Recept Karper

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Pelhřimov

Donateur
Kapr smazeny
Bereidingstijd 20-30 minuten

Ingredienten:
500 g karper, zout, meel, 1 losgeklopt ei, paneermeel, 1 citroen, geraspte mierikswortel, olie om in te bakken of frituren

Bereidingswijze:
De karper in porties verdelen en licht zouten. Eerst door meel halen, dan door het ei trekken en door het paneermeel halen.
De gepaneerde stukjes karper in olie braden of frituren. Op keukenpapier laten uitlekken.
De citroen in schijfjes snijden, op elk schijfje 1 tl mierikswortel scheppen en op de stukjes karper leggen.
 
Tsjechische kerstkarper

Voor acht porties van de traditionele kerstkarper heb je nodig:

karperfilet
gladde bloem
twee eieren
0,2 liter melk
paneermeel
frituurolie
boter
zout
citroen

Bestrijk de karpers met citroensap en zout en laat het even in de koelkast staan.
Doe voor het frituren de bloem in een kom, meng de melk met de eieren en een derde van het paneermeel tot een paneermeel.

Draai de filets eerst door de bloem, dan door de paneermeel en dan voorzichtig door de overige paneermeel. Laat vervolgens de gepaneerde porties afkoelen (stapel de porties niet op elkaar om te voorkomen dat de karper teveel sap opneemt).

Verhit de olie in een diepe pan, doe de karperpartjes erin en bak ze dan langzaam aan beide kanten. Dit doe je totdat de kerstkarper goudkleurig is geworden.
Voor het serveren kun je de karper kruiden met gesmolten boter en garneren met een schijfje citroen. In Tsjechië wordt traditioneel gepaneerde karper gegeten met aardappelsalade
 
Bovenaan