Lipnomeer e.o.

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Boffen wij even dat wij deze zomer daar in de buurt zijn! Dank je Kuur, gaan wij zeker uitproberen
Nou vandaag deze attractie bezocht en in 1 woord geweldig! Het was even zoeken door foutje in de navigatiegegevens, maar toch gevonden. In mijn verslag kom ik er nog wel op terug en uiteraard ook met foto's. Maar in het kort voor nu: Wij waren met ons vieren 500 KC kwijt en dat was dus niet alleen de toren maar ook het kabelbaantje erheen. Rolstoel ging gewoon mee in een aparte stoel en alles werd keurig geregeld voor ons. De weg omhoog is heel goed te doen (heb zelfs mensen met krukken gezien) en het uitzicht is uiteraard fenomenaal! Neem wel een jas mee! Voor de stoeren: je kunt ook omlaag via een suisbuis of als je een mountainbike meeneemt met de fiets. Erg leuk!
 

kuurgast

Donateur
Boomtop-pad in de winter open.

150x114-1353483002-stezka7.jpg


In de winter is Stezky korunami stromů Lipno heel mooi om te bezoeken met het besneeuwde landschap.
Alleen 24 december zijn ze gesloten. De website is nu ook in het Duits en Engels.
Een virtuele wandeling kan je maken op lipno.brno360.cz/stezka-korunami-stromu.
 

Ad Verschoor

Donateur
Multigeneratie-vakanties zijn in opkomst
Steeds vaker gaan we niet alleen met ons gezin op pad, maar nemen we opa en oma ook mee voor wat ‘quality time’ met elkaar in de vakantie. In het Tsjechische Lipno nad Vltavou, een winter- en watersportparadijs aan het Lipnomeer, zijn ze helemaal klaar voor deze trend.

Grote vakantiehuizen
Lipno nad Vltavou is de afgelopen vijftien jaar uitgegroeid tot een modern vakantieoord. In het plaatsje, dat op 500 inwoners een capaciteit van zo’n 5000 bedden heeft, staan behalve enkele hotels vooral veel vakantiehuizen. Daaronder bevinden zich flink wat huizen met niet vier of zes, maar bijvoorbeeld tien bedden, plus een ruime woonkamer en een groot terras om met z’n allen te kunnen zitten. Handig voor als je met de hele familie op vakantie bent, maar ook erg gezellig met een groep vrienden.

Stoeltjeslift-en-boomkroonpad-Lipno.jpg


Alles binnen handbereik
Wat Lipno ook ideaal maakt voor een multigeneratie-vakantie, is dat de vele voorzieningen en activiteiten dicht bij elkaar liggen. Zo is er voor iedereen iets leuks te doen en kun je tussendoor toch makkelijk samen eten en verhalen uitwisselen. Wie actie wil, kan in de winter gaan skiën of een rondje schaatsen op het meer, en in de zomer een kick krijgen van het bikepark, het touwklimpark, de rodelbaan of de 52 meter lange glijbaan van het boomkroonpad. Wie het liever rustig aan doet, kan op een huurfiets (eventueel met hulpmotor) over een vlak fietspad langs het meer rijden, een kopje koffie drinken op een schaduwrijk of juist verwarmd terras of een mooie rondvaart over het 44 kilometer lange stuwmeer maken. Behalve fietsen zijn in Lipno ook ski’s, steps, inline skates, boten en nog veel meer uitrustingen te huur. Op die manier is het activiteitenaanbod enorm, terwijl bijna alles op loopafstand van elkaar ligt.

Aandacht voor toegankelijkheid
Natuurlijk vinden opa en oma het ook leuk om te zien wat hun kleinkinderen allemaal beleven en willen ook rolstoelgebruikers en gezinnen die een kinderwagen nodig hebben onbeperkt genieten van een leuke vakantie. Daarom is het fijn dat er in Lipno alles aan wordt gedaan om activiteiten voor iedereen toegankelijk te maken, dus ook voor mensen in een rolstoel of met een kinderwagen.

Een mooi voorbeeld hiervan is het boomkroonpad. Wie niet lopend of met de stoeltjeslift naar het boomkroonpad kan of wil, kan daarom ook de bus nemen. Het boomkroonpad zelf heeft een lage hellingsgraad, waardoor je eigenlijk niet merkt dat je omhoog loopt. Het is breed, vlak en volledig rolstoeltoegankelijk: voor het trappetje naar de laatste verdieping is een lift aanwezig.

