Kasteeltuinen Kromeriz

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Kasteeltuinen Kroměřiž

Verspreid over heel Tsjechië zijn prachtige burchten en kastelen te bewonderen, een aandenken aan glorietijden uit de geschiedenis. In sommige worden zeldzame kunstcollecties bewaard, andere hebben bovendien fraai aangelegde tuinen. Schitterend voorbeeld is Kroměřiž, waarvan de tuinen en het kasteel terecht pronken op de Unesco Werelderfgoedlijst.

kromeriz.jpg

Pracht en praal
De bisschoppen van Olomouc legden in de 12e eeuw de basis voor het huidige kasteel. Van hun gotische burcht is het onderste deel van de nu 84m hoge hoofdtoren bewaard gebleven. Maar evenzeer als het kasteel elementen uit de Renaissance, barok en het classicisme vertoont, zijn die aanwezig in de tuin onder het kasteel. Het grondplan laat een karakteristiek symmetrisch lijnenspel zien. Halverwege de 19e eeuw deed de romantiek van de Engelse landschapsarchitectuur hier zijn intrede. Een drietal vijvers werd aangelegd en bijzondere bouwwerken haalde exotische windstreken dichterbij. Zo verschenen een Chinees paviljoen en een Pompeiaanse zuilengalerij, de 224m lange Colonnade, versierd met tientallen meer dan levensgrote beelden en bustes. Hiervandaan voert een pad door de Libostad, de bloementuin die naar 17e eeuws ontwerp is aangelegd, direct naar de Rotunda. Dit achthoekige pronkgebouwtje heeft een rijk versiert plafond, wandschilderingen, beelden en een fontein. Behalve een netwerk van paden heeft Kroměřiž een vernuftig systeem van watervoorziening tussen de vijvers, fonteinen en het meer. Zelfs de vogels kregen een volière met adellijke uitstraling. Op een regenachtige dag hoeft Kroměřiž niet te worden geschuwd: de rijk versierde interieurs en een van de kostbaarste schilderijencollecties van Tsjechië met meesters uit de Renaissance maken dan veel goed.

Informatie
Stáni zámek Kroměřiž Tsjechië. Snŭmovni nám 1 CZ-70701 Kroměřiž. www.azz.cz

Openingstijden
Tuinen: dag. ’s Zomers 7-19 uur; ’s winters 7-16 uur; kastel: op maandag en van november-maart gesloten.

Prijzen
Volw. 20 CZK, 60+ 15 CZK, kinderen 10 CZK. Toegang tot de pronkzalen van het kasteel en de schilderijencollectie resp. 220, 200 en 130 CZK.

© bron 2006 ANWB bv, Den Haag
 
Zou ik zeker naar toe gaan Macek! Je komt daar helemaal tot rust en er is ontzettend veel te zien. Je raakt niet uitgekeken.

Mijn avatar foto is in de tuin daar genomen.
 
Kroměříž speelde in het verleden een paar keer een belangijke rol, en was dus niet geheel onbekend voor de machthebbers;

Het was niet elleen een fortificatie tijdens het Groot Moravisch rijk, en vaak belegerd tijdens de middeleeuwen, maar in 1848 vergaderde haar het Oostenrijks-Hongaars parlement om een nieuwe grondwet voor te bereiden (waren destijds even heftige jaren in Europa, en er heerste een behoorlijke crisis in Oostentijk).
Het paleis heeft een grote kunstcollectie, die veelal van Aartshertog Rudolf Johannes afkomstig zijn - dat was de broer van keizer Franz Josef I (ja die van Sisi!)
Naast de imposante schilderijen is er tevens een collectie van plm 10.000 muziekmanuscripten, waaronder o.a. van Mozartm Haydn.
Een unicum in de wereld
 
Kromeriz viert

Het is al tien jaar dat de tuinen en het kasteel in UNESCO lijstjes zijn. Daarom vinden nu (de hele juni) vele feesten in Kromeriz plaats. Erg leuk. Veel tentoonstellingen, muziek enz.

Vandaag 6.6.
- 15.30 - muziek vanuit de kasteeltoren
- s’avonds is een theater in de Grootplein :gek:

7.6.
- grote feesten in de Kasteeltuin door de hele dag
- s’avonds is vuurwerk
 
Bovenaan