Lichte aardbeving in regio Cheb

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Regio Cheb getroffen door aardbeving, meer dan 3 op de schaal van Richter​


Cheb - Het noordoosten van Cheb werd vanochtend getroffen door een aardbeving, waarvan de sterkste schok groter was dan magnitude 3. Het ging gepaard met zwakkere aardbevingen en de grond schudt nog steeds op de grens van Cheb en Sokolov. Volgens experts kan het een aardbevingszwerm zijn, waarin nog sterkere trillingen kunnen optreden, ontdekte ČTK.

De sterkste schok werd geregistreerd door seismografen rond 11.00 uur. Maar al in de ochtend verschenen er trillingen met een kracht van ongeveer twee graden. "Dit is waarschijnlijk een voortzetting van de aardbevingszwerm, die zich rond Kerstmis en vervolgens in februari manifesteerde. De sterkste aardbeving van vandaag had een magnitude van ongeveer 3,1 tot 3,2, maar we zullen het specificeren", zegt Josef Horálek van het Geofysisch Instituut van de Academie van De wetenschap vertelde het vandaag aan ČTK.

De trillingen werden gevoeld door mensen op tientallen kilometers afstand van het epicentrum, in Oloví, Jindřichovice en Krajková. 'Het was alsof iemand op een houten plafond stampte, maar het kwam van beneden', beschreef een getuige uit Krajková de aardbeving. Met de kracht van de schokken rond de drie graden is de aarde voelbaar en zal de structuur van het huis schudden. Er is echter meestal geen materiële schade. Deze verschijnen alleen bij schokken met een kracht van ongeveer vier tot vijf graden.

Seismische activiteit in de Cheb-regio komt veel voor en manifesteert zich in de vorm van aardbevingszwermen, waarbij de geaccumuleerde energie uit de ondergrond geleidelijk wordt vrijgegeven. Hierdoor treedt er geen noemenswaardige schade op. "In tegenstelling tot eerdere zwermen, die epicentra rond Nový Kostel hadden, is het epicentrum nu verder naar het noorden verplaatst, naar Luby bij Cheb. Het is mogelijk dat er sterkere trillingen zullen optreden", vertelde Horálek aan ČTK.

De sterkste aardbeving van de afgelopen decennia trof de regio Cheb in 1985. Op dat moment bereikten de aardbevingen een kracht van 4,6 graden. De muren van de huizen waren al aan het barsten, de schoorstenen vielen en de borden in de kasten waren ingeslagen. De site, een van de belangrijkste seismologische gebieden in Europa, wordt sindsdien bewaakt door een netwerk van seismografen verspreid over het epicentrum. Mensen kunnen dus rechtstreeks op de website van het Geofysisch Instituut van de Academie van Wetenschappen van de Tsjechische Republiek nagaan of de bevingen werkelijk hebben plaatsgevonden en hoe sterk ze waren . Het instituut heeft ook een applicatie ontwikkeld voor Seislok-gsm's, die gebruikers ook actuele gegevens over schokken laat zien.

bron: ceskenoviny.cz
 
Bovenaan