Lynxen in Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
videt-rysy-kteri-se-navic-nechaji-vyfotit-je-vzacnost-02_denik-630-16x9.jpg


Chauffeur fotografeert lynxen in Šumava

Een Tsjechische chauffeur en zijn dochtertje ontmoetten zondag twee lynxen op de weg bij Skelná u Prášily in Katovy en konden ze ongeveer tien minuten bekijken. Tijdens het paarseizoen kunnen mannetjes zo geabsorbeerd worden door hun tegenstander dat ze zelfs in de menselijke aanwezigheid blijven.

Op de voorgrond een lynx die Kika word genoemd. Hij is 12 jaar oud en woont permanent in het gebied tussen Železná Ruda en Modrava.
De tweede lynx is ook een mannetje en waarschijnlijk jonger. Deze had nog geen naam, dus de parkbeheerders vroegen het dochtertje van de fotograaf om het een naam te geven. Ze koos de naam Matýsek.

Bron idnes.cz

Er zijn ongeveer 25 lynxen in het Boheemse Woud en het aantal pups neemt toe. Maar het aantal door auto's gedode dieren neemt ook toe.
 

kuurgast

Donateur
Mensen in Frýdek-Místek district vonden een zes maanden oude babylynx in hun tuin.

De mensen in Dobrá bij Frýdek-Místek beleefden een grote verrassing. Ze ontdekten een babylynx in hun tuin. Het werd feitelijk ontdekt door hun hond, die een gevecht met de lynx begon. De lynx rende vervolgens naar een walnotenboom, vanwaar brandweerlieden hielpen hem naar beneden te halen. Hij is nu onder de hoede van het reddingsstation Záchranná stanice Bartošovice in Novojičín.
De lynxwelp raakt lichtgewond na een gevecht met een hond, maar over het algemeen is hij niet in goede vorm. Hij is uitgehongerd en zijn gewicht bedraagt slechts 5300 gram. Het is een Euraziatische lynx.
"Dit is een welp die nog ongeveer zes maanden in direct contact met zijn moeder moet zijn. In winterse omstandigheden is hij niet in staat zelfstandig te leven. Het is duidelijk dat er iets met de moeder moet zijn gebeurd”, aldus de natuurbeschermers van Bartošovice.
Volgens hen is het een klein wonder dat het welpje een zeer drukke weg heeft kunnen oversteken en ongedeerd de tuin midden in het dorp heeft kunnen bereiken. Waarschijnlijk werd hij aangetrokken door het gefokte pluimvee. De lynx blijft tot het voorjaar op het station Bartošovice.

De lynx is de grootste katachtige die in Tsjechië leeft. Ze behoren tot zeer bedreigde dieren. Ze zijn hier in het verleden uitgeroeid. Hun terugkeer werd in de jaren zeventig en tachtig aanzienlijk geholpen door hun vrijlating in het Šumava-gebergte en in het aangrenzende Beierse Woud.
De rand van de tweede populatie strekt zich uit tot het grondgebied van het beschermde landschapsgebied Beskydy, waar het volgens het Natuur- en Landschapsbeschermingsagentschap het enige grote beest is, die zich daar regelmatig voortplant.
Het is moeilijk om informatie te verkrijgen over de status van beide populaties van dit zeldzame en verborgen beest, volgens de beschikbare gegevens leven er ongeveer tien lynxen in de Beskydy.

Bron novinky.cz + nu.nl met filmpje.
 
Laatst bewerkt:
Om de fauna in het N.P. Sumava te beschermen tegen het gevaar door auto verkeer, zou er een maximum snelheid moeten komen van bij voorbeeld 50 of 60 km per uur.
In de bijdrage hier boven, wordt een foto getoond van lynxen bij Prasely, midden op de weg, ik ken die plek, daar is veel overstekend wild, omdat aan beide zijden v d straat natuur weiden zijn, waar veel herten grazen, vooral in de vroege ochtend, ook hangt daar door het hoogte verschil vaak mist, wat lynxen een goede mogelijkheid geeft om een hert te verschalken, een groot deel van hun prooi bestaat uit herten, niet verwonderlijk gezien de aantallen herten die hier leven.
Wanneer ik met de auto daar voorbij kom, doe ik het rustig aan ook om een botsing te vermijden, daarbij wordt ik vaak ingehaald door auto bestuurders die voor woon/werk onderweg zijn naar Duitsland met een veel te hoge snelheid.
Die wegen die zich op en af en met veel bochten door het landschap kronkelen, trekt ook een verkeerd publiek aan, grote groepen motorrijders, sportwagen clubs, en deze zomer zag ik zelfs een groep met S.U.V. s uit Nederland, die meenden dat het N.P. Sumava een mooie plek is om eens lekker gas te geven.
Schijnbaar begint het N.P. bekend te worden bij groepen waar we hier helemaal niet op zitten te wachten, dit geld natuurlijk niet voor wie zich aan de regels houd, en met gematigde snelheid van de natuur wil genieten.
Want het gaat natuurlijk niet aan om fauna hier weer een tehuis te geven of voor uitsterven te behoeden, en vervolgens dood te rijden.
Ook is het hier een stilte gebied, staat overal op borden te lezen, toch zijn er mensen die menen met een uitlaat zonder demper rond te moeten rijden, want dat knalt zo lekker tussen de bomen langs de weg, soms komen er ook motoren voorbij met de radio keihard aan, om de wereld bekend te maken met zijn muziek smaak.
Die programma's voor de fauna, en natuurlijk ook de flora, vaak is er een samenhang, kosten veel geld, wat door de belastingbetaler moet worden opgebracht dit is zinloos wanneer er elementen zijn die menen regels niet na te hoeven leven.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

kuurgast

Donateur
Hij is nu onder de hoede van het reddingsstation Záchranná stanice Bartošovice in Novojičín.
De lynxwelp die in december uit een tuin in Frýdecko-Místek werd gered, is overleden.

Het trieste nieuws kwam van het opvangstation voor wilde dieren in Bartošovice in Novojičín. De zes maanden oude lynxwelp, die werd gevangen in de tuin van een van de huizen in Dobrá in Frýdecko-Místek, stierf in december.
"Ondanks al onze inspanningen heeft het welp het niet gered. De doodsoorzaak was sepsis, die werd veroorzaakt door de kwetsbaarheid van het slijmvlies en de daaropvolgende breuk, d.w.z. een breuk in het gebied van de dikke darm. Het organisme was vergiftigd”, zei het hoofd van het reddingsstation.
Hij voegde eraan toe dat dit een fataal probleem is. "Voor wilde dieren kunnen we er nog niet mee omgaan, dat wil zeggen de diergeneeskunde. We hebben al een lynxkatje met dit gezondheidsprobleem geadopteerd, we wilden optimistisch zijn, maar dat is niet gelukt", aldus de dierenbeschermer uit Bartošovice.
Ook wees hij erop dat ze aanvankelijk niet wilden informeren over de dood van de lynx, maar dat ze echt veel vragen kregen over zijn gezondheid.

Bron novinky.cz.
 
Bovenaan