oppositie, Geuss houdt vol dat alles in orde was. "Politici putten alleen uit manipulatieve berichten en de media in het algemeen. Ik herhaal dat de inspectie professioneel en in overeenstemming met de toepasselijke wetten werd uitgevoerd", zei hij.

Het ongeval vond plaats op de grens van de regio's Zlín en Olomouc. Elk van de regio's valt onder de jurisdictie van een andere tak van de inspectie, namelijk Brno en Olomouc. Volgens Seznam Zprávy hadden de medewerkers op de dag van het ongeval ruzie over wie zondag zou arriveren. 'Nee, dat soort informatie heb ik niet. Niemand maakte ruzie met wie dan ook, de inspectiemedewerkers overlegden samen de situatie en ook wat betreft de communicatie met het waterschap waren ze het eens over de procedure en handelden ze ernaar,' weigerde Geuss dergelijke informatie.

De vissers zijn het niet eens met de inspectie op het moment dat de inspecteurs ter plaatse kwamen. In het officiële protocol is de tijd kort na de twee in de middag, volgens vissers was dat pas twee uur later. En zelfs na vier maanden kent de politie de schuldige van de besmetting niet. Ze identificeerde de Jura-lozing als een bron van vervuiling, die afvalwater van het industriegebied in Rožnov pod Radhoštěm naar Bečva brengt. Volgens vissers en chemicus Holoubek hebben ze pas de dag na het ongeval monsters genomen bij deze pijpleiding.

Het hoofd van de inspecteurs, Geuss, maakte bezwaar tegen de mening van media-experts. "Op basis van onvolledige informatie nemen ze hun oordelen, aannames en conclusies uit de tabel en maken ze hun naam zichtbaar in een gepolitiseerde live case om kritiek te leveren op het werk van inspectiepersoneel, waarmee ze onvoldoende ervaring hebben", voegde hij eraan toe. Volgens hem zijn de monsters niet het enige deel van het bewijs en zijn de experts niet bekend met de taken van individuele overheidsinstanties in deze gevallen.

Zoals blijkt uit de getuigenis van Bečva, hadden de functionarissen zelf en andere actoren geen idee hoe ze verder moesten bij het ongeval. Burgemeesters uit de omliggende dorpen klaagden erover dat ze niet de nodige informatie over het ongeval hadden gekregen. Het publiek hoorde tot vier dagen na het ongeval van het giftige cyanidelek. 'Zeven instellingen hebben monsters genomen. Het was erg chaotisch'', zei senator Jitka Seitlová bijvoorbeeld.

Politici en experts bekritiseren het ontbreken van een duidelijke methodologie om met een dergelijk incident om te gaan. Minister van Milieu Richard Brabec heeft al aangekondigd dat het nodig is om de bevoegdheden tussen de tussenliggende eenheden in de Waterwet te specificeren. "Dit ongeval heeft aangetoond dat de gemeenten met hun uitgebreide bevoegdheden en hun waterschappen logischerwijs niet de menselijke capaciteit hebben om zo'n complexe situatie het hoofd te bieden", zei hij enige tijd geleden.

De politie zet het onderzoek nog voort, in afwachting van een deskundig oordeel van een forensisch deskundige. Het had voor Kerstmis klaar moeten zijn, maar de auteur vroeg om uitstel van de deadline.

Bron goochelvertaling van seznamzpravy.cz.
 
Google heeft toch wel veel steken laten vallen bij bovenstaande vertalingen. Nederlands is toch ook een lastige taal. Wel veel dank voor de informatie. Ik heb er niets mee te maken, maar lees wel de verhalen.
 
