Kutna Hora / Sedlec

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!


Elk jaar zijn er in het laatste volle weekend in Juni de zilverfeesten. Dit jaar in 2012 op zaterdag 23 en zondag 24 juni. Een geweldige mooi happening mede omdat het halve dorp in middeleeuwse kledij loopt. Vele kraampjes met lokale lekkernijen etc. Het feest vindt plaats in het park beneden het Italiaans hof. Deze locatie is alleen al middeleeuws. Want welke stad kan zeggen dat ie een feest geeft met als coulisse de Barbora kathedraal, Hradek de zilvermijn, Jezuieten college, de jakuba kerk en Italiaans hof.

Op de zaterdag is er altijd een afsluiting met een prachtig vuurwerk. Door het vuurwerk (op muziek) worden de historische gebouwen sprookjesachtig verlicht. De O's en A's blijven dan niet uit. Je staat hier midden Tsjechie en Bohemen. Maar door de enorme inhaalslag op restauratie gebied kan deze plaats niet onopgemerkt blijven.

Hierbij de filmopname van het vuurwerk een paar jaar geleden. ik had toen een een paar gasten op bezoek die hier niks van afwisten. Tot het laatst kon ik dit geheim houden. Als je goed luisterd hoor je het enthousiasme van mensen waarvan de vakantie net een paar uur oud is.

Veel plezier met het kijken.
 
Hallo Petra. en Andre. Hier in Kutna Hora zijn 3 campings. www.santabarbara.cz ligt in het centrum. Een kleine camping. Daarnaast ligt er ook een camping op de rand van Kutna Hora welke je kunt vinden onder campin transit Kutna Hora. iets groter mooie weide. etc. Ik heb een grote tuin en geen camping. Wel heb ik 1 plek voor een camper voorzien van stroom. Toilet en douche bevinden zich in het gebouw zoals je op de foto ziet. Meer info en verhalen over Kutna Hora en omgeving volgen nog. gr. Bert
 
super! wij wachten met smart op je mooie verhalen. de bekende plekken in Kutna Hora hebben wij een aantal jaren terug al gezien maar ja dan spreek ik echt over 8 a 10 jaar geleden en misschien nog wel langer. Wij hebben nog geen echt plan (maar ja dat hebben we meestal niet) en ik schrijf de leuke dingen op en kijk dan of we dat kunnen gaan doen. dit weekend is ons eerste weekend want we gaan de woensdag of donderdag daarvoor op pad. dus komt dit leuk uit. daarna willen we ws richting Ostrava en Slowaakse grens, omdat we daar nog nooit geweest zijn, maar ja niets is veranderlijker als wij.
 

kuurgast

Donateur
foto.aspx

Kapel van Vlašský dvůr.

Ik heb nog nergens iets gelezen over de kapel bij Vlašský dvůr, die zo te zien erg mooi is.
Bij de Tsjechische beschrijving staat dat er dit jaar op vrijdag een avondrondleiding is om 19:00 uur.
Een video van Kutná Hora staat op guide.kh.cz aan de linkerkant (Bovenaan kan je de taal kiezen).
Op die video hebben ze het ook over Zámek Kačina en Zámek Žleby, waar tevens een kleine dierentuin is.
 

kuurgast

Donateur
Nieuw in Kutná Hora: de Rixahora.

riksa2-274x207.jpg


Deze riksja rijdt door het toeristisch centrum van Kutná Hora. Hij heeft een elektromotor voor ondersteuning op de steilere wegen en kan maximaal 3 volwassenen vervoeren. Op facebook staan ook tips wat er te doen is in Kutná Hora.
Als je hem ziet staan zonder passagiers, spreek hem gerust even aan.
Voor prijzen zie de website rixa.mpresence.net, de lijstjes bij "Offer".
 
Laatst bewerkt:

Ad Verschoor

Donateur
Zilvermijnen van Kutná Hora bezorgden Tsjechië rijkdom

Niet voor niets werd Kutná Hora de ”nationale schatkist” van het koninkrijk Bohemen genoemd. Daar werd het zilver opgedolven dat het land grootse inkomsten bezorgde. De restanten zijn er te bewonderen, en er zijn nog veel meer bezienswaardigheden in deze Tsjechische stad.

CzechTourism-Kutna-Hora-5-Ladislav-Renner.jpg

Waterbron. beeld Czech Tourism

Kutná Hora ligt in de regio Midden-Bohemen, zo’n 70 kilometer ten oosten van de Tsjechische hoofdstad Praag. De zilverstad, zoals Kutná Hora wel wordt genoemd, telt ruim 20.000 inwoners. Het stadscentrum met zijn twee kathedralen staat sinds 1995 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Kutná Hora werd in de 12e eeuw gesticht als mijnbouwnederzetting. Er werden rijke zilvervoorraden opgedolven. De mijnen liepen zelfs tot onder de stad door. De zilverwinning was een belangrijke inkomstenbron voor het land.

De oorspronkelijke, Duitse naam Kuttenberg dankt de stad aan de legende dat de monniken uit het plaatselijke klooster bij het zilverdelven in de mijn hun gevonden zilver verstopten onder hun ”kutte”, het Duitse woord voor monnikspij.

.jpg


De plaats groeide snel en bij het begin van de Hussitische Oorlogen in 1419 was Kutná Hora na Praag de belangrijkste stad in het koninkrijk Bohemen. De rijkdom van toen is nog af te lezen aan de prachtige bouwwerken die de inwoners neerzetten. Aan het einde van de 16e eeuw waren de mijnen echter uitgeput.

