Lety, een vergeten kamp

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Tabe

† In Memoriam
Hallo Camyl.
Interessant stukje in de Volkskrant. Indrukwekkend.

Hoort echter niet thuis in de hospoda, maar eerder in de rubriek geschiedenis van Tsjechie oid.
 

Pelhřimov

Donateur
Camyl, bedankt voor je link. Nu heb ik weer een aanvulling voor mijn vakantieverslag, want toevallig waren we afgelopen zomer in Ležaky en daar stond deze wegwijzer naar Lety.

IMG_8943 Lezaky Miretice naar concentratykamp Lety bij Pisek.jpg

(ik ben het met Tabe eens dat deze topic niet in de hospoda hoort)
 

kuurgast

Donateur
images
lety_veprin3.jpg


Jaarlijks is er een herdenking in Lety, zo ook dit jaar in mei. De Amerikaanse ambassadeur was daarbij aanwezig, wiens moeder Auschwitz heeft overleefd. Artikel met foto's op romove.radio.cz en romea.cz/english.
Er wordt veel gepraat over de plaats van het kamp en de varkenshouderij die er in de 70er jaren werd gebouwd (zie artikel in aktualne.centrum.cz/czechnews). Het kamp in Lety wordt dus zeker niet vergeten. Het probleem is vooral geld en daarbij is het een vrij klein kamp geweest. Er zijn in die periode 326 mensen daar overleden voornamelijk door een tyfusepidemie. Meer dan 500 Lety gevangenen werden vervoerd naar Auschwitz.
Er was een soortgelijk kamp in Hodonín okres/district Blansko, dat nu wel geld krijgt van de regering om daar een museum en educatiecentrum van te maken. Dat heeft het kabinet in maart dit jaar besloten. Van het kamp in Hodonín is een gebouw bespaard gebleven waar in 2009 een restaurant in zat. Zie meer over dit voormalige kamp in Hodonín op rommuz.cz/en.
Duitse en Engelse informatie over het kamp van Lety staat op memorialmuseums.org.
 

Leen

† In Memoriam
Over dit onderwerp heb ik vorig jaar of mogelijk het jaar daarvoor ook al eens gelezen. Men schreef toen over mogelijk opknappen en over een nieuwe gedenkplaats maken.
 

kuurgast

Donateur
Een nieuw verhaal over Europa.

De oprichting van monumenten voor de slachtoffers van de Nazi genocide op Roma maakt deel uit van een herschrijving van de Europese geschiedenis waarin Roma een plek opeisen.

In Lety, een dorp in Zuid-Bohemen, staat sinds de jaren zeventig een grote varkensfokkerij. Na de val van het communisme is deze fokkerij het tastbare symbool geworden van de povere erkenning van de Roma Holocaust in Tsjechië en, meer in het algemeen, in heel Europa. Op de plek waar nu de fokkerij staat, bevond zich in de oorlog een door collaborerende Tsjechen georganiseerd Nazi concentratiekamp waar uitsluitend Roma werden geïnterneerd en vervolgd. Ook in het Zuid-Moravische Hodonín bevond zich zo’n concentratiekamp voor Roma. Kort na 1989 herrees een vakantieressort op deze locatie.

De Nazi’s vermoordden in het totaal 6000 Tsjechische Roma, ongeveer 90 procent van de toenmalige Tsjechische Roma bevolking. Een groot deel van hen werd via de kampen in Lety en Hodonín naar Auschwitz gedeporteerd. De afgelopen twee decennia is vooral de fokkerij in Lety het onderwerp van felle discussies geworden in en steeds meer ook buiten Tsjechië. Tsjechische Roma activisten en hun belangenvertegenwoordigers willen dat de fokkerij plaatsmaakt voor een fatsoenlijke herinneringsplek. Ondanks veel pogingen daartoe is dat nog niet gelukt.
De strijd van de Tsjechische Roma om hun verleden en heden erkend te krijgen staat niet op zichzelf. Het Europese publiek weet nog altijd weinig van de Roma Holocaust en er bestaat zelfs weerstand tegen de erkenning ervan. Zo toonde een enquête onder Duitsers in 2004 dat 67 procent van de ondervraagden tegen de bouw van een Holocaust monument voor Sinti en Roma in Berlijn was. In Roemenië is een openlijke discussie over de deportatie en de moord op duizenden Roemeense Roma nog maar net op gang gekomen. Geschiedkundige werken over de Holocaust beschouwen het lot van de Roma vaak al te gemakkelijk als een voetnoot bij de Jodenvervolging.
Niettemin is ook een significant andere tendens waarneembaar. Geleidelijk aan groeit de zichtbaarheid van monumenten, tentoonstellingen, herdenkingsdagen en films die aan de genocide op Roma refereren en van de getuigenissen van Roma die de Holocaust overleefden. Zo werd in 2001 op initiatief van verschillende Roma en Sinti organisaties in het Auschwitz museum de eerste permanente tentoonstelling geopend die aandacht aan de Nazi genocide op Sinti en Roma besteedt. In landen als Hongarije, Polen, Duitsland, Oostenrijk, Slowakije en Kroatië hebben Roma organisaties een publieke herinneringscultuur ontwikkeld. Deze cultuur probeert niet alleen een lang verhuld verleden zichtbaar te maken, maar ook een expliciet tegenwicht te bieden aan de uitsluiting van Roma minderheden van de Europese maatschappij en geschiedenis.