Ze zijn eruit,
146157421_267587998060695_9029341991271839692_n.jpg
 
Volgens het rapport werd de Bečva vergiftigd door de Energoaqua-zuiveringsinstallatie uit Rožnov

De Bečva-rivier in de regio Zlín is waarschijnlijk afgelopen september vergiftigd door cyaniden, die uit het kanaal stroomden vanuit het gebied van de voormalige Tesla Rožnov. Volgens informatie van MF DNES wordt in een deskundigenrapport in opdracht van de politie, Energoaqua verdacht van Rožnov pod Radhoštěm, die eigenaar is van het complex en daar een afvalwaterzuiveringsinstallatie exploiteert. De directeur van het bedrijf Rožnov weigerde fundamenteel.


In plaats van zuivering en verwijdering van chemicaliën, stroomde vervuild water via een kanaal rechtstreeks de rivier in in het district Valašské Meziříčí Juřinka en niet in de speciale lagunes in het gebied. 40 ton vis stierf in de rivier en de stroom werd 40 kilometer vergiftigd.

Energoaqua ligt zestien kilometer van de vergiftigingsplaats. Het oude riool, dat tijdens het socialisme is aangelegd in de tijd dat de toenmalige Tesla in het gebied actief was, mondt echter uit in de rivier. Inmiddels zijn er een aantal industriële bedrijven en huurders die hun afvalwater - waaronder cyanide - lozen op de zuiveringsinstallatie.

Ze moest zorgen voor de afvoer van de chemicaliën. Volgens informatie van MF DNES is het water echter niet in twee lagunes terechtgekomen die voor dit doel zouden worden gebruikt en hemelsbreed op achthonderd meter afstand van de zuiveringsinstallatie liggen. Dinsdagavond ontkende de directeur van het Rožnov-bedrijf Energoaqua, Oldřich Havelka, fundamenteel dat het bedrijf vorig jaar de vergiftiging van de Bečva-rivier zou hebben veroorzaakt. "De forensisch deskundige heeft hier geen bewijs van", zei Havelka tegen ČTK.

Het rapport voor de politie is opgesteld door forensisch deskundige Jiří Klicpera, die het maandag naar opsporingsambtenaren heeft gestuurd. "Ik ben gebonden aan het beroepsgeheim. Deza werd uitgesloten door de inspectie en ik heb het in feite bevestigd", zegt hij kort als hij daarom wordt gevraagd door MF DNES. DEZA is een chemische fabriek van de Agrofert-holding, die een kilometer lager langs de Bečva-rivier ligt en vanaf het begin door de lokale bevolking werd geïdentificeerd als mogelijke boosdoener, juist omdat het ook cyaniden verwerkt.

Na de vergiftiging van de rivier kwamen de inspecteurs van de Tsjechische milieu-inspectie rechtstreeks naar het Rožnov-gebied en waren geïnteresseerd in de activiteiten van het bedrijf Energoaqua. Toen pleegde haar medewerker - het hoofd van de afvalwaterzuiveringsinstallatie - zelfmoord.

"De conclusies van het rapport verbazen me niet, we hebben dit bedrijf vanaf het begin verdacht", zegt een bron van MF DNES van de Tsjechische milieu-inspectie. Vlak na de vergiftiging wees de minister van Milieu Richard Brabec naar het Rožnov Tesla-complex toen hij zei dat "de strop rond het Tesla-complex strakker wordt". "Ja, de aanwijzingen waren er toen echt, maar nu weet je meer dan ik", zei minister van Milieu Richard Brabec dinsdag.

Een woordvoerder van de Tsjechische milieu-inspectie, Jiří Ovečka, zei dat de zaak wordt onderzocht door de politie. 'We kunnen hem niet in de weg staan. En documenten, zoals een mening - die hebben we helemaal niet. We voeren echter nog steeds ter plaatse onderzoeken uit, maar tijdens het onderzoek kan niets worden gezegd ”, aldus de woordvoerder van Ovečka.

De directeur van de inspectie, Erik Geuss , vertelde iDNES.cz dat het gepubliceerde resultaat geen verrassende informatie voor hem was en dat hij met de gegeven versie van de inspectie werkte. "We hebben geen mening, we kunnen geen commentaar geven op conclusies die we niet kennen", voegde Geuss eraan toe.

