Kerstmarkten in Tsjechië 2021

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Kerstmarkten in Tsjechië 2021

Het is weer zover... de eerste kerstmarkt van Kuks is alweer geweest.
Even snel een overzicht van grotere kerstmarkten:


Kuks
20-21 november Kerstmarkt.

Kasteel Dobřenice bij Hradec Králové
19-21 november Kerstmarkten .

Praag
Staroměstské náměstí=Oude Stadsplein: van 27 november tot 6 januari 2022 (verkoopkraampjes van 10.00 tot 22.00 uur / versnaperingen van 10.00 uur tot middernacht).
Václavské náměstí=Wenceslasplein: van 27 november tot 6 januari 2022 (verkoopstands van 10.00 tot 22.00 uur / versnaperingen van 10.00 uur tot middernacht).
Náměstí Míru: van 20 november tot 24 december 2021 (elke dag van 10.00 tot 19.00 uur).
Náměstí Republiky: van 25 november tot 24 december 2021 (elke dag van 10.00 tot 19.00 uur).
Praagse Burcht: van 26 november tot 6 januari 2022 (maandag tot donderdag van 9.00 tot 18.00 uur / vrijdag tot zondag van 9.00 tot 19.00 uur).

Brno
Náměstí Svobody: van 26 november tot 23 december 2021 (van 11.00 tot 21.45 uur).
Zelný trh=Koolmarkt: van 26 november tot 23 december 2021 (van 10u tot 21u).
Kerstmarkt in het expocenter van 10 tot 19 december 2021.

Liberec
De adventsvieringen beginnen op 26 november in Liberec. Om vijf uur 's middags wordt de traditionele kerstboom aangestoken.
De organisatoren zijn van plan om op 30 november de kerstmarkten op Soukenné náměstí en voor het stadhuis van Liberec te starten. Ze zouden duren tot 23 december.

Hradec Králové
Nog vóór de adventsmarkten zelf, begint de traditionele museumadventsmarkt aan de oever van Eliška in Hradec Králové. De markten op het Grote Plein vinden plaats van 12 t/m 22 december 2021 en het programma staat elke dag klaar van 16.00 tot 18.00 uur.

Plzeň
Adventsvieringen van Plzeň vinden plaats op het náměstí republiky=Plein van de Republiek van 23 november tot 23 december 2021.

Karlovy Vary
Het kuuroord Karlovy Vary zal ook kerstsfeer bieden. Van 27 november tot 26 december 2021 vinden hier markten plaats. De hele route van het Thermal Hotel naar Divadelní náměstí wordt versierd en verlicht. De kolonnade wordt het middelpunt van evenementen. Het aansteken van de kerstboom vindt plaats voor het Thermal Hotel op de eerste zondag van de advent, 28 november, vanaf 18.00 uur.

Jihlava
In Jihlava zal de kerstmarkt plaatsvinden op het Masaryk-plein. Deze begint op 28 november en eindigt op 22 december. De organisatoren plannen dagelijks het culturele programma van 16.00 tot 19.00 uur. Het aansteken van de kerstboom wordt door de stad niet gepromoot om samenkomst van mensen te voorkomen.

Český Krumlov
De kerstmarkt van Český Krumlov vindt plaats op het náměstí=plein Svornosti van 26 november tot 6 januari 2022. De kerstboom wordt ontstoken op de eerste zondag van de advent (28 november) op het náměstí Svornosti.

České Budějovice
De kerstmarkt in České Budějovice zal plaatsvinden van 19 november tot 6 januari 2022.

Zlin
Ook de traditionele markten in Zlín, met name op náměstí Míru=Vredesplein van 27 november tot 23 december 2021. Op het plein zijn van 26 december t/m Nieuwjaar de versnaperingen geopend.

Olomouc
De kerstmarkten in Olomouc op Horní a Dolní náměstí=boven- en onderplein, beginnen op 19 november en eindigen op 23 december. De 20 meter hoge dennenboom wordt verlicht en de markten worden officieel geopend op zondag 21 november om 18.00 uur in Horní náměstí, traditioneel een week voor de eerste adventszondag.

Ostrava
Kerstmarkten zullen plaatsvinden in Ostrava op het Masaryk-plein, Jirásek-plein, Prokešov-plein en Dr. Edvard Benes. Ze beginnen op 26 november en duren tot 2 januari 2022.

Opava
De kerstmarkten in Opava beginnen op 28 november met het aansteken van de kerstboom op Dolní náměstí. Ze duren tot 22 december.

Bron seznamzpravy.cz.

Nog meer kerstmarkten op kudyznudy.cz/10-tipu-kam-vyrazit-na-vanocni-trhy en vanocnisen.cz/vanocni-trhy-ceska-republika.
 

Ad Verschoor

Donateur
De kerstmarkten in Tsjechië

Feestelijke lichtjes, versierde pleinen, metershoge kerstbomen, de geur van gepofte kastanjes en glühwein en kraampjes met handgemaakte producten. De kerstmarkten zorgen altijd voor een magisch sfeertje. Ook in Tsjechië zijn ze dol op kerst en de markten die daarbij horen. In verschillende steden kun je deze kerstmarkten bezoeken en genieten van de magische kerstsfeer.


Foto van Martin Marak


De kerstmarkten van Praag
De kerstmarkten van Praag behoren tot de bekendste in Europa. Ze zijn op verschillende pleinen in de stad te vinden, bijvoorbeeld op het Oude Stadsplein, Plein van de Republiek, Wenceslasplein en Vredesplein. De markten bieden traditionele kerstlekkernijen en delicatessen, handgemaakte producten en heerlijke drankjes, zoals warme chocolademelk en kruidige glühwein. De kerstmarkt op het Oude Stadsplein is dit jaar van 27 november t/m 6 januari elke dag geopend. Bij het grote podium is een programma met toneelvoorstellingen, concerten en optredens van kinderkoren en folkloristische ensembles. Ook bijzonder is de kerstmarkt bij de Praagse Burcht achter de kathedraal. Deze kerstmarkt onderscheidt zich niet alleen door zijn geweldige locatie op het plein, maar biedt ook hoogwaardige producten aan van zorgvuldig geselecteerde verkopers.

Adventsmarkt in Pilsen
In het centrum van de West-Boheemse stad Pilsen wordt op het plein bij de Sint-Bartolomeüskerk een kerstmarkt gehouden van 23 november t/m 23 december. De markt omvat tientallen kraampjes met handgemaakte producten, stalletjes met lokale specialiteiten en demonstraties van oude ambachten. Het plein is feestelijke verlicht en vanuit de kerktoren kun je dit het beste aanschouwen.

De beroemde kerstmarkt van Olomouc
In de Moravische stad Olomouc wordt de populaire kerstmarkt op het plein Horní náměstí gehouden. Het wordt vergezeld met een gevarieerd programma met o.a. muziek, toneel voor jong en oud, demonstraties van adventsgebruiken, historische attracties en een uit hout gesneden kerststal. Naast de bekende punch en glühwein, bieden meer dan honderd kraampjes producten aan die te maken hebben met kerst en de winter. Bovendien kun je de prachtig verlichte Drievuldigheidszuil bewonderen, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De kerstmarkt in Olomouc is open van 27 november en duurt tot 23 december.

Kerst in Brno
In de hoofdstad van Moravië wordt er ook een kerstmarkt voorbereid. In Brno ondergaan de straten van de stad in adventstijd een metamorfose en worden ze helemaal in kerstsfeer gehuld. Er is zelfs een kersttram. Vergeet ook niet de lokale kerstdrank Turbomošt te drinken. Dit jaar wordt de markt gehouden van 26 november t/m 23 december op de pleinen náměstí Svobody, Dominikánské náměstí, Zelný trh en Moravské náměstí.

Oud-Boheemse Kerst in Český Krumlov
Český Krumlov is een stad in Zuid-Bohemen waar midden in het centrum een prachtig kasteel boven de Moldau uittorent. In de zomer wordt de stad druk bezocht door toeristen, maar in de winter is het er rustig en kan iedereen genieten van een gemoedelijke kerstbraderie . Van 26 november t/m 6 januari kun je traditionele producten en kerstkoekjes kopen op de Oud-Boheemse markt op het plein Svornosti. In het kader van de kerstmarkt worden bovendien advents- en kerstconcerten voor jong en oud gegeven.

Advent in České Budějovice
Op het centrale marktplein in de binnenstad van České Budějovice in Zuid-Bohemen begint op 19 november de populaire kerstmarkt. De vele houten kraampjes bieden een gevarieerd kerstassortiment, cadeauartikelen, eten en drinken, punch met allerlei geuren en smaken, honingdrank, trdelník-gebak en andere populaire kerstdrankjes- en lekkernijen. Ook zijn er stalletjes waar oude ambachten worden getoond en waar je handgemaakte producten kunt kopen. In České Budějovice is er echter een attractie die nergens anders is: Een ijsbaan rondom de fontein op het plein. De schaatsbaan is tot maandag 6 januari gratis geopend voor het publiek.

Bron: paginablog.nl
 

kuurgast

Donateur
Olomouc annuleert het hele culturele programma van kerstmarkten, andere steden wachten.

Vanwege de slechte epidemische situatie besloot Olomouc het hele muzikale programma, inclusief de geplande verlichting van de kerstboom, te annuleren. Vertegenwoordigers van de stad en de marktorganisatoren waren het hierover eens, zei Radka Štědrá, een woordvoerder van het gemeentehuis, vandaag. Zonder cultureel programma moesten de kerstmarkten, die jaarlijks door duizenden mensen worden bezocht, vorig jaar vanwege een pandemie ook gepasseerd worden. In die tijd nam ook het aantal kramen in de binnenstad flink af en dit jaar staan er zo'n 130 klaar. Andere steden en gemeenten wachten nog op een verlaging van het programma of een eventuele annulering van markten.

Bron oa olomoucka.drbna.cz.
 
In Jilemnice ook een kesrtmarkt
Komt U dan ook in mijn winkeltje kijken
met nederlandse produkten
Heerlijke Holland Gouda kaas

op de markt doen wij ook warme chocomel met stroopwafel

257931793_10224861652716166_236412652482308043_n.jpg
 
Met ingang van vrijdag 18.00 uur heeft de regering de exploitatie van kerst- en adventmarkten verboden, met uitzondering van de verkoop van kerstbomen en karpers.

bron: idnes.cz

Jammer, maar begrijpelijk. Daar waar veel mensen samenkomen en gegeten en gedronken wordt, bestaat ook een grotere kans op overdracht van het virus!
 

kuurgast

Donateur
Heel jammer....... maar wat zal de aanstaande nieuwe regering gaan doen?
Je kan ondertussen wel naar de livestream kijken hoe ze in Praag de kerstboom versieren met 6 kilometer aan lichtsnoeren, 240 gouden en rode ballen en meer dan 40 driedimensionale sneeuwvlokken. In de nacht van vrijdag op zaterdag zal het helemaal klaar zijn.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan