Kindertehuizen en andere zorginstellingen

Topic in 'Diversen' gestart door Brenda, 23-03-2010.

 1. Nou Lesnenka, sorry hoor maar wat ben jij negatief.
  En ook nog een soort van beledigend, maar dat is mijn mening.

  Wat is oude kleding ???????
  De kleding die ik weggeef, is hele goede en nette kleding en door maar 1 kind gedragen, en zeker niet afgedragen. Ik zou het niet over mijn hart kunnen verkrijgen om oude troep weg te geven, wat denk je wel.

  Maar goed het zal allemaal wel, als er iemand een instelling weet die spullen kan gebruiken dan hoor ik het graag want wie weet kan ik daar weer eens wat spulletjes voor verzamelen.

  Ik kan me nl niet voorstellen dat het hele land Tsjechie al rijk is en dat er niemand een beetje hulp kan gebruiken.
   
 2. Ik blijf bovenstaande zin een rare stelling vinden Pieter, simuleert alsof alle gegeven kleding oude vodden zijn....

  Ik heb het trouwens iets dichter bij het vuur gezocht en een paar dagen geleden een mail gestuurd naar een organisatie die zich bezig houdt met kindertehuizen in Tsjechië. Iets dichter bij het vuur, misschien komt er een concreter antwoord, aan speculaties als -ik denk dat-... etc. heeft niemand iets.

  *edit* Brenda's bovenstaande post gemist
   
 3. Lina,

  Ik zou graag willen weten van jou of ik dan ook iets zou kunnen betekenen voor diegene.
  Dus als jij een antwoord krijg, wil je mij dan een berichtje zenden?

  Brenda
   
 4. Ja, natuurlijk! Maar wel even geduld hebben, als deze organisatie geen antwoord geeft, probeer ik het elders later nog eens oké? :)
   
 5. Pelhřimov

  Pelhřimov Donateur

  Een oud-vriendin werkte in een kindertehuis en ze vroeg zelfs een paar jaar geleden of wij kleding en zo mee konden nemen.
   
 6. Nederlandse mensen willen nu eenmaal merkkleding voor hun kinderen.
  Terwijl zo'n 20 jaar terug bijna niemand het erg vond om kleding van een neef of nicht tedragen.
  Ik denk dat vooral minderbedeelden in CZ de afgedankte merkkleding erg graag zouden willen hebben want versleten kan het niet zijn als 1 kind het gedragen heeft.

  Groet A3.
   
 7. Waar in mijn reactie stond er iets over dat ik nooit tweedehandskleding zou kopen?
  Ik vind gewoon dat de kinderen het niet verdienen.
  Je kunt niet vanzelfsprekend vinden dat je een kind in een tehuis met gebruikte (hoewel misschien bijna nieuwe) kleding blij maakt.
  Helaas lees ik in de bijdrage dat iemand wat oude spullen over heeft en die kwijt wil.
  Geef dat gewoon aan het kringloopbedrijf. Als je gericht iets voor kinderen in een concreet tehuis wilt doen, vraag het de leiding daar, wat ze nodig hebben.
  De hele zaak heeft niets te maken met rijk of niet rijk. Sommige mensen kopen ook tweedehands, andere niet. Het zijn volwassen mensen, ze kunnen het zelf beslissen, wat ze gaan dragen.
   
 8. Marcel

  Marcel Beheer Moderator

  spullen die wij uitzoeken met onze Stedenband doen we gewoon op deze wijze : wat we zelf niet zouden aantrekken, dat versturen we ook niet.
  kleding met een klein gaatje of vlekje of verkleurd gaat so-wie-so zonder pardon de voddenzak in.

