Kom tot rust in Bohemen

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Kom tot rust in Bohemen

Bron: AD - door Tessa Lageman - 25 november 2008

De meeste Nederlanders gaan naar Tsjechië om Praag te bezoeken of te wandelen in de natuur. Maar in het Boheemse heuvelland is wellness al sinds de 18de eeuw in de mode.

Kuurgasten schuifelen op slippers rond in witte badjassen. De zachte kleuren en het gedempte licht zorgen voor een relaxte sfeer. Een paar bezoekers dobberen rond in het zwembadje dat is gevuld met het bruisende minerale water van de Kasteelbron. De bubbels veroorzaken een gek gevoel op de huid. Een paar bezoekers liggen sippend aan een glaasje kruidenthee in een luie stoel en inhaleren zuurstof door een slangetje voor extra energie. ,,We raden een verblijf van minimaal een week aan," zegt Tereza Slavíková van de Kasteelspa (Zámecké lázne) in Karlovy Vary, ,,maar je kunt ook een paar van de ontspanningsbehandelingen uitkiezen en je twee tot vier uur laten verwennen."

Een van de kordate, in witte uniformen gestoken dames roept voor de volgende behandeling. Hydrotherapie betekent om beurten dertig seconden met de voeten in ijskoud water staan en vervolgens een minuut in heet water. Het valt niet mee, maar verkwikkend en goed voor de bloedsomloop is het wel. Ook heel apart is de Schotse douche, die koud en warm water afwisselt en zo de bloedsomloop stimuleert. Door over de stenen van verschillende grootte in een ondiep badje te lopen, stimuleer je de reflexzones van je voetzolen. Een aanrader is ook een stevige nek- en schoudermassage. Na afloop sta je totaal ontspannen en verfrist weer buiten.

Beau monde
Karlovy Vary, ook bekend als Karlsbad, is de grootste van de Tsjechische spasteden. De kleurige villa's, badhuizen en overdekte zuilengalerijen zijn in de 18de en 19de eeuw - de hoogtijdagen van de Europese kuuroorden - aangelegd. De mooiste van de rond de dertig Tsjechische kuuroorden, - naast Karlovy Vary zijn dat Mariánské Lázne en Františkovy Lázne - liggen in het westen van het land in de streek Bohemen.

Een van de redenen om juist hierheen te gaan is dat de prijzen van wellnessbehandelingen en hotels nog een stuk lager liggen dan in Nederland. In de communistische tijd raakte Karlovy Vary, evenals de andere Tsjechische kuuroorden, in verval. Inmiddels zijn de panden opgeknapt en fris geverfd. Nu zijn het juist de Russen die hier massaal hun roebels uitgeven en panden opkopen.

In Karlovy Vary worden vooral spijsverterings- en stofwisselingsproblemen behandeld. Toch kwam vroeger de aristocratie hier ook al om tot rust te komen. Het zuiverende water in combinatie met het schilderachtige Boheemse landschap hielp wellicht tsaar Peter de Grote in de 18de eeuw van zijn stress af. Een hele reeks beroemdheden volgde, van Beethoven tot Napoleon en Brad Pitt.

Diverse relax- en beautyprogramma's zijn voorhanden in de Elizabeth-spa (Alžbetiny Lázne) en in de luxehotels. Ook plastische chirurgie en diverse anti-verouderingsbehandelingen zijn volop verkrijgbaar. Het chique Grandhotel Pupp biedt onder meer chocolade-, honing- dan wel yoghurtmassages.

De dertiende bron
Karlovy Vary telt twaalf bronnen met elk een andere samenstelling. Het niet erg lekker smakende mineraalwater schijnt erg gezond te zijn. Dokter David Becher ontwikkelde in 1777 een kuurprogramma, dat veel kuurhotels tegenwoordig nog steeds aanbieden. Hij raadde aan een bepaalde hoeveelheid water direct uit de bronnen te drinken, erin te baden en te wandelen in de frisse buitenlucht. Rond de stad zijn inmiddels 130 kilometer aan wandelroutes aangelegd.

Twee deftige Engelse dametjes op leeftijd drinken het bronwater als doorgewinterde kuurgasten uit de speciale porseleinen tuitbekertjes. Een voordeel is dat je het water, dat tussen de 30 en 73°C warm is, zo in kleine hoeveelheden kunt slurpen. Je moet wat over hebben voor je gezondheid. ,,Het beste is om de vieze smaak weg te spoelen met de dertiende bron van Karlovy Vary, de kruidige Becherovka likeur,'' zo luidt het advies van een groepje goedgemutste jonge Tsjechen uit Praag.

Geelgeverfde villa's
Mariánské Lázne, ook bekend als Marienbad, is rustiger en minder duur dan Karlovy Vary. Ook hier staan veel flamboyante villa's, luxueuze hotels en spacentra. ,,Begin 20ste eeuw liet de burgemeester alle gebouwen in en rond de hoofdstraat geel verven,'' vertelt gids Martina Kaderová. ,,Zo wilde hij ook met slecht weer een warme sfeer voor de gasten creëren.''