Zilvermijn
Het oudste gedeelte van Kutná Hora is de wijk Sedlec. Er staan kloosters en oude herenhuizen. Dit is de plek waar de geschiedenis van het koninklijke zilver begon. Die geschiedenis wordt verteld in zilvermuseum Hrádek, dat is gehuisvest in een veertiende-eeuwse vesting dicht bij de Sint-Barbarakerk. In het museum is niet alleen zilver te zien, en gereedschap dat bij het delven van het zilver werd gebruikt, maar er zijn ook prachtige muur- en plafondfresco’s te bewonderen.

In een vroegere zilvermijn worden rondleidingen verzorgd. De delfstof bracht Kutná Hora in de middeleeuwen tot grote bloei. De stad was zelfs enige tijd de residentie van de Boheemse koning.

Knekelkunst
In een kleine kapel onder de roomse Allerheiligenkerk bevindt zich het ossuarium van Sedlec. De abt van het plaatselijke klooster nam een handjevol aarde mee terug van zijn pelgrimstocht naar Golgotha. Hij strooide die aarde uit op de begraafplaats bij het klooster. Mensen wilden graag in deze ‘heilige grond’ begraven worden. Daardoor raakte het kerkhof al snel overvol. Daarom werden ook botten en schedels opgeslagen in de kloosterkapel.

Toen eind 19e eeuw de familie Schwarzenberg het klooster kocht, gaf ze een houtsnijwerker opdracht kunstwerken uit de bottenberg te vervaardigen. Het knekelhuis bevat de skeletten van 40.000 tot 70.000 personen. Aan het plafond, aan de muren, overal hangen schedels en beenderen. Altaren, kandelaar armen, obelisken, ze zijn allemaal –niet bepaald respectvol– van menselijke botten gemaakt. In het midden hangt een kroonluchter waarin minstens één exemplaar van elk bot in het menselijk lichaam verwerkt is.

Kerk met tentdak
De Sint-Barbarakerk valt op vanwege de bijzondere dakconstructie: die heeft de vorm van een tent. De bouw van het bedehuis begon in 1388. Ten gevolge van de Hussitische Oorlogen werd de bouw meer dan zestig jaar stilgelegd, tot 1482 hamer en troffel weer ter hand werden genomen. Geldgebrek legde de bouwerij in 1588 –precies twee eeuwen na de start– opnieuw lam. Wat er inmiddels overeind stond, werd provisorisch met een muur dichtgemaakt. De laatste bouwfase duurde van 1884 tot 1905. Toen was ook de voorgevel eindelijk klaar. Na 617 jaar was de kathedraal voltooid.

De Sint-Barbara is een schoolvoorbeeld van gotische architectuur, met zijn overdaad aan luchtbogen, torentjes, pijlers, steunberen en decoraties. Die overdaad was ook wel bedoeld om de inwoners van Praag de ogen uit te steken. Wedijver tussen steden was er altijd.

De grote glas-in-loodramen zorgen voor een fraaie lichtinval. Op het geometrische gewelf in het centrale deel van de kathedraal prijken de emblemen van plaatselijke gilden. De fresco’s in de zijkapellen tonen het winnen van zilvererts en het verwerken daarvan tot munten en sieraden.

Uitzicht
Barborská, een lang, breed wandelpad met tal van beelden, biedt een fraai uitzicht over de stad en de omgeving. Het pad voert langs het Jezuïetencollege. In dit barokke bouwwerk is de Galerij van Midden-Bohemen (GASK) gevestigd. Deze galerie is gespecialiseerd in de beeldende kunst van de 20e en de 21e eeuw, maar laat tijdens exposities ook oudere kunst zien.

De volgende trekpleister voor de vele toeristen die Kutná Hora bezoeken, is de Kerk van de Hemelvaart van Onze-Lieve-Vrouw. Die werd gebouwd tussen 1282 en 1320 en is dus nog bejaarder dan de Barbarakerk. Het is de oudste kathedraal in de Tsjechische republiek.

CzechTourism-Kutna-Hora-Dagmar-Veselkova.jpg

In het Tsjechische toeristenstadje is veel pracht en praal te zien. beeld Czech Tourism

Druipsteengrotten

Onneembare vestingen, immense forten, sprookjesachtige kastelen en grillige zomerpaleizen in uitgestrekte parken. Toeristisch materiaal over Tsjechië raakt niet uitgejubeld over al het moois dat er te bewonderen is. Dit zijn plaatsen waar het verleden tot leven komt.

Tsjechië telt meer dan 300 kastelen, burchten en ruïnes. Midden-Bohemen heeft echter nog meer moois: valleien met rivieren, bossen, zilvermijnen en historische stadjes en bossen. Naast Kutná Hora behoort het Kasteel Karlštejn van keizer Karel IV tot de populairste bestemmingen. En dat alles is vanuit hoofdstad Praag vrij snel te bereiken.

Koněprusy, 122 kilometer bij Kutná Hora vandaan, is een kalkgebied met het grootste grottenstelsel van Tsjechië. De grotten tellen drie galerijen. De druipsteenformaties werden pas in 1950 ontdekt. Er werden ook beenderen van prehistorische dieren aangetroffen. Hoe dieper je de grot in gaat, hoe meer bijzondere vormen je ontdekt.

czechtourism.com

Bron: rd.nl
 
Bovenaan