Dit is een deel van een essay geschreven door Huub van Baar wat je verder kan lezen op donau.platformspartak.eu.
 

Ad Verschoor

Donateur
Roma en Sinti willen oorlogsmonument in Lety

Een groot gezelschap van Roma en Sinti komt zondagmiddag 4 oktober bijeen in Hotel Postillion in Arnhem om te praten over het plan om een gedenkteken op te richten voor de slachtoffers van het nazi-regime op de plek van het voormalige concentratiekamp Lety, een dorp in Zuid-Bohemen in Tsjechië.


image-3965980.jpg


"Op die plaats staat nu een grote varkensfokkerij", weet voorzitter Sabine Achterbergh van de vereniging Sinti-, Roma- en woonwagenbewoners. "Onze internationale gemeenschap pleit al een hele tijd voor een waardig monument op die plek, maar tot nu worden mensen daar alleen maar weggejaagd."

15 landen
Roma en Sinti komen zondag in 15 landen bijeen om druk uit te oefenen op de Tsjechische regering om de weg vrij te maken voor een monument. "We hebben in Arnhem de Tsjechische ambassadeur in Nederland uitgenodigd", vertelt Achterbergh. "Ik vrees echter dat hij niet zal komen."

Vermoord
Op bevel van Hitler-Duitsland zijn naar schatting zesduizend Roma uit Tsjechië vermoord. Velen werden via de kampen in Lety en Hodonín naar Auschwitz gedeporteerd.

Bron: gelderlander.nl
 

kuurgast

Donateur
"We hebben in Arnhem de Tsjechische ambassadeur in Nederland uitgenodigd", vertelt Achterbergh. "Ik vrees echter dat hij niet zal komen."
Beetje slordig dat ze niet weet dat er een vrouwelijke Tsjechische ambassadeur, Jana Reinišova, is in Nederland.
Zondag 4 oktober is het Internationale Roma Pride.
Er zijn al vele protesten uit 22 landen om de varkensboerderij weg te krijgen. Bron radio.cz/en.
Meer over kamp Lety op de nieuwswebsite romea.cz/en.
 

kuurgast

Donateur
De varkensboerderij op plaats kamp Lety krijgt EU-subsidie!

Maandag 16 mei was het de Internationale Dag van Romani Verzet.
Deze dag werd aangegrepen om te protesteren tegen de EU subsidie van de varkensboerderij die op de plaats van voormalig Romany interneringskamp Lety is gevestigd.
Al jaren wordt er gesproken over het verwijderen van deze boerderij, maar ze willen daar veel meer geld voor hebben dan de regering wenst te betalen. Zie romea.cz/en/news.
Nu blijkt dat deze boerderij subsidie krijgt van de EU en zonder deze subsidie zouden ze allang failliet zijn geweest!!!
Bronnen praguemonitor.com, radio.cz/en + romea.cz/en.
 

kuurgast

Donateur
Op hoger niveau is men nu wel bezig om de varkenshouderij daar weg te krijgen. Minister van Regionale Ontwikkeling Karla Šlechtová en minister van Cultuur Daniel Herman hebben aan de media gemeld dat men bezig is met de koop van de boerderij en voor oktober 2017 de hele kwestie moet zijn opgelost.
Volgens schattingen werd 90% van de Tsjechische Roma vermoord door de nazi's. Bron romea.cz/en.

Kamp Lety was afgelopen dagen in het Tsjechische nieuws, want de Tsjechische vicepremier en minister van Financiën Andrej Babiš heeft gezegd dat dit een werkkamp was voor luie Roma's die niet wilden werken. Later heeft hij zijn uitspraak een beetje bijgesteld, maar niet iedereen neemt daar genoegen mee. Zie artikel romea.cz/en + radio.cz/de.
Er is een officiële website van kamp Lety lety-memorial.cz en de locatie op mapy.cz.
 