Na het te hebben ontdekt, nam MF DNES ook contact op met de politie van Zlín, die het incident op de rivier onderzoekt. "We wachten tot het deskundig advies aan ons wordt bezorgd, we hebben het nog niet", aldus politiewoordvoerster Lenka Javorková.

Minister Brabec reageerde als volgt op de vraag van iDNES.cz: “Ik heb de mening niet beschikbaar, dus ik kan geen commentaar geven op de inhoud ervan. Maar ik ben erg blij dat de recensie eindelijk klaar is en ik hoop dat het publiek er snel achter komt hoe het allemaal was."

bron: idnes.cz
 

kuurgast

Donateur
Brabec is ontheven van verantwoordelijkheid voor ecologische ongevallen.
Volgens de wetswijziging zouden de burgemeesters de volgende keer verantwoordelijk zijn.


Acht maanden lang wacht het publiek op de vraag wie verantwoordelijk is voor een van de grootste milieuongevallen in decennia, waarbij 40 ton vis omkwam in een 40 kilometer lang cyanidebad in Bečva. De politie zwijgt, het deskundigenoordeel is klaar, maar roept twijfels op.

En de verantwoordelijke autoriteiten, met name het ministerie van Milieu onder leiding van de tweede van de ANO-partij Richard Brabec plus de Tsjechische milieu-inspectie onder leiding van de loyale Erik Geuss, ze schoppen de verantwoordelijkheid van elkaar af. Het ministerie heeft een zodanige wetswijziging voorbereid dat bij een nieuwe ramp niemand met de vinger naar hen kan wijzen. De volgende keer staan de burgemeesters voorop.

Als de Tsjechische milieu-inspectie nu rekening moet houden met aanvallen die afgelopen herfst het onderzoek naar het ecologische ongeval in Bečva hebben verpest, zal ze in de toekomst op elegante wijze kritiek kunnen vermijden. De voorgestelde wijziging van de Waterwet van de werkplaats van het hogere ministerie van Milieu plaatst de inspectie aan de zijlijn en legt de hoofdverantwoordelijkheid bij soortgelijke ongevallen bij gemeenten of regio's.
Bron neovlivni.cz.
 

kuurgast

Donateur
Illegaal gestort afval laat een 38 km lang stuk van de Bečva-rivier in feite ‘dood’ achter.

De rivier de Bečva, in Moravië, is getroffen door de ergste milieuramp in meer dan tien jaar. Een bijna veertig kilometer lang stuk van de rivier bij Přerov werd enkele dagen geleden vervuild met cyanide uit een onbekende bron. Sindsdien hebben vissers 32.000 kilo dode vis uit de rivier gehaald en ze zijn nog niet klaar.
Onderzoekscommissie presenteert een rapport over het onderzoek naar de vergiftiging van de Bečva-rivier.

Precies een jaar na het grote ecologische ongeval dat de rivier de Bečva trof, publiceert de parlementaire onderzoekscommissie een samenvatting van haar zoektocht van enkele maanden.

Chaotische telefoontjes, gebrek aan een verenigd commando en vooral een minimum aan monsters genomen in sleutelfasen van een ecologisch ongeval. De parlementaire onderzoekscommissie inzake de vergiftiging in de Bečva-rivier heeft maandag haar eindrapport gepubliceerd.

Naar de mening van de parlementariërs was de samenwerking tussen het bevoegde waterschap en de Tsjechische milieu-inspectie onvoldoende gecoördineerd.
Op de dag van de vergiftiging was een medewerker van de Tsjechische Milieu-inspectie (ČIŽP) Brno ter plaatse. Wanneer hij precies is aangekomen, is niet duidelijk. Getuigen en het inspectierapport geven andere tijden aan. Vanwege zijn territoriale bevoegdheid heeft de inspecteur van de "tak" van het kantoor in Olomouc de vergiftiging alleen verder stroomafwaarts aangepakt, niet op de plaats van besmetting. De vis vertoonde enkele honderden meters boven de Choryň-brug stroomopwaarts, dat wil zeggen in de regio Zlín, tekenen van vergiftiging. De regio valt onder de bevoegdheid van de ČIŽP-inspectie van Brno, haar medewerkers hebben de situatie alleen op afstand telefonisch opgelost.

