Kwaliteit en ervaringen snelweg Polen

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ik ga naar Tsjechie en wil over Polen. Nu geeft de landkaart van de anwb aan dat het laatste stuk van de snelweg zeer slecht is. Wie heeft er ervaringen met de Poolse snelweg, het laatste stuk dan, en recent natuurlijk.
Ik ga naar Petrovice bij Trutnov.
 
Volg na Dresden de A4 richting Polen. Na de grensovergang de A4 blijven volgen richting Wroclaw. Neem de afslag naar weg nr. 30 naar Jelina Gora. Volg daarna de 367, de 368 en na de grens met Tsjechie eerst de 296, daarna 297 en als laatste de 14 naar Trutnov.
Het eerste stuk van de A4 in Polen is nieuw. Het laatste stuk is oud, maar nog steeds heel goed te rijden. De A4 is een vrij rustige weg.
 

kuurgast

Donateur
Polen houdt momenteel tot 2 augustus steekproefsgewijs controles aan de grens.
De maatregel wordt genomen om de veiligheid te waarborgen in verband met de Wereldjongerendagen van 25 juli tot en met 31 juli in Krakau en het bezoek van paus Franciscus hieraan.
Dit zal uitgevoerd worden op basis van mobiele grenscontrole punten.
 
Polen heeft niet alleen nu steeksproef grenscontroles.
Bij kleine grensovergang bij Lubawka staat er regelmatig politie of douane en worden wij ook regelmatig aangehouden.
Vorige week maandag, 18 juli, zijn we hout in Polen wezen halen en stonden ze aan de Poolse kant.
In het weekend waren het Tsjechen die bij de grensovergang stonden.
 
Ik kan het niet laten!

De ‘Poolse snelweg’ richting Wrocław vanuit Cotttbus, via Olszyna; weg E36 of de 18 zo U wilt.

P6110443.JPG

Het is een múst! Dit MOET je een keer gedaan hebben. Waarschijnlijk bestaat er in de EU in het westelijke deel van de oostelijke uitbreiding (kunt U het nog volgen?) nog maar één zo’n exemplaar. De andere kant op is al volgens de Eu-norm, maar dit…….ALTIJD doen!

Na een paar km. op Pools grondgebied denk je in Groot-Brittannië verzeild geraakt te zijn, want iedereen gaat links rijden. Waarom? Probeert U de rechter weghelft maar, dan heeft U het antwoord. Regelmatig staan er borden met max. 70 of 50 km, maar dat is nog aan de harde kant. Vlak langs de kant van de weg ziet U – afhankelijk van het seizoen – fietsen staan of karretjes met verkoop van bessen, paddenstoelen of KABOUTERS. Wagonladingen kabouters van plastic of beton. Stoppen en inslaan? Het is streng verboden langs de snelweg (geen vluchtstrook op dit deel) stil te staan. Kaiken, kaiken dus en NIET kopen.

P6110445.JPG

Regelmatig is er ook de kans dat U een fietser moet inhalen trouwens. Is dat dan geen snelweg? Welzeker, het is een officiële en zoals ik al schreef, richting Duitsland is-t-ie prima.

Over een X-aantal jaren zal hij er niet meer zijn, hoewel we nog geen plannen hebben gezien. Daarom: DOEN.

Het is een toeristische attractie. Waar zie je nog zoiets, of liever, waar VOEL je nog zoiets? Helemaal gratis, dat zal Hollanders zeker over de streep trekken.

Eén waarschuwing: bent U hoogzwanger of vervoert U wedgwood? Doe het dan maar niet, want U gaat voortijdig bevallen en uw servies houdt het óók niet.

De ‘Poolse snelweg’; 70 km je verbazen, gaten in de weg zien te vermijden en – oh ja – wel uitkijken met consequent links blijven rijden, want de Poolse politie staat paraat achter de bosjes en is dol op buitenlanders bekeuren. Na die 70 km is de pret voorbij en wordt de weg normaal.

Vindt U dit allemaal niks, volg dan de eerdere adviezen op en ga via Görlitz/Zgorzelec/Jędrzychowice (A4). Sneller, maar U mist ook iets!

P6110442.JPG
 
Bovenaan