Wel is het verstandig om bij het boeken van een vakantie in Lipno goed te kijken naar de ligging van je appartement. Bij appartementen die verder van het water af liggen, is het mogelijk dat je een stukje heuvelopwaarts moet om bij je vakantiewoning te komen.

Voordeel met de Lipno Card
Als je met een groot gezelschap reist, kunnen de kosten van al die activiteiten natuurlijk wel flink oplopen. Ook daar is aan gedacht. Er is een Lipno Card die je als gast kunt aanschaffen, maar die soms ook al bij de accommodatie is inbegrepen. Met die kaart krijg je korting op wel zestig activiteiten in en om Lipno, zoals de stoeltjeslift, de rodelbaan en de huur van materialen. Zo blijft het leuk voor het hele multigeneratie-gezelschap, ook voor de generatie die de portemonnee trekt.

Bron: verkeersbureaus.info
 

kuurgast

Donateur
Nieuw is de kortingskaart die geldig is vanaf nu tot en met 31 oktober.....
De Lipno.Card is al enige jaren in gebruik en een jaar lang geldig.
Zeker voor mensen die nu wachten op sneeuw in de regio van Lipno is het een aanrader om de kaart aan te schaffen.
Zo krijg je gratis toegang op het boomkroonpad en korting voor de ZOO Hluboká nad Vltavou die nu langer open is in de kerstvakantie, zodat je langer kan genieten van de dieren en de sfeervolle kerstverlichting.
De Lipno.Card kost 149Kč, zie info op lipno.info/en.
 

Ad Verschoor

Donateur
Het Zuid-Tsjechische Lipno is klaar voor de zomer

Zuid-Bohemen is een populaire zomerbestemming in Tsjechië. Vooral de regio Lipensko is favoriet bij families. Je kan er watersporten, kastelen bezoeken, fietsen, klimmen en nog veel meer. Deze zomer staan er weer leuke activiteiten en evenementen op het programma in de omgeving van het Lipnomeer. Enkele aanraders om te doen in deze mooie regio!


fietsen-lipno-info-1024x682.jpg

Fietsen door Lipno

Klimmen, klauteren en afdalen
Het klimpark biedt een schitterend uitzicht over het Lipnomeer en biedt meer dan 500 meter aan avontuur. Er is een kabelbaan en tokelbaan en ervaren instructeurs leggen uit hoe je het beste naar de overkant kunt komen. Er zijn diverse routes voor kinderen, volwassenen en groepen. Volgens Peter Dušek, directeur van het complex, is het spannendste stuk de allerlaatste afdaling, de 150 meter lange Flybaan op de katrol boven de vijver.

Op pad met de autoped
Autopeds, een gemotoriseerde step, zijn de laatste jaren een fenomeen geworden. Ook de wegmodellen winnen aan populariteit. Het aantal te verhuren autopeds in Lipno is daarom vergroot. Met de steps kan je vrolijk de weg op gaan over het Merenpad voor fietsers en inliners. Wie meer adrenaline wenst kan eerst het Boomkroonpad bezoeken en daarna bij het bergstation van de kabelbaan een autoped huren en afdalen tot aan het wateroppervlak van het Lipno-stuwmeer. “Het is een heel gebruikelijke aanvulling op een bezoek aan het Boomkroonpad, nadat de glijbaan uitgeprobeerd is. Dan wordt het een echte adrenalinedag,” vertelt Filip Pekárek directeur van het Boomkroonpad.

Boomkroonpad
Het boomkroonpad gaat dit jaar al het vijfde zomerseizoen in en is favoriet onder de bezoekers. Het pad is het hele jaar door toegankelijk. De gehele lengte is voor rolstoelgebruikers toegankelijk en het houten trottoir dat langs de boomtoppen voert kan werkelijk door iedereen begaan worden. Het uitzicht vanaf de 40 meter hoge uitkijktoren is fascinerend en veel bezoekers komen dan ook herhaaldelijk terug. Het pad meet 675 meter en behalve de adembenemende uitzichten, spannende stopplaatsen waar wat angst overwonnen moet worden, biedt het ook een rit met de langste overdekte glijbaan in Tsjechië. De informatieve en educatieve borden zijn dit seizoen vervangen door borden met lentethematiek, gericht op de economische benutting van het bos.

Elektriciteit voor iedereen
E-bikes, elektrische boten en elektrische scooters worden allemaal in Lipno verhuurd. Op deze manier wil de regio ook de minder fysieke toeristen bereiken en hun de mogelijkheid geven om de prachtige natuur van het Boheemse Woud te ontdekken. En niemand hoeft nog bang te zijn dat hij zonder stroom komt te zitten. Het laadstation van de camping Modřín kan gratis gebruikt worden.