Het rapport zegt dat monsters van het vervuilde water en dode vissen, die essentieel zijn voor het identificeren van de verontreinigende stof en het vinden van de boosdoener, ontoereikend waren en te laat werden genomen, toen de gifstoffen al sterk waren verdund.

Experts die de monsters analyseerden, vertelden de commissie later dat het praktisch onmogelijk was om te bepalen wie verantwoordelijk was voor het lek.

Ook de aankondiging van het tijdstip van het ongeval verschilt tussen het stadskantoor in Valašské Meziříčí en de gegevens van de politie. De burgemeester van het dorp heeft vervolgens een fout gemaakt door de crisismedewerkers niet te bellen en de staat van gevaar niet aan te kondigen. En volgens het rapport ontbreken ook de nodige monsters uit de omgeving van het bedrijf Deza, dat behoort tot het trustfonds van de premier, dat bij de verdachten is verschenen.
De politie geeft het bedrijf Energoaqua uit Rožnov pod Radhoštěm en de directeur Oldřich Havelka de schuld van de vergiftiging. Deze riolering mondt uit in Bečva onder de Juřin-brug. Volgens een rapport namen degenen die daar ingrepen pas een dag later monsters.
De inspecteurs hebben geen enkel monster genomen uit de uitlaat van de chemische fabriek in Valašské Meziříčí Deza, die slechts een paar honderd meter verwijderd is van de eerste dood van de vis. Pas 2 weken later werden daar monsters genomen.
Het hoofd van de inspectie, Erik Geuss, heeft herhaaldelijk verklaard dat zijn collega's geen fouten hebben gemaakt bij de interventie.

De fouten bij de winning van verontreinigd water zijn volgens het rapport ontstaan doordat er in het land geen elektronische catalogus is voor de rioolbuizen. De Commissie beveelt daarom een landelijke inventarisatie en digitalisering aan van alle rioleringen, vooral die met een potentieel risico op milieuongevallen.

Volgens de leden van de Vissersvereniging bevestigt het eindrapport van de Kamer van Afgevaardigden hun langdurige kritiek op het gebrek aan coördinatie van het optreden van de autoriteiten. Ook zijn ze het eens over onvoldoende steekproeftrekking. Als de procedure consequenter was geweest, hadden de omstandigheden van de ramp volgens hen veel eerder aan het licht kunnen komen.

Premier Andrej Babiš sprak zich tegen hem uit en beschuldigde de afgevaardigden dat ze wilden beslissen over de plaats van instanties die actief zijn in strafprocedures.

"Als ik een fabriek in het trustfonds heb en ik ben de premier en er gebeurt zo'n catastrofe, dan probeer ik vanaf het begin alle deuren en ramen te openen en te laten zien: het had niet bij ons kunnen zijn", verdedigt parlementslid Petr Gazdík .
"Er zijn afvoerpijpen, die na het ongeval volledig waren gebleekt door een chemische stof. Ze kunnen gaan van het Deza-complex, maar helaas is de politie deze weg nog niet ingeslagen", legt Gazdík uit.

Minister van Milieu Richard Brabec bekritiseerde de gedeputeerde. "Verrassend genoeg hebben de media een gepolitiseerd rapport tot hun beschikking van het gepolitiseerde onderzoekscommissie, voordat het officieel wordt gepubliceerd. Dit is een duidelijk bewijs dat dit een politieke taak is die vlak voor de verkiezingen is getimed", tweette hij. Hij voegde er op een persconferentie aan toe dat het een "vuil spel" was.

Bronnen oa english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznam.cz.

Het hele document staat onder het artikel op irozhlas.cz.
 
Bovenaan