(Kristal)glas in Tsjechië

Topic in 'Attracties & Bezienswaardigheden' gestart door marga, 15-01-2005.

 1. spookycat

  spookycat † In Memoriam

  Goede reis en heel veel plezier;)
   
 2. er zit een glasblazerij in Novy Bor.....? er zitten er wel -tig. Ajeto ligt in Novy Bor- Lindava.... dit is de studio van Boris Sipek, en waar vele Nederlandse "kunstenaars" hun werk laten uitvoeren. Een stukje verderop heb je naar mijn idee een vele leukere van Jiri Pacinek... een van de beste blazers van Ajeto... Maar ook in Skalice... ligt ook naast Novy Bor heb je verscheidene studio's.

  Maar goed.... om een lang verhaal kort te houden. Ikzelf moet in Novy Bor zijn Maandag 20 Aug.... Zou evt, best voor gids kunnen spelen, doch helaas heb ik niet de hele dag de tijd. Helaas gaan wij 22 Aug alweer terug naar NL....:traan:

  Misschien leuk om te weten..... Ik wil in de herfst vakantie een CreaTour organiseren. Misschien zelfs met de mogelijkheid zelf eens te blazen. Fusing Seminar, Keramiek workshop, en het bezoeken van Musea (glas, of Contemporary) Nadere details zullen volgen op www.studiodao.nl/creartis

  Nazdar Kamerady.....
   
 3. Hoi Pepo,
  Ik weet dat deze kunstwerken van gekleurd glas gemaakt worden bij Glassstar in Nenacovice, dit ligt 25 km. van Praag. Als je de afslag Lodenice neemt en dan door Chrustinice gaat kom je vanzelf bij Glasstar terecht. Ook kan ik wel iets over de prijzen vertellen, ze zijn de helft van de prijzen in Praag en ongeveer 1/4 tot 1/5 van de prijzen in Holland. Ga eens bij Julius, de eigenaar, kijken en je zult stom verbazing staan wat er allemaal te koop is voor een zeer gunstige prijs.
  Veel succes Hugo
   
 4. Glasfabriek in buurt van Jihlava

  Wij gaan in juli naar Opatov en willen graag naar een glasfabriek of grote winkel met glaswerk. Heeft iemand tips?
   
 5. Beránek in Škrdlovice bij het Velké Dářko meer heeft een mooie glaswinkel. Svoboda had daar ook een winkel, maar die is er volgens mij niet meer.

  http://www.beranekglassworks.com/
   
 6. glas

  Ik denk dat je er een dagje Jablonec nad Nisou aan moet wagen, het centrum van de glasindustrie, er zijn daar talloze winkels en fabrieken die hun collecties tonen.
  Groet henk1948
   
 7. Boheems kristal

  Helaas we zijn net weer teruggekomen uit Tsjechie. Vakantie het is zo leuk maar altijd weer te kort.
  Maar nu mijn vraag. Wij zijn deze vakantie op zoek geweest naar Boheems kristal, vele winkels binnen geweest (nee niet de vietnamees) maar toch niet het glasservies kunnen vinden er was niet de juiste klik. Maar weet iemand hier of het mooie boheems kristal in Nederland te koop is? Of een goed adres in Tsjechie waar we een volgende keer kunnen kijken.
  Dit jaar zijn we ook bij een glasfabriek geweest in Annin, nou wat een aanfluiting was dat. Ja glazen zat maar allemaal verschillende motiefen erop.
  De enige sets die ze hadden was een karaf met 6 wijnglazen en de rest wat toch volgens mij een servies kompleet maakt hadden ze niet. Dus geen longdrinkglazen, whiskeyglazen enz enz.
  Wie oh wie kan ons op weg helpen.
   