Als het weer even tegenzit
Natuurlijk is het altijd beter als het weer meewerkt, maar ook bij ongunstige omstandigheden zijn er leuke alternatieven voor recreatief tijdverdrijf. Een geweldige plek is bijvoorbeeld het waterparadijs Aquaworld of het Hopsárium, een indoor speeltuin.

Onze tip!
De Lipno card is zeker een aanrader. Met deze pas kan je in de gehele regio allerlei voordelen voor vele activiteiten krijgen. De kaart is te verkrijgen bij hotels en pensions of is te koop in het informatiecentrum in Lipno nad Vltavou. Nieuw dit jaar is het lentepakket dat toegang geeft tot het Boomkroonpad, een enkeltje voor de kabelbaan, de huur van een autoped en als je een elektrische boot huurt krijg je via de Lipno.card een korting van CZK 900,-.

Evenementen
De regio Lipensko in Tsjechië heeft weer een leuk en sportief evenementenprogramma samengesteld. Het eerste evenement, de Drakenbootrace, viert de opening van het toeristenseizoen. Tientallen boten met drakenkoppen zullen te zien zijn en de vraag is natuurlijk wie is het snelst aan de overkant is van het Lipnomeer?

drakenbootrace-foto-lipno-info-1024x628.jpg


De vijfde editie van Lipno Sport Fest vindt in juli plaats. Er zijn hardloopwedstrijden, in-line skate cursussen, volleybaltoernooien en ook concerten en kindervoorstellingen. Tijdens het houtfestival op 20 juli, worden de mooiste houtsculputuren gemaakt. Bij het boomkroompad zijn er allerlei kinderactiviteiten. In augustus vinden de Olympische Spelen plaats en ook in Lipno is hier een evenement aan gewijd. Er is één groot sportveld waar olympische sporten zijn te beoefenen en op het grote scherm kan iedereen de Olympische Spelen in Brazilië volgen.

Voor meer informatie over de evenementen zie: www.czechtourism.com/p/nl-evenementen-lipensko.

Bron: verkeersbureaus.info
 

kuurgast

Donateur
Enkele websites van pensions etc melden watertemperatuur in de zomer van 23 °C.
Googel vertaling van lipensko.org.
Bij sterke wind (meer dan 22 m / s - 80 km / h) in Lipno golven kunnen een hoogte van twee meter bereiken. De wind geroerd het water in Lipno tot op een diepte van 8-12 meter. In de zomer is de temperatuur van het water bereikt meer dan 23 °C, in de baaien en ondiepe wateren in de buurt van de kust zelfs meer.

De gemiddelde temperatuur van het water (op de dam Lipno in 2 m diepte):
Januari 2 °C
Februari 2 °C
Maart 3 °C
April 10 °C
Mei 15 °C
Juni 19 °C
Juli 21 °C
Augustus 20 °C
September 18 °C
Oktober 12 °C
November 5 °C
December 3 °C
 

kuurgast

Donateur
Nieuw Stezka korunami stromů/boomtop wandelpad.

lipno_sks.jpg


Deze zomer krijgt Lipno een unieke attractie de Stezka korunami stromů/boomtop wandelpad.
De opening is op 20 juli dit jaar(2012).
Deze attractie biedt een geheel nieuwe dimensie aan vrijetijdsbesteding van een unieke wandeling door de bomen, met uitzicht op het landschap van het Boheemse Woud, een uniek uitzicht over het Lipno meer en de Sumava. Het gehele parcours is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en een ideale bestemming voor actieve bezoekers, gezinnen en senioren.
675 m lang en 2,5 meter breed pad met centraal een 40-meter hoge toren en glijbaan met een totale lengte van 52 meter.
De website stezkakorunamistromu.cz.
Toegangsprijzen: 150CZK voor volwassenen ,120CZK voor kinderen en 360CZK voor gezinnen.
Bij slecht weer (storm,hagel,vorst) zal parcours door de bomen gesloten zijn.
Deze attractie is in juli en augustus dinsdagavonden open tot 23.00uur wat een bijzondere ervaring is in het donker met speciale ledverlichting en concerten van 20.00 tot 22.00uur.Bron stezkakorunamistromu.cz/en.
letak-nocni-koncerty-2016.jpg
 
Bovenaan