Kerst in de mooiste Tsjechische kastelen

Topic in 'Het Archief' gestart door kuurgast, 21-11-2019.

 1. kuurgast

  kuurgast Donateur

  [​IMG]

  10 kerstfestivals in Tsjechische kastelen die uit een sprookje komen


  Deze week worden er twee kerstmarkten geopend in Praag, terwijl verder gelegen kastelen in Tsjechië hun deuren beginnen te openen voor adventmarkten, rondleidingen en speciale uitvoeringen in de aanloop naar de feestdagen.

  Voor degenen die de vrolijke hordes van de Praagse markten willen inruilen voor een barok paleis of middeleeuws fort gekleed in kersttijd, deze kleinere maar niet minder feestelijke vieringen zijn slechts een treinrit van Praag en bieden kerstsfeer in een prachtige omgeving.

  Nelahozeves 22-24 november. lobkowicz.cz/advent.
  Nelahozeves, een kasteel uit de Renaissance, 25 km ten noorden van Praag, opent zijn adventmarkt van vrijdag 22 november tot zondag 24 november. De markt wordt gehouden op de binnenplaats van het kasteel, met verschillende kraampjes op het terrein waar traditionele ambachten worden verkocht, evenals workshops. Een theatervoorstelling, caroling en echte Schotse bagpipers zullen voorafgaan aan de verlichting van de kerstboom (16.30 uur) gevolgd door een "speciale verrassing". Volwassenen kunnen genieten van een voorproefje van glühwein van Lobkowicz.

  Hluboka nad Vltavou 24 november - 31 december. facebook.com/Státní zámek Hluboká.
  Kasteel Hluboká is een van de meest karakteristieke kastelen in Europa met zijn romantische gevel en omliggende tuinen. Een idyllische omgeving om te genieten van wat vakantieplezier. De adventweekenden hebben tientallen evenementen gepland, variërend van een kerstmarkt met handwerk en kraampjes in het Prinselijk hof plus een rondleiding door de binnenruimtes en workshops voor kinderen gericht op het werk van de Tsjechische illustrator Adolf Bjorn.

  Kasteel van Loučeň 26 november - 12 januari. facebook.com/ZamekLoucen.
  Een kasteel in barokstijl, omringd door een Engels park dat beroemd is om zijn labyrinten en doolhoven. Het kasteel van Loučeň herbergt ook de grootste adventskrans in Bohemen, ter versiering van de fontein op de binnenplaats. Elk jaar opent het paleis zijn adventsviering met een ritueel waarbij vier engelen betrokken zijn die de Witte Dame van Loučeň vergezellen terwijl ze de kaarsen op de krans aansteekt en de pre-kerstperiode zegent. De verlichting van dit jaar vindt plaats op 30 november om 14.00 uur, evenals de opening van de tentoonstelling "Christmas Tree Story" met 21 kerstbomen met een thema.

  Grabštejn 30 november - 22 december. facebook.com/shgrabstejn.
  Niet ver van Liberec ligt dit renaissancekasteel in een drielandengrensgebied waar Duitsland, Polen en Tsjechië elkaar ontmoeten. Het is een van de best gerestaureerde kastelen in de Tsjechië, wat betekent dat de evenementen “Clam-Gallas Christmas in Grabštejn” het waard zijn om alleen bezocht te worden voor de rondleiding door de feestelijk versierde interieurs, en niet te vergeten de workshops voor het versieren van ornamenten, concerten en maaltijden in de kasteeltaverne.
  De adventsrondleidingen van dit jaar brengen je voornamelijk naar de dagen van de laatste eigenaars, graaf Gallas en Clam-Gallas, die op Grabštejn werkten van het begin van de 18e eeuw tot 1945.

  Křivoklát 7-8 december + 14-15 december. facebook.com/HRAD KŘIVOKLÁT.
  Gebouwd tijdens het bewind van Přemysl Otakar II was dit prachtige koninklijke kasteel was naar verluidt de thuisbasis van Charles IV tijdens zijn kindertijd. Een gevarieerd programma vindt hier plaats gedurende twee weekenden in december met zijn middeleeuwse binnenplaats met adventmarkten, live artiesten en poppenspel. Een historische trein zal bezoekers van 14-15 december vanaf het Smichov-station in Praag naar het kasteel vervoeren.

  Loket 7-8 december. hradloket.cz/de.
  Deze 12e-eeuwse gotische knaller in het charmante stadje Loket in de buurt van Karlovy Vary organiseert zijn adventsviering op 7 en 8 december. De festiviteiten richten zich op de ambachten en gebruiken van het Ertsgebergte. Bezoekers kunnen proberen stroversieringen te maken of peperkoek te versieren. Volksmuziek, waaronder traditioneel draaiorgel en dans uit de regio Ertsgebergte staan op het programma.

  Kasteel van Frýdlant 7-8 december.
  facebook.com/hrad.zamek.frydlant.
  Kasteel Frýdlant bij Liberec rijst op uit een basalt-rots boven de rivier de Směda. Het complex bestaat uit een middeleeuws kasteel en een renaissancekasteel en wordt beschouwd als een van de belangrijkste monumenten in Tsjechië. Het is ook het oudste kasteelmuseum van Midden-Europa. Een speciale reeks rondleidingen met een kerstthema vindt hier tijdens het adventseizoen plaats, en biedt bezoekers zelfs de kans om de kasteelboom te versieren.