 8. In Podebrady zit een kristal winkel. Dit is een winkel van de kristlafabriek zelf die even verderop in Podebrody zit. Het is een winkel van de fabriek zelf. Dus het kristal komt rechtstreeks vanaf de fabriek en wordt ook door personeel van de fabriek zelf gerund.
  http://www.blazek-glass.com/start.php

  Je kunt in deze winkel vanalles vinden van glazen tot kroonluchters en van beeldjes tot urnen.
  De winkel ligt aan de rand van het park en vanaf het station gezien aan de linkerzijde.
  Station uit lopen en dan zo'n beetje de eerste winkel aan de linkerkant.

  Podebrady ligt iets verder dan Praag en vlakbij Kutna Hora.

  Kijk anders even bij Google Earth.

  Greetz Roy
   
 9. Ik weet dat ze in Harrachov erg veel mooi glaswerk maken; je kan dit ook kopen. Alleen weet ik niet of dit nu Boheems glaswerk is?
   
 10. dennuzzz

  dennuzzz Donateur

  Heet het daar niet Noord Bohemen?

  grt,
  Dennis:wijs:
   
 11. In Novy Bor vind je de (kristal)glasfabriek Crystalex. Er is een winkel aan verbonden. Je rijdt naar de fabriek (niet te missen) en daar vind je dan de winkel.

  Maar... in Novy Bor zijn meerdere glasfabrieken...

  (kristal) glas te kust en te keur.
   
 12. ik heb een set mooie wijnglazen van boheems kristal bij een winkeltje vlak bij ons gevonden: Binnenste Buiten. Volgens mij zitten ze op meerdere plaatsen in Nederland. Verder heb ik ook wel eens glazen in Blokker van Boheems kristal gezien en ik geloof ook wel eens bij David Mulder. In Tsjechie kun je het zo goed als overal krijgen. In Plzen zitten in het centrum minimaal 3 winkels.
   
 13. Freddy2005

  Freddy2005 † In Memoriam

  Die vraag was eerder reeds gesteld maar is schijnbaar weggeveegd. Is het nu Bohemen of niet ? Is het Boheems glaswerk ?
   
 14. Het antwoord ligt eigenlijk al besloten in de vraag van Dennuzz: Harrachov ligt in Noord Bohemen en daar zit bijvoorbeeld de firma Novosad a syn.

  Hier nog een stukje over glas van deze site over Harrachov zelf.

  Niet in Harrachov, een andere producent van Boheems glaswerk/kristal: BOHEMIA CRYSTALEX TRADING
   
 15. Wij waren 2 weken geleden in Novy Bor bij de glasfabriek, als je de fabriek wilt bezichtigen moet je minstens 2 werkdagen van te voren schriftelijk een rondleiding aanvragen. Ze laten je dan zien hoe het vroeger ging (met de mond) en hoe het tegenwoordig gaat. Er zit links naast de fabriek een grote winkel waar je voor ieders budget mooi glaswerk kunt uitzoeken. Deze is open tot 15.30.

  we :hart: Tsjechië
   
 16. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Hier is al een jaar geen vraag meer gesteldt.Bijna alles wat je wilt weten staat hier eerder vermeld.Zelf ben ik vaker in glasfabrieken geweest op excursie.Eerst vond ik christal helemaal niet mooi.Maar als je in een fabriek hebt gelopen en ziet hoe het gemaakt wordt en onder welke omstandigheden(en ook zelf hebt geblazen)dan ben je verkocht en wil je alles hebben.Op onderstaand plaatje zie je dat het glas is gegraveerd.Al deze graveringen zijn per fabriek anders ook al lijken ze veel op elkaar je kan het zien als een soort handtekening.

  [​IMG]

  In Harrachov is een fabriek met erg grote winkel.
  De site van Ruckl heeft een duidelijke fotogalerij over hoe het glas gemaakt wordt.
   
 17. Ben erg benieuwd welke fabriek jullie hebben bezocht.
   
 18. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Weet even niet meer welke dat waren.Zal dat over paar dagen wel hier neerzetten.
   
 19. In Nizbor (bij Beroun)hebben wij ook een kristalfabriek bezocht. Weet niet of hij er nog is.
   

Deel deze pagina