Kosten levensonderhoud

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Forse renteverhogingen door de nationale bank, CNB, in Tsjechie. Begin 2021 stond de rente nog op 0,25% (enigszins vergelijkbaar met eurozone), nu staat deze op een duizelingwekkende 3,75%, na 5 stapsgewijze verhogingen in 2021.
Nou ben ik dus een financieel warhoofd. Een volger. Begrijp ik nu goed dat je in Nederland géén rente krijgt op je spaargeld en in Tsjechië 3.75%?
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Dat zal daarop wel een positief effect hebben. Maar er zitten ook negatieve kanten aan. Veel maakindustrie is de afgelopen jaren verhuisd van de Eurozone naar Tsjechië. Ook grote bedrijven uit mijn plaats in Nederland deden dat. (Honeywell, Fresenius etc.) Maar door hogere lonen en kroon is dat verschil nu zo'n 20% duurder geworden t.o.v. de Eurozone. Als je Onroerend goed hebt in Tsjechië zit je goed. Dat is al flink duurder geworden de afgelopen jaren en daar komt nu nog zo'n 12% bovenop als je het omrekent naar Euro's. Een goedkoop huis kopen in Tsjechië is eigenlijk verleden tijd. En Kik die altijd zijn producten aangeeft voor D, NL, CZ, B verdient nu extra in Tsjechië. De prijzen die omgerekend in € al duurder waren dan in Duitsland zullen denk ik niet aangepast worden.
 

kuurgast

Donateur
Forse renteverhogingen door de nationale bank, CNB, in Tsjechie. Begin 2021 stond de rente nog op 0,25% (enigszins vergelijkbaar met eurozone), nu staat deze op een duizelingwekkende 3,75%, na 5 stapsgewijze verhogingen in 2021.
Het bestuur van de Tsjechische Nationale Bank heeft opnieuw een aanzienlijke verhoging van de rentetarieven aangekondigd. De basisrente stijgt met 0,75 procent tot een totaal van 4,5 procent, het hoogste niveau sinds januari 2002 in Tsjechië.
Bron oa english.radio.cz.
 
Wanneer je weinig vuil hebt te laten ophalen kun je een speciale zak kopen met een prijs waarin de reinigingsrechten zijn verwerkt. Vorig jaar betaalde ik er 80 kronen voor, nu 110. Een prijsstijging van bijna 50%. Men bereidt zich duidelijk voor op de komst van de euro met internationale prijzen.
 

kuurgast

Donateur
Elektriciteit en aardgas is duurder en daardoor wordt er in huizen bezuinigt en staat de verwarming niet meer overal op 23℃ maar op 21 graden.
De Europese Commissie wil verwarming tot 19 °C. Tsjechische wetten verplichten hogere temperaturen.

De Europese Commissie speelt met een voorstel om gebouwen maximaal op 19 graden Celsius te verwarmen om zo de aardgasreserves te behouden. Dit is natuurlijk een probleem in Tsjechië. In veel gevallen staat de wet temperaturen onder de 20 graden niet toe.

Het komende stookseizoen misschien wel de koudste in jaren. Het voorstel van de Europese Commissie roept op tot verwarming van commerciële en openbare gebouwen en huishoudens tot maximaal 19 graden Celsius. De lidstaten krijgen dus te maken met een mogelijk tekort aan aardgas.

In Tsjechië kan deze verordening echter als een probleem overkomen. Er is een wet die zulke lage temperaturen in huishoudens niet toestaat. In het bijzonder worden de temperaturen in het stookseizoen geregeld door decreet nr. 194/2007 Sb. In dit besluit zijn de regels voor verwarming en warmwatervoorziening vastgelegd, evenals de minimumtemperaturen waarbij gebouwen mogen worden verwarmd.

Het stookseizoen in Tsjechië begint op 1 september en eindigt op 31 mei van het volgende jaar. Als de gemiddelde dagtemperatuur in deze periode onder de 13 graden zakt, begint de warmtevoorziening de gebouwen in te stromen. Tijdens het stookseizoen worden gebouwen dan verwarmd van 6 uur 's ochtends tot 22 uur 's avonds, zodat de temperaturen voldoen aan de limieten die het decreet stelt.

In woongebouwen, permanent of tijdelijk bewoond, liggen deze limieten boven het niveau dat is vastgesteld door het voorstel van de Europese Commissie. In kamers, slaapkamers, keukens en toiletten moet het minimaal 20 graden zijn. Een nog hogere temperatuur is vereist door de verordening in de badkamers, waar het 24 graden moet zijn.

In administratieve gebouwen moet het ook in de kantoren, wachtkamers of eetzalen minimaal 20 graden zijn. In gangen, trappenhuizen en hallen zijn dan iets lagere temperaturen toegestaan. In deze gebieden liggen de minimumtemperaturen tussen de 10 en 18 graden.

In schoolgebouwen variëren de laagst toegestane temperaturen afhankelijk van waarvoor de ruimte wordt gebruikt. In klaslokalen, kasten, kleedkamers of laboratoria geldt een limiet van 20 graden, terwijl in kleuterscholen deze limieten oplopen tot 22 graden. In de klaslokalen is het al 18 graden en in de gymzalen zelfs 15 °C. Douches en kleedkamers dienen minimaal 24 graden te zijn.

Ook in medische voorzieningen moet warmte aanwezig zijn. Poliklinieken hebben een verplichte temperatuur van 24 graden in operaties en minimaal 20 graden in wachtkamers en gangen. In de ziekenkamers moet het minimaal 22 graden zijn. Het warmst moet in de operatiekamers zijn, waar volgens het besluit de temperatuur niet onder de 25 graden mag komen.

Minimumlimieten gelden ook voor hotels, slaapzalen en hostels. In de kamers moet het minimaal 20 graden zijn. De uitzondering in dit opzicht zijn gedeelde slaapzalen. Daar kan de temperatuur in sommige gevallen dalen tot 16 graden. Badkamers en toiletten moeten worden verwarmd tot 24 graden.

Voor een compleet overzicht van de minimumtemperaturen in het stookseizoen, zie Bron tn.nova.cz.

Nu snap ik waarom het binnen overal zo warm is in Tsjechië, het is wettelijk zelfs vastgelegd.
 
Wel iets om over na te denken, ja er wordt hier belachelijk warm gestookt eigenlijk overal.
Vraag me ook af met al die oude gebouwen of er meer vocht en schimmel gaat optreden als er dan minder wordt verwarmd.
 
Bovenaan