  Karlštejn, nu tot en met 12 januari. facebook.com/Hradkarlstejn.
  Het majestueus kasteel Karlštejn omvat rondleidingen door met Kerstmis versierde kasteelinterieurs, een geurende kasteelkeuken, traditionele ambachtelijke beurzen, kerstconcerten, Herdersmis van Jakub Jan Ryba, kinderkunstworkshops en andere familieprogramma's. Een groot historisch marktplein zal verschijnen onder het kasteel waar regionale producten o.a. houtsnijwerk en juwelen, evenals adventskransen en vele andere kerstartikelen zullen worden aangeboden. Het museum van kerststallen en kasteel-rondleidingen, maakt de korte treinrit van Praag de reis waard.

  Jindřichův Hradec 7-8 december. zamek-jindrichuvhradec.cz/de.
  Dit Zuid-Boheemse kasteel, het op twee na grootste historische kasteelcomplex in Tsjechië, herbergt jaarlijks een levendige marktplaats met regionale goederen, evenals talloze eetkraampjes in de tweede en derde kasteelhof tijdens het adventseizoen. De populaire markt is dit jaar in omvang toegenomen en zal een muziek-, dans- en theaterprogramma. Zeker niet alleen kinderen zullen blij zijn met een kleine menagerie, een tentoonstelling van valkeniers met getrainde roofvogels of boogschieten op de binnenplaats. De 500-jarige zwarte keuken wordt weer in gebruik genomen. Artistieke beeldhouwers, smeden en pottenbakkers zullen hun vaardigheden tonen en in kleine creatieve workshops kunnen mensen hun eigen vaardigheden testen. Ook dit jaar wordt de zondagdienst gehouden in de kapel.

  Hrádek Nechanice 30 november - 15 december. facebook.com/hradekunechanic.
  Een verscheidenheid aan adventgerelateerde festiviteiten zal plaatsvinden in dit zogenaamde "Jane Eyre" kasteel, een 19e-eeuws gotisch romantisch kasteel in de buurt van Hradec Králové. Tijdens dit evenement is de kasteelkeuken open voor het publiek, waar gasten Engelse kerstpunch en andere kerst-traktaties kunnen proeven. Inclusief avond rondleidingen op 6 en 13 december.
  Ze zullen je vertellen wat de eerste ornamenten op de kerstboom waren, wat er werd geserveerd voor het diner op kerstavond en andere interessante dingen met betrekking tot deze mooiste feestdagen van het jaar.
  Bron news.expats.cz.

  Kasteel Sychrov 30 november en 1 december. facebook.com/szsychrov.
  Traditionele kerstmarkt met demonstraties van ambachten, verkopen niet alleen kerstartikelen en een rijk programma voor kinderen en volwassenen. De kerstsfeer wordt versterkt door de kerststal op de binnenplaats van het kasteel en de kerstversierde interieurs. Dit weekend krijgen bezoekers ook toegang tot het kasteelpark.
  De rondleidingen maken geen deel uit van de markttoegangsprijs. Vanwege de beperkte capaciteit van de rondleidingen wordt het aangeraden om vooraf tickets te kopen.

  Kasteel Veltrusy 23 november. facebook.com/scholanaturalis.
  Voor het kasteel is er een kleine kerstmarkt voor incidentele kleine geschenken oa verse maretak en de Kohout-slager komt met een echte zelfgemaakte varkensslachting.
  De kasteeltuiniers hebben een educatief evenement voorbereid voor het maken van adventdecoraties.
  De kasteelexpositie is feestelijk en in de kerstboomsalon leer je hoe de laatste eigenaren van het kasteel Kerstmis hebben gevierd.

  Hospitál Kuks 16-17 + 23-24 november.
  Niet officieel een kasteel, maar past goed in het rijtje en wordt door forumleden geprezen.
  In het dorp Kuks wachten je tot 130 kraampjes, waar je alles vindt wat je keel te bieden heeft. Verheug u op handgemaakte kaarsen, zeep, adventskransen, keramiek, houten speelgoed, evenals kerstversieringen, enz. Het evenement begint in de ochtend om 9.00 uur en eindigt in de middag om 16.00 uur.
  Elke dag is er een bijbehorend programma in de vorm van een uitvoering door poppenspeler (om 10, 12 en 14 uur) en een fluitensemble (om 11 en 13 uur).
  Tijdens het marktweekend is de tentoonstelling "De geschiedenis van de apotheek (magie van de apotheek)" van het Tsjechisch Farmaceutisch Museum en het Hospitál Kuks (tickets voor rondleidingen verkrijgbaar bij de kassa) dit jaar ook open voor het publiek. ceska-apatyka.cz.
   
  Saman, Franky, krob en 2 anderen vinden dit leuk/interessant.
 2. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Dit is een hele leuke pagina geworden. Haast jammer dat ik er niet kan zijn !
   
  krob en kuurgast vinden dit leuk/interessant.

Deel deze pagina