In tegenstelling tot Karlovy Vary is het minerale water van Mariánské Lázne koud, tussen de 7 en 10 °C. Elk van de veertig verschillende bronnen schijnt wel ergens goed voor of tegen te zijn. Zo bevat de Ambrož-bron veel ijzer en is goed tegen bloedarmoede. Vlakbij de mooie gietijzeren colonnades bevindt zich de zeer effectieve Krížový-bron, die goed is voor de nieren en tegen obesitas. ,,Drink er niet te veel van," waarschuwt Martina, ,,want het water is ook erg laxerend."

Geneeskrachtige bronnen
De meeste gasten, onder wie veel Tsjechen en Duitsers, komen nog steeds voor een medische kuur op doktersadvies, maar de vraag naar schoonheids- en relaxprogramma's neemt toe. De Engelse koning Edward VII maakte eind 19de eeuw goede reclame voor Mariánské Lázne door er regelmatig te komen kuren. In het neorenaissancistische Spa Resort Nové Lázne had hij zijn eigen koperen badkuip in de met marmer en kleurige tegels versierde koninklijke bad-suite, die nu door gewone bezoekers gebruikt kan worden. Ook is er een in Romeinse stijl gebouwd badcomplex.

Behandelingen als gasinjecties, laser- en elektrotherapie mogen dan in Tsjechië normale en zeer beproefde methodes zijn voor onder meer ontspanning van de spieren, veel Nederlanders zullen eerder voor een bad in verwarmd, borrelend mineraalwater kiezen. In een eenvoudig kamertje staan twee badkuipen waarin je plaats mag nemen. De mineralen en koolstofdioxide zouden goed zijn voor de bloedcirculatie, het hart en tegen stress. Na een kwartiertje komt een vriendelijk glimlachende dame die alleen Tsjechisch en Russisch spreekt je strak in een laken wikkelen. Ze gebaart dat je een kwartier zo op het bed moet blijven liggen. Na afloop voel je je geen ander mens, maar wie weet hoe dat is na een kuur van enkele weken.

De wellnessbehandelingen in deze spa komen een beetje ouderwets over. Voor modernere en luxueuzere faciliteiten kun je, ook als niet-hotelgast, terecht in het wellnesshotel Villa Butterfly of Hotel Esplanade. De mogelijkheden zijn groot. Aangenaam is een onderwatermassage met waterstralen, waardoor je van vermoeidheid kan worden bevrijd. Ook erg 'hot' is een massage met hete lavastenen en etherische oliën. De warmte dringt door in de spieren en verlicht spanningen. En wat te denken van een peeling van verse vijgen met rijstmelk, ingesmeerd worden met turf, een medische check-up of - ook heel populair - een anti-cellulitusbehandeling?

Anti-stressweekend
Františkovy Lázne (Franzensbad) is de kleinste van de drie spasteden. Ook hier zijn de neoclassicistische gebouwen in zachte geeltinten geverfd. Je kunt er goed terecht voor een 'relax weekend' in een van de hotels of in het Aquaforum.

De rustig wandelende kuurgasten verdwijnen na een klassiek concert in het keurig onderhouden park vroeg onder de wol. Voor vermaak en avontuur zit je verkeerd in dit ingeslapen plaatsje, maar als je voor een betaalbare prijs eens goed wilt uitrusten en je lichaam een onderhoudsbeurt geven, dan is Františkovy Lázne of een van de andere Boheemse kuuroorden een goede keus.

In het kleine paviljoen van de Františkuv-bron kun je een bekertje vreemd smakend maar heilzaam Boheems water achterover slaan. Maar misschien voel je je inmiddels wel gezond genoeg en is het tijd voor een lekker Tsjechisch biertje.

http://www.ad.nl/reizen/2800050/Kom_tot_rust_in_de_Bohemen.html
 
Ik had het verhaal ook in de AD gelezen.

En dan geniet ik, mensenlief wat geniet ik.

Want in mijn huisje, niet ver van Karlovy Vary, komt het zelfde water uit de kraan als een van de daar aanwezige bronnen.


Als ik aan het douchen sla zie ik mijzelf, dat denk ik dan, verjongen.

Maar het water voelt heerlijk aan.

Tussendoor kuren wij ook wel in Karlovy Vary. heerlijk.

Maken we een dagje uit van.

's Middags winkelen, dan kuren, daarna een biertje.

Dan richting huis en in Nedjek heerlijk uit eten.



Het kriebelt: wanneer ga ik weer?
 

Fredsr

Ex Lid
Even een leuke aanvulling voor Nederlanders. Onze voormalige Koningin Wilhelmina, kwam regelmatig (ieder jaar) naar Marienbad en Bozi Dar. Ik heb gesproken in Marianzke Lazne met Vladimr Dort. Hij had nog foto's van onze voormalige Koningin en zijn vader, die voor haar tolk was.
 
Bovenaan