Animatie Krtek (Molletje)

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Gezocht: DVD 's van het Molletje (Krtek)

Hallo mensen,

onze kleine meid is helemaal gek van het molletje. We hebben er nu 1 DVD van kunnen vinden, met avontuur in de stad, met de paraplu, met de egel en nog eentje. Deze staan op 1 DVD. Weet iemand of er nog meer verkrijgbaar zijn? en zo ja, waar????

Alvast bedankt

Gr.

Beste Raymond, Veronika, Melanie
Ook onze kinderen waren er eveneens totaal gek van. UUUUUren hebben ze met open mond zitten kijken.
Er bestaan meerdere DVDs. (Zal ik na 20/1 even nakijken of we misschien geen dubbels hebben ?)
 

kuurgast

Donateur
45081db8-5911-11e4-8db8-9e995de9cbf7.jpg


Vorig jaar zijn er enkele boekjes van Het Molletje verschenen bij uitgeverij Gottmer.
Heb eens opgezocht welke er in het Nederlands verkrijgbaar zijn:

Het molletje in de lente. ISBN 9789025757977
Het molletje in de zomer. ISBN 9789025757960
Het molletje in de herfst. ISBN 9789025757953
Het molletje in de winter. ISBN 9789025757946
Kleuren, puzzelen en spelen met Molletje. ISBN 9789025760618
Het molletje en de sneeuwman. ISBN 9789025755331
Het molletje en de adelaar. ISBN 9789025755355
Hoe Molletje aan zijn broek kwam. ISBN 9789025745134
Hoe Molletje aan zijn auto kwam. ISBN 9789025745141
Hoe het molletje de muis beter maakte. ISBN 9789025754488
De Mol en de Raket. (1965)
 

kuurgast

Donateur
De amerikaanse astronout Andrew Feustel,
neemt in zijn persoonlijke bagage naar de Missi Endeavour STS - 134,
het beroemde Tsjechische figuurtje "KRTEK" mee.
19.04.2011 de start kunnen wij op de facebook volgen.
28166830_2125108421042301_3857271125246174914_n.png

DO KOSMU S KRTKEM / In de kosmos met de mol.

Andrew Feustel is opnieuw vertrokken op een reis in de ruimte voor 6 maanden. Dit keer heeft hij een hele kleine uitvoering van krtek in zijn bagage gestopt. De vorige uitvoering was 20 centimeter groot , maar vanwege kleinere ruimte in de ruimtecapsule kon die niet mee.
Verder heeft astronaut Andrew "Drew" Feustel een kopie van het "Maanlandschap" van Petr Ginz meegenomen op zijn missie naar het internationale ruimtestation ISS.
Bronnen oa radio.cz/en + houstoniamag.com.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
037_4.jpg

Toevallig onlangs nog een kinderservies als geboortecadeau gegeven.
Was een heel gedoe om via iemand in Duitsland dat te bestellen , want vanuit Nederland kan je niet bestellen.
 
Ik ga Molletje ook weer even omhoog gooien, verdient hij wel.:ja:
Zoon (net 4) kan uren naar Molletje kijken. Hij heeft in Praag ook driftig Molletje merchandise binnengesleept. Man is al een paar jaar bezig de hele collectie bij elkaar te verzamelen, en op 1 filmpje na is dat gelukt. Dus als iemand ons kan vertellen waar we Molletje op het strand/Krtek a dovolena kunnen vinden, horen mijn grote en kleine man dat graag. Blijkbaar een heel zeldzaam filmpje, want op verzamelboxen in Tsjechie staat hij ook niet.
Edit: vind hem zojuist wel via een Russische youtube link. Kunnen we hem in ieder geval bekijken.:toppie:
 
De mol van Zdeněk Miller: beroemde kosmonaut, reiziger en ontdekker van steenkool

Wie kent de beroemde Mol niet? Hij viert succes over de hele wereld en keek zelfs twee keer de ruimte in. De auteur Zdeněk Miler, een kunstenaar, regisseur van animatiefilms en illustrator van kinderboeken, werd slechts honderd jaar geleden geboren, op 21 februari 1921 in Kladno.

De mol is een van onze bekendste sprookjesfiguren: avonden en boeken met een onopvallende held begeleiden generaties Tsjechische kinderen al meer dan zestig jaar. Maar het is ook populair in andere landen: in Duitsland kennen een klein publiek en lezers het als Maulwurf, voor Engelse kinderen is het Little Mole, het is ook bekend in Scandinavië, Japan of China, waar het een van de belangrijkste exposanten was op de EXPO 2010 wereldtentoonstelling in Shanghai attracties van de Tsjechische expositie. We weten uit het eerste verhaal hoe de mol bij het slipje kwam, maar hoe kwam Zdeněk Miler bij de mol?

027-detoa.jpg.aspx


Het was 1956 toen Zdeněk Miler een wandeling maakte in het bos achter Kladno en onderweg mollen zag. Het is jammer dat we de exacte plaats niet weten: vandaag zouden we weten waar de voorouder van het sprookjesachtige Mol woonde. Miler werkte op dat moment aan een film om de technologie van industriële textielproductie aan kinderen uit te leggen in een verhaal over een linnen overhemd. De kunstenaar wilde dat het verhaal vergezeld zou gaan van een kleine figuur van het publiek, die de productie van het canvas van het allereerste begin tot de laatste fase zou verklaren. Hij kon lange tijd niets bedenken voordat hij de mollen in de velden achter Kladno zag - en het idee was geboren. "Thuis keek ik naar Brehm, hoe een mol eruitziet, en ik vond het niet zo leuk", zegt Miler. "Dus ik begon het te tekenen, en terwijl ik het tekende, stileerde ik het en trok het meteen in de scènes."

