Lidmilův mlýn

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Lidmilův mlýn is een voormalige watermolen die is verbouwd tot hotel en ligt in het dorpje Sádek u Poličky in Oost-Bohemen. Lidmilův mlýn heeft ook een kleine natuurcamping die direct aan een riviertje grenst. Het sanitair is nieuw en een aantal plaatsen heeft elektriciteit.

Tijdens uw verblijf op onze camping of in de molen kunt u ook (leren) paardrijden.
In de zomervakantie geven wij dagelijks lessen voor kinderen en volwassenen en voor gevorderde ruiters organiseren wij ook buitenritten en dagtochten.
Jong of oud, beginner of vergevorderd, iedereen kan genieten van onze paarden

Neem eens een kijkje op onze website: www.deoudewatermolen.nl.
 
De molen is tot ongeveer 1985 in gebruik geweest. Er waren toen twee turbines, één voor de meelmaalderij en één voor de houtzagerij. Toen het "molenbedrijf" ophield is ook de mlýnský potok (het aanvoerkanaal van de watermolen) gedempt. Het pand is toen verbouwd tot hotel en restaurant. Op de eerste en tweede verdieping had men een flinke laag beton over de oude houten vloer gestort. In de eetzaal (1e verdieping) hebben we dit beton verwijderd en alle gaten in de oude houten vloer gedicht. Hier kon je goed zien hoe alle aandrijfriemen van de turbine naar de machines hadden gelopen. Voor foto's klik hier. Helemaal bovenin het gebouw zijn nog wat oude molendelen te zien. Zo staan er onder andere deze machines, waarvan we niet precies weten wat het is. De een lijkt wel een soort grote zeef. Heeft iemand een idee wat dit precies was?

IMG_0419.JPG IMG_0422.JPG IMG_0425.JPG
 

kuurgast

Donateur
Misschien kan je informatie krijgen bij dit museum van Zubrnice.
En in Zubrnice (Ústí nad Labem) zijn ze met een project bezig om meerdere molens te herstellen die op korte afstand van elkaar staan.

dorsmachine.gif


In Kladruby Stříbro is ook een oude molen van NLers waar deze dorsmachine staat
bij de foto's > molen binnen.
 
Bedankt voor de leuke reacties. Als we ons los kunnen rukken van ons klusproject gaan we zeker eens een kijkje nemen in Zubrnice.
Ik denk niet dat wij ooit onze molen weer in werking zullen brengen, maar het is wel leuk om te zien hoe zoiets is geweest. En wie weet, misschien zullen we het dan toch nog eens zullen overwegen...
 

kuurgast

Donateur
paardrijden-tijdens-een-vakantie-in-tsjechie-2502-w800.jpg

Paardrijden tijdens een vakantie in Tsjechië
Jellie van der Veen

De heuvelachtige Tsjechische regio Pardubice staat erom bekend dat het een prachtig gebied is om te gaan paardrijden. De bossen, akkers en grasvelden, die worden afgewisseld door meren, beekjes en rivieren, lenen zich daar uitstekend voor. In dit paardrijparadijs staat Lidmilův mlýn, een oude watermolen waar Edo Verel en Sietske Boorsma gasten een comfortabel verblijf en mooie paardrij-arrangementen bieden.

Lange geschiedenis
De eerste steen van watermolen Lidmilův mlýn (spreek uit Liedmieloev mlien) werd al in de 16e eeuw gelegd. Na eeuwenlang in bedrijf te zijn geweest, werd de watermolen onder het communistische bewind ingrijpend gerenoveerd tot een luxe privéhotel voor partijbonzen en hun families. Na de val van het communisme stond de molen bijna 10 jaar leeg, maar Edo en Sietske hebben er weer een prachtige accommodatie van gemaakt.
.......
Lees verder op ceskysight.nl.
 
Bovenaan