Laatst bewerkt:

Ad Verschoor

Donateur
Nieuw protest tegen varkenskwekerij op plaats van concentratiekamp

Antiracistische actievoerders uit een vijftiental landen hebben zaterdag (24-06-2017) geprotesteerd tegen een industrieel varkensbedrijf dat gevestigd is op de site van een voormalig nazi-concentratiekamp voor Roma (zigeuners) in Lety, in het zuidwesten van de Tsjechische Republiek. Zij willen dat de varkenshouderij plaats moet maken voor een herdenkingsteken. Op die manier zou Praag de waarden van vrijheid, gelijkheid en broederschap onderschrijven, oordeelt voorzitter Benjamin Abtan van de beweging EGAM (European Grassroots Antiracist Movement). Het varkensbedrijf werd reeds onder het voormalige communistische bestuur in Lety gebouwd op de plaats waar in 1942-1943 honderden zigeuners stierven.
In augustus 2016 had de Tsjechische minister van Cultuur, Daniel Herman, beloofd dat een akkoord over de aankoop van het bedrijf zou worden gevonden voor het einde van de legislatuur van de regering, deze herfst. Maar vier maanden voor de verkiezingen is daar weinig tot niets van in huis gekomen, wat deels te wijten is aan een driepartijenregering die vooral excelleert in interne twisten.
Voor het merendeel van de zowat 1.300 zigeunermannen en -vrouwen uit Bohemen was het transitkamp van Lety de laatste etappe op weg naar de gaskamers van Auschwitz-Birkenau in Polen. In het kamp zelf overleden ruim 300 zigeuners, onder wie minstens 241 kinderen. Hoofdoorzaak was tyfus.
De varkenshouderij is eigendom van het private bedrijf Agpi. Dat staat niet weigerachtig tegenover een verhuizing, op voorwaarde dat de staat een adequate schadevergoeding betaalt.

Bron: Belga
 
Vorig jaar fietste we dwars door Tsjechië en kwamen langs Lety.
Stond nergens wat aangegeven dat daar iets te zien zou zijn.
Dus bij toeval daar aangekomen.
Een sobere houten keet en nog wat stenen elementen herinneren van hetgeen zich heeft afgespeeld.
Zie de foto's van Baan.
Ik zal wel kippig geweest zijn maar een varkensbedrijf heb ik niet gezien.
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië koopt varkensboerderij op terrein voormalig nazi-werkkamp
xxl.jpg

H
et varkensbedrijf op het terrein van het voormalige Roma-werkkamp EPA

De Tsjechische regering koopt voor ruim 17 miljoen euro een varkensboerderij die is gebouwd op het terrein waar in de Tweede Wereldoorlog een nazi-concentratiekamp was voor Roma. Het kamp was in Lety, zo'n 85 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Praag.

De boerderij werd na de oorlog gevestigd in het nazikamp. Dat gebeurde onder het communistische regime. Roma-activisten en mensenrechtenorganisaties pleiten al jaren voor het verwijderen van het varkensbedrijf van de beladen locatie.

'Zigeunerkamp'
De nazi's interneerden in de Tweede Wereldoorlog zo'n 1300 Roma in het werkkamp in Lety, dat bekend stond als het "zigeunerkamp". Zo'n driehonderd mensen overleefden het kamp doordat ze wisten te ontsnappen of zich vrij te kopen. Veel anderen kwamen om het leven in het nazi-vernietigingskamp Auschwitz, waar ze na Lety naartoe werden getransporteerd.

De Tsjechische minister van Cultuur, Daniel Herman, zei dat hij snel de overeenkomst tekent met de eigenaar van de varkensboerderij. Het wordt een van zijn laatste daden als minister. Hij zit sinds 2014 in het kabinet namens de KDU-SL, de centrum-rechtse christendemocratische partij.

Afgelopen zondag waren er verkiezingen, die zijn gewonnen door de populistische partij ANO van miljardair Andrej Babis.

Monument
Op het terrein van de varkensboerderij komt een monument voor de Roma-slachtoffers van het nazi-regime. In Tsjechië wonen nu naar schatting 250.000 Roma.

Bron: nos.nl
 
17 miljoen euro?

Beste Kukel,

ik verbaasde mij ook over een bedrag va 17 miljoen, maar na lang googlen vond ik een artikel in Blesk.cz, die verhaalt als volgt:
"De staat koopt voor ongeveer 450 miljoen kroon incl.BTW, de varkensboerderij in Lety!"

Ps., eigenaar van het geheel was de firma AGPI, AGPI is een boerencoop. met ongeveer 100/200 werknemers
 
Het waren de eigenaren, firma AGPI. én de Tsjechische staat die, net als in Nederland, geheime documentatie lekten tegenover de media, in dit geval de "odhad" en de eindprijs, waarbij de hoogte van het bedrag, verbazing opriep, waarop gereageerd werd.

Dat neemt niet weg, dat in die achtergrond, respect moet worden opgebracht voor wat er hier gebeurd was, net als in de andere concentratiekampen.
 
Bovenaan