  stedenband website http://www.teraar-dobruska.com/
   
 9. Dat schrijf ik toch nergens!

  Sorry, maar ik lees inmiddels diverse zaken die totaal niet aan de orde zijn bij het verstrekken van goederen of kleding aan kindertehuizen, minderbedeelden etc. Voeg extra het woordje -niet- toe en je krijgt en totaal andere zin: Je kunt niet vanzelfsprekend vinden dat je een kind in een tehuis met gebruikte (hoewel misschien bijna nieuwe) kleding niet blij maakt. Blijkbaar is het voor een enkeling niet duidelijk hoe het werkt. Zelfs in Nederland kun je nog prima je spullen kwijt, spoedopvangtehuizen, blijf van mijn lijf huizen, het Leger des Heils…dus ook in Tsjechië zal het niet anders zijn. Loze kreten en opmerkingen als -ik heb van horen zeggen-, -ik denk dat-, -of ik vind dat-, dat is een persoonlijke stelling waar niet de vraag mee beantwoord is. Dat de basisschoolleerlingen in Tsjechië tegenwoordig met een mobieltje lopen staat toch helemaal los van het onderwerp. In een krottenwijk waar mensen in golfkartonnen huisjes wonen hebben velen ook een koelkast en tv, maar dat betekent nog niet dat extra hulp(goederen) niet welkom cq nodig zijn. Dit is eigenlijk de enige stelling Lesnenka waar ik het volledig mee eens ben:
  Ik geloof overigens niet dat er iemand zonder overleg plompverloren op de stoep staat bij zo’n tehuis of wat voor instelling dan ook, dat ontstaat, zoals robineke ook aangeeft, meestal uit andere contacten als bv een stedenband. De directe ervaringen, de praktijkervaringen van de mensen zelf zou ik zo graag lezen! Positief of negatief, maar die zijn iig zonder zogenaamde speculaties.
   
 10. Soms zijn draadjes naar bepaalde onderwerpen ineens heel kort, afgelopen week hadden wij een logee uit Tsjechië en haar vader werkt als docent in, jawel, een Dětský domov! :)
  Natuurlijk legde ik gelijk even de link met dit topic en hebben we samen het internet afgespeurd naar van alles en nog wat op het gebied van tehuizen, opvang etc. Dat zoeken wordt ineens een stuk gemakkelijker met een Tsjechische aan je zijde, :top:, waarvoor mijn dank! Tussen een Dětský domov en een Dětský domov kan nogal een verschil zitten. Haar vader werkt in een speciale opvang voor jongens in de leeftijd van 10-15 jaar, zeer jong dus. Deze jongens zijn door diverse omstandigheden enigszins ontspoort, zoals veelvuldig spijbelen of kleine diefstallen. Ook verblijven er jongens met uitgebreidere criminele activiteiten, die normaliter tot boetes of zelfs gevangenisstraf zouden leiden, maar vanwege hun jonge leeftijd is dat nog niet mogelijk. Ze worden hier min of meer heropgevoed. Dit soort tehuizen en weeshuizen worden inderdaad onderhouden door de staat en de kinderen komen eigenlijk niets te kort. Kleding hebben ze dan ook niet nodig volgens vader. Waar zeker wel behoefte aan is in hun tehuis zijn sportbenodigdheden zoals ballen, tennisrackets etc. Sport is essentieel voor deze kinderen, het is goed voor lichaam en geest. Mocht iemand iets weten, graag!
  Het is dus goed zoals geschreven eerst te informeren naar eventuele behoeftes, welke er precies nodig zijn.

  Over tweedehands kleding zegt men het volgende: daar is zeker behoefte aan in Tsjechië, wie er in ieder geval blij mee zijn, zijn de zogenaamde azylovy domu, deze is als voorbeeld, kijk onder het kopje -Pomáhejte také>Materiální pomoc. Een opvang (tot 1 jaar) voor vrouwen, meisjes of moeders met kinderen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld, dakloos zijn, slechte woonomstandigheden hebben, moeite hebben met zelfstandig wonen etc. In deze opvanghuizen kunnen ze tijdelijk in een veilige omgeving leven, krijgen ze maatschappelijke bijstand en worden ze gemotiveerd om zich voor te bereiden op een leven in de maatschappij. Deze huizen vind je op heel veel plekken in Tsjechië, voor wie interesse heeft, google maar eens op Azylový dům.
  Ons logeetje heeft ook een leuke site gegeven van een huis voor gehandicapten in Chrudim, die ga ik later nog bekijken.
   
 11. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Handig zo'n logee.:top: En nu hebben we een goed beeld wat er nu gebeurt en waarmee mensen kunnen helpen.
  Bij de link van azylový dům kan je sponsoren door een sms te versturen.
   
