Laatste keer zomertijd?

Topic in 'Diversen' gestart door kuurgast, 29-03-2020.

 1. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Klok dit weekend vooruit, maar het kan de laatste keer zijn

  Tsjechië is samen met de meeste andere Europese landen op zondag 29 maart overgeschakeld naar de zomertijd, wanneer de klokken om 2.00 uur een uur vooruitgaan, maar dit jaar kan het de laatste keer zijn dat de tijdomschakeling plaatsvindt.

  Afgelopen voorjaar keurde het Europees Parlement het goed dat de tijdwisseling zou eindigen in de Europese Unie en individuele landen moeten kiezen tussen zomer- of wintertijd als standaardtijd. Tegen april moeten de EU-lidstaten de Europese Commissie vertellen of ze voor het eerste of het tweede hebben gekozen.

  Een EU-richtlijn, goedgekeurd in 1997 en vier jaar later voor onbepaalde tijd verlengd, introduceerde het begin en het einde van de zomertijd respectievelijk op de laatste zondag van maart en in oktober, altijd 's nachts.

  De omschakeling heeft geleid tot discussies over de vraag of het vanuit medisch oogpunt effectief en veilig is. Tegenstanders beweren dat het schadelijk is voor de gezondheid omdat het het natuurlijke bioritme van mensen verstoort.

  De zomertijd, oorspronkelijk bedoeld om bij te dragen aan energiebesparing, werd voor het eerst geïntroduceerd in Tsjechië tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1915, en het jaar daarop herhaald, maar daarna geschrapt. De nazi's herintroduceerden de zomertijd in het bezette Tsjecho-Slowakije in 1940, en deze werd na het einde van de oorlog behouden tot 1949, toen de communisten het weer afschaften.

  CEST (Central European Summer Time) werd in november 1979 in Tsjecho-Slowakije opnieuw geïntroduceerd en vindt sindsdien jaarlijks plaats. In 1996 werd het verlengd van zes naar zeven maanden in overeenstemming met een EU-richtlijn.
  De campagne, die tot doel had de tijdswisseling te beëindigen, werd in 1997 gestart door een groep leden van het Europees Parlement onder leiding van de Tsjechische afgevaardigde Pavel Svoboda.

  Bron news.expats.cz.
   
  Saman en elske vinden dit leuk/interessant.

Deel deze pagina