Een jaar later was de tekenfilm How the Mole to the Panties kwam klaar. In hetzelfde jaar won hij twee hoofdprijzen op het filmfestival van Venetië en al snel won hij nog een prijs op het filmfestival van Montevideo.

027-austronaut-shutterstock-82554418.jpg.aspx


Een mol in de ruimte
Toen de film The Mole and the Rocket in 1965 verscheen, had niemand kunnen vermoeden dat de Mole na minder dan vijftig jaar op een echte raket zou zitten. In 2011 werd de pluche Mole gemaakt van niet-brandbare materialen een symbool van de laatste ruimtemissie van de spaceshuttle Endeavour, die wetenschap en ruimteonderzoek promootte. De mol werd de ruimte in genomen door de Amerikaanse astronaut AJ Feustel, wiens vrouw Indira Devi Bhatnagarová Tsjechische roots heeft naar haar moeder.

027-srovnavaci-krtek-shutterstock-783179665.jpg.aspx


Krteček reisde voor de tweede keer met Feustel de ruimte in op 21 maart 2018, toen hij voor de verandering naar Sojoez vloog en het personeel van het internationale ruimtestation meer dan een half jaar vasthield. In de ruimte bracht Krteček veel meer tijd door dan Vladimír Remek: de enige Tsjechoslowaakse kosmonaut in 1978 bracht hij 7 dagen, 22 uur en 17 minuten door aan boord van het ruimtevaartuig Sojoez 28.

027-auticko.jpg.aspx


Een mol op wereldreis, in de F1-formule en in Kladno
Reizigers Pavel Zrzavý en Martina Libřická kozen ook Krtečka als hun mascotte voor het project Our Way Around the World als symbool voor thuis. De mol vertrok met hen in februari 2015 en reisde in 527 dagen door 22 landen, bezocht honderden plaatsen en leerde veel interessante culturen kennen. Bovendien rijdt Krteček in de Formule 1 en vond hij een thuis in het kasteel in Kladno: in 2020 opende hier een tentoonstelling gewijd aan Zdeněk Miler en zijn beroemdste sprookjesfiguur. Kinderen wachten een interactieve ruimte, een fotohoek, een vertoning van verschillende sprookjes en een documentaire over de reis van de Mol door de ruimte. Ook kijk je in de mijngalerij in de kasteelkelder, waar je dat leert volgens de legende was de mol de eerste ontdekker van zwarte steenkool uit Kladno.

027-kladno.jpg.aspx


Cuba Kubikula en een vrolijke machine
Verhalen met een mol vergezelden Zdeněk Miler zijn hele leven. The Mole verscheen in ongeveer vijftig Miler-animatiefilms en in ongeveer hetzelfde aantal boeken. De mol was natuurlijk de bekendste van zijn personages, maar naast Mole Miler creëerde hij ook andere seriële personages, zoals een nieuwsgierige puppy of een krekel. Als kunstenaar nam hij deel aan de poppenfilm Kubula en Cuba Kubikula van de gelijknamige fee Vladislav Vancura, vergezeld van zijn illustraties en sprookjesachtige vrolijke mašince Jan Čarek, boek Vaclav Quarter Ways formana Šejtročka of boek Fairytale grootvader Eduard Petiška.

027-vesmir.jpg.aspx


Vijf keer over Krteček en Zdeněk Miler
  • Zdeněk Miler studeerde af aan de School voor Grafische Kunsten en vervolgens aan de Academie voor Kunst, Architectuur en Design in Praag. In 1942 begon hij te werken als tekenaar voor Baťa's filmstudio in Zlín, drie jaar later verhuisde hij naar de Brothers in T-shirt studio, die geleid werd door Jiří Trnka. Milers tekening van drie gekrulde jongens won de wedstrijd voor het nieuwe logo van de studio en de beloning was een betaalde wekelijkse vakantie.
  • Het inleidende deel van de serie How the Mole Came to Panties verschilt van andere sequels doordat het wordt gesproken. Al tijdens de productie van het tweede deel, The Mole and the Car (1963), werd besloten dat andere verhalen zonder commentaar zouden zijn en dat de mol zich in een paar woorden zou uitdrukken. De stemmen die tussenwerpsels uiten, kijken, ja, ja, hier, knallend, oh ja, lachen, huilen en meer behoren toe aan Miler's dochters Catherine en Barbora.
  • In de films veroudert Krteček niet, integendeel, hij is iets jonger: hij had oorspronkelijk een langere neus (wat hem volgens Miler ouder maakte), zijn staart verdween en zijn haar groeide.
  • De kunstenaar Zdeněk Miler stierf in 2011 op 90-jarige leeftijd in een sanatorium in Nová Ves pod Pleší. Je kunt zijn graf bezoeken op de begraafplaats Vyšehrad, en een gedenkplaat herdenkt hem in zijn geboortehuis in Kladno. Met de Mol, hoe anders?
bron: kudyznudy.cz
 
Bovenaan