 12. Een klein beetje helpen waar dat nodig is, is niet zo moeilijk. Wij voegen daad bij het woord en stappen even in de voetsporen van Ikke, Marcel en robineke. Omdat we dit jaar ook graag een bezoekje willen brengen aan ons logeetje Zuzka die in de regio Olomouc woont, heb ik de azylovy dum in haar regio een mailtje gestuurd met de vraag wat ze nodig hebben. Ik heb inmiddels ook al antwoord terug:

  Dear Mrs Zeevenhoova,
  tnah you very much for your offer. We will be glad, if you could send us any clothing for our mothers with chidren, because majority of them are in distress, so you hepl will be very requisite.
  If you want to, you can send any clothing, toys and daily supplies to our address.

  Thank you very much for all of our shelter house.

  Yours sincerely,
  Johana De La Hozová (social worker)


  Wie dus nog goede dames en baby/kinderkleding of speelgoed ter beschikking wil stellen, laat het ons weten.
   
 13. Onder "pomáhejte také" zijn allerlei soorten hulp die ze eventueel kunnen gebruiken. Het huis staat in Vsetín, in Moravië dus.
   
 14. Als je ziet hoeveel "second hand" winkels Tsjechië rijk is, en hoe druk het daar soms is, denk ik dat ze met "gratis" helemaal blij zijn. En de prijzen in die winkels zijn soms niet misselijk!:shock:

  Kleding die we hier in de kledingbakken gooien worden o.a. per kilo aan landen als Tsjechië en Polen verkocht. :slik:Deze komen in de second hand winkels. De vodden die ertussen zitten worden gerecycled.
   
 15. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Via een kranteartikel over kledinginzameling kwam ik bij de volgende website van de Diakonie Broumov.
  Die bieden hulp aan mensen die dit hard nodig hebben.Ze vragen om kleding,lakens,dekens,ledikanten etc
  alles wat maar nodig is om mensen in een crisissituatie te voorzien van voedsel,warmte en onderdak.
  Het is een non-profit en hun belangrijkste activiteit is gericht op mensen aan het werk te krijgen,sociale integratie zodat ze een plaats vinden in de samenleving.
   
 16. Ik ben blij dat ik dit topic gestart ben, zie wat er allemaal van komt !!!

  Niet gek toch Lesnenka:confused:
  Zoveel mensen die zeker onze 2e kands spulletjes kunnen gebruiken.
  Geweldig.
   
 17. kuurgast

  kuurgast Donateur

  [​IMG]

  Met ingang van 2013 wil Tsjechië geen kleine kinderen onder de 3 jaar meer in kindertehuizen laten wonen. Deze kleintjes zullen in pleeggezinnen ondergebracht moeten worden. Zie artikel in radio.cz/en.
   
 18. Heel zielig voor al die baby's.
  De meeste zijn Roma's baby's.En daar lopen de pleeggezinnen niet warm voor.:(
   
 19. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Denk dat niet alleen de baby's maar het grootste deel van de kinderen in de kindertehuizen zijn van Roma afkomst.
   
 20. kuurgast

  kuurgast Donateur

  De kinderen verloren hun ouders bij het ongeval. Om niet naar het weeshuis te gaan, hebben ze niets gemeld.

  Het ongelooflijke verhaal verscheen op een Facebook-pagina genaamd Sklad dětských věcí pro pěstouny - Praha 11.

  Drie maanden geleden was er een tragedie toen drie kinderen van 7, 10 en 17 jaar hun ouders verloren bij een ongeval. Omdat de oudste jongen erg bang was dat ze in het weeshuis zouden belanden waar hun moeder haar jeugd doorbracht, meldde hij nergens iets. De politie heeft kennelijk een fout gemaakt, aangezien ze niet beseften dat ze informatie over de dood van hun ouders doorgaven aan een minderjarige jongen. De OSOP kinderbescherming wist niets van de jongens af, omdat niemand ze aan hen had gemeld.
  Er was geen school, de buren wisten en merkten niets. Dus niemand heeft het echt niets speciaals gemerkt.
  De oudste regelde de crematie zelf, en zei daar dat niemand anders kwam. De urnen zijn niet opgehaald, maar worden nu in overleg waardig ergens geplaatst.
  De jongen breidde zijn bijbaan uit tot volledig en verdiende geld met vouchers, die hier en daar naar huis kwamen. Hij probeerde alles zelf te regelen, de kinderen zorgden echt voor elkaar. Helaas was zijn salaris eigenlijk alleen voldoende voor de rekeningen, dus er was geen geld meer voor eten en drogisterij.

