Koningin van de overstroomde vallei

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Deze den is de Europese Boom van het Jaar

Een boom in Tsjechië is verkozen tot Europese Boom van het Jaar. Je ziet de boom van 350 jaar oud op de foto hieronder. De boom is een grove den en staat op een rots in het water. Vroeger was er op deze plek een dorp, maar nu is er dus alleen nog deze boom. Veel mensen vinden dat bijzonder. De boom kreeg bijna 50.000 stemmen en dat was genoeg voor de winst.

upload_2020-3-18_8-55-24.png

Bewaker van het gezonken dorp

Soort: Grove den (Pinus sylvestris)

Leeftijd: 350 jaar

Regio: Chudobín, regio Vysočina, Republiek Tsjechië

Deze Chudobínská-den groeit op een rotsachtige uitloper van de linkeroever van de Vír-dam. De den is vernoemd naar het ondergelopen dorp Chudobín, dat werd opgeofferd voor de bouw van een stuwmeer. Volgens een lokale legende speelt de duivel 's nachts onder de boom voor de inwoners van het gezonken dorp. Veel waarschijnlijker is dat de lokale bevolking 's nachts de sterke wind hoort die vaak door de Svratka-vallei waait. Deze bijzondere den is niet alleen een opvallende verschijning in de omgeving, het is ook een indrukwekkend bewijs van hoge weerstand tegen de grillen van het klimaat en menselijk handelen.
 
Door het water en de overweldigende berghellingen op de achtergrond lijkt het een nietig boompje maar als ik lees dat deze bekroonde boom al 350 jaar oud is zal het formaat alles behalve klein zijn.
Respect voor deze prachtige boom. Hopelijk blijft hij nog lang op zijn uitkijkpost staan.
Bedankt voor dit mooie artikel Ad.
 
Bovenaan