Kerstbomen zijn verlicht in Tsjechische steden. Welke is de mooiste?

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

De eerste zondag van de advent zit erop en Kerstmis komt langzaam dichterbij. Terwijl de eerste sneeuwlaag in de bergen de sfeer van de komende feestdagen compleet maakt, zijn in de steden de straten versierd met lichtjes, diverse versieringen en vooral kerstbomen. Dus ook al zal december het moeten doen zonder traditionele kerstmarkten vanwege overheidsvoorschriften, mensen kunnen in ieder geval genieten van de verlichte bomen op de pleinen.

Dit jaar is het Bovenplein van Olomouc versierd met een 20 meter lange Hanáček-boom. Elk jaar komt de naam van de kerstboom uit een wedstrijd waarin geïnteresseerden hun ontwerpen kunnen inzenden. Dit jaar kwamen een recordaantal van 395 ideeën bij elkaar. "Zo'n grote belangstelling heeft ons echt verrast, de meeste voorstellen kwamen tijdens de wedstrijd en ze waren allemaal erg origineel en fantasierijk, dus het was niet gemakkelijk om er maar één te kiezen", zei burgemeester Mirek Žbánek, wiens kinderen kinderen van de kleuterschool zijn. Husitská, geselecteerd.

vanocni-strom-sviti-letos-ma-jmeno-hanacek-foto-blanka-martinovska-mesto-olomouc.jpg

Foto: Blanka Martinovská, Olomouc

In de hoofdstad vinden bezoekers traditioneel een kerstboom op het Oude Stadsplein. Dit jaar kozen de vertegenwoordigers van de stad een 50 jaar oude spar, die uit Praag werd geschonken door een familie uit het dorp Dolní Černá Studnice bij Jablonec nad Nisou. "Net als in voorgaande jaren boden mensen ons dit jaar hun bomen aan, die ze om objectieve redenen toch zouden moeten kappen", legt de Praagse wethouder Jan Chabr uit.

foto-hlavni-mesto-praha-1024x1024.jpg


Praag

Zoals vele jaren werd ook dit jaar, naar het voorbeeld van de traditie, de kerstboom door een kerstkoets naar Brno gebracht. Vanuit Bílovice nad Svitavou brachten paarden een dertien meter hoge boom. "De kerstboom op het plein is al zevenennegentig jaar een onlosmakelijk symbool van Brno's kerst. Naast het idee om de behoeftigen te helpen, dus tijdens de advent, zullen mensen zoals altijd kunnen bijdragen aan de spaarpot onder de boom, " voegde Jana Janulíková , directeur van TIC BRNO toe .

foto-tic-brno-768x1024.jpeg

Foto: TIC, Brno

Dit jaar heeft in Noord-Moravië, Ostrava, voor het zesde jaar een levende kerstboom. De elf meter lange sparrenboom werd gekapt als gevolg van een besmetting met schorskevers, komende uit Jestřábí (Beskydy) uit het bos dat bij de stad hoorde, arriveerde in de stad . "Als vervanging voor deze spar gaan we tientallen bosboomzaailingen planten op het land dat we beheren. In dit geval zullen het waarschijnlijk bosbeuken zijn", zegt Martin Mati van de Ostrava City Forests .

foto-ostrava-1024x683.jpg
Foto: Ostrava

Al op 24 november, precies een maand voor eerste kerstdag, lichtte ook voor het eerst een boom op op het E. Beneš-plein in Liberec. De spar meet veertien meter en de versieringen die eraan hangen zijn gemaakt door kinderen van Liberec-scholen en kleuterscholen.

foto-jan-kral-sml-liberec-1024x683.jpg
Foto: Jan Král, Liberec

In Jihlava staat een 12 meter hoge zilverspar op het Masaryk-plein. Het werd aan de stad geschonken door een particulier uit zijn tuin in Bedřichov bij Jihlava, en er staan gloednieuwe versieringen op, die de stad dit jaar kocht.

foto-jihlavacz-1024x768.jpg
Jihlava

Ook in Pardubice zal het lokale plein worden versierd met een versierde kerstboom tot aan de Drie Koningen. "Dit jaar werd de stekelige spar uit Dašice gekozen voor het Pernštýn-plein. Hij is ongeveer zestien meter hoog, en omdat een deel van de romp zal worden verankerd onder de bestrating van het plein, dit jaar de kerst mijlpaal zal stijgen tot een hoogte van 13-14 meter", zei Klára Sýkorová, een woordvoerster van de Stad Services.

foto-pardubice-zive-pernstynske-namesti-1024x767.jpg


In Pilsen staat een enorme dennenboom van ongeveer 15 meter hoog op het Plein van de Republiek, een ongewone soort in Tsjechische omstandigheden. "De Křížs planten veertig jaar geleden een boom in hun tuin en we zijn erg blij dat ze het ons hebben aangeboden. Pilsen zal waarschijnlijk de enige stad zijn met zo'n grote kerstboom, die in ons land meestal wordt aangeplant, voornamelijk in parken", aldus burgemeester Martin Baxa.

dsc-0030-1024x683.jpg
Foto: Martin Pecuch, Pilsen

Bron: praha.eu, ticbrno.cz, olomouc.eu, nase-mesto.cz, liberec.cz, jihlava.cz, pardubice.eu , plzenoviny.cz
 
Bovenaan