  Deze hele zaak kwam bij toeval aan het licht, toen de oudste betrapt werd op diefstal van voedsel. Gelukkig had hij een even oude collega die er met hem over sprak en vooral - hij informeerde zijn moeder over alles, die zich bezighoudt met zaken die met pleegzorg te maken hebben.

  We hebben de jongens meteen van eten voorzien van voedselpakketten in ons magazijn, drogisterij uit ons eigen huishouden, we wasten de was, die enkele weken alleen in water was gewassen en kookten zelfgemaakte gerechten.

  Dankzij het toeval, de snelle reactie van een maatschappelijk werker en het open hart van een dame die ooit als pleegmoeder werkte maar nu een arbeidsongeschiktheidspensioen heeft, hebben de jongens deze "tante" weten te bemachtigen die bij de jongens gaat wonen. Tegelijkertijd zal zij hen helpen met alle officiële zaken, maar bovenal zal zij hun steun zijn deze dagen. Ze zal minstens driekwart jaar bij hen blijven totdat de oudste van de jongens meerderjarig wordt. Als hij akkoord gaat, kan ze langer blijven, hetzij thuis als onderdeel van het gezin, hetzij op afstand als familievriend.
  De rechtbank heeft de voorlopige maatregel al goedgekeurd en de jongens werden officieel aan de dame toevertrouwd met langdurige pleegzorg.

  De jongen wordt vertegenwoordigd door een advocaat - specialist in verkeersrecht - die de zaak behandeld zonder vergoeding. Ze hebben recht op fondsen voor een auto-ongeluk (het was niet de schuld van de ouders) en op compensatie voor ongevoelig gedrag van slachtoffers na een auto-ongeluk. Het zal nog een paar maanden duren, maar volgens de advocaat hebben de jongens recht op het geld en zal hij zijn best doen om het te krijgen.

  Hoewel de oudste van de jongens nog steeds een grote verantwoordelijkheid voor zijn broers heeft, hebben we hem ervan kunnen overtuigen dat het belangrijk voor hem is om in september weer naar school te gaan, hij heeft nog 2 jaar om de middelbare school af te maken en als hij geïnteresseerd is, heeft hij mogelijkheid om verder te studeren. Hij leert heel goed en door af te studeren zal hij ooit een geweldig rolmodel zijn voor zijn broers.

  En we realiseerden ons hoe weinig we misten, zodat niemand helemaal van de familie zou weten. Ik kan me niet voorstellen waar al deze kinderen de afgelopen 3 maanden mee te maken hebben gehad, maar ik denk dat het nu goed komt.

  Namens het magazijn heb ik een verzoek - heeft toevallig iemand bewaard een koffer voor de toekomstige eerstejaars en schriften voor oudere jongens? Hartelijk dank.
  Bron facebook.com/skladpropestounypraha11.

  Inmiddels hebben ze allerlei spullen gekregen. Zelfs een laptop is geregeld voor de oudste waarvoor in eerste instantie een financiële bijdrage was gevraagd, het overgebleven geld is voor de jongens op een rekening gezet.

  Door dit verhaal kwam ik info tegen over Sklad dětských věcí pro pěstouny = Magazijn met kinderartikelen die bedoeld is voor kinderen die opgroeien in pleeggezinnen.
  Om pleegouders te helpen zijn er inzamelpunten waar zevan alles kunnen halen voor pleegkinderen.
  Ongeveer 1% van de kinderen in Tsjechië heeft geen mogelijkheid om in een veilig eigen gezin op te groeien.

  Wil je pleegouders spullen geven voor de kinderen die ze opvangen?
  Heb je bv lego, kleurboeken, skeelers of goede baby spullen, zie dan de links op rpp.cz/inpage/sklady-veci-pro-pestouny.
  In de meeste plaatsen gebeurd het via facebook waar ook specifieke zaken gevraagd worden voor grote of kleine kinderen.

  Meer info over pěstounske rodiny = pleeggezinnen op pestvys.cz/english.
   
  Laatst bewerkt: 09-08-2020
  hgmw vindt dit leuk/interessant.